fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
ianis hagi
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

VIDEO Hizo a dezvăluit secretul lui Sânmărtean: "Nu suportă observațiile în fața coechipierilor!"

15.07.2014, 20:02

sanmartean-1
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Viorel Hizo s-a retras!

"Gata, îmi ajunge, am 67 de ani". Nu pare de 67 de ani "nea Vio". E la curent cu ultimele ştiri de pe internet butonând non-stop telefonul cu touch screen. Îmi spune că are şi WhatsApp şi că pe Facebook îl mai trezeşte Wesley, în miezul nopţii din Brazilia. "Trebuie să fiu în pas cu nepoţii, am patru". Pentru ei s-a oprit şi tot pentru ei nu e "Dulăul", e "Bubu", bunicul bun la toate.

"Cel mai mare, Adrian, are 16 ani, e mai înalt decât mine, şi aceşti copii au crescut fără mine...", spune ștergându-se discret la ochi, probabil din cauza căldurii.

- Dar nu vă de dor de fotbal? "Cum să nu-mi fie dor?". Şi începe să vorbească. Despre Sânmărtean, Porumboiu, Wesley, Antal, Nicuşor Stanciu. Şi iar Porumboiu, Vaslui şi Sânmărtean. Când ajunge la "Luci", "Dulăul" parcă devine din nou "Bubu".

- Vă place Sânmărtean? I se face iar cald. "Mi-a plăcut"...


Digi Sport: Ce părere aveţi despre situaţia în care a ajuns FC Vaslui?

Viorel Hizo: Nu m-am aşteptat niciodată ca echipa aceasta să ajungă aşa.

Erau şi pe vremea dvs probleme financiare?

La un moment dat apăruseră, mai ales în ultimii doi ani, pentru că salariile au ajuns undeva prea sus. Dacă stau să mă gândesc, se întrevedea finalul acesta. Dacă stau să analizez acum, era de înţeles. Pentru că s-au făcut foarte multe greşeli în momentul în care s-au făcut contractele. O altă mare greşeală a fost clauza conform căreia jucătorii primesc mai mulţi bani în funcţie de câte goluri marchează. Eu nu am fost niciodată de acord cu aşa ceva, nu e benefic pentru o echipă.

Cum de s-a transformat Antal brusc într-un golgheter?

Antal e un jucător care-ţi dă un gol senzaţional dintr-o fază care nu e fază de gol. Deci are o execuţie, câteodată nu ştii de unde scoate această execuţie. Iar în acest an, probabil neavând obiectiv, deci fiind liniştit, mental fiind eliberat de stresul rezultatului...

Eliberat probabil şi de stresul financiar, pentru că spunea că nu a primit niciun salariu în ultimele 12 luni...

Da, poate fi şi asta. Aşa a reuşit să înscrie multe goluri.

"Antal a greşit că s-a propus el la Steaua"

S-a vorbit de interesul Stelei legat de el. Credeţi că s-ar potrivi?

Eu cred că el a făcut o mare greşeală. Că a început el să vorbească de dorinţa lui de a merge la Steaua. La un moment dat chiar am vrut să-l sun şi să-i spun: "Liviu, nu mai vorbi tu de Steaua, lasă-ţi impresarul să vorbească. Pentru că vorbind tu de dorinţa de a merge la Steaua îţi scade cota, iar în al doilea rând îi faci pe cei de la Steaua să-şi pună un semn de întrebare. Şi nu e bine". Dar cred că e un jucător bun care i-ar fi fost de folos Stelei.

Aţi lucrat şi cu Sânmărtean. Aţi avut probleme?

În momentul în care m-am dus la Vaslui, într-o jumătate de an Lucian nu a jucat niciun meci 90 de minute. În primul meci am avut primul tampon cu Sânmărtean. Sunt jucători cărora poţi să le faci observaţie în faţa echipei. Sunt jucători cu foarte mare personalitate cu care trebuie să discuţi individual orice problemă. Sunt jucători care nu suportă să li se facă observaţie în faţa fotbaliştilor tineri sau a rezervelor. Cu Luci am evitat să discut în faţa echipei despre aportul lui.

"Sânmărtean mai joacă încă zece ani la cum a făcut-o lângă Pintilii"

Şi cum aţi procedat?

Am avut o discuţie separată pe cifre şi date în care i-am explicat ce aştept de la el. Iar la un moment dat îi făceam şi filmuleţe cu tot jocul lui, şi cu cele bune, şi cu cele rele. El a fost obişnuit să fie un lider de echipă în care mingea să ajungă la el, să încerce să facă ce ştie mai bine. Iar după aceea faza a doua să o rezolve alţii. Apoi a înţeles şi Luci că trebuie să-şi aducă aportul şi el în măsura în care o fac Wesley şi Adailton, că formau acea linie. Şi a înţeles foarte bine. La un moment dat, dintre cei trei, Luci făcea cel mai bine faza de apărare. A început să ia cartonaşe galbene pentru alunecări, ceea ce nimeni nu a crezut, a început să câştige dueluri aeriene, ceea ce nici eu nu am crezut... Dar să ştiţi, chiar dacă erau Wesley şi Adailton, liderul echipei era Luci. Sânmărtean şi după ce au plecat Wesley şi Adailton a rămas acelaşi jucător. Dar la capătul pasei lui nu mai erau aceiaşi fotbalişti.

Îl mai vedeţi capabil să joace un sezon la nivel înalt?

Luci, cum a jucat anul acesta lângă Pintilii, mai joacă zece ani acolo. Nu are probleme. Eu nu aveam nevoie de el acolo, ci mai sus, să-mi facă diferenţa. Aveam jucători pe postul pe care joacă el acum la Steaua. Dar care să dribleze şi să paseze în treimea superioară ca el nu aveam.

"Stanciu greşeşte când încearcă să-l copieze pe Sânmărtean"

De ce întârzie Nicuşor Stanciu să facă pasul spre nivelul următor?

La un moment dat, Reghecampf punea problema de ce Nicuşor Stanciu nu e chemat de Piţurcă la echipa naţională. Stanciu trebuie să înţeleagă în primul rând că el e un jucător extrem de talentat şi valoros dacă explodează. El deocamdată nu a explodat pentru că încearcă de fiecare dată să iasă în evidenţă. Încearcă de foarte multe ori în situaţii în care trebuie să dribleze sau să paseze, să finalizeze. Mai trebuie să înţeleagă că trebuie să joace 90 de minute. Nu poţi fi chemat la naţională la naţională dacă antrenorul de la club te schimbă după 60 de minute.

Ce trebuie să facă Stanciu devină jucătorul care se aşteaptă să devină?

El încearcă în orice zonă a terenului aceste acţiuni individuale care îl epuizează. Contactele directe le poţi avea în treimea ta, pentru a nu primi gol, sau în treimea adversă, unde trebuie să creezi o fază în care să ajungi să finalizezi. În zona de construcţie trebuie să am o circulaţie foarte bună a mingii, foarte rapidă, să nu mă întâlnesc cu adversarul. Trebuie să ai un timing de pasare. Ori Nicuşor acest timing nu-l are. El se ia la luptă cu jucătorii în zona de construcţie. Sânmărtean poate să o facă acolo, pentru că Sânmărtean nu intră în contact cu adversarii, el are o mobilitate atât de bună, încât îi evită. Nicuşor vrea să-l copieze pe Luci. E greu să-l copiezi pe Luci când nu ai nici viteza de reacţie a lui Luci, nici mobilitatea lui. Şi din cauza aceasta nu poate juca 90 de minute, pentru că se epuizează ineficient.

Varela?

E un jucător extraordinar unu contra unu, cred că nu are egal în campionatul nostru unu contra unu pe faza de apărare. Ştie să stea în teren, e un jucător extrem de puternic. I-am spus lui Mihai Stoica în momentul în care m-a întrebat înainte să-l ia. E un jucător pe care vă puteţi baza, pentru că în primul rând e de caracter.

Cine se bate la titlu în acest sezon?

E greu de spus, cred că tot cele trei echipe vor fi pe podium. E foarte greu să vină a patra echipă între ele.

Nici Dinamo?

Nu... Nu văd cum.

Dar cum credeţi că au primit jucătorii lui Dinamo vestea că nu vor juca în cupele europene?

Vă daţi seama, e o frustrare imensă pentru ei. Nu cred că a crezut cineva la începutul sezonului că Dinamo va ajunge într-o cupă europeană cu lotul pe care-l avea. Stoican a făcut o treaba excelentă, a avut curaj, chiar tupeu la un moment dat să spună că nu are nevoie de alţi jucători. Sunt convins că nu era mulţumit de lot... Aşa că performanţa de a se califica în Europa e fantastică. Pentru că nimeni nu-i dădea vreo şansă. Nimeni. Toată lumea credea că locul 10, 8, cam pe acolo e Dinamo. Dar cu aceşti copii a reuşit lucruri extraordinare.

"Ştefan mi-a propus şi în primăvară să mă întorc la Ceahlăul"

Ce face Viorel Hizo acum?

Sunt un pensionar fericit. Am patru nepoţi care-mi ocupă tot timpul. Intru în activitate cu ei în prima parte a zilei, de multe ori sunt şoferul lor, în a doua parte sunt protectorul lor.

Nu vă e dor de fotbal?

Ba da, mi-e dor, mi-a fost greu.

Nu aţi mai avut nicio ofertă?

Ultima a fost de la domnul Ştefan chiar în această primăvară. Hai nea Vio, hai nea Vio! Înainte de terminarea campionatului, înainte de numirea lui Marin Barbu. Dar nu m-am mai dus...

Nu mai există nicio posibilitate să reveniţi ca antrenor? Nici dacă preia din nou Adrian Porumboiu echipa din Vaslui şi vă cere să veniţi a cincea oară?

Nu, sigur nu. Orice ofertă ar veni. Şi-mi ajunge de patru ori. Am 67 de ani şi vreau să stau şi eu în mijlocul familiei. Decizia e irevocabilă. Am hotărât acest lucru împreună cu familia, am făcut un consiliu, şi aşa va rămâne. Am luat această decizie pentru că mi-am văzut nepoţii, cel mai mare, Adrian, are 16 ani, e mai înalt decât mine, şi aceşti copii au crescut fără mine...

Etichete: hizo retragere , hizo antrenor , hizo interviu digi sport , hizo antal sanmartean vaslui


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor

Foto ”Cea mai frumoasă din lume!”: Becali a refuzat 6 milioane de euro și face o ”operă de artă” lângă București! Costă o avere
becali bani
Decizia finală în cazul lui Robert Lewandowski, care are pe masă o ofertă de 100.000.000€ / an
Szachtar Donieck - FC Barcelona
”Revoluție” la Barcelona! Primii 4 fotbaliști aflați pe ”lista neagră”
FC Barcelona and Tottenham Hotspur, Pre-season friendly, Joan Gamper Trophy match. Football, Lluis Companys Stadium, Barcelona, Spain - 8 Aug 2023
Citește și
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale