E gata! Motivul pentru care Kylian Mbappe s-a enervat pe oficialii lui PSG + De ce îi acuză
mbappe schimbat2
Video&Foto Ce a făcut Mbappe, după ce a fost schimbat la pauză de Luis Enrique. Ruptură totală între cei doi?
Fulham v Tottenham Hotspur, Premier League, Football, Craven Cottage, London, UK - 16 Mar 2024
Lovitură pentru Drăgușin! Anunțul lui Postecoglou
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Liga Digi Sport

Pacientul Higuain și tehnica secretă a unui psiholog: "Am nevoie de 6 ore". Mbappe, dat ca exemplu

17.09.2018, 14:46

Phil Johnson, un psiholog sportiv care a lucrat cu Radamel Falcao, crede că atacantul lui AC Milan, Gonzalo Higuain, are nevoie de ajutor de la un profesionist. El a explicat metodele prin care pot fi depășite anumite traume mentale pentru ca un jucător să fie capabil de marea performanță.

Argentina Team Arrives in Moscow - 2018 FIFA World Cup
Un psiholog sportiv dezvăluie o metodă revoluționară pentru mărirea performanțelor jucătorilor. Foto: Getty Images
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Pe 22 iulie 2015, Higuain ieșea dintr-un club din Ibiza, alături de colegul său din naționala Argentinei, Ezeqiel Lavezzi, moment în care un fan l-a filmat și i-a cerut un autograf. Atacantul a refuzat, iar suporterul, dezamăgit, i-a replicat: "Nu ești în stare să marchezi nici măcar din penalty".

Acesta a făcut referire la ratarea a două lovituri de pedeapsă în urmă cu câteva luni, atât pentru Napoli, cât și pentru Argentina. Higuain a luat foc și l-a amenințat pe suporter: "Șterge filmulețul sau o să-ți rup capul"! Totul a luat amploare, ajungându-se chiar ca mama sa să fie insultată în Argentina, iar atacantul chiar ar fi luat în considerare să se retragă din fotbal.

Motivul pentru care Higuain a reacționat în acest fel a fost dezvăluit de Phil Johnson, un psiholog sportiv care a lucrat cu nume mari din fotbal, printre care și Radamel Falcao. Acesta susține că atacantul suferă de o traumă care nu a fost încă diagnosticată.

"Atunci când ești traumatizat, nu e vorba doar de ceva mental, este ceva psihologic și de fapt îți blochează performanțele deoarece creierul tău nu-ți permite să rezolvi problema", a spus Phil Johnson pentru Goal.com.


"De exemplu, atunci când l-am văzut pe Fernando Torres că se zbate la Chelsea, după mutarea de 56 de milioane de euro de la Liverpool, în 2010, le-am scris celor de la Chelsea și le-am spus: Torres a fost traumatizat de transferul său. Dar pot să repar acest lucru în aproximativ șase ore". Ei mi-au răspuns: "Phil, noi avem un program psihologic pentru jucătorii noștri și vom rămâne la el. Mulțumim". Eu le-am replicat: "Nu va funcționa".

Și așa a fost, Torres câștigând trofee cu Chelsea, însă rar ieșind cu ceva în evidență în perioada cât a fost pe Stamford Bridge, acolo unde a rămas în memorie mai degrabă pentru performanțele slabe și ratările imense. De atunci, el nu a mai fost același jucător pentru că, în opinia lui Johnson, el nu s-a recuperat niciodată după trauma care l-a făcut să creadă că nu s-a ridicat la nivelul prețului plătit pentru el.

"Atunci când ești umilit, personal, este un șoc pentru corpul tău și rămâne în corpul tău, în sistemul nervos simpatic. Creierul tău își amintește de asta, la fel și corpul tău. Uitați-vă la John Terry. Nu a mai executat un penalty 18 luni după ratarea din finala Champions League 2008. Aceea e o traumă sportivă, dar mulți psihologi nu știu cum s-o rezolve pentru că nu este doar o problemă pur mentală", a explicat psihologul.

"E vorba de minte și corp. Creierul tău își amintește totul, iar corpul la fel, cam în același fel în care te recuperezi după o ruptură de tendon al lui Ahile. Faci un tackling și eziți pentru că mintea ta caută să te protejeze. De fapt, asta te trage înapoi de la provocare, de la pericol. Subconștientul tău te scoate din fața mingii și din calea unei alte accidentări", a explicat Johnson.

"Revenind la Higuain, atunci când bate un penalty crucial sau când are în față posibilitatea de a marca un gol important și tot ce are de făcut e să trimită în plasă, e un mecanism ca un click, iar mingea zboară peste poartă. Aceasta este acțiunea subconștientului, când cele două emisfere nu se conectează. De aceea atleții de mare performanță se blochează brusc și nu sunt capabili să facă ceea ce, în mod normal, pot face cu ușurință. Așa ceva se întâmplă și cu atacanți precum Higuain. Când ai fost umilit, traumatizat, pur și simplu nu depășești acest lucru. E nevoie de o perioadă lungă să treci peste", a adăugat Johnson.

Astfel, Phil Johnson crede că antrenorii, suporterii și jurnaliștii trebuie să accepte că un fotbalist este, "în primul rând, om, iar apoi atlet".

Unul dintre jucătorii care au realizat acest lucru a fost Alvaro Morata, care a declarat că: "oamenii cred că noi suntem roboți; ei nu se gândesc că în spatele unei pase proaste se află mereu o problemă personală. Ai și tu sentimente."

Johnson crede că exact aceste sentimente sunt prea des ignorate în lumea sportului, spunând că mulți antrenori fac mai mult rău decât bine jucătorilor.

"Mulți antrenori pur și simplu nu știu să comunice cu jucătorii. Nu posedă limbajul adecvat, nu știu cum să ofere feedback. Ei îmbracă haina comandantului: fă cum îți spun eu! Însă atunci când antrenoratul se bazează pe cooperare, vei maximiza performanța. Ceea ce nu ar trebui să faci e să-ți umilești jucătorii în fața altora, pentru că le reliefezi vulnerabilitățile. Dacă ne uităm la marii antrenori, observăm că ei creează o relație cu jucătorii, ceea ce implică respect și încredere, fără să încerce să-i "ucidă"", a spus Johnson.

Astfel, potrivit lui Johnson, atunci când jocul încetează să mai fie distractiv, chiar și cel mai talentat jucător poate suferi cea mai dramatică scădere de formă pe care a experimentat-o și Therry Henry pe vremea când era la Juventus, atunci când fostul atacant a spus că și-a "pierdut plăcerea de a juca fotbal".

"Adesea, trebuie să readuc jucătorii la copilăria lor, să reconectez acele sentimente de bază, sau doar bucuria jocului. Folosesc o tehnică numită brain-spotting care scoate trauma din corp și creier prin poziționarea ochilor. A fost dezvoltată încercând să rezolvăm stresul post-traumatic, dar se bazează pe folosirea mișcărilor rapide ale ochiului, cu o rată de succes de peste 50 la sută, în timp ce brain-spotting-ul are rata de 85 la sută", a dezvăluit Johnson.

Johnson folosește de peste 5 ani această tehnică secretă, iar uneori a reușit chiar să elimine unele comoții, iar impactul pe care îl are asupra performanțelor e fenomenal.

"În orice caz, cel mai important e că vei avea performanțe maxime doar dacă îți place ceea ce faci. Dacă ne uităm la Mbappe, puștiul are mereu zâmbetul pe față. Îi place să joace fotbal. Acesta e secretul marii performanțe, să-ți placă ceea ce faci", a încheiat Johnson.

Etichete: gonzalo higuain , mbappe , psiholog sportiv , psiholog higuain


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O profesoară de engleză și-a pierdut locul de muncă după ce colegii i-au aflat secretul
O profesoară de engleză și-a pierdut locul de muncă după ce colegii i-au aflat secretul

O profesoară de liceu în vârstă de 50 de ani a fost nevoită să-și dea demisia după ce contul ei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
aza3
Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația

Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Antrenorul care a semnat cu Petrolul
petrolul
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
Fulham v Tottenham Hotspur, Premier League, Football, Craven Cottage, London, UK - 16 Mar 2024
Lovitură pentru Drăgușin! Anunțul lui Postecoglou

Ce spun englezii despre transferul lui Denis Drăguș în Premier League, după ce Standard i-a fixat prețul
draguss
Exclusiv Anghel Iordănescu a dat verdictul! Cine câștigă titlul în SuperLigă: ”Au jucători de valoare”
Universitatea Craiova, gata să dea lovitura! Mihai Rotaru vrea un internațional român
FOTBAL:MOLDOVA-ROMANIA, AMICAL (20.11.2022)
Citește și
După Kylian Mbappe, un alt fotbalist pleacă de la PSG! Are deja o ofertă pe masă
profimedia-0657667670
Lewandowski despre viitorul său rival din La Liga: ”Nu îmi e teamă de el”
France v Poland: Round of 16 - FIFA World Cup Qatar 2022
Cine e Rumy Alqahtani, prima femeie căreia Arabia Saudită îi permite să participe la Miss Univers. Are licență în stomatologie
Cine e Rumy Alqahtani, prima femeie căreia Arabia Saudită îi permite să participe la Miss Univers. Are licență în stomatologie
Încă o accidentare la FCSB! Favoritul lui Gigi Becali are ruptură! Cât lipsește
Încă o accidentare la FCSB! Favoritul lui Gigi Becali are ruptură! Cât lipsește
Simona Halep, lovită unde o doare mai tare. A fost refuzată la turneu
Simona Halep, lovită unde o doare mai tare. A fost refuzată la turneu
Arnold Schwarzenegger, prima imagine după ce i-a fost montat un stimulator cardiac. Fanii, val de reacții: „Ești de neoprit, ești o legendă!”
Arnold Schwarzenegger, prima imagine după ce i-a fost montat un stimulator cardiac. Fanii, val de reacții: „Ești de neoprit, ești o legendă!”
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un nou tip de radar, pregătit să facă ravagii printre șoferi. Amenda vine și dacă nu aveți viteză
Un nou tip de radar, pregătit să facă ravagii printre șoferi. Amenda vine și dacă nu aveți viteză
Cum a profețit viitorul AI, deepfake-urile și altele un personaj inventat la TV din anii '80
Cum a profețit viitorul AI, deepfake-urile și altele un personaj inventat la TV din anii '80
Cine e fosta mare jucătoare care a refuzat-o pe Simona Halep la următorul turneu major: ”Hotărâm cu atenție”
Cine e fosta mare jucătoare care a refuzat-o pe Simona Halep la următorul turneu major: ”Hotărâm cu atenție”
Galerie Foto PSG - Nice 3-1. Cu Mbappe, integralist, campioana s-a calificat în semifinalele Cupei Franței. Accidentare dură, Bulka
profimedia-0856645843

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte. Povestea orei de vară
Ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte. Povestea orei de vară
Digi Animal World
Un bărbat a fost ucis de propriul animal de companie. A rezistat doar patru zile după mușcătură
Un bărbat a fost ucis de propriul animal de companie. A rezistat doar patru zile după mușcătură