Manchester United v Coventry City, Emirates FA Cup Semi Final, Football, Wembley Stadium, London, UK - 21 Apr 2024
Cum s-a apărat Antony, după ce a fost numit ”cel mai jenant jucător din istoria fotbalului”
Neașteptat! Ce amendă s-a dat, după imaginile fără precedent care au făcut înconjurul lumii
csa-steaua-fcsb
Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Sport Special

Remember Cupa Mondială 1998. Franţa a câştigat ultima competiţie mondială la care a participat, până acum, România

articol scris de Digi Sport
07.11.2022, 10:10

Găzduind după şase decenii un nou turneu final al Cupei Mondiale de fotbal, ''cocoşul galic'' a primit pe tărâm francez cea mai aşteptată întrecere FIFA a planetei.

10925 41
Franţa a câştigat CM '98 în finala cu Brazilia, scor 3-0 / Foto: Profimedia
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Ajunsă în vârful tabloului competiţional, naţionala magistralului ''playmaker'' Zizou avea să se dueleze, într-o confruntare mult aşteptată de iubitorii fotbalului mondial pentru râvnitul trofeu, cu naţionala nestemată a Braziliei lui Ronaldo.

Franţa a câştigat Cupa Mondială desfăşurată în 1998

Cea de-a 16-a ediţie a Cupei Mondiale s-a desfăşurat în perioada 10 iunie - 12 iulie 1998. Trei ţări au depus dosarul de candidatură pentru găzduirea ediţiei 1998 a turneului final: Elveţia, Franţa, Maroc. Elveţia avea să se retragă ca urmare a neîndeplinirii unor criterii tehnice ale FIFA, Maroc a primit 7 voturi, iar Franţa 12 voturi. Anunţul găzduirii ediţiei 1998 a Cupei Mondiale de către Franţa a fost făcut public la Zurich de Comitetul Executiv al FIFA la 1 iulie 1992.

Un număr total de 32 de echipe naţionale reprezentative au participat la ediţia din 1998, găzduită de zece stadioane din tot atâtea oraşe (Stade de France - Saint-Denis, Parc de Princes - Paris, Stade Velodrome - Marsilia, Stade Gerland - Lyon, Stade de la Beaujoire - Nantes, Stadio Felix Bollaert - Lens, Stadium de Toulouse - Toulouse, Parc Lescure - Bordeaux, Stade Geoffroy Guichard - Saint-Etienne, Stade de la Mosson - Montpellier).

Patru echipe naţionale s-au calificat din zona Asia (Iran, Japonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud), trei din America centrală şi de nord (Jamaica, Mexic şi SUA), cinci din Africa (Camerun, Maroc, Nigeria, Africa de Sud, Tunisia) şi cincisprezece din Europa (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, România, Scoţia, Spania, Fosta Republică Iugoslavia). Au fost disputate 64 de partide, fiind marcate în total 171 de goluri. La meciuri au asistat în total 2.785.100 de spectatori.


Pentru prima dată de la ediţia din Spania (1982), FIFA a decis să crească numărul de echipe participante la 32, grupele rămânând stabilite în acelaşi format de câte patru echipe.

Meciul de deschidere, din Grupa A, la 10 iunie 1998, a pus faţă în faţă campioana mondială Brazilia şi Scoţia, partidă încheiată cu scorul de 2-1.

România a învins Columbia şi Anglia şi a făcut egal cu Tunisia la CM Franţa '98. Croaţia ne-a eliminat în "optimi"

Selecţionata României a fost repartizată la această ediţie a Cupei Mondiale în Grupa G, alături de reprezentativele Columbiei, Angliei şi Tunisiei. În primul meci al grupei, la 15 iunie 1998, România învingea Columbia cu scorul de 1-0 prin golul marcat de atacantul Adrian Ilie (minutul 45+1).

Anglia a fost învinsă, la 22 iunie 1998, de selecţionata României, cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Viorel Moldovan (minutul 46) şi Dan Petrescu (minutul 90), pentru englezi punctând atacantul Michael Owen (minutul 81). În ultimul meci al grupei, la 26 iunie 1998, România a încheiat nedecis, la egalitate, cu selecţionata Tunisiei (1-1), golurile partidei fiind marcat de Viorel Moldovan (minutul 71) şi Skander Souayah (din penalty, în minutul 12).

România a încheiat grupa cu 7 puncte, urmată de selecţionata Angliei cu 6 puncte. Calificată în faza optimilor de finală, România întâlnea la 30 iunie 1998 reprezentativa Croaţiei, una dintre cele mai puternice selecţionate. Echipa condusă de pe bancă de Miroslav Blazevic învingea cu 1-0 prin golul marcat de atacantul Davor Suker, cel care avea să fie cel mai bun marcator al turneului.

În celelalte meciuri eliminatorii din optimi, Argentina a învins (4-3), după loviturile de departajare, selecţionata Angliei, la finalul celor 90 de minute regulamentare scorul înregistrat indica 2-2, Olanda a dispus (2-1) de echipa naţională a Fostei Republici Iugoslavia, Germania a trecut de Mexic cu un scor similar partidei precedente.

Danemarca a făcut spectacol cu ''vulturii'' nigerieni (4-1), iar ''cocoşul galic'' a învins la limită (1-0) Paraguay. Campioana mondială, Brazilia, a întrecut cu un spectaculos 4-1 selecţionata Chile, iar Squadra Azzurra, condusă de pe bancă de marele Cesare Maldini şi din teren de Paolo Maldini (cpt.), a depăşit naţionala Norvegiei cu un clasic scor italian (1-0).

În "sferturi" la CM '98, Franţa a trecut de Italia la penalty-uri, iar Croaţia a învins cu 3-0 Germania

Faza sferturilor de finală a opus unele dintre cele mai strânse confruntări.

Franţa a învins la loviturile de departajare Italia (4-3), iar Brazilia a dispus de Danemarca, într-un meci strâns, cu 3-2.

Croaţia a trecut la scor de neprezentare de ''Mannschaft'' (3-0), iar ''Portocala mecanică'' a depăşit Argentina cu 2-1.

În semifinale la CM '98, Franţa a eliminat Croaţia, iar Brazilia pe Olanda

În cele două semifinale, Brazilia a învins Olanda la penalty (4-3) după ce la finalul timpului regulamentar de joc tabela indica 1-1, iar Franţa a învins Croaţia cu 2-1, aceasta din urmă învingând în finala mică echipa lui Guus Hiddink cu 2-1 şi adjudecându-şi medalia de bronz.

Stade de France găzduia finala, în 12 iulie 1998, opunând ţara gazdă cu o echipă formidabilă construită pe un ax central redutabil Desailly, Zidane, Petit, Henry, având la timonă pe experimentatul selecţioner Aime Jacquet, iar de cealaltă parte Selecao, cu unul dintre cele mai bune formule de după 1990, cu jucători precum Cesar Sampaio, Cafu, Dunga (cpt.), Rivaldo şi Ronaldo.

Franţa a învins Brazilia cu 3-0 în finala CM '98

Franţa a jucat extraordinar din punct de vedere tactic, Jacquet l-a surprins cu mutări de şah pe marele Zagallo, dar a avut în coordonatorul de joc ''Zizou'' acel ''magician brazilian'' din teren care a reuşit o dublă (minutele 27 şi 45+1), iar Emmanuel Petit, ''tunarul londonez'', a închis tabela la 3-0 în minutul 90+2.

Ronaldo, ''Il Fenomeno'', primea balonul de aur al competiţiei, atacantul englez Michael Owen premiul pentru cel mai bun tânăr jucător al ediţiei, atacantul croat Davor Suker fiind recompensat cu gheata de aur pentru cel mai bun marcator.

O înfrângere neaşteptată pentru suporterii Selecao, însă o bucurie stelară pe Stade de France pentru suporterii cocoşului galic, inundând Franţa de acest succes magnific. După decenii, de la ediţia din 1938, Franţa primise fotbalul mondial în propria-i casă şi păstra şi trofeul mult râvnit.

Galerie Foto

Agerpres

Etichete: franta campioana mondiala , remember cupa mondială , cm 98 , franta cm 98


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară

O familie din Canada a primit un cadavru greșit, după ce un membru al familiei a murit în Cuba...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Sepsi - FCSB 2-2. Gafa lui Ștefan Târnovanu amână petrecerea de titlu
Screenshot 2024-04-24 231756
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Recomandările redacției
csa-steaua-fcsb
Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

SOLD-OUT! Meciul de SuperLigă din runda următoare care se va juca cu ”casa închisă”
Foto Arena de 65.000.000 € din centrul orașului! ”Arată super”. Când va fi gata
stadion corvinul.5JPG
Florinel Coman a caracterizat în două cuvinte accidentarea gravă a lui Moruțan, care îl face să rateze EURO
MKE Ankaragucu v Besiktas - Ziraat Turkish Cup
Citește și
Adio, titlu?! Cum s-a încheiat ultimul meci disputat de PAOK-ul lui Răzvan Lucescu
Griechenland Fußball Super League Saison 2023-2024 Theodoros Vardinogiannis Stadion Heraklion, 03.09.2023 OFI Kreta - PA
Erik ten Hag, un car de nervi la conferință: ”Este jenant! Să vă fie rușine!”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
Cine sunt cei cinci jucători favoriți să câștige Balonul de Aur în 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool