FOTBAL: POLI IASI - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (01.03.2024)
Planul pus la cale de Dinamo, după sancțiunea uriașă primită: ”E absolut neplăcut”
Captură de ecran 2024-03-28 134755
Oficial UTA Arad a luat decizia, după ce a fost ”decapitată” de Comisia de Disciplină
Suporterii din Reșița, la meciul cu Petrolul / Foto: Captură Digi Sport
Stadion de 18.000.000 € pentru o echipă fără drept de promovare: ”În 3 ani ar putea fi gata”
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

EXCLUSIV Răducioiu: ”Există o ruptură între Iordănescu și Generația de Aur”

10.12.2014, 17:46

captura material raducioiu
Răducioiu crede în proiectul "Lupescu"
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Venit într-o vizită-fulger în România, special pentru a fi alături de Mircea Sandu la lansarea firmei de management a fostului președinte al FRF, Florin Răducioiu se plasează astfel clar în nou-formata tabără a adversarilor actualei conduceri a Federației. Mai mult, cu fiecare fost jucător al echipei din 94 care se alătură acestei poziții, se lărgește și ruptura dintre Generația de Aur și selecționerul ei, Anghel Iordănescu, cel care a preferat să rămână în structurile de conducere ale noii echipe de la FRF.

Iar Răducioiu, cu frazele lui grăbite, cu ticurile verbale și cuvintele împrumutate din italiană, are curaj să confirme această prăpastie, cândva inimaginabilă. Și mai are curaj să spună și altceva, ce unii doar gândesc. Că ”regele” Dinamo e, de fapt, gol. Că unde toată lumea se chinuie să întrevadă, cu ochii larg căscați de atâta dorință de a distinge Strategia și Proiectul, deocamdată nu pare a fi nimic... Iar cuvintele acestea ale lui îl fac. ”efectiv”, pe Dănciulescu, chiar unul dintre principalii vizați, să-i dea dreptate și să anunțe imediat, în direct, că, orice ar fi, nu va mai accepta să antreneze Dinamo.

Digi Sport: Cu ce ocazie prin țară?

Florin Răducioiu: Am venit la București două zile, am fost invitat de Mircea, prietenul meu Mircea Sandu, pentru a inaugura această firmă de management.


În ce măsură vei fi și tu implicat? Cu ce te voi ocupa?

Încă nu am vorbit concret, nu e momentul. Ne vom întâlni, probabil, peste o lună și vom discuta în mod mai amănunțit despre o posibilă colaborare, să vedem exact în ce ar consta ea.

Capitolul Australia e închis?

Da. Am fost acolo, urma să stau o lună și jumătate, m-am reîntors după două săptămâni. Nu era exact ceea ce credeam că voi găsi, eu îmi imaginam cu totul altceva. Bine, e o Academie de fotbal, dar credeam că nivelul este mai mare. Și mi-am dat seama că nu era pentru mine. Dar am vrut să mă duc să văd cu ochii mei ce înseamnă a lucra pentru Academia lui Milan.

La FRF te mai întorci?

Cu siguranță, nu, în momentul de față.

Cum de s-a ajuns la această ruptură?

Nu înțeleg cum, sincer. Intenția mea a fost să iasă lucrurile cât mai bine. Am reușit în parte, dar nu mi s-a dat posibilitatea să-mi termin proiectul.

Dar tu ai vrut să continui?

Nu am vrut atunci, pentru că ei știau că termin contractul în decembrie și nimeni nu m-a întrebat dacă aș fi vrut să mai continui să antrenez această echipă. Și, când am văzut această nepăsare și acest dezinteres, efectiv, am zis ok. Am așteptat calificarea, pentru că eram sigur că mă voi califica cu puștii la turneul de elită, și am vorbit cu domnul Bodescu, după ce m-am întors din Andorra. I-am spus că nu vreau să mai continui, pentru că am să merg în Australia, m-au chemat cei de acolo și vreau să lucrez pentru această Academie.

”M-a durut foarte mult că nu am mai fost dorit la FRF”

Dar simțeai că nu ești dorit?

Absolut, deci asta este clar. Și m-am dus în Australia, dar am păstrat tot timpul legătura cu Zoltan Kovacs, care e un om extraordinar, un om de fotbal cu o experiență foarte mare. Și vorbeam cu el de acolo, m-a întrebat cum e și i-am zis că nu rămân, că nu-mi place. ”Atunci, întoarce-te”, mi-a zis. Cu mare plăcere, îți dai seama, pentru că eram și eu afectat, nu mi-a fost nici mie ușor să-i las pe acești puști.

Și ce n-a mers apoi?

Președintele Burleanu mi-a pus tot felul de condiții, doar ca să nu le accept, inclusiv să vin de luni până vineri la federație, să semnez condica... După părerea mea absurd, dar nu mai are importanță, le-am acceptat pe toate. Eu am pus o singură condiție, din chestie de principiu, dar lumea mi-a zis că, efectiv, principiile și idealurile ți le bagi în fund. Am cerut 2.000 de euro pe lună pentru 6 luni. Asta a fost singura mea condiție. Mi s-a spus că nu se poate, pentru că toți antrenorii de la loturile de juniori câștigă 1.800 de euro și că nu e bine și nu trebuie să câștig eu mai mult decât ei. Și atunci mi-am ieșit din pepeni și, efectiv, a ieșit acea polemică. Mi se pare totul absurd. Pe scurt, nu am fost dorit, nu mai are importanță acum, pentru mine e un capitol închis.

Care e lucrul care te-a dezamăgit cel mai mult?

Lipsa de comunicare și confuzia. Și faptul că mi s-a dat de înțeles că nu sunt dorit și asta m-a durut. A fost o mare dezamăgire. Nu mă așteptam, totuși, să fiu tratat așa de țara mea, că e vorba de România, de FRF. Am fost adus de Mircea Sandu, mi-am atins obiectivul și aș fi vrut să duc până la capăt această calificare. Nu mă așteptam la covorul roșu, cu siguranță, dar mă așteptam la mai mult entuziasm. Mai multă dorință. Adică să-mi spună. ”Florine, credem în tine, hai să facem lucrurile bine! Eventual să te califici la Campionatul European”. Asta așteptam...

”Mă așteptam să mă susțină mai mult Anghel Iordănescu”

Dar de ce crezi că nu ai fost dorit?

Probabil pentru că am fost adus de Mircea Sandu, nu știu... Probabil pentru că făceam parte din gașca lui Mircea Sandu. Pentru mine, Federația e un capitol închis, nu am crezut că o să spun asta. Nu vreau, însă, să par o victimă, ăsta e fotbalul. Dar, pentru a nu știu câta oară, se arată că, în fotbal, recunoștința nu există. Cu siguranță, cu Mircea Sandu nu se întâmpla așa.

Ți se pare că există un conflicat între Generația de Aur și actuala conducere FRF?

Conflict... Cu siguranță, ceva de genul ăsta este. Cu siguranță. S-au întâmplat multe din martie, de când au fost acele alegeri, cu Gică Popescu, ce s-a întâmplat ulterior... Am fost înlăturați, cu siguranță, de această conducere.

Didi Prodan l-a acuzat și pe Anghel Iordănescu. Te așteptai și tu să fii susținut mai mult de actualul selecționer?

El a încercat puțin să mă sprijine, mi s-a părut că nu m-a susținut prea mult, dar se pare că atunci când a trebuit, efectiv, să vorbească pentru mine, el a fost nevoit să plece la guvern, mi-a spus asta după aceea. Acum nu pot, însă, să-l acuz pe nea Puiu, ar fi culmea să-l acuz. Pentru mine, nea Puiu rămâne marele antrenor care m-a antrenat, a fost onoare.

”Iordănescu trebuia să dea dovadă de coerență, să meargă cu Gică Popescu până la capăt”

Există, totuși, senzația că se produce o ruptură între Anghel Iordănescu și generația din 94.

S-a produs. În mare parte s-a produs. Cel puțin între el și Didi Prodan, lucrurile sunt foarte clare.

Și tu unde te situezi aici?

Nu știu ce să zic... Lumea spune că trebuia să fie coerent, în sensul că trebuia să fie, efectiv, având în vedere că a făcut parte din echipa lui Gică Popescu, să fie coerent și să meargă până la capăt cu Gică Popescu, indiferent de ce s-a întâmplat. Dar, după aia, bineînțeles, nea Puiu a avut altă idee, nu vreau să-l critic, a simțit că poate să mai dea ceva fotbalului românesc, și ca atare asta a fost alegerea lui. Nu vreau să-l critic, deși în viață e bine să fii coerent.

Didi Prodan a fost mai dur. L-a acuzat de trădare.

Nu știu dacă se poate vorbi chiar de trădare, dar nu știu dacă a ieșit bine față de lume și față de cei care îl cunoșteam.

Mai vrei, totuși, să lucrezi în fotbalul românesc după această experiență?

Da, foarte mult. Eu sunt deschis oricărei posibilități de a veni în fotbalul românesc, îmi place în România, am spus de multe ori, iar experiența asta negativă nu va schimba acest lucru. Dar hai să încheiem subiectul FRF, repet, e un capitol închis.

Ok. O ultimă întrebare legată de acest subiect. L-ai felicitat pe Ianis Hagi, fostul căpitan al echipei tale U17, pentru debutul în Liga 1?

Nu am apucat încă, dar o s-o fac. Am vorbit cu Gică, cu taică-său, am văzut un meci împreună, era mândru, ca orice tată... Sper ca, din retur, să joace mai mult, să înceapă să simtă ce înseamnă cu adevărat fotbalul adevărat, la seniori. Și să mai debuteze la cluburile lor și alți puști din naționala U17, că sunt mulți talentați. Mi-au rămas toți la suflet și, dacă nu voi avea echipă în martie, când vor fi meciurile de la turneul de elită, le-am promis că voi merge la Birmingham să văd cele trei jocuri și să-i susțin din tribune.

”La Dinamo, mi se pare că e o mare confuzie”

De fosta ta echipă, Dinamo, ce spui? A fost învinsă cu 6-1, a doua oară în istorie când a primit 6 goluri într-un meci.

Da, am auzit, m-a șocat. Îmi dă ideea, impresia, că e o mare confuzie în acel club.

Adică? În ce sens?

În tot ceea ce privește hotărârile care se iau, antrenorii care se schimbă, se pare că sunt și probleme mari financiare.

Ți se pare că la Dinamo nu e o strategie clară?

Nu, sincer să fiu nu. Faptul că schimbi antrenorul și-l pui pe Dănciulescu din director tehnic antrenor mi se pare hazardat. E vorba de confuzie și nu ai ideile clare. 

”Nu mi se pare ok ca Dănciulescu să vină din birou pe banca tehnică fără școala de antrenori”

Crezi că Dănciulescu s-a grăbit să accepte postul de antrenor?

Nu e așa ușor să o antrenezi pe Dinamo. E nevoie de cineva cu experiență, care știe să ia o echipă în dificultate. Să vii din birou și să te așezi pe banca tehnică nu e așa simplu. Îmi permit să-i spun, nu e vorba de polemică, îl stimez și el știe asta. Tentația a fost foarte mare, clubul i-a cerut așa ceva, a acceptat... Dar să nu ai școala de antrenori... Nu e așa simplu, nu poți să te joci.

Deci nu e suficient faptul că ai fost un mare fotbalist.

Nu, absolut deloc. Te ajută, dar nu foarte mult. E cu totul altceva. Te ajută, poate, în relațiile cu jucătorii, dar nimic mai mult. Trebuie să resetezi totul de la început.

Cum ți se pare schimbarea lui Stoican?

Nu știu dacă a fost o alegere bună ca el să plece. Dinamo, în mare parte, cred că îi datorează lui lucrurile bune. Mi se pare un antrenor foarte bun. Ce l-am văzut și l-am perceput din ziare, tv... Că nu ne-am întâlnit niciodată. Dar mi-a dat ideea de un antrenor profesionist și cred că, în mare parte, e meritul lui, pentru ce s-a realizat.

”Dinamo să fie atentă, să nu ajungă în zona retrogradării. Pică 6 echipe”

Unde ți se pare că se îndreaptă Dinamo în acest moment? Care e direcția?

Pur și simplu nu știu... Pur și simplu nu știu... Pe cât s-a terminat turul?

Pe locul 8.

Pe 8... Este dezamăgitor. Și, dacă nu mă înșel, acum două luni, când a plecat Stoican, dacă nu greșesc, erau pe locul 4. Deci nu e întâmplător...

Ți se pare cel mai slab Dinamo pe care-l știi tu?

E probabil... E foarte probabil ca să fie o echipă destul de modestă...

Ți-e teamă că ar putea ajunge și să se bată pentru evitarea retrogradării?

Totul e posibil în fotbal, totul e posibil. Pică șase echipe, deci mare atenție, e adevărat... Da, trebuie să fie atenți, e clar. Pentru că, doamne ferește, pierzi două meciuri, faci un egal în al treilea meci, ești deja în zona nisipurilor mișcătoare, cum se zice... Păcat, pentru că este clubul meu și nu-mi place să-l văd acolo. E clar că s-au făcut greșeli și se fac în continuare.

Te gândești să revii vreodată la Dinamo?

Totdeauna mă gândesc să mă întorc la echipa care m-a crescut. De ce nu? Dacă voi avea ocazia...

Ai mai vorbit cu cei din conducerea lui Dinamo?

Sunt ani de zile de când nu am mai discutat cu ei. Știu că sună ciudat, dar asta e...

”Sânmărtean nu ar fi avut loc în Generația de Aur!”

Ca dinamovist, cum ți se pare această poveste cu Steaua care și-a pierdut marca?

Am văzut imagini de la meciul cu Iași. Foarte ciudat, foarte ciudat. Era o echipă fără identitate. Să vezi pe tabela de marcaj FC Gazde... E ridicol. Ar fi bine să se găsească o soluție și Steaua să-și recapete stema.

Ce atacant îți place din Liga 1?

Keșeru. Îmi place foarte mult răutatea pe care o are în a dori să dea gol. Cum reușește să dribleze și să tragă imediat la poartă. Mi-ar plăcea să am un jucător ca el în echipa mea.

De Sânmărtean ce zici? Numele lui e pe buzele tuturor.

E buzele voastre, ale ziariștilor. Ați găsit în el un jucător cu aceste sclipiri, aceste driblinguri... Am înțeles, însă, că a jucat și la națională bine. Eu nu l-am văzut foarte mult, l-am văzut, însă, cu Iași și nu mi-a plăcut. Până acum nu am știut nimic de el și are mai mult de 30 de ani... Nu, nu e tipul de jucător care-mi place. E un jucător bun, da, dar doar atât.

Nu crezi că ar fi avut loc în Generația de Aur?

Nu cred, cu tot respectul pentru el. 

Etichete: dinamo , video , sanmartean , generatia de aur , iordanescu , florin raducioiu , radu dragut , superreportaje , interviuri si reportaje


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. 20 de persoane au fost evacuate. Nu sunt victime
Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. 20 de persoane au fost evacuate. Nu sunt victime

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia din Năvodari, județul Constanța...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația
aza3
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
Suporterii din Reșița, la meciul cu Petrolul / Foto: Captură Digi Sport
Stadion de 18.000.000 € pentru o echipă fără drept de promovare: ”În 3 ani ar putea fi gata”

Marica a fost la un pas de a semna cu Rapid. ”Puțini știu. A fost un întreg scandal”
marica
Anunțul venit din Spania: ”Erling Haaland va juca pentru Barcelona”
Chelsea v Manchester City - Premier League - Stamford Bridge
Oficial FC Botoșani a renunțat la un jucător în plin campionat! Fotbalistul a fost deja prezentat la noua echipă
FOTBAL: FC BOTOȘANI - FC UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (30.10.2023)
Citește și
Exclusiv Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca Tribuna 1 să fie plină!”
Exclusiv Decizia ”destul de costisitoare” luată în premieră de Dinamo, după sancțiunea dură primită
bataie 16
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
Lovitură pentru Simona Halep! Românca a primit "interzis" la turneul favorit al Mariei Șarapova
Șefii lui Dinamo rămân optimiști, după sancțiunea uriașă primită: ”Vom fi mai puternici!”
FOTBAL: AFC HERMANNSTADT SIBIU - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (17.03.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale