Exclusiv A jucat în Liga 1, iar acum salvează vieți. Povestea fotbalistului devenit pompier: "Mă simt ca pe teren când plec la intervenție"
articol scris de Alex Stanila13.06.2020, 12:04
Digi Sport vă prezintă astăzi povestea fostului fotbalist Constantin Costache (23 de ani), unul dintre cei mulți care aleg să se reprofileze încă de la o vârstă fragedă. Falimentul unui club și promisiunile nerespectate ale altuia l-au determinat pe prahovean să ia o decizie radicală în viața sa.
SuperLiga: FC Buzău - Oțelul, sâmbătă, 18:45, DGS 1
SuperLiga: Petrolul - Farul, sâmbătă, 21:30, DGS 1
La începutul lunii trecute, Digi Sport v-a spus o poveste similară, cea a fostului portar de la FC Voluntari, Răzvan Petrariu, care a ales să plece în SUA, unde s-a angajat ca livrator. În schimb, Costache a rămas aproape de casă și a decis să se îndrepte către un vis mai vechi, acela de a deveni pompier, după ce a urmat cursurile de la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Pavel Zăgănescu, din Boldești-Scăeni, Prahova.
Fostul mijlocaș central, ajuns fundaș dreapta după debutul la seniori, a avut ocazia să îmbrace tricoul echipei la care a crescut, Petrolul Ploiești, însă performanța avea loc într-un moment trist pentru sportul românesc. La finalul sezonului 2015/2016, echipa de pe “Ilie Oană” retrograda în Liga 2, iar, la scurt timp, societatea lui Dan Capră intra în faliment din cauza problemelor financiare.
După două meciuri în Liga 1, Costache și-a încercat norocul la FC Voluntari 2, în Liga 3, dar și la Metaloglobus, în Liga 2. Deși a fost om de bază al unor antrenori precum Bogdan Andone sau Laszlo Balint, fotbalistul originar din Cătunu (Berceni, Prahova) nu a primit o prelungire a contractului și s-a îndreptat către o meserie moștenită din familie.
În prezent elev la Detașamentul de Pompieri 2 din Ploiești, Constantin Costache a depus jurământul militar la finalul lunii trecute și a avut parte deja de o intervenție menită să-l călească pentru cele ce vor urma.
Galerie Foto
Costi, de unde schimbarea aceasta radicală?
Tata a lucrat în domeniul ăsta, la fel cumnatul și unchiul. Am trăit cu ei în casă, mi-a plăcut ce fac și cam asta a fost și dorința mea. Mama voia dinainte să mă vadă undeva, să fiu stabil. Decizia mi-a aparținut, am făcut ce am vrut eu, când am vrut, nu m-a influențat nimeni să merg aici. E greu că te chinui de mic la fotbal, de la 7 ani, și să ajungi la o vârstă când vezi că nu prea reușești. Asta e mai rău, te gândești că ai pierdut vremea. Unii zic că ai pierdut, alții spun că e bun sportul și îl faci pentru tine.
Constantin Costache: "Mă simt ca pe teren când plec la intervenție"
Știu că ai depus jurământul de curând. Cum este la noul job? Ai reușit să te adaptezi?
Acum, în meseria asta, când plec la intervenție, mă simt ca pe teren. Am plecat de la Metalogobus în vara anului trecut, m-am întors la Voluntari, dar, când am văzut că banii nu-mi ajung, am decis să renunț. Eram mai mulți colegi, ne ajutam cu banii între noi, chiar a fost rău, nu mă așteptam. M-am hotărât să mă duc undeva unde știu că e stabil și că îmi place.
Am început școala la Boldești-Scăeni în ianuarie, am stat acolo vreo 5 săptămâni, am făcut școală. A venit coronavirusul, ne-au dat acasă două luni și acum ne-au băgat în practică. Sunt la Detașamentul 2, în Ploiești. Am depus jurământul militar pe 29 mai și acum nu mai pot da înapoi.
Ai avut deja ocazia să participi la o intervenție serioasă până acum?
În noaptea aia, când am prins de tură, că lucrez 24 cu 48, am avut o intervenție mare la Brătești, în localitatea Șirna. Incendiu de casă, s-a extins și la vecinul, a durat 6 ore, deci a fost ceva serios. Chiar după ce am depus jurământul am avut o intervenție adevărată, ca un botez a fost. Îmi place, e adrenalină, ajuți. Nu ai voie să ai teamă în meseria asta, nu e pentru oricine. Cum am spus, când plec la intervenție e ca atunci când intram pe teren. Mă gândesc doar să ies învingător, să ajut și să lucrăm în echipă.
Care a fost momentul în care te-ai hotărât că nu mai merge cu fotbalul?
Prima oară nu am vrut să renunț la fotbal. Am debutat la Petrolul în 2016, aș fi avut o șansă mai mare dacă nu intra în faliment, în Liga 2. Am fost la Voluntari, numai la echipa a doua, iar la Metaloglobous am avut ocazia să joc la Liga 2. Apoi, văzând că nu pot financiar mai bine și mi-era din ce în ce mai greu, am zis să renunț.
La Metaloglobus, în Liga 2, știu că ai jucat constant în acel sezon. Cum de nu ai mai continuat?
Da, 25 de meciuri am jucat, din 32. Toată lumea mă întreabă de ce nu am rămas măcar la Liga 2. Mi s-a terminat contractul, mi-au zis că ne auzim la telefon. Am plecat acasă și n-am mai primit niciun telefon. S-a schimbat și antrenorul. Eu am terminat cu domnul Balint, care e la UTA acum. Am mai lucrat acolo și cu domnul Bogdan Andone. A fost bine și financiar, banii la timp.
Apoi am rămas fără echipă, m-au sunat de la Voluntari să mă întorc la a doua echipă, era Cosmin Bărcăuan antrenor. Semnasem pe 2 ani, am stat 6 luni și nu am luat niciun salariu cât am jucat acolo. Când am văzut că nu iau niciun ban, atunci mi s-a pus pata și am zis gata, nu mai stau. Nu luam nici salarii, nici prime. Au intrat abia după ce am plecat.
Constantin Costache: "Benga și ceilalți îmi spuneau să nu semnez cu Petrolul, că intrăm în faliment"
Ce explicații primeați pentru întârzierile salariale?
Să așteptăm, atât. Așa ziceau și când am semnat prima dată. Intra un salariu la trei luni. Am văzut că financiar nu am stabilitate, iar asta m-a făcut să renunț.
Să revenim la Petrolul și la debutul în Liga 1. Au plecat mulți jucători în acel sezon din cauza problemelor financiare. Cum s-a ajuns la promovarea ta la prima echipă, la 18 ani?
Acolo m-am simțit foarte bine, colegii m-au primit și ei bine, mă învățau. Dacă rămâneam la Liga 2, cred că ar fi fost altfel la echipa la care am copilărit. Aș fi avut alt tupeu, eram mai bine văzut. La Metaloglobus și Voluntari eram mai timorat, mai timid. Aici mă știau antrenorii de mic.
Eram la juniori și m-a sunat Claudiu Toader să-mi spună ca mâine să mă prezint la echipa mare. M-am dus acolo, eram vreo 4 juniori. Eu, Roberto Alecsandru, Cosmin Lambru și Mihai Velisar. După primul antrenament, mi-a zis Jerry Gane să vin în continuare. I-a plăcut de mine și a vrut să mă debuteze. A venit managerul care se ocupa de contracte pentru a semna în vestiar. Alexandru Benga și ceilalți îmi spuneau să nu semnez, că intrăm în faliment și să nu mă leg cu ei. Nu prea voiam să semnez, dar l-au sunat pe tata, i-au spus că se vor ocupa de mine, îmi vor găsi echipă. Era și dorința asta a mea de a juca pentru echipa la care am crescut și să debutez în Liga 1. După, au dat faliment și cam asta a fost.
Atmosfera cum era în vestiar? Știu că erau înfrângeri pe linie.
Jucătorii au văzut cum e, nu mai sperau nici ei la nimic. Veneau și se pregăteau pentru club, dar nici ei nu mai luau niciun ban.
Deci tu, practic, salariu la timp ai luat doar la Metaloglobus...
Da. Bine, am luat și de la Voluntari toți banii, dar cu întârzieri. Dacă ești mai familist și vrei o familie, nu ai stabilitate financiară și asta m-a făcut să nu rămân în fotbal. Așa mai puteam juca la Liga 3, Liga 2, dar la fel e peste tot cu banii.
Constantin Costache: "Suporterii de la Petrolul mi-au zis să mă întorc"
S-au ținut de cuvânt cei de acolo? Au avut grijă de tine după faliment?
După retrogradare, m-am dus acasă, voiam să dau la pompieri, făcusem dosare, tot, dar m-a sunat cineva de la Petrolul și m-a trimis să dau probe la Voluntari. M-am dus acolo, m-a văzut, mi-a zis să nu mă duc la pompieri, să mă duc la ei. Și am semnat pe 3 ani. Eu de atunci eram cu ideea asta.
La prima echipă de la Voluntari nu ai avut ocazia să promovezi, dar la o revenire la Petrolul, în Liga 2 sau 3 nu te-a gândit?
În vara trecută am fost chemat de suporterii de la Petrolul să mă întorc, dar nu m-a acceptat domnul Stoican. Am fost, m-am pregătit cu ei o săptămână, deși venisem din vacanță. Am picat fizic rău și n-am putut nici să arăt mare lucru. Eu veneam din vacanță, nu făcusem absolut nimic, ei deja erau de o săptămână acolo și făceau alergări serioase. Mi-a zis că deja și-a adus jucătorii, că am calitate, dar, poate, pe parcurs. Mi-a dat de înțeles că nu mai are nevoie.
Regreți ceva din deciziile luate?
A fost ceva frumos. Nu regret nimic, am tras cât am putut. Sper ca în meseria asta să mă autodepășesc, să fac mai mult decât am făcut cu fotbalul. Am fost o fire sportivă, nu am pierdut nopțile, dar atât s-a putut. Nici eu n-am fost cel mai bun, am dat cât am putut, asta e.
Am mulți prieteni și pe Liga 3 care se gândesc să se retragă. Când ești tânăr, la 20 de ani, e bine, dar când înaintezi în vârstă devine tot mai greu.
- 2 meciuri are Costache în Liga 1, la Petrolul, în sezonul 2015/2016
- 2016-2018 a fost perioada petrecută de fostul fotbalist la FC Voluntari 2, în Liga 3
- 25 de partide a acumulat fundașul la Metaloglobus, în Liga 2, în sezonul 2018/2019
Etichete: petrolul ploiesti , metaloglobus , fc voluntari , constantin costache , pompier
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Un hairstylist faimos din România a fost în centrul unui scandal monstru în trafic. Bassam Dabbas a...