profimedia-0771169343
Antrenorul care ”l-a cucerit” pe Pep Guardiola: ”Admirația mea pentru el crește în fiecare sezon”
profimedia-0867665603
Video Record absolut în Premier League: Harry Maguire a marcat un gol istoric!
Fotbalistul de la FCSB care e ”net peste Rrahmani”
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 6 Superliga: Hermannstadt-Petrolul
Play-out

Tot ce trebuie să știe Gardoș despre noul său club. Walcott și Bale s-au lansat aici

14.08.2014, 16:51

Transferul lui Florin Gardoș (25 de ani) la Southampton a devenit o certitudine în cursul dimineții de joi, 14 august.

gareth bale 2006
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Fostul apărător stelist îi va călca astfel pe urme lui Vlad Chiricheș, care vara trecută a plecat de la Steaua la Tottenham, urmând să devină totodată al doilea român din istoria clubului alb-roșu. Primul "tricolor" care a ajuns pe "Saint Mary's": Dan Petrescu, în 2001.

Înainte de a începe o aventură în fotbalul britanic, Gardoș cu siguranță a aflat câteva lucruri despre viitoarea sa echipă, iar digisport.ro vă prezintă cele mai interesante aspecte legate de clubul Southampton, care a câștigat un singur trofeu major în istoria sa de 128 de ani: Cupa Angliei, în 1976, pe vremea când Gardoș nici măcar nu era născut.

De la Steaua - Dinamo la Southampton - Portsmouth

Mai întâi, puțină georgrafie. Southampton este cel mai mare oraș din districtul Hamshire, situat pe coasta de sud a Angliei, la 121 de kilometri sud-vest de capitala Londra. La 31 de kilometri distanță se află Portsmouth, orașul din care provine cea mai mare rivală din fotbal a lui Southampton. Spre deosebire de "sfinți", care în aceste zile reprezintă un pion important în mercato, Portsmouth se chinuie în anonimatul ligii a patra engleze, sub amenințarea constantă a falimentului. Rivalitatea dintre cele două grupări a fost intitulată, în fotbalul britanic, Derby-ul Coastei de Sud.

250.000 de locuitori în oraș


Southampton este un port foarte important în Anglia, fiind situat la confluența a trei râuri cu o istorie bogată în Albion: Test, Itchen și Hamble. Localitatea are o populație de circa 250.000 de locuitori, la fel de mult cât numără Iași, Constanța sau Craiova. Evident, o mare parte din activitatea economică a orașului se desfășoară în zona portului, dar alte instituții importante din Southampton sunt cele două Universități academice foarte apreciate la nivel național.

A participat în primul sezon de Premier League!

Trecând la fotbal, aflăm că Southampton este una dintre echipele "fondatoare" ale Premier League, care a luat parte la primul sezon competițional, în 1992/1993. Southampton a jucat în primul eșalon fotbalistic încă din 1978, iar porecla de "sfinți" alb-roșii au căpătat-o din 1885, când biserica locală a înființat o echipă de fotbal, echipată în culorile de astăzi. De altfel, și stadionul lui Southampton este denumit elocvent: "Saint Mary's", adică "Sfânta Maria".

Un singur trofeu în vitrină: Cupa Angliei

Istoria consemnează triumful din Cupa Angliei, în 1976, în vreme ce performanța de top în campionat a fost clasarea pe locul 2 în sezonul 1983/1984 al primei ligi. Pe 15 mai 2005, Southampton a retrogradat în liga a doua, după 27 de sezoane succesive pe prima scenă. Mai mult, după alte trei sezoane, noua echipă a lui Gardoș a ajuns în liga a treia, dar antrenorul Nigel Adkins a asigurat ulterior promovări succesive până în Premier League. El a fost înlocuit în ianuarie 2013 cu Mauricio Pochettino, cel care a plecat între timp la Tottenham.

11-le de bază al lui Southampton în noul sezon

Câteva detalii despre echipa de astăzi: Southampton este patronată de o femeie, Katharina Liebherr, iar antrenori sunt olandezii Ronald Koeman (principal) și Erwin Koeman (secund). Southampton a început abia de curând să experimenteze cu tehnicieni străini. În toată istoria clubului, doar 5 naționalități s-au regăsit în post pe banca tehnică!

Aici a antrenat și Mark Wotte, fost la Universitatea Craiova

Au antrenat aici copleșitor de mulți englezi, scoțieni și nord-irlandezi, dar și doi olandezi și un argentinian! Printre numele mari care au pregătit echipa alb-roșilor se numără Harry Redknapp, Gordon Strachan și Glenn Hoddle, iar pe aici a trecut și Mark Wotte (2009), olandezul care a pregătit-o și pe Universitatea Craiova în 2010.

Cele mai multe meciuri le are un jucător din anii '70. 815 apariții!

Golgheterul all-time al lui Southampton este Mick Channon, un atacant care a evoluat aici între 1966 și 1977, respectiv 1979-1982. El a înscris de nu mai puțin de 185 de ori în campionat, fiind urmat în top de legenedarul Matt Le Tissier (161 de goluri), Terry Paine (160), Bill Rawlings (156) și George O'Brien (154).

Pe aici a trecut și fostul fundaș român Dan Petrescu, cel care a evoluat pe "St. Mary's" între 2001 și 2002. Sunt slabe șanse ca Florin Gardoș să ajungă să lupte pentru onoarea de a fi jucătorul cu cele mai multe meciuri în tricoul lui Southampton: recordman este mijlocașul Terry Paine, care a strâns nu mai puțin de 815 jocuri, între 1957 și 1974! 

Lallana, Walcott, Oxlade, Bridge, Shaw și Bale, mândria clubului

Printre numele de legendă care au îmbrăcat tricoul lui Southampton se numără Matthew "Le God" Le Tissier, Jason Dodd, Francis Benali, Danny Wallace, Matt Oakley, Adam Lallana, Peter Shilton, James Beattie, Kevin Philips, Marian Pahars, Rory Delap, Iain Dowie, Jo Tessem, Jeff Kenna sau Danny Higginbotham.

Clubul se poate lăuda totodată cu o academie de tineret de mare prestigiu, care i-a dat fotbalului mare pe Adam Lallana, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Wayne Bridge, Luke Shaw și Gareth Bale, fără ca aceștia să fie neapărat născuți în oraș.

Viitorul nu arată însă promițător. După ce a terminat pe locul 8 sezonul trecut, Southampton a vândut nu mai puțin de 4 jucători la Liverpool și 11 în total (5 dintre titulari), 'scheletul' fiind înlocuit cu noile achiziții.

Din această cauză, specialiștii din Anglia se tem că Southampton ar putea retrograda în viitorul sezon, iar olandezul Koeman va avea o misiune infernală în Premier League. 26,2 ani este media de vârstă a jucătorilor și 134,7 milioane de euro valoarea cumulată a lotului actual.

TRANSFERURILE VERII LA SOUTHAMPTON

1. Dusan Tadic (25 de ani, atacant sârb) - de la Twente, pentru 14 milioane de euro
2. Fraser Forster (26 de ani, portar englez) - de la Celtic, pentru 12,5 milioane de euro
3. Graziano Pelle (28 de ani, atacant italian, foto) - de la Feyenoord, pentru 10 milioane de euro
4. Saphir Taider (22 de ani, mijlocaș algerian) - de la Inter, cu împrumut pe un sezon
5. Ryan Bertrand (24 de ani, fundaș englez) - de la Chelsea, cu împrumut pe un sezon

Câteva cuvinte și despre simbolurile echipei. Imnul lui Southampton este celebrul cântec "When The Saints Go Marching In", cântat și de Louis Armstrong (AUDIO), prezent în pelicule de cinematografie și în multe numere artistice pe întreg mapamondul. Și emblema clubului are o istorie aparte. Până în 1970, Southampton a folosit sigla orașului, dar șefii echipei au decis atunci să lase fanii să deseneze noul logo.

Sigla echipei: un trandafir, o minge, un copac și râuri

Inventată de Rolland Parris, un fan dedicat, sigla a fost folosită timp de 20 de ani, fiind apoi modificată în anii '90, din motive de copy-wright. Motivele religioase sunt ușor de recunoscut pe logo, la fel ca și mingea care reprezintă natura clubului. Eșarfa roșie îi onorează pe fanii echipei, iar copacul simbolizează o pădure din apropierea orașului, în timp ce râul amintește de nodul naval amintit mai sus.

Dedesubt se află un trandafir alb, simbolul oficial al orașului. Pe 13 mai 2010, sigla a fost din nou modificată la cea de-a 125-a aniversare a echipei, fiind făcută doar o mică schimbare: conturul negru a fost transformat în auriu. Pe fiecare latură sunt înscriși anii reprezentativi ai echipei (1885 și 2010), precum și borna aniversară de 125 de ani.

CELE MAI SCUMPE 5 ACHIZIȚII DIN ISTORIA CLUBULUI

1. Gaston Ramirez (la 21 de ani, mijlocaș uruguayan) - de la Bologna, pentru 15,2 milioane de euro
2. Pablo Osvaldo (la 27 de ani, atacant italian) - de la AS Roma, pentru 15,1 milioane de euro
3. Victor Wanyama (la 22 de ani, mijlocaș kenyan) - de la Celtic, pentru 14,5 milioane de euro
4. Dusan Tadic (la 25 de ani, atacant sârb) - de la Twente, pentru 14 milioane de euro
5. Fraser Forster (la 26 de ani, portar englez) - de la Celtic, pentru 12,5 milioane de euro

CELE MAI SCUMPE 5 VÂNZĂRI DE JUCĂTORI DIN ISTORIA CLUBULUI

1. Luke Shaw (la 18 ani, fundaș stânga englez) - la Manchester United, pentru 37,5 milioane de euro
2. Adam Lallana (la 26 de ani, mijlocaș englez) - la Liverpool, pentru 31 de milioane de euro
3. Dejan Lovren (la 25 de ani, fundaș croat) - la Liverpool, pentru 25,3 milioane de euro
4. Calum Chambers (la 19 ani, fundaș dreapta englez) - la Arsenal, pentru 20,2 milioane de euro
5. Gareth Bale (la 17 ani, mijlocaș ofensiv galez) - la Tottenham, pentru 14,7 milioane de euro

Etichete: florin gardos , gardos , transfer gardos , gardos southampton , transferuri gardos


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
Fotbalistul de la FCSB care e ”net peste Rrahmani”

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
Foto "Arată dezgustător". S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: "N-aș face la fel"
ozil
Live Video&Text Hermannstadt - Petrolul 1-0, ACUM pe Digi Sport 1. Sibienii deschid scorul în finalul reprizei
FOTBAL: AFC HERMANNSTADT SIBIU - FC PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (28.01.2024)
Citește și
Un oficial de la CSA Steaua l-a ”turnat” când juca la FCSB: ”Ne-a dat în gât! A vrut să ne dea 10.000 € amendă”
fcsb
”Crucificat”! Nu a avut dubii, după ce l-a văzut pe ”rivalul” lui Radu Drăgușin în meciul cu Newcastle
Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League - Old Trafford
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Salarii extraordinare pentru jucătorii echipei care a promovat deja în Superliga. Ce bani vor încasa în prima ligă
Salarii extraordinare pentru jucătorii echipei care a promovat deja în Superliga. Ce bani vor încasa în prima ligă
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Van Dijk a auzit cine este favorit să devină antrenor la Liverpool și a făcut un anunț categoric
Chelsea v Liverpool, EFL Carabao Cup Final, Football, Wembley Stadium, London, UK - 25 Feb 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”