Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League - Old Trafford
Avertisment pentru Radu Drăgușin? A plecat de la Tottenham după doar 41 de minute și a spus totul
Jucătorul ”sacrificat” de Tottenham pentru Radu Drăgușin a rupt tăcerea
FOTBAL:MOLDOVA-ROMANIA, AMICAL (20.11.2022)
Universitatea Craiova, gata să dea lovitura! Mihai Rotaru vrea un internațional român
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

VIDEO Momentul de glorie al Genovei. Branco a decis cel mai intens Derby della Lanterna din istorie, în 1990

21.02.2015, 12:19

Sampdoria - Genoa, al 64-lea derby genovez din Serie A şi al 92-lea din istorie, se joacă sâmbătă seară, în direct la Digi Sport 3, de la ora 21:45. Duelul din acest an se anunţă cel mai încins din ultimii ani, în condiţiile în care cele două rivale nu se luptă doar pentru supremaţia locală, ci şi pentru un loc de cupă europeană.

branco
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

De un sfert de secol nu s-a mai întâmplat ca Sampdoria şi Genoa să reuşească împreună un campionat atât de bun, iar confruntarea dintre ele să aibă o miză atât de mare. Din acest punct de vedere, meciul de astăzi are toate ingredientele pentru a deveni un clasic al Seriei A, aşa cum este cazul duelului din 25 noiembrie 1990.

Scurt istoric

Derby della Lanterna - denumire dată de farul portului din Genova, care aminteşte de zilele de glorie ale oraşului - este una dintre cele mai intense rivalităţi ale fotbalului italian. Asta deşi, până la promovarea lui Sassuolo, Sampdoria era clubul din Serie A înfiinţat cel mai recent. În schimb, adversara sa, Genoa, are o poziţie care nu îi este ameninţată, aceea de cea mai veche echipă din prima ligă din Italia.

Genoa se mândreşte cu lunga sa istorie, care începe în 1893, şi cu faptul că este prima campioană a Italiei. În total, grifonii au cucerit 9 titluri (locul 4 all-time), ultimul venind însă în 1924. De cealaltă parte, Sampdoria, înfiinţată în 1946, în urma fuziunii dintre Sampierdarenese şi Andrea Doria, este ultima câştigătoare de Scudetto care nu vine din Milano, Torino sau Roma, performanţă reuşită în sezonul 1990/91. A fost apogeul unui proiect început cu un deceniu în urmă şi care a adus în palmaresul clubului, pe lângă amintitul titlu, trei Cupe ale Italiei, o Supercupă a Italiei şi o Cupă a Cupelor.

Perioada de glorie a Sampdoriei a coincis cu un declin accentuat al rivalei locale, care a alternat prezenţele în Serie A cu retrogradările. Dar, în 1989, Genoa a reuşit să revină în prima ligă după o pauză de cinci ani şi să se menţină acolo, iar în sezonul în care Doria devenea campioană, grifonii au obţinut cea mai bună clasare în campionat după cel de-al Doilea Război Mondial, locul 4. Într-un fel, în stagiunea 1990/91, Genova a fost capitala fotbalului italian, cel mai puternic al vremii.


În aceste condiţii, nu este deloc surprinzător faptul că duelul genovez din noiembrie 1990 a rămas printre meciurile clasice ale Seriei A.

Un Derby dezechilibrat

Înaintea meciului direct din 25 noiembrie, Sampdoria era considerată favorită indiscutabilă. Echipa antrenată de Vujadin Boskov avea un început foarte bun de campionat, aflându-se pe primul loc, fără a suferi vreo înfrângere în primele nouă etape. Mai mult decât atât, obţinuse două victorii spectaculoase cu Milan, campioana Europei, şi cu Napoli, campioana Italiei, ambele în deplasare. Pe San Paolo a fost o adevărată execuţie, Maradona şi ai lui fiind spulberaţi cu 4-1.

De cealaltă parte, Genoa câştigase o singură dată, terminase şase partide la egalitate şi suferise două înfrângeri, una dintre ele de o manieră categorică, 0-4 la Bari. Rezultatele nu erau deloc bune, dar, din punct de vedere al lotului, grifonii erau departe de mediocritatea din anii precedenţi. În echipa rossoblu evoluau cehoslovacul Tomas Skuhravy, al doilea golgheter al Cupei Mondiale din 1990, care forma un parteneriat letal cu micuţul uruguayan Carlos Aguilera, Stefano Eranio, o aripă excelentă care s-a consacrat defintiv la Milan în anii următori, fundaşul stânga brazilian Branco, viitor campion mondial cu Selecao, sau Fulvio Collovati, ajuns la finalul unei cariere importante al cărei apogeu a fost prezenţa în lotul Italiei care a cucerit titlul mondial în 1982. Pe bancă se afla Osvaldo Bagnoli, un antrenor care îşi făcuse deja un nume în Serie A, după ce o condusese pe Verona spre istoricul Scudetto din 1985.

Dar deşi avea un grup solid şi valoros, Genoa tot era departe de rivala sa locală. Preşedintele Sampdoriei, Paolo Mantovani, începuse construcţia echipei în 1982, atunci când l-a transferat de la Bologna pe tânărul Roberto Mancini. În anii următori, au sosit Pietro Vierchowod, Gianluca Vialli, brazilianul Toninho Cerezo, Gianluca Pagliuca, iugoslavul Srecko Katanec şi Attilio Lombardo, iar în vara lui 1990, a fost cumpărat Alexei Mikhailichenko, noua senzaţie a fotbalului sovietic. Sub conducerea lui Vujadin Boskov, în funcţie din 1986, blucerchiati au ajuns la maturitatea necesară pentru a se lupta de la egal la egal cu marile forţe ale Italiei.

Doria ţintea gloria rezervată până atunci celor de la Milan, Inter, Napoli sau Juventus. Nu se putea împiedica tocmai de Genoa.

„Am pierdut pentru că toţi au vrut să fie eroi”

Meciul a început înainte de fluierul de start, cu duelul celor două galerii, un spectacol de sunet şi culoare care le-a lăsat de înţeles protagoniştilor din teren că nu e vremea jumătăţilor de măsură. Tensiunea din tribune s-a transmis şi jucătorilor, iar în primele cinci minute, arbitrul Carlo Longhi a fost nevoit să arate două cartonaşe galbene.

Prima ocazie a aparţinut Sampdoriei, considerată echipă gazdă, şi i-a avut în prim-plan pe Vialli şi Mancini. O centrare de pe partea dreaptă a primului l-a găsit demarcat la colţul lung pe actualul antrenor al celor de la Inter Milano, dar şutul din voleu al acestuia s-a oprit în plasa laterală. În schimb, Genoa a profitat de prima şansă de care a beneficiat, iar Eranio l-a bătut pe Pagliuca cu o execuţie imparabilă din interiorul careului.

Luat prin surprindere, liderul a fost incapabil de replică şi Genoa a avut şansa de a se desprinde în finalul primei reprize, când Aguilera a trimis spre poarta părăsită de Pagliuca, dar şutul său a fost blocat cu faţa de Vierchowod. Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti. În debutul părţii secunde, Sampdoria a reuşit să revină în meci, în urma unui penalty obţinut de Mancini şi transformat elegant, cu o scăriţă, de Vialli.

Galvanizată de golul marcat, Doria şi-a regăsit jocul bun care a dus-o pe primul loc, mai întâi Dossena, apoi Mikhailicenko fiind blocaţi providenţial de Braglia, portarul grifonilor. Genoa a reuşit însă să depăşească momentul greu, iar Aguilera a anunţat golul victoriei cu o execuţie excelentă din lovitură liberă, la care Pagliuca s-a întins şi a respins în corner.

Goalkeeperul blucerchiato nu a mai putut însă interveni în minutul 74, atunci când Branco a trimis un trasor de la 25 de metri, care s-a oprit aproape de vinclu. Genoa a câştigat cu 2-1, iar fanii grifonilor au folosit imaginile golului decisiv pe felicitările de Crăciun oferite prietenilor sau colegilor care erau suporteri ai Sampdoriei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Trebuie să recunosc că nu eu am înscris acel gol. Vreau să spun că nu am fost singur, l-am avut alături pe Dumnezeu”, a spus Branco, într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani cotidianului genovez Il Secolo XIX, încercând astfel să dea reuşitei sale o aură divină.

Intervenţie a divinităţii sau nu, în ciuda diferenţei de valoare şi a distanţei care o separa de rivala sa în campionat, Genoa s-a impus în cel mai important meci al sezonului.

Am fost umili şi am muncit mult. În schimb, cei de la Sampdoria au vorbit mai mult despre faptul că noi suntem o echipă mult inferioară lor. Dar cred că, pe teren, timp de 90 de minute, am fost mult superiori”, a declarat Branco la finalul întâlnirii.

Tehnicianul învinşilor, Vujadin Boskov, unul dintre cei mai carismatici antrenori care au trecut vreodată prin Italia, nu a părut să fie foarte afectat de eşecul echipei sale. „A fost o partidă ca oricare alta, doar că pe altele le-am câştigat. Aceasta a fost diferenţa”, a glumit sârbul, care nu şi-a iertat însă elevii: „Nu am mai avut un joc de echipă, pentru că toţi au vrut să fie eroi. Acum, suporterii celor de Genoa pot râde de noi”.

Sampdoria a luat titlul, Genoa a terminat pe 4

Înfrângerea din Derby nu a fost decât un incident de parcurs pentru Sampdoria, care, datorită unei părţi secunde de campionat fără eşec, a câştigat primul şi, până acum, singurul său titlu de campioană, în faţa tandemului Inter-Milan. De cealaltă parte, Genoa a ieşit neînvinsă şi din returul cu blucerchiati (0-0) şi a încheiat campionatul pe locul 4, poziţie care i-a permis să participe în Cupa UEFA în sezonul următor.

Anul foarte bun al celor două genoveze a fost confirmat de prestaţiile din Europa din sezonul următor. Sampdoria a ajuns până în finala Cupei Campionilor, pierdută în prelungiri în faţa Dream Team-ului construit de Johan Cruyff la Barcelona, în timp ce Genoa s-a oprit în semifinalele Cupei UEFA, unde a fost eliminată de viitoarea câştigătoare, Ajax Amsterdam, după ce, în tururile anterioare, trecuse de Dinamo şi de Steaua, dar şi de Liverpool.

A fost apogeul fotbalistic al Genovei, care nu a mai ajuns niciodată de atunci atât de sus.

Etichete: program digi sport , video , digi sport , digisport , digi sport live , sampdoria , genoa , derby della lanterna , digi sport online , branco


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O profesoară de engleză și-a pierdut locul de muncă după ce colegii i-au aflat secretul
O profesoară de engleză și-a pierdut locul de muncă după ce colegii i-au aflat secretul

O profesoară de liceu în vârstă de 50 de ani a fost nevoită să-și dea demisia după ce contul ei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
aza3
Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația

Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Antrenorul care a semnat cu Petrolul
petrolul
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
FOTBAL:MOLDOVA-ROMANIA, AMICAL (20.11.2022)
Universitatea Craiova, gata să dea lovitura! Mihai Rotaru vrea un internațional român

În sfârșit a decis! Xabi Alonso a anunțat unde va antrena în sezonul următor: ”Am informat clubul”
Entscheidung gefallen:Trainer Xabi ALONSO bleibt wohl Trainer bei Bayer Leverkusen. ARCHIVFOTO: Xabi Alonso (Bayer 04 Le
Prima reacție a lui Gică Hagi, după ce ar fi fost ofertat să plece de la Farul
Screenshot 2024-01-21 at 22.21.03
I-au spus ”NU” Simonei Halep! Ce urmează pentru fostul lider mondial
simona-halep
Citește și
Florin Manea, gata de o nouă lovitură! Fotbalistul pe care-l poate transfera pentru 30.000.000€
manea
Cel mai scump cartonaș roșu din istorie! Starul lui Juventus va primi o amendă uriașă
Juventus Fc vs Genoa Cfc Dusan Vlahovic of Juventus Fc looks dejected during the Serie A football match beetween Juventu
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Încă o accidentare la FCSB! Favoritul lui Gigi Becali are ruptură! Cât lipsește
Încă o accidentare la FCSB! Favoritul lui Gigi Becali are ruptură! Cât lipsește
Simona Halep, lovită unde o doare mai tare. A fost refuzată la turneu
Simona Halep, lovită unde o doare mai tare. A fost refuzată la turneu
Arnold Schwarzenegger, prima imagine după ce i-a fost montat un stimulator cardiac. Fanii, val de reacții: „Ești de neoprit, ești o legendă!”
Arnold Schwarzenegger, prima imagine după ce i-a fost montat un stimulator cardiac. Fanii, val de reacții: „Ești de neoprit, ești o legendă!”
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Povestea sportivei românce care a ajuns campioană mondială, dar a plătit un preț uriaș: „Am dureri"
Povestea sportivei românce care a ajuns campioană mondială, dar a plătit un preț uriaș: „Am dureri"
Cum a profețit viitorul AI, deepfake-urile și altele un personaj inventat la TV din anii '80
Cum a profețit viitorul AI, deepfake-urile și altele un personaj inventat la TV din anii '80
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Atacantul pe care Gigi Becali l-a vrut la FCSB a debutat la noua echipă, chiar împotriva lui Juventus
gigi becali arbitri

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Un bărbat a fost ucis de propriul animal de companie. A rezistat doar patru zile după mușcătură
Un bărbat a fost ucis de propriul animal de companie. A rezistat doar patru zile după mușcătură