marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
lucescu
Întrebarea care l-a făcut pe Mircea Lucescu să plece din timpul interviului: ”Vedeți-vă de treabă, mă”
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 5 Superliga: Hermannstadt-Botosani
Play-out

INTERVIU EXCLUSIV Liviu Ganea: "Sunt ca acidul de baterie. Pe unde mă duc, echipele intră în insolvență"

29.04.2015, 12:24

liviu ganea
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Liviu Ganea este unul dintre cei mai afectați jucători de impactul "tsunami" al Legii insolvenței cu fotbalul românesc. Are de recuperat 60.000 de euro de la CFR Cluj, care i-a și reziliat apoi contractul unilateral, folosindu-se de o prevedere a acestei legi. Portiță exploatată apoi și de alte cluburi intrate în insolvență, Brașov sau Petrolul, pentru a-și lăsa fotbaliștii șomeri în mijlocul campionatului.

Acuzând lipsa totală de protecție a fotbaliștilor în fața efectelor aplicării acestei legi, Liviu Ganea și alți jucători din Liga 1 aflați în aceeași situație sunt aproape de a declanșa un cutremur în fotbalul nostru.

Vor să dea în judecată Comisiile FRF, care au tergiversat memoriile lor, în care cereau să-și recupereze salariile restante, până în momentul în care cluburile au intrat în insolvență iar datoriile mai puteau fi recuperate doar prin înscrierea la masa credală: adică după mulți ani și într-o proporție foarte mică.

Digi Sport: Care mai e situația ta? Ai plecat de la insolvența de la CFR Cluj, a intrat și Brașov în insolvență.
Liviu Ganea: Da, mi-a zis un prieten. "Băi, ești ca acidul de baterie. Peste tot pe unde treci, pârjolești tot. Cu toate echipele intri în insolvență (râde)". Nu e o fericire, dar sperăm să se rezolve. Din ce am înțeles, aici, la FC Brașov cel puțin, nu e definitivă această decizie. Și am înțeles că se va face o contestație. Cererea de intrare în insolvență a fost admisă ca urmare a unei datorii către o anume firmă. Și dacă se va plăti integral acea datorie, atunci nu va mai fi cazul de insolvență.


Pare și greu să nu nimerești o echipă în insolvență. Sunt 7 echipe în această situație în Liga 1.
Nu cred că mai e așa ceva în alt campionat. Și nu ar trebui să se întâmple, pentru că lucrurile ar trebuie să fie foarte simple. Am înțeles că, de la anul, Liga pregătește o anumită lege prin care să penalizeze echipele care intră în insolvenă cu 6 puncte. Ori, din punctul meu de vedere, acest lucru nu e corect. Pentru că o echipă care investește foarte mulți bani în decurs de un an, doi, trei, după aceea, dacă vede că nu mai face față sau că nu și-a atins obiectivele pe care le aștepta, atunci pur și simplu, domne, noi intrăm în insolvență, ne penalizezi cu 6 puncte, e ok. Suntem în Liga 1 în continuare, luăm banii de la televiziuni în continuare, iar asta nu mi se pare normal. Pentru că toate datoriile rămân în urmă, toți creditorii rămân fără restanțele achitate, toți fotbaliștii la fel...

"Echipele care intră în insolvență ar trebui retrogradate"

Dar ce sancțiune crezi tu că ar fi potrivită pentru cluburile care intră în insolvență?
Atât timp cât dorești cu atâta ușurință să intri în insolvență, atunci părerea mea e că trebuie să te reorganizezi într-o ligă inferioară. Să continui în Liga a treia, a patra... Ok, intru în insolvență, dar o iau de jos, încep să reclădesc. Însă nu mi se pare normal, repet, ca tu să renunți la toate datoriile față de jucători, antrenori, firme terțe, și tu rămâi în Liga 1, îți iei și banii de la televiziuni. Adică îți continui și activitatea și încaseză și banii în cont. Eu cred că cel mai corect ar fi ca echipa care intră în insolvență să fie retrogradată.

Ți se pare că e vorba de o competiție incorectă, concurență neloială, între echipele intrate în insolvență și celelalte?
Întotdeauna, FIFA și UEFA vorbesc de egalitate financiară, de fair-play financiar. Ce înseamnă asta? Atunci când un club care-și plătește datoriile să fie egal cu cel cu care joacă în competițiile europene. Ori tu ești în insolvență și renunți la toate datoriile tale vechi și aduci jucători noi. Să ne uităm la Rapid. E un club în insolvență. Jucătorii care au fost în trecut nu și-au luat banii, au fost dați afară. Li s-au reziliat contractele. Și tu aduci alți jucători pe care-i plătești cu o grămadă de bani. Ori asta nu e corect...

Dar ce părere ai atunci de faptul că Dinamo și Petrolul, aflate în insolvență, au făcut cerere să joace în Europa?
Mi se pare o prostie această cerere și nu cred că se va accepta. Pentru că UEFA nu poate să accepte așa ceva, din moment ce ea a impus regulile acestea de fair-play financiar. Cum să vii tu să joci în Europa cu datorii, când nu ți-ai plătit angajații? Asta mi se pare o chestie de necrezut și nu cred că se va aproba.

"Legea insolvenței e un fel de sclavagism pentru jucători"

Tu mai ai vreo legătură cu CFR Cluj, totuși?
Nu mai am nicio legătură, pentru că au avut ei grijă să scape de toți care avem contracte, să scape de datoriile din urmă. Toți jucătorii care am fost împrumutați de la CFR am fost anunțați că ni s-au denunțat unilateral convențiile, cu alte cuvinte ni s-au reziliat contractele. Pentru că administratorul judiciar are puterea să facă acest lucru. Legea aceasta a insolvenței e făcută pentru cluburi, nu protejează în niciun fel angajații. Pentru că ei pot rezilia oricând un contract, pot renunța la tine fără nicio despăgubire financiară. Iar asta contravine, cred, tuturor legilor din lumea asta. Cred că și legea asta a insolvenței trebuie schimbată, cel puțin în fotbal. Dacă Liga nu va lua atitudine, sau FRF, în continuare va fi un sclavagism. Și cine va dori să plătească va plăti, cine nu va dori – va intra în insolvență.

Și ce faci acum?
O să ne punem toți la masa credală, eu am de recuperat în jur de 60.000 de euro. Dar sunt colegi care au mai mult de recuperat. Și, din ce văd, dacă CFR nu va rămâne în Liga 1 și nu-și va lua punctele înapoi la TAS, va intra în faliment. Pentru că nu poți susține în Liga a doua un plan de organizare cu datorii atât de mari. Când am ajuns la CFR Cluj, am crezut că e un club foarte serios, pus pe fapte mari. Dar s-a demonstrat în ultimii ani, cel puțin, că au încercat să fenteze jucătorii și să fenteze și alte modalități de plată.

"Voi da în judecată comisiile FRF, pentru că au făcut lucruri de natură penală"

Speri să-ți mai recuperezi banii vreodată?
Foarte puțin din ei. Pentru că, dacă creditorul principal al clubului renunță la 90 la sută din sumă și nu vrea decât 10 la sută, atunci toți sunt obligați să mai ia doar maximum 10 la sută din bani.

Dar nu puteai să-ți depui memoriu, să devii liber de contract?
Păi memoriile au fost depuse, dar au avut grijă ca aceste memorii să fie duse până când clubul a intrat în insolvență, în februarie, nu au vrut să se plătească... Și toată lumea a pățit la fel, pentru că toată lumea a fost de bună credință și a crezut că o să se achite datoriile când o să intre banii de la televiziuni, dar iată că nu a fost așa.

Ai simțit și o complicitate a comisiilor cu clubul?
Da, a fost. Pentru că aceste lucruri sunt de natură penală și se vor demonstra la momentul respectiv.

Intenționezi să acționezi în justiție comisiile FRF?
Nu numai eu voi face asta, toți jucătorii care au fost păgubiți vor face acest lucru. Și e normal ca cineva să răspundă. Nu se poate ca toți să fim amânați ca să ajutăm cluburile. Dar pe noi, jucătorii, nu ne ajută nimeni.

Etichete: liga 1 , digisport , liviu ganea , exclusiv liviu ganea sunt ca acidul de baterie , interviu liviu ganea


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
bianca-censori
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
Recomandările redacției
lucescu
Întrebarea care l-a făcut pe Mircea Lucescu să plece din timpul interviului: ”Vedeți-vă de treabă, mă”

Oficial "Cutremur" la echipa unui jucător român! A ajuns pe -1 după depunctare și a retrogradat după 35 de ani
Netherlands: Fortuna Sittard vs Vitesse
Manchester City, pregătită să ia o decizie radicală în cazul lui Pep Guardiola
UEFA Champions League Manchester City v F.C. Copenhagen
Live Video&Text Hermannstadt - Botoșani 0-1, ACUM, la DGS1. Moldovenii marchează după o gafă uriașă a sibienilor
FOTBAL: AFC HERMANNSTADT SIBIU - AFC BOTOSANI, SUPERLIGA SUPERBET (28.01.2024)
Citește și
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
lacatus
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Ionel Ganea îl mitraliază pe Adrian Mititelu, înainte de FCU Craiova - Dinamo! Atac tare: „Vrea să îl copieze pe Becali”
Ionel Ganea îl mitraliază pe Adrian Mititelu, înainte de FCU Craiova - Dinamo! Atac tare: „Vrea să îl copieze pe Becali”
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
FCU Craiova-Dinamo joc de totul sau nimic. Se joacă retrogradarea în liga secundă!
FCU Craiova-Dinamo joc de totul sau nimic. Se joacă retrogradarea în liga secundă!
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”