Dinamo
News Alert Sancțiunea a fost suspendată! Dinamo și UTA vor putea evolua cu spectatori în ultimele două etape din play-out
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Foto Dinamo se află la retrogradare, dar în 2023 a câștigat 9 milioane de lei. Creștere uriașă la încasările din bilete
farul-cfr
Live Video&Text Farul - CFR Cluj 1-0, ACUM, Digi Sport 1. Louis Munteanu a deschis scorul cu un șut superb
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 5 Superliga: Farul Constanta-CFR Cluj
Play-off

Video Exclusiv Ion Marin: ”Am învins cancerul, dar au fost opt luni de suferință pe care nu le voi uita”

25.01.2018, 15:44

ion marin cancer
Ion Marin a invins cancerul
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Ion Marin (62 de ani) e unul dintre personajele importante din istoria lui Dinamo. Are în palmares 10 trofee cu alb-roșii, între care 7 titluri, ca jucător, antrenor principal și secund. Lumea, însă, îl identifică mai degrabă cu porecla ”Săpăligă”. Cea care l-a însoțit toată cariera, una trăită sub semnul discreției, așa cum și-a purtat și suferința din ultimele opt luni. Pentru că, de acum, Ion Marin mai este cunoscut și drept cel care a învins cancerul.

Într-o astfel de discuție sensibilă, între cel care ascultă și cel care povestește se creează o zonă gelatinoasă, ca una de trecere între două dimensiuni, în care trăiesc întrebări și răspunsuri nerostite sau neoficiale, dar a căror prezență o simți aproape palbabilă, și care pot transmite chiar senzații mai reale. Iar interviul care urmează a lăsat loc unor supape prin care o astfel de zonă a putut ieși la suprafață.

Digi Sport: În primul rând, cum vă simțiți în acest moment?
Ion Marin: Acum sunt bine, de altfel am fost bine tot timpul, nu am avut dureri mari. La ultimul control pe care l-am efectuat, pe 11 ianuarie, verdictul a fost că sunt curat, sănătos.

Să o luăm atunci cu începutul. Cum ați aflat?
Am avut ceva probleme cu stomacul și m-am prezentat la un control pentru acest lucru. Ecografie, analize de sânge și am ajuns și la colonoscopie, unde s-a descoperit că am cancer. Dar altfel nu am avut niciun semn, nicio durere, e o boală care nu-ți dă prea multe semne, te trezești cu ea dintr-o dată.


Și care a fost prima reacție pe care ați avut-o?
Păi eu nu prea am mai avut reacție. Noroc că au avut soția mea, Elena, și Delia, fata cea mare. Fetele au acționat rapid, pe 6 iulie am fost depistat, pe 10 am plecat în Germania, iar pe 12 eram deja operat. Am avut noroc că s-a descoperit atunci și că s-a acționat rapid, fără să i se dea șansa să se extindă, a fost eliminat 40 cm de colon.

Ce ați simțit exact atunci?
Ca și când cerul se trage în jos, ca o cortină. Și, asemenea unui bulgăre într-o avalanșă, se rostogolește peste tine, adunând în ea și suferințele trăite înainte.

Cine a fost mai tare în acea perioadă? Dvs sau soția?
Soția, bineînțeles. (râde)

Poate fi pregătit cineva pentru așa ceva?
Niciodată nu ai cum să fii pregătit și te ia prin suprindere. Și, dacă nu ești tare, te poate doborî. Nu-ți poți permite să ai căderi, pentru că, dacă ai, e și mai rău. Mă așteptam la orice alte afecțiuni, mai ales că am practicat sport de performanță atâția ani. Mă așteptam să am probleme cu gleznele, genunchii, spatele, mai știu eu ce… Dar în niciun caz la așa ceva. Atunci când am aflat am rămas mut. Dar nu mi-a fost teamă, am mers cu toată încrederea, toți cei cu care am vorbit m-au încurajat și mi-au spus că o să fie bine. Dar, de fapt, toți știm că e o loterie. E ușor să vorbim noi acum. Însă când te trezești și ești tu în mijlocul acelor lucruri, e dificil.

V-a fost teamă înainte de operație? Care a fost cel mai ascuns gând pe care l-ați avut?
Știi cum e să ți se contracte mușchii și să simți că, dacă ai face o singură mișcare, te-ar străpunge mii de săgeți înghețate? Și tot corpul ți-ar crăpa și s-ar dezintegra? Până când n-ar mai rămâne decât o grămăjoară de mici cristale, care se topesc și se scurg prin crăpăturile locului în care înainte a stat un om și unde acum e doar o pată umedă care se va usca și ea și nu va mai rămâne nicio urmă că aici a respirat, a simțit și a trăit cineva.

Se poate spune că acesta a fost cel mai greu moment din viața dvs?
Da. Pentru că-ți pui întrebări. De ce eu? De ce asta? Dar vorbești doar cu tine. Pentru că te aștepți ca, după mai bine de 40 de ani de muncă, să zici că a venit o perioadă în care să fie bine, mai lejer, fără stres, dar uite că nu știi niciodată unde te aruncă viața. Sunt multe lucruri la care începi să te gândești în astfel de momente. Pentru că, vezi tu, toată viața am acceptat mereu provocare după provocare fără să mă gândesc prea mult. Și, la un moment dat, te trezești cum m-am trezit eu la 62 de ani că am îmbătrânit. Da, a fost o perioadă dificilă. Opt luni pe care nu le uiți. Probabil - nu probabil, sigur - nu o să le uit toată viața. Cât oi mai avea de trăit.

Cum arată o zi de întrebări și incertitudine?
Nu e doar o zi normală de 24 de ore. Nu. Ea se distorsionează și-și alungește forma și nu știi de unde începe și când se va termina. Și nu mai vezi nimic în jur în afară de nesiguranță.

Ce a urmat după operație?
Am stat 10 zile în spital, nu am avut restricții alimentare, dar a trebuit sa am eu grijă, pentru că organismul nu acceptă chiar tot. Mai greu a fost când am trecut pe chimioterapie. Am făcut 12 ședințe, dar, deja la jumătate, după 6 sesiuni, mi s-a spus că mergem spre bine. Iar la ultima, în ianuarie, au spus că totul e în regulă. Chimiorapia e dificilă, îți creează multe probleme. Îți atacă ficatul, măduva, îți creează tot felul de probleme, greață, nu poți să mănânci, ai amețeli. Eu am avut, însă, norocul că organismul meu a fost unul destul de puternic și a făcut față acestei terapii.

Cum sunteți acum fizic?
Am slăbit 15 kg, am soția care stă și cu masa și cu gura pe mine ca să mă îngraș. De săptămâna viitoare încep un program de lucru în sală și în bazin, o să încerc să refac masa musculară pe care am pierdut-o.

Din punct de vedere financiar cum v-ați descurcat?
Nu au fost probleme, pentru că am avut bani. A fost o sumă destul de mare, trebuie să o ai, iar noi, din fericire, am avut-o. Nu am avut nevoie de nicio susținere, doar de cea morală, pe care am și primit-o.

VIDEO cu partea în care Ion Marin a vorbit despre cancer

Vă gândiți să reveniți în fotbal?
Da, cu siguranță. Că va fi în țară, afară, nu știu unde, dar și din punctul de vedere al medicilor trebuie să revin, să muncesc, să fac ceva, să fiu activ. Și anticipez că, din vară, voi fi ok. În două luni mă voi pune la punct fizic iar apoi voi fi pregătit să o iau de la capăt.

Ați avut cum să mai trageți cu ochiul în această perioadă și la ce s-a întâmplat în fotbalul nostru?
Păi altceva ce să fac? (râde). M-am uitat la Dinamo, în primul rând.

Și ce ați văzut la Dinamo?
Cred că dl. Negoiță nu are puterea financiară la momentul actual să susțină un club ca Dinamo. Dinamo e un club de mare performanță, de elită. Dar dacă vindem și nu punem nimic în loc, dacă nu ne mai interesează performanța, dacă anunț că vreau să mă retrag și să-mi recuperez banii și vând Dinamo pe 2 milioane sau 4 milioane de euro… Cum să vinzi Dinamo pe 2 milioane de euro? Dinamo are istorie, Dinamo a fost un colos în fotbalul românesc și chiar european.

Și ce se poate face atunci?
Pentru Dinamo, lucrurile pot fi bune într-un singur sens. O investiție masivă. Dacă nu s-a făcut acum, poate se va face de la vară și să se construiască o echipă competitivă formată și din jucători care-și doresc și ei performanță. Nu numai la modul declarativ. Să vedem acolo în iarbă. Să-i vedem acolo jos, acolo pot arăta ei că respectă clubul Dinamo. Pentru că mi se pare că nici jucătorii nu sunt conectați la obiectivele clubului, să intre pe teren și să-și dea sufletul pentru Dinamo. După părerea mea, este una dintre cele mai slabe echipe pe care Dinamo a putut s-o aibă de-a lungul timpului.

Situația lui Miriuță cum vi se pare?
Vasile e prins la mijloc. Eu îl știu bine, l-am și avut elev la Dinamo, știu că ține la clubul ăsta. Dar el e captiv între jucători și conducători. Nu el a făcut transferurile. În vară ți-au plecat trei mijlocași centrali și nu s-a adus nimic în acea zonă. Practic, echipa e dezarticulată acum. Și problema cea mai mare a lui Miriuță e că oamenii care conduc au anunțat că vor să se retragă și să vândă echipa. Iar când ai spus asta și nu mai ai obiective, jucătorii au înțeles mesajul și atunci tu vrei degeaba să nu se mai ducă în baruri, să aibă o anumită disciplină și rigurozitate. E foarte greu atunci ca antrenorul să mai aibă controlul vestiarului.

Un caz aparte acum în fotbalul românesc e cel al lui Alibec. Îl știți de când l-ați antrenat la Farul.
Era un copil atunci, avea 17 ani. Un copil care nu voia să se integreze, să păstreze o anumită disciplină. Am văzut un interviu al lui Dică, în care spunea că e foarte greu să dezvolți ceva tactic cu Alibec. Așa e. El trebuie să se maturizeze și să-și dea seama că, dacă nu se integrează disciplinar și tactic în echipă și dacă nu-și aduce aportul, nu va face mare performanță.

Vi se pare că nu s-a schimbat prea mult față perioada de început în fotbal?
El fiind un copil, eu îi eram ca un tată. Am vorbit de foarte multe ori cu el, îi plăceau mult dulciurile. I-am zis să evite lucrul acesta, pentru că are deja o tendință de a se îngrășa. Însă el trebuie să facă acum un efort pentru el în primul rând. Pentru că fotbalul nu-l așteaptă. Fotbalul va merge înainte și va scoate alți jucători ca Alibec. Nu asta e problema. Ci că el ar putea acum să ofere mai mult. Și pentru echipa națională să dea mult. E un semnal de alarmă pentru el și trebuie să simtă asta. Cum a fost și pentru mine această boală care m-a lovit. Alo! Sună un clopoțel. Trezește-te și hai, integrează-te!

VIDEO cu partea în care vorbește despre fotbal

Etichete: dinamo , ion marin , antrenor ion marin , ion marin cancer , marin a invins cancerul


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
bianca-censori
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
Recomandările redacției
farul-cfr
Live Video&Text Farul - CFR Cluj 1-0, ACUM, Digi Sport 1. Louis Munteanu a deschis scorul cu un șut superb

Decizie finală: Malcom Edjouma se întoarce la FCSB!
CFR Cluj v FCSB - SuperLiga, Cluj-Napoca, Romania - 05 Feb 2023
Lovitura primită de UTA Arad
uta logo
Adio, Real Madrid! I-a spus "nu" lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Manchester City v Real Madrid CF: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Citește și
Exclusiv Care este starea lui Luca Mihai, la cinci zile de la accidentare. ”Șocant. Nu exagerez cu nimic”
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Zeljko Kopic, detalii despre Josue Homawoo, fundașul care l-a băgat în spital pe Luca Mihai
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Exclusiv Dinamo e pe loc de baraj, iar Ioan Andone a transmis un mesaj clar: ”Te uiți cine e acolo acum?”
andone

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”