marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
timi
Foto Real Madrid, așteptată pe ”bijuteria” de 167.000.000€ din România. Tocmai s-a dat aprobarea de la Guvern
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 6 Superliga: UTA Arad-Otelul Galati
Play-out

VIDEO EXCLUSIV Ion Marin, părinte-antrenor : “Tinerii jucători români nu trebuie să refuze țările arabe!”

10.12.2014, 11:10

captura Ion Marin
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

La 35 de grade la umbră, Ion Marin se răcorește. “Aici, vara trebuie să te obișnuiești cu temperaturi mai mari de 50 de grade. Acum, e chiar plăcut afară”, îmi mărturisește senin. E drept, după o perioadă de timp, corpul se adaptează căldurii insuportabile, astfel că, în timp ce eu nu prididesc să-mi șterg transpirația de pe frunte și de pe față, tehnicianul lui Al-Dhafra pare într-adevăr să profite de “toamna arabă”.

E în Golf de 5 ani, cu o mică întrerupere în 2012, atunci când s-a înhămat pentru scurt timp să conducă “mânjii” de la echipa secundă a lui Dinamo, însă are un discurs diferit față de al lui Cosmin Olăroiu, spre exemplu. Sigur, și un statut diferit, dar unde Oli se-ntreabă retoric “de ce aș pleca de-aici pentru a mă întoarce în țară?!”, fostul antrenor de la Petrolul, Dinamo sau Farul nu concepe să mai petreacă mult timp departe de România. Dacă vreți, pune problema pe undeva mai apropiat de gândirea oamenilor normali ce pleacă pentru a câștiga salarii mai mari în încercarea de a prijelui copiiilor un viitor mai bun decât tehnicianul tipic ce alege petrodolarii, agonisirea unor sume fabuloase, inaccesibile în Europa, ca să nu mai vorbim de fotbalul românesc.

“Mai stau doi ani în lumea arabă, apoi, acasă. Voi găsi eu vreun club care va dori să colaboreze, să lucram împreună sau să facem niște proiecte. Cu siguranță, mă intorc în fotbalul românesc. Până la urmă, de-acolo am plecat, acolo mă-ntorc. Noi, cei ce muncim acum afară, trebuie să punem umărul la revenirea fotbalului românesc”, explică el. Dar motivul plecării în Golf, precum și dorința de întoarcere, au semnificații mai profunde de atât. Ion Marin este un părinte-antrenor, pasionat, normal, de sportul-rege, îndrăgostit de mirosul ierbii, imposibil de rupt din zona fotbalului, dar cu priorități stabilite în afara domeniului în care activează de peste 40 de ani. “Fiica mea tocmai a fost acceptată la Cambridge, în Anglia. De-aici, vă dați seama că o să crească și cheltuielile, dar nu asta e important. Ce mă macină e că va trebui să mă petrec din nou pe avioane, pe ruta Emirate – Regatul Unit. Cel puțin o dată la lună, trebuie să fiu acolo lângă ea, să o ajut cu ce are nevoie”, mărturisește, franc, antrenorul de 59 de ani.

Dincolo de impresia generală că la arabi copitele cămilelor țin loc de crampoane, să antrenezi în Golf e oricum numai facil nu. Imaginați-vă munca pe care un profesor de oraș trebuie să o depună la țară pentru a-i aduce pe elevii de-acolo cât mai aproape de nivelul celor din urbe. A simțit-o pe pielea lui și “Săpăligă”, la prima sa experiență în Emiratele Arabe Unite. “La Dubai, aveau antrenamente dubioase. Adevărul e că nu e ușor să pregătești niște jucători care în primul rând nu-s motivați. Diferența o fac străinii, evident. Dar problemele nu se opresc în zona fotbalului. Primul contact cu lumea arabă e mereu un șoc. Noi, ca europeni, trebuie să trecem peste faptul că femeile trebuie să umble în abaie, că în unele țări nu au voie să conducă sau să iasă din casă singure, etc. Dar astea-s regulile și trebuie respectate”, povestește tehnicianul lui Al-Dhafra.


Totuși, cum de românii sunt la mare căutare aici, deși diferențele de cultură sunt evidente?! “Când suntem afară, ne adaptăm repede și muncim. Gospodărește, așa, ne apucăm de treaba și o facem temeinic. Au fost antrenori veniți din alte țări care au păcălit și păcălesc în continuare”. Maradona , învins cu 5-0 chiar de Marin pe vremea când legendarul “El Pibe D’oro” antrena pe Al – Wassl, poate povesti mai multe despre asta.

Ion Marin ar vrea să schimbe mentalități și crede sincer că antrenorii noștri și-au pus amprenta asupra fotbalului arab. E realist însă, nu visează cai vei pe pereți și nu se gândește că va adapta o întreagă civilizație la gândirea lui. “Mi-aș aduce din România familia, dar și un grup tehnic foarte bun, începând cu medic, masor, etc, dar șefii de-aici sunt greu de convins. Ei s-au obișnuit ca medicul să fie egiptean, așa știu ei că trebuie să fie... E mult de lucru să schimbi mentalitatea celor care conduc. Dar și pe a jucătorilor. Nu le e foame, domnule, am încercat să le explic ce norocoși sunt și câți bani pot câștiga din fotbal. Aiurea, vă dau un exemplu. I-am spus asta unui jucător de-ai mei, de lucrează și ca polițist pentru stat. Știți ce mi-a zis? Că să stau eu liniștit, că nici nu pot număra câți bani face el din meserie, spre deosebire de ce câștigă din fotbal. Asta-i problema!”.

Tot el a găsit și soluția într-o mărturisire candidă ca scrisoarea unui copil către Moș Crăciun: “Le-aș lua banii și i-aș aduce în România”. Spune asta cu tristețea părintelui ce-și îndeamnă copiii să plece din căminul familiei pentru a avea o șansă în viață. Lucru aplicabil și în fotbal, cât timp sub tutela lui a crescut Kehinde Fatai, atacantul Astrei. S-a discutat mult despre ideea că tinerii fotbaliști români s-ar rata acceptând o propunere venită de la arabi.

La aproape 60 de ani, Ion Marin cântărește lucrurile fără patima celor implicați în fotbalul autohton. Perioada în care cucerea Cupa cu Petrolul (1995) sau campionatul cu Dinamo (2002) pare aruncată într-o cutie dintr-un pod prăfuit, unde doar mai aruncă o privire din când în când peste pozele de demult pentru a nu pierde dimensiunea celui care este. “I-aș sfătui pe toți jucătorii din Liga 1 să vina la prima ofertă aici, indiferent de vârstă. Nu au de ce să aștepte. Ce să aștepte?! Nivelul de plată în țară e foarte mic. Nu poți să-i spui unui jucător care are o ofertă de 500.000 pe an să rămână în țară să câștige 40.000. Cât timp nu putem să le oferim mai mult, nu putem să-i condiționăm să nu plece. Totuși, trebuie să fie pregătiți. Aici nu pot fi decât atenți, să vină pentru fotbal, pentru meseria lor, pentru viitorul lor, să-și calculeze bine obictivele și să le atingă”. E sfatul unui părinte, sfatul unui părinte-antrenor.

Etichete: ion marin , interviu exclusiv ion marin , antrenor ion marin , ion marin al dharfa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Recomandările redacției
timi
Foto Real Madrid, așteptată pe ”bijuteria” de 167.000.000€ din România. Tocmai s-a dat aprobarea de la Guvern

Ioan Varga vrea la CFR Cluj un fotbalist de la FCSB. Dan Petrescu și-ar fi dat acordul
CFR Cluj v Universitatea Craiova - Romania Liga 1, Cluj-Napoca - 20 Sep 2021
Foto Xavi a ajuns de râsul internetului! Meme-urile apărute după ce și-a încălcat cuvântul și a rămas la Barcelona
xavi
Live Video&Text UTA Arad - Oțelul Galați 3-0, ACUM pe DGS 1. ”Bătrâna Doamnă” se distrează cu moldovenii
FOTBAL: AFC UTA ARAD - ACS SUPORTER CLUB OTELUL GALATI, SUPERLIGA SUPERBET (13.11.2023)
Citește și
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
lacatus
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Salarii extraordinare pentru jucătorii echipei care a promovat deja în Superliga. Ce bani vor încasa în prima ligă
Salarii extraordinare pentru jucătorii echipei care a promovat deja în Superliga. Ce bani vor încasa în prima ligă
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
O sportivă celebră devine moderatoare la TVR. Ce emisiune va prezenta aceasta
O sportivă celebră devine moderatoare la TVR. Ce emisiune va prezenta aceasta
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”