FOTBAL:CSM POLITEHNICA IASI-CS CONCORDIA CHIAJNA, PLAY OUT, LIGA 1 BETANO (22.04.2019)
Video Gloria Buzău - U Cluj 2-1. Echipa lui Falub rămâne cu trei puncte după primele trei etape din Liga 2
FOTBAL:DINAMO-AFC HERMANNSTADT, LIGA 1 CASA PARIURILOR (24.08.2020)
Două transferuri dintr-un foc la Rapid. Un atacant din Liga 1 și un fundaș grec
FOTBAL:CONFERINTA DE PRESA FCSB GIGI BECALI PREZENTARE MIHAI TEJA (27.12.2018)
Exclusiv Decizia financiară importantă luată de Gigi Becali, imediat după ce FCSB a ieșit din Europa! Ce se întâmplă cu Man și cu Coman
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv "Mi-am petrecut copilăria pe holurile spitalului". Impresionanta poveste a lui Iulian Roșu, fotbalistul absolvent de Teologie

articol scris de Andru Nenciu
17.09.2020, 08:27

Dublu campion în Liga 1 cu FCSB și Astra, Iulian Roșu (26 de ani), mijlocașul Gloriei Buzău, echipă antrenată de Ilie Stan, a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport, dar și Facultatea de Teologie. Fotbalistul crescut la juniorii Stelei are o poveste de viață impresionantă.

Iulian Roșu colaj
Iulian Roșu, mijlocaș la Gloria Buzău, e campion cu FCSB și Astra / Foto: Sport Pictures și arhivă personală
 • Liga a 2-a: Comuna Recea - Rapid, sâmbătă, ora 12:30, Digi Sport 1

 • Liga 1: Viitorul - Astra, sâmbătă, ora 21:30, Digi Sport 1

E despre credință în Dumnezeu și încrucișare de drumuri cu oameni potriviți la timpul potrivit. Despre experiențe de viață menite să oțelească, dar și despre vocea călăuzitoare a părinților.

Iulian Roșu, absolvent de Teologie, a împărțit Lumină și pâine sfințită în noaptea de Înviere: "Nu aș fi putut să stau în casă"

Iulian Roșu, fotbalist profesionist și absolvent de Teologie, pornise în noaptea de Înviere, în plină pandemie, pe străzile Bucureștiului să împartă Lumină și să ofere credincioșilor pâine sfințită.

Patriarhia dăduse reguli stricte ce aveau să fie respectate în toate parohiile din România, iar dublul campion din Liga 1 se transformase în voluntar. 

"A fost o perioadă grea pentru toată lumea ca în noaptea de Înviere să nu poată merge la biserică, locul unde are loc botezul tău, căsătoria și unde viața își închide bucla. 

Nu aș fi putut să stau în casă, parcă nu puteam să stau să văd slujba de Înviere la televizor, așa că m-am dus cu tatăl meu să împart Lumină", spune, pentru Digi Sport, componentul României la Euro U17 din 2012. 

Tatăl fotbalistului e preot. "Citeam o bucurie foarte mare pe chipul oamenilor când luau Lumină de la noi"

Părintele său, Daniel Roșu, e preot la Biserica Sfânta Treime Dudești. I-a fost mereu aproape fotbalistului în vârstă de 26 de ani.

"Citeam o bucurie foarte mare pe chipul oamenilor când luau Lumină de la noi, am luat-o ca pe un semn de la Dumnezeu, pentru că Lumina înseamnă Dumnezeu. Au realizat că Dumnezeu e cu noi. 

Absolut nimic nu poți face fără El. Consider că e foarte important să mărturisesc credința pe care o am. Îi respect și pe toți ceilalți credincioși de altă religie, fiecare dintre noi e liber, dar pentru mine e esențial să mărturisesc credința în Dumnezeu", continuă mijlocașul Gloriei Buzău. 

În noaptea de Înviere, secvențele i s-au derulat cu încetinitorul fotbalistului crescut la juniorii din Ghencea, iar  câteva cadre l-au făcut parcă s-o zbughească spre universul copilăriei.

Iulian Rosu tata
Iulian Roșu, mijlocașul Gloriei Buzău, și tatăl său, preotul Daniel Roșu / Foto: arhivă personală

Iulian Roșu și imaginile întipărite pe retină. "Tata era preot de spital, șapte ani am mers în acel loc. Eu mă duceam la Sfânta Maria, stăteam, dar apoi plecam acasă. Dar pe pacienți tot acolo îi regăseam și a doua zi"

Iulian ia loc la masa trecutului. Era doar un ghemotoc când își plimba ochii pe holurile unui spital de pe Bulevardul Ion Mihalache. Revede cu acuratețe parcă și plopii costelivi din fața spitalului, aude și răpăitul ploii din geamuri, dar privirea blândă a tatălui său nu o va uita vreodată.

"Când eram mic, tata era preot de spital, la Sfânta Maria. Mi-am petrecut copilăria pe holurile spitalului pentru că mergeam mult pe la el. Nu era cel mai fericit loc, dar eu eram fericit că-l găsesc pe Dumnezeu. Vrând-nevrând, mai făceam și prostioare pe acolo, eram mic.

Mă sensibiliza suferința pacienților. Eu mă duceam, stăteam, dar apoi plecam acasă. Dar ei tot acolo rămâneau și îi regăseam a doua zi. Ei acolo locuiau. Tata stătea la o măsuță, rar prindea amfiteatrul spitalului. Șapte ani am mers în acel loc", dă timpul înapoi fotbalistul Gloriei Buzău.

 • Rolul unui preot de spital. Conform ziarullumina.ro, "totul a început în 1995, când s-a încheiat un protocol între Ministerul Sănătăţii şi Patriarhia Română, prin care tinerii absolvenţi de teologie urmau să fie hirotoniţi pe seama unor unităţi spitaliceşti pentru a asigura asistenţa religioasă atât bolnavilor, cât şi a familiilor acestora, de asemenea pastoraţia ramificându-se şi spre cei care sunt conducători de spital, medici, asistenţi şi tot personalul auxiliar".

Iulian Roșu: "Tata nu putea să vină uneori la meciuri, dar rămânea alături de mine doar prin rugăciunile din biserica în care ținea slujba"

Iulian revede cu ochii minții zilele în care-și urmărea tatăl printre pacienți și cadrele medicale de la Clinica Sfânta Maria. Dar și momentele în care a intrat în vârtejul fotbalului, la Steaua. 

"Nu mi-a lipsit nimic, mama (n.r.- Cristina Roșu) mă lua de la școală, mă ducea la antrenamentele din Ghencea, pe urmă acasă. Luam masa pe unde puteam. Când putea, tata mai venea la meciurile mele, atunci când n-avea slujbă sau când partidele se jucau seara.

Dar, în timp, <<meciul>> lui era în biserică. Pentru că eu aveam meciuri de multe ori în juniorat dimineața, tata nu putea să vină și rămânea alături de mine doar prin rugăciuni",  mai subliniază fotbalistul debutat în Ghencea de Ilie Stan. 

"Decât un popă prost, mai bine un fotbalist bun! Nu știu dacă i-am îndeplinit dorința, dar am încercat să dau tot ce e mai bun"

Firesc, în mintea puștiului cu tată preot i se desfășura, zi de zi, o plasă de întrebări. Pendula între a urca fiecare treaptă a junioratului la Steaua și perspectiva de a călca pe drumul bătătorit de pașii părintelui său.

"Tata mi-a spus la un moment dat: <<Decât un popă prost, mai bine un fotbalist bun>>. Asta mi-a rămas în minte din copilărie. Nu știu dacă i-am îndeplinit dorința, dar am încercat mereu să dau tot ce am mai bun în mine și să mă autodepășesc.

Eu sunt o fire optimistă, nu-mi place să trăiesc din amintiri, să acumulez frustrări", zâmbește la cutie fotbalistul cu selecții la reprezentativele U19 și U17.

Iulian Roșu - Gabriela Rosu
Iulian Roșu și soția sa, Gabriela / Foto: arhivă personală

L-a bătut gândul retragerii după experiența de la Iași. "Datorită soției mele, Gabriela, mai joc fotbal și în prezent. Am vrut să renunț la fotbal, eram foarte dezamăgit, dar ea m-a susținut neîncetat"

Absolvent de ANEFS, Iulian Roșu a studiat și Teologia. Mai trebuie însă să urmeze un an de Pastorală pentru a putea sluji ca preot. 

Până atunci, fotbalistul care poate juca pe orice post din compartimentul median și-a găsit jumătatea. Soția sa, Gabriela, l-a ajutat să treacă peste o perioadă plină de frământări. 

"Eu sunt un tip optimist și consider că toate lucrurile ți se întâmplă cu un scop în viață. Sunt bine ordonate.

Succesiunea evenimentelor din viața mea, din cariera mea, toate m-au condus să o cunosc pe soția mea, Gabriela. Datorită ei joc fotbal și în prezent. Pentru mine ea e cea mai importantă.

După perioada petrecută la Poli Iași, unde nu am jucat (n.r. - 2018 -2019), am vrut să mă las, să renunț la fotbal, dar ea m-a susținut neîncetat.

Eram foarte dezamăgit, dar soția mea a știut cum să mă sprijine, cum să-mi transmită puterea de a continua", se destăinuie Iulian, pentru Digi Sport. 

Iulian Roșu: "Ilie Stan e un om și un antrenor de mare valoare"

După un sezon în care și-a relansat cariera la Sportul Snagov, Iulian a ajuns din acest sezon din nou sub comanda lui Ilie Stan, omul care-l debutase în Ghencea, într-o formație plină de jucători cu ștaif. De data aceasta, cu fostul tunar din Ghencea s-a intersectat la Gloria Buzău.

"Coach e un om esențial în viața mea. El m-a debutat la Steaua, în campionat, în Europa League, el mă antrenează și acum. E un om și un antrenor de mare valoare.

Mi-a dat mereu încredere, m-a ajutat. Totul se face profesionist la Gloria. Suntem cu banii la zi, ceea ce e un lucru rar în fotbalul românesc de azi, și avem liniște. Liga a doua a crescut foarte mult în acest sezon în comparație cu precedentele".

 • Gloria Buzău se situează pe locul 9 în Liga 2, cu 5 puncte după trei etape
 • În ultima etapă, Iulian Roșu și colegii săi au învins Universitatea Cluj, scor 2-1, iar runda următoare vor juca în deplasare, cu Farul, sâmbătă de la 11:00
 • Lider în Liga 2 e Rapid, cu nouă puncte din trei etape
Iulian Rosu
Iulian Roșu, în meciul cu Universitatea Cluj / Foto: Gloria Buzău - facebook

"Aș vrea să văd cât mai multe baze sportive în România. Ar avea de câștigat toți juniorii"

Iulian Roșu n-a beneficiat în urmă cu aproape 10 ani, pe când debuta la formația roș-albastră, de regula U21 și crede că tinerii pot profita de această lege a fotbalului actual. Apreciază apariția unor stadioane moderne în România, dar și-ar dori, în principal, altceva pentru ca tinerii să beneficieze de un cadru optim pentru a se dezvolta.

"Vedeam recent, la echipa Dinamo Kiev U21 ce fel erau monitorizați jucătorii, ce nivel atinseseră antrenamentele. Erau urmăriți cu dronele la fiecare ședință de pregătire.

Mi se pare mult mai important să se facă baze sportive, centre cum sunt la Mogoșoaia și la Buftea. Ar avea de câștigat foarte mulți tineri, foarte multe echipe", e de părere dublul campion în Liga 1. 

Iulian Roșu a reușit să meargă în paralel și cu fotbalul, dar și cu studiile la Teologie. I-au fost necesare cantități mari de energie, entuaziasm și încredere. 

Când nu a mai avut resurse, a primit putere de Sus, dar și de la oamenii determinanți iviți în viața sa la timpul potrivit.

Citește mâine, 18 septembrie, pe Digi Sport, a doua parte a materialului cu Iulian Roșu

 • Cine e cel mai talentat fotbalist lângă care a evoluat
 • Cum îi caracterizează pe doi dintre foștii săi adversari, deveniți staruri ale fotbalului mondial 
 • Experiența din Germania
 • Fotbalistul "energic, nu agresiv"
 • Un antrenor de poveste
Etichete: gloria buzau , iulian rosu , iulia roșu teologie , poveste iulian roșu , iulian roșu digisport , preot

Digi24
Scandal în Argentina. Parlamentar surprins în scene intime cu soția în timpul unui plen desfășurat prin videoconferință - VIDEO
Scandal în Argentina. Parlamentar surprins în scene intime cu soția în timpul unui plen desfășurat prin videoconferință - VIDEO

Descarcă aplicația Digi24
Sondajul zilei
Top articole
Adrian Petre, în meciul cu Slovan Liberec / Foto: Sport Pictures
FCSB - Slovan Liberec 0-2. ”Roș-albaștrii”, în 10 oameni 70 de minute, au ratat al treilea an la rând grupele europene

FCSB va încerca diseară să mai facă un pas spre grupele Europa League. Contra celor de la Slovan...

Mihai Stoica, prima reacție după eliminarea FCSB-ului din Europa League: ”Țineți minte data!” + arbitrajul, contestat
Mihai Stoica, directorul sportiv de facto de la FCSB / Foto: Sport Pictures
Cu ce echipă a semnat cel mai bogat fotbalist din lume şi ce avere are. Îi eclipsează pe Ronaldo şi pe Messi
bolkiah
”Mutare complet nebună!” Vârful adus urgent de Becali a vorbit în Elveția despre transferul ”fulger” la FCSB, ”pentru UN meci”
profimedia-0303996755
Sportivele din România și-au aflat adversarele din runda inaugurală a Roland Garros! Cu cine joacă Simona Halep
Simona Halep, locul doi WTA / Foto: Getty Images
Recomandările redacției
FOTBAL:CONFERINTA DE PRESA FCSB GIGI BECALI PREZENTARE MIHAI TEJA (27.12.2018)
Exclusiv Decizia financiară importantă luată de Gigi Becali, imediat după ce FCSB a ieșit din Europa! Ce se întâmplă cu Man și cu Coman

Roș-albaștrii au ratat, pentru al treilea sezon la rând, accesul în grupele Europa League, dar nu-și fac, cel puțin momentan, griji din cauza bugetului pentru sezonul în curs.

Exclusiv Oltenii nu uită, nu iartă. FCSB n-a trecut de Slovan, dar ”s-a bucurat” pentru ”prietenii de la CFR”: ”Păcatele se pedepsesc!”
FOTBAL:FCSB-SLOVAN LIBEREC, LIGA EUROPA (24.09.2020)
”Dacă noi credem că putem juca așa, nu ajungem nicăieri!”. Cristiano Bergodi, supărat deși echipa a câștigat
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-FC BOTOSANI, PLAY-OFF LIGA 1 CASA PARIURILOR (19.06.2020)
Giovanni Becali dă din casă după ce s-a întâlnit cu finanțatorii lui Dinamo. ”Au promis pentru anul ăsta!”
image-2020-08-26-24251818-41-cosmin-contra-din-nou-dinamo

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
“În ce mașină m-ați vedea îmbrăcată așa?” Cum arată ținuta controversată cu care Ruby i-a stârnit pe fani
“În ce mașină m-ați vedea îmbrăcată așa?” Cum arată ținuta controversată cu care Ruby i-a stârnit pe fani
Digi World
Vaccinul antigripal crește riscul de a te infecta cu COVID-19?! Avertismentul de ultimă oră transmis de medici
Vaccinul antigripal crește riscul de a te infecta cu COVID-19?! Avertismentul de ultimă oră transmis de medici
Digi Animal World
Animalele care detectează infecția cu COVID-19. Metoda găsită de cercetători, mai sigură decât testele PCR
Animalele care detectează infecția cu COVID-19. Metoda găsită de cercetători, mai sigură decât testele PCR
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate