FOTOMONTAGE: Bericht:DFB hat Kontakt mit Julian Nagelsmann aufgenommen. Trainer Julian NAGELSMANN (Bayern Muenchen) Einz
Ce s-a întâmplat cu clauza de reziliere a lui Julian Nagelsmann, plecat de la Bayern la naționala Germaniei
DSZ3152-768x432
Video Croația - România 2-1. Naționala feminină, eșec la debutul în Liga Națiunilor
Așteptarea ia sfârșit pentru un jucător de la FCSB, după aproape un an
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Sport Special

REMEMBER: Cupa Mondială din 1990, cu Germania triumfătoare și Maradona ”călăul” Italiei. România s-a oprit în ”optimi”

articol scris de Digi Sport
03.11.2022, 11:25

Cupa Mondială de fotbal, ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, s-a desfăşurat în Italia, între 8 iunie şi 8 iulie 1990. Astfel, italienii deveneau gazde pentru a doua oară, după turneul final din 1934, când au triumfat pe teren propriu.

germania-cupa-mondiala-1990
Germania - Italia, la Cupa Mondială din 1990 / Foto: Profimedia
  • FOTBAL: Hermannstadt - Sepsi, miercuri, 18:30, DGS 1

  • FOTBAL: Bihor Oradea - FCSB, miercuri, 21:00, DGS 1

Mai multe ţări europene au fost interesate să găzduiască turneul final: Austria, Anglia, Franţa, Grecia, Germania de Vest, Uniunea Sovietică, Italia şi Iugoslavia. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele şi-au retras ofertele înainte de începerea votului pentru stabilirea ţării gazdă, conform agerpres.ro.

La 19 mai 1984, la Zürich, Comitetul Executiv al FIFA a anunţat că Italia a obţinut 11 voturi, iar URSS doar cinci. În preliminarii s-au înscris echipe reprezentând 116 asociaţii naţionale de fotbal.

România, prezentă la Cupa Mondială din 1990

Formatul prevedea participarea a 24 de echipe din cinci confederaţii, repartizate astfel: 14 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Italia, Irlanda, Iugoslavia, Ţările de Jos, Republica Federală Germania, România, Scoţia, Spania, Suedia şi URSS), patru din America de Sud (Argentina, Brazilia, Columbia şi Uruguay), două din America de Nord şi Centrală (Costa Rica şi SUA), două din Africa (Egipt şi Camerun) şi două din Asia (Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite), notează site-ul oficial al FIFA.

Formatul din 1990 a fost exact acelaşi cu cel folosit anterior la Cupa Mondială din 1986. A fost ultima ediţie a Cupei Mondiale la care au fost acordate două puncte pentru victorie. A fost, de asemenea, ultimul turneu la care a participat o echipă din Germania de Vest, ţara fiind reunificată cu Republica Democrată Germană câteva luni mai târziu, precum şi echipe fost comuniste, URSS şi Cehoslovacia având ultimele apariţii sub această denumire.

  • Costa Rica, Republica Irlanda şi Emiratele Arabe Unite au fost prezente pentru prima oară la un turneu final.

Surpriza turneului final: Camerun

Turneul final a imprimat un stil de joc ultradefensiv, notează presa vremii. Cu toate acestea, echipa care jucat mult mai deschis, mai ofensiv, a fost Camerun, surpriza turneului. Conduşi de carismaticul Roger Milla, camerunezii au făcut istorie încă din primul lor meci, învingând cu 1-0 Argentina, campioana mondială en titre. Apoi, au învins România şi s-au calificat de pe primul loc în grupă, învingând Columbia în optimile de finală. Prima echipă africană care a ajuns în sferturile de finală, Camerunul, a trebuit să-şi ia rămas bun de la competiţie când Anglia a învins-o în prelungiri.

Din faza grupelor au mers mai departe Brazilia, Argentina, Spania, Iugoslavia, Irlanda, România, Italia, Uruguay, Cehoslovacia, Costa Rica, R.F. Germania, Ţările de Jos, Camerun, Columbia, Anglia şi Belgia. În optimile de finală, au câştigat Argentina, Iugoslavia, Irlanda, Italia, Cehoslovacia, RFG, Camerun şi Anglia, iar în sferturi Argentina, Italia, RFG şi Anglia. În semifinale, Argentina a învins Italia, iar RFG a bătut Anglia. Italia s-a consolat cu medalia de bronz, după ce a învins Anglia cu 2-1 în finala mică.

Germania, campioană mondială după o finală cu Italia

Pentru prima dată în istorie, finaliştii unei Cupe Mondiale anterioare au ajuns din nou în actul final al următoarei Cupe Mondiale. Finala dintre RFG şi Argentina a fost un meci sărac în faze de poartă, europenii încununându-se campioni mondiali printr-un penalty transformat de Andreas Brehme în minutul 85. Scor final: 1-0. Meciul s-a disputat la 8 iulie 1990, pe "Stadio Olimpico" din Roma, în prezenţa a 70.000 de suporteri.

Meciul a fost arbitrat de mexicanul Edgardo Codesal Mendez, care a acordat două cartonaşe roşii, lăsând argentinienii în nouă oameni după eliminările lui Pedro Monzon (min. 65) şi Gustavo Dezotti (min. 87). Pedro Troglio şi Diego Maradona au fost şi ei sancţionaţi, dar cu cartonaş galben. Argentina a fost cea mai indisciplinată echipă a acelui turneu final. RFG şi-a luat revanşa în faţa Argentinei, triumfând pentru a treia oară la o Cupă Mondială.

În 1986, pe Azteca din Ciudad de Mexico, nemţii pierduseră finala cu 2-3. Ultimul act din 1990 a stabilit "un record nedorit", după cum citează site-ul oficial al FIFA. Argentina a devenit prima echipă care nu a reuşit să marcheze într-o finală, fiind totodată singura echipă care a terminat ultimul act cu doi jucători eliminaţi.

România, eliminată de Irlanda în ”optimi”, la 11 metri

La acest turneu final a luat parte şi naţionala României, care după ce a dispus în grupe de URSS cu 2-0, a terminat la egalitate, 1-1, cu campioana en titre, Argentina, şi a cedat cu 1-2 în faţa Camerunului. În optimi, România a pierdut după loviturile de departajare în faţa Irlandei. În 1990, a început evoluţia aşa-zisei "generaţii de aur" a fotbalului românesc. Cu "decarul" Hagi la timonă, naţionala de fotbal a României a dat startul unui deceniu de rezultate notabile. Antrenorul selecţionatei noastre era Emeric Ienei.

Lotul României era format din 22 de jucători: portari - Silviu Lung, Bogdan Stelea şi Gheorghe Liliac, fundaşi - Mircea Rednic, Michael Klein, Ioan Andone, Iosif Rotariu, Adrian Popescu şi Emil Săndoi, mijlocaşi - Gheorghe Popescu, Ioan Ovidiu Sabău, Gheorghe Hagi, Dănuţ Lupu, Dorin Mateuţ, Daniel Timofte, Zsolt Muzsnai şi Ioan Lupescu; atacanţi - Marius Lăcătuş, Rodion Cămătaru, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu şi Gavril Balint. Cel mai tânăr component al echipei noastre era Răducioiu, pe atunci în vârstă de 20 de ani, în timp ce decanul era Silviu Lung, la aproape 34 de ani.

La turneul final din 1986 s-au înscris în total 115 goluri în cele 52 de jocuri disputate, media reuşitelor pe meci fiind de 2,21. S-a înregistrat cea mai slabă medie de goluri din istoria de până atunci a Cupei Mondiale.

”Toto” Schillaci, câștigătorul ”Ghetei de Aur”

Câştigătorul Ghetei de Aur a fost italianul Salvatore (Toto) Schillaci, care a marcat de şase ori. În urma lui, s-a clasat cehoslovacul Tomas Skuhravy, cu cinci goluri marcate, urmat de camerunezul Roger Milla, spaniolul Michel, germanul Lothar Matthäus şi englezul Gary Lineker, care au înscris de patru ori. Tot Schillaci a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului şi a primit distincţia Balonul de Aur de la FIFA pentru evoluţia sa la Cupa Mondială, urmat în clasament de Lothar Matthäus şi de Diego Maradona.

În clasamentul golurilor pe echipe, prima a fost RFG cu 15 reuşite, urmată de Italia şi Cehoslovacia, fiecare cu câte zece goluri marcate. La meciurile din turneul final au asistat 2.516.215 spectatori (48.389 pe meci) şi au fost acordate 16 cartonaşe roşii, un record negativ. 

Etichete: hagi , italia , romania , germania , camerun , cupa mondiala 1990


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
FOTO: Scene cutremurătoare: peste 100 de oameni care erau la o nuntă au murit. Ce s-a întâmplat
FOTO: Scene cutremurătoare: peste 100 de oameni care erau la o nuntă au murit. Ce s-a întâmplat

Cel puţin o sută de persoane au murit şi alte 150 au fost rănite într-un incendiu în timpul unei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
halep-tiriac
Ion Țiriac, sfat de 100 de milioane de euro pentru Simona Halep: "Când cineva îţi distruge viaţa…"

Ion Țiriac (84 de ani) a vorbit despre suspendarea de 4 ani pe care Simona Halep (31 de ani) a...

La două săptămâni după suspendare, Gigi Becali a dat un verdict clar în cazul Simonei Halep
gigi simona
"Nu l-am văzut niciodată așa pe Zidane!" Tensiune la cote maxime în vestiar: "Toată lumea afară!"
Real Madrid v Club Brugge - UEFA Champions League - Group A - Santiago Bernabeu
Leo Messi a anunțat unde va juca, după ”aventura” Inter Miami: ”Vreau să o fac în calitate de campion mondial”
Ar fi schimbul verii! Manchester City a decis ce jucător vrea de la Barcelona în 2024, în locul lui Joao Cancelo
Manchester City v Wolverhampton Wanderers - Premier League
Recomandările redacției
Așteptarea ia sfârșit pentru un jucător de la FCSB, după aproape un an

Anunțul făcut de "Tata" Martino în privința lui Lionel Messi
profimedia-0806973794
Manchester City, pe urmele jucătorului care a înscris 483 de goluri în 86 de meciuri
Francesco Camarda (Italien) im Zweikampf mit Montrell Culbreath (Deutschland, 4. von links) Deutschland vs Italien, Fuss
Rrahmani, gest controversat după ce a marcat împotriva CFR-ului. Pedeapsa pe care o riscă din partea FRF
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (25.09.2023)
Citește și
Schimbări în naționala de rugby a României pentru Cupa Mondială din Franța
"Dacă nu vă calificați la EURO 2024, ar trebui să continue Edi?”. Nicolae Stanciu a răspuns fără să stea pe gânduri
pjimage
Mădălina Ghenea, vedetă în prezentarea de modă a fostului ei logodnic, Philipp Plein. Apropieri acum, iubire de 38 de zile în 2016
Mădălina Ghenea, vedetă în prezentarea de modă a fostului ei logodnic, Philipp Plein. Apropieri acum, iubire de 38 de zile în 2016
Gigi Becali a decis deja titularii cu U Cluj! Ce a ales între Florinel Coman și Tavi Popescu
Gigi Becali a decis deja titularii cu U Cluj! Ce a ales între Florinel Coman și Tavi Popescu
Ședință de urgență la Dinamo, convocată de Andrei Nicolescu, administratorul special al clubului. Ce plan au acționarii
Ședință de urgență la Dinamo, convocată de Andrei Nicolescu, administratorul special al clubului. Ce plan au acționarii
Vittoria Ceretti, a 18-a iubită a lui Leonardo DiCaprio. Cum se înțelege modelul italian cu celebrul actor
Vittoria Ceretti, a 18-a iubită a lui Leonardo DiCaprio. Cum se înțelege modelul italian cu celebrul actor
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție și atât!”
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție și atât!”
Concluzia unui român după un weekend în Londra. „Dacă se întâmpla la noi ziceau că suntem ultimii în Europa”
Concluzia unui român după un weekend în Londra. „Dacă se întâmpla la noi ziceau că suntem ultimii în Europa”
Replica lui Răzvan Burleanu după sancțiunile primite de România
razvan
Detaliul din permisul de conducere mai puțin știut. Dacă ai făcut școala de șoferi pe "automată", nu poți face asta
Detaliul din permisul de conducere mai puțin știut. Dacă ai făcut școala de șoferi pe "automată", nu poți face asta
Senzațional: Pep Guardiola are un frate care poate ajunge lider în Spania cu o echipă fără nume
Senzațional: Pep Guardiola are un frate care poate ajunge lider în Spania cu o echipă fără nume
Reacția lui Răzvan Burleanu, după pedeapsa primită de România din partea UEFA, după meciul cu Kosovo: ”Dură, dar corectă”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție și atât!”
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție și atât!”
Digi World
O iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în fotografie și-ți vom spune ce tip de personalitate ai!
O iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în fotografie și-ți vom spune ce tip de personalitate ai!
Digi Animal World
Un câine a fost ajutat de crocodili să părăsească o mlaștină în siguranță. Ce au descoperit cercetătorii după ce au analizat reptilele
Un câine a fost ajutat de crocodili să părăsească o mlaștină în siguranță. Ce au descoperit cercetătorii după ce au analizat reptilele
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate