FOTBAL:RAPID BUCURESTI-UTA ARAD, SUPERLIGA SUPERBET (20.08.2022)
Exclusiv Daniel Pancu, susținere totală pentru Liviu Ungurean: ”E principalul factor pentru revenirea Rapidului!”
fcd
Exclusiv ”Ați avut ofertă de 8 milioane de euro?”. Șeful lui Dinamo a răspuns imediat și a lămurit situația
Suporterii din Reșița, la meciul cu Petrolul / Foto: Captură Digi Sport
Stadion de 18.000.000 € pentru o echipă fără drept de promovare: ”În 3 ani ar putea fi gata”
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

VIDEO Steaua - Dinamo, derby-ul în care nu contează locurile din clasament: 6 meciuri rămase în istorie

25.02.2014, 09:24

Despre meciurile Steaua - Dinamo s-au scris mii de pagini, s-au povestit foarte multe întâmplări și s-au făcut sute de emisiuni de radio și de televiziune.

unicul derby steaua dinamo
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Este singurul derby din fotbalul românesc, unicul meci care poate fi comparat cu un fenomen social în țara noastră. Următorul episod se va consuma sâmbătă, 1 martie, ÎN DIRECT pe Digi Sport (21:30).

Din istoria întâlnirilor directe dintre cele două echipe, www.digisport.ro vă prezintă șase întâlniri care au intrat în istorie. Ele pot fi mult mai multe, dar noi le-am ales doar pe acestea. Șase partide care au marcat cel mai frumos duel sportiv din România!

Steaua - Dinamo 3-3 (Divizia A, ediția 1987 - 1988) VIDEO

Era etapa a 31-a și, ca de obicei, Steaua și Dinamo luptau pentru titlu. Eternele rivale dominau campionatul, distanța dintre ele și Victoria, echipa care ocupa locul trei, fiind de 23 de puncte, în condițiile în care, pe atunci, o victorie valora doar două puncte, nu trei cum este astăzi.


Steaua avea un punct mai mult în clasament față de Dinamo, distanță care s-a menținut până la final. Roș-albii, cu Mircea Lucescu pe bancă, aveau, așadar, nevoie de victorie pentru a trece pe primul loc al clasamentului. Eternul Derby s-a disputat pe data de 8 iunie 1988, în fața unei asistențe numeroase. Partida s-a jucat sub "auspicii mai puţin promiţătoare, într-o atmosferă de tensiune, vizibilă şi în tribune (unde dialogul galeriilor nu s-a menţinut mereu în limitele sportivităţii), dar mai ales în teren, unde nervozitatea jucătorilor a dus în primele 10 minute la multe obstrucţii, faulturi şi chiar altercaţii", după cum scria ziarul "Sportul" de a doua zi.

Momentul culminant al partidei s-a petrecut în momentul în care Dinamo a înscris prin Cămătaru, dar golul a fost anulat pentru ofsaid. Apoi, "centralul" Ioan Igna a acordat un penalty pentru Steaua, după un fault al lui Lupescu asupra lui Lăcătuș. Hagi a marcat, dar roș-albii au revenit în joc tot datorită unui penalty scos de Mihăescu și executat de Vaișcovici. Apoi, Lăcătuș și același Hagi au mărit avantajul, dar Cămătaru și Vaișcovici au egalat, la capătul unui meci de poveste.

Steaua - Dinamo 5-0 (Semifinalele Cupei României, ediția 1984 - 1985)

În 1985, Steaua punea capăt unei perioade de şapte ani fără titlu și era angrenată și-n lupta pentru Cupa României. Se întâmpla cu un an înainte ca trupa din Ghencea să triumfe în Cupa Campionilor Europeni, după acea finală memorabilă cu FC Barcelona.

Pe 12 iunie 1985, defunctul "23 August" a fost luat cu asalt de 60.000 de spectatori, aceștia fiind singurii oameni care au văzut demonstraţia de fotbal a roș-albaștrilor, partida nefiind televizată.

După un început în forță al roș-albilor, concretizat și printr-o bară a lui Andone, Steaua a declanșat măcelul. Piţurcă a scăpat de marcajul lui Nicolae şi a finalizat cu un şut la colţul lung, din pasa primită de la Stoica. Apoi, tot Lăcătuș, dar și Balint au luat bara la țintă.

Roș-albii au fost, practic, îngenunchiați în repriza a doua. Actualul selecționer a izbutit dubla, după care Lăcătuș și Balint au stabilit scorul final. Andrei Vochin povesteşte în cartea sa "Super Steaua" că, după finalul meciului, pe străzile de lângă stadion, miliţienii erau salutaţi de fanii roş-albaştrilor cu mâna desfăcută, pentru a le reaminti umilinţa lui Dinamo.

La cinci minute de la reluare, Piţurcă a făcut dubla, din nou din pasa lui Stoica, moment din care Steaua a început să joace pentru public. În acest fel, la capătul unor acţiuni superbe, formaţia din Ghencea a mai înscris de două ori. Lăcătuş l-a lobat elegant pe Moraru, iar Balint a stabilit scorul final cu o execuţie splendidă, mingea muşcând bara înainte de a intra în poartă. Steaua le-a mai administrat apoi un 5-0 rivalilor de la Dinamo, în 1998.

Steaua - Dinamo 0-3 (Divizia A, ediția 1989 - 1990) VIDEO

La capătul a cinci ani în care dominase Europa la toate capitolele, Steaua avea să sufere una dintre cele mai grele înfrângeri din istoria clubului. Semifinalistă a Cupei Campionilor Europeni, Steaua a fost învinsă clar de un Dinamo foarte bun. O echipă despre care se spunea că ar fi putut repeta succesele Stelei, dacă nu venea Revoluția.

Roș-albii au început în forță și au deschis repede scorul prin Mateuț. Cu Stelea într-o zi de grație, Dinamo a defilat pe Ghencea, stadion unde nu mai câștigase de trei ani de zile. Timofte și Cezar Zamfir au stabilit scorul final al unei întâlniri în care Steaua n-a contat. Elevii lui Iordănescu n-au suportat umilința, nervii s-au întins la maximum, Hagi fiind eliminat după o lovitură aplicată lui Lupescu.

"A fost veselie mare în vestiar la final, iar când am ajuns în Ştefan cel Mare ne-au aşteptat foarte mulţi suporteri. A fost meciul nostru, puteam să le dăm şapte", a povestit Mateuţ, la 20 de ani de la acea întâlnire.

De altfel, rezultatul a demonstrat și forța dintre cele două echipe în acel sezon, la finalul căruia Dinamo a câștigat titlul după o perioadă de secetă de șase ani, dar și Cupa României.

Dinamo - Steaua 6-4 (Finala Cupei României, ediția 1989 - 1990) VIDEO

Poate cea mai spectaculoasă întâlnire dintre eternele rivale a fost cea din vara lui 1990. România trăia primele luni de libertate după evenimentele din decembrie 1989 și se pregătea pentru prezența la Campionatul Mondial din Italia, după o pauză de 20 de ani. Atâți ani trecuseră de la ultima participare la un Mondial, din Mexic 70.

Steaua și Dinamo aveau atunci cei mai buni fotbaliști din România, dar roș-albii erau mai în formă. Dinamo cucerise primul titlu după şase ani şi era pe val. Steaua era deja uzată şi, mai mult decât atât, urma să joace fără patru piese grele: Lung, Dan Petrescu, Iovan şi Hagi. În aceste condiţii, Anghel Iordănescu l-a reprofilat pe Negrău din atacant în fundaş central, decizie care se va dovedi fatală, pentru că omul pe care trebuia să-l marcheze, Florin Răducioiu, avea să înscrie de trei ori.

A urmat totuși un joc de zile mari, un real spectacol. Dinamo a avut un debut excelent de repriză, reuşind să deschidă scorul în minutul 3, prin Răducioiu, autor al unui gol superb. Steaua a egalat repede, în minutul 22, prin Ilie Dumitrescu, după o combinaţie cu Rotariu.

Dinamo a forţat din nou un atac şi s-a desprins. Pur şi simplu şi-a călcat adversarul în picioare: 6-4, fără nici o şansă pentru militari. Mateuţ, Răducioiu, Sabău şi Lupu au marcat rând pe rând, ridicând stadionul în picioare. Steliştii n-au cedat nici ei şi-au marcat două goluri în trei minute, prin Lăcătuş şi Rotariu. În ultimul sfert de oră cele două echipe au mai punctat câte o dată, acelaşi Răducioiu, respectiv Ungureanu. În final, Dinamo a mai avut şi câteva ocazii, şuturi în bară ale lui Vaişcovici şi Sabău. Era cea de-a şapta Cupă pentru Dinamo.

Acest meci a fost practic ultimul a unor generații de fotbaliști de legendă. Toți jucătorii de valoare și de la Steaua și de la Dinamo s-au transferat în străinătate după "Coppa del Mondo". Momentul a fost speculat la maximum de Universitatea Craiova, care, în sezonul imediat următor, a câștigat eventul în România.

Dinamo - Steaua 2-4 (Liga I, ediția 2002 - 2003)

Meciul în care dinamoviștii și-au inaugurat instalația de nocturnă pe arena din Șoseaua "Ștefan cel Mare" ar fi trebuit să fie o sărbătoare. Oficialii clubului au insistat ca primul meci în nocturnă pe Stadionul Dinamo, dar și primul cu Ioan Andone pe bancă, să se dispute contra rivalei de moarte. Nici că se putea un alt cap de afiș pentru un astfel de moment. Din păcate pentru suflarea dinamovistă, meciul a fost un galop de sănătate al roș-albaștrilor.

De altfel, Dinamo a continuat seria meciurilor slabe. A fost a patra înfrângere consecutivă dintr-o serie de şapte, perioadă care a compromis practic întregul sezon al "câinilor". "Le-am stins lumina", declara Claudiu Răducanu, autor a două goluri pentru Steaua, la puține momente după finalul partidei.

Elevii lui Piţurcă au avut un start perfect de partidă. Era minutul 5, iar Claudiu Răducanu aducea liniștea în tribune. Dinamo a dat senzația că poate și că este în meci în momentul în care a egalat dintr-un penalty marcat de Dănciulescu și scos de Bărcăuan. Era primul său gol marcat fostei sale echipe. Scorul pauzei l-a stabilit Boştină, în prelungirile primei reprize, cu o execuţie frumoasă din semi-foarfecă.

Steaua a jucat excelent și după pauză. Aliuţă a ridicat scorul la 3-1, printr-o execuție de efect. Rămași și fără Alexa şi Frăsineanu, eliminaţi, dinamoviștii au clacat. Piţurcă a ordonat retragerea, mulţumit de rezultat. Tamaş a avut o tresărire și a marcat în minutul 90, dar același Răducanu a reuşit dubla imediat şi a stabilit scorul final.

Seria de înfrângeri a continuat pentru Dinamo în acel sezon, reuşind o "performanţă" istorică pentru "câinii roșii": să ajungă la nu mai puţin de șapte partide consecutive fără punct obținut!

Steaua - Dinamo 2-4 (Liga 1, ediția 2006 - 2007) VIDEO

A fost seara în care lui Dinamo i-a ieșit tot și a reușit să obțină la finalul derby-ului ultimul titlu din palmares.

Oaspeții au deschis scorul printr-o reușită de excepție a lui Cătălin Munteanu (6) și a majorat printr-un alt fost stelist, Ionel Dănciulescu, de asemenea printr-o realizare de senzație (22). Cele două goluri au demolat sistemul pregătit de Olăroiu, care a recunoscut după meci: "Nu mai înțelegeam nici eu poziția jucătorilor pe teren!"

Claudiu Niculescu (33) a stabilit un incredibil scor la pauză, 3-0, pe "Ghencea". Steaua a încercat să reacționeze și a avut două situații în finalul primei părți, construite de Elton. Trupa gazdă apoi a marcat prin Vali Badea, în debutul părții secunde (47). Toate speranțele gazdelor s-au năruit la gafa lui Radoi (50) - căpitanul Stelei i-a oferit lui Claudiu Niculescu o nesperată șansă de a rămâne singur cu portarul (1-4), în momentul în care roș-albaștrii căutau un nou gol.

Steaua, în ciuda faptului că a avut parte de o statistică favorabilă, nu a reușit să țină pasul cu eficacitatea "câinilor" , care din șase șuturi pe poartă au reușit să marcheze patru goluri!

Primul duel al acestei primăveri dintre Steaua și Dinamo se va disputa sâmbătă, 1 martie, de la ora 21:00, și va fi ÎN DIRECT la Digi Sport 1, dar și LIVE VIDEO pe digisport.ro, EXCLUSIV pentru abonații RCS-RDS. Fazele VIDEO vor fi redate în timp real pe www.digisport.ro și pe m.digisport.ro.

Etichete: derby steaua dinamo , unicul derby , derby digisport , istorie derby , istoric derby , vaiscovici , dinamo steua derby , derby etern


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari, județul Constanța, în zonă...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația
aza3
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
Suporterii din Reșița, la meciul cu Petrolul / Foto: Captură Digi Sport
Stadion de 18.000.000 € pentru o echipă fără drept de promovare: ”În 3 ani ar putea fi gata”

Oficial FC Botoșani a renunțat la un jucător în plin campionat! Fotbalistul a fost deja prezentat la noua echipă
FOTBAL: FC BOTOȘANI - FC UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (30.10.2023)
Liverpool este gata să plătească 60.000.000€ pentru ”noul Mohamed Salah”
Egypt v Croatia - FIFA Series 2024 Egypt, Cairo - 27 Mar 2024
Ofertă de ȘASE milioane de euro! Gigi Becali a dat răspunsul pe loc: ”Cu Dumnezeu nu negociezi”
George Becali to Sell FCSB Soccer Team, Bucharest, Romania - 24 Apr 2023
Citește și
Brighton a făcut deja planul! Ce se întâmplă cu Philip Otele dacă ajunge în Premier League
FOTBAL: FC CFR 1907 CLUJ - SC OȚELUL GALAȚI, SUPERLIGA SUPERBET (23.10.2023)
Exclusiv Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca Tribuna 1 să fie plină!”
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale