compania-servicii-bucuresti1
Galerie Foto Arena Națională se "schimbă la față" pentru EURO 2020! Peste 10.000 de scaune înlocuite. Ce alte modificări au avut loc
Gică Hagi nu se teme să lucreze cu tinerii
Surpriză în topul cluburilor din Liga 1 care se bazează cel mai mult pe tineri! FCSB, doar pe trei, Viitorul, locul 13
camera tv
Etapa 1, play-off şi play-out. FCSB-Botoşani se va juca duminică, de la ora 21:00. Programul transmisiunilor
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Exclusiv Carmen Amariei, poveste genială cu Anja Andersen

articol scris de Andru Nenciu
10.11.2020, 08:34

Carmen Amariei (42 de ani) a acceptat provocarea Digi Sport de a vorbi despre celebra Anja Andersen (51 de ani), considerată de mulți cea mai valoroasă handbalistă din toate timpurile. 

collage
Colaj Digi Sport / Fotografii: Sport Pictures, Gety Images, Profimedia
  • UCL: PSG - Bayern Munchen, marți, 22:00, Digi Sport 1

  • UCL: Chelsea - FC Porto, marți, 22:00, Digi Sport 2

Galerie Foto

Despărțită recent de Rapid, Carmen Amariei, unul dintre cei mai buni interi din istoria handbalului românesc, a câștigat cu Slagelse, sub comanda Anjei Andersen, de două ori Liga Campionilor, în 2005 și 2007, și de trei ori consecutiv titlul în Danemarca (2005, 2006 și 2007).

A fost desemnată cel mai bun inter dreapta din campionatul danez în 2007, la finele unui sezon în care gruparea condusă de Andersen nu a pierdut vreun meci în campionat sau în Cupă, și a început cariera de antrenoare și după ce a văzut mai multe ședințe de pregătire la academia jucătoarei care a revoluționat handbalul în anii '90 prin creativitatea sa și nonșalanța cu care depășea orice apărare. 

Campioană mondială de tineret în 1995 (Brazilia), Carmen a devenit golghetera Mondialului de seniori, patru ani mai târziu, cu 67 de goluri, alături de Grit Jurack, la competiția la care România a terminat pe locul 4.  Într-un interviu pentru Digi Sport, Amariei face o incursiune în timp și reliefează câteva momente trăite la Slagelse, alături de Anja Andersen, antrenoarea care-și nota pe o agendă schemele de joc pe care le visa noaptea. 

Te-ai despărțit de Rapid, ce faci acum?
Sunt bine, o să mă liniștesc puțin până la anul și apoi voi vedea ce voi face. 

Carmen Amariei: "Aveam cea mai puternică aruncare din campionatul danez: 130 km/h"

Întotdeauna mi s-a părut că mingea aruncată de tine atinge o viteză foarte mare. Ți s-a măsurat vreodată viteza aruncării?
Da, când jucam la Slagelse. S-a descoperit că aveam cea mai puternică aruncare din campionatul danez, 130 km/h. 

Cum s-a măsurat viteza aruncării?
Aveam un aparat, ca un fel de radar. Îți luai un mic elan și apoi aruncai în direcția lui, nici eu nu știam că pot să arunc atât de tare, dar mi-a dat o încredere și mai mare acel rezultat. 

FRAUEN HANDBALL WM 1997
Anja Andersen, în 1997 / Foto: Getty Images

Filosofia Anjei Andersen la academia pe care o conducea. Carmen Amariei: "Se baza pe ideea că mintea copiilor e plină de idei"

De Danemarca se leagă și începutul tău în antrenorat, știu că ai fost de mai multe ori la academia fostei tale antrenoare, Anja Andersen. Spune-mi ce te-a impresionat acolo?
Ea se baza pe faptul că mintea copiilor e plină de idei și își construise filosofia de antrenament pe această chestiune. Avea grupe de copii și juniori la academia sa în toată Danemarca, de la 4-5 ani până la 13-14 ani. Până la vârsta de 10 ani, copiii aveau voie orice, nu le corecta pasarea, nu le corecta aruncarea, aveau voie să facă dublu dribling pentru a-și pune creativitatea în valoare și pentru a le detecta calitățile. Erau liberi să creeze pe terenul de handbal, dar de pe la 11 ani începeau să țină cont de regulamentul din handbal. Baza piramidei o construia pe ideea potrivit căreia copiii sunt plini de idei, Anja nu era adepta școlii sovietice de handbal. 

  • Din postura de jucătoare în națională, Anja Andersen, supranumită Iron Lady, e campioană olimpică la Atlanta 1996, medaliată cu aur la CM 1997 din Germania și cu argint la CM 1993 din Norvegia. La CM 1993 a cucerit cu Danemarca medalia de bronz. Andersen, fan Freddie Mercury, e dublă campioană europeană (1994 și 1996)
  • 726 de goluri în 133 de partide pentru naționala daneză a marcat Anja Andersen (51 de ani)
  • S-a retras la doar 30 de ani din cauza unor probleme cardiace, iar medicii din Copenhaga i-au pus un pacemaker, pentru a comanda și de a menține ritmul bătăilor inimii. Pacemaker-ul este un dipozitiv electronic minuscul. Elton John sau norvegianul Stale Solbakken sunt alte personalități care au implantate au pacemaker

Spune-mi trei lucruri pe care le-ai învățat de la Anja Andersen.
Primul ar fi spiritul de învingător, campionul în accepțiunea ei nu trebuia să cedeze vreodată, indiferent de starea fizică în care se afla, indiferent de desfășurarea scorului sau cursului unei partide. Apoi un principiu pe care se baza ea în handbal și mi l-a transmis și mie: "The Winner Never Say But..." Sportivii au în general tendința de a-i spune antrenorului: "Da, știți, dar nu cred... Dar nu cred că pot, că se poate". Și, atunci, ea reteza din fașă această negație de care se lovea, elimina deficitul de încredere al jucătorului.

Carmen Amariei: "Stăteam în fund în fața unui perete și aruncam în direcția lui cu mingi de tenis. Anja a învățat-o pe Bojana Popovic acest stil de aruncare, apoi ele m-au învățat pe mine"

Și al treilea lucru învățat?
Un procedeu de aruncare din inter dreapta, o aruncare întoarsă foarte greu de executat. Anja a învățat-o pe Bojana Popovic mai întâi, apoi ele două m-au învățat pe mine și sunt mândră că am reușit să valorific și să încriu multe goluri prin acel procedeu. Dar cât am repetat! Și cum! Câte ore! 

La ce te referi?
Totul ținea de biomecanica "umăr - cot - poigne". Trebuia să stau în fund, în fața unui perete, și aruncam în direcția peretelui aflat în fața mea cu mingi de tenis. Făceam repetări ore în șir, așa am ajuns să am o aruncare eficientă și înșelătoare din inter dreapta, eu dreptace fiind. 

  • 855 de goluri în 182 de partide pentru România a înscris Carmen Amariei 
  • SCM Craiova, U Cluj, Dacia Mioveni, naționala României de junioare și Rapid sunt formațiile antrenate de Amariei 
  • Oltchim, ESBF Handball, Randers, Slagelse, U Jolidon, Rulmentul Braşov, FCK Handbold, Hypo, Viborg, Terom Iaşi şi SCM Craiova sunt echipele la care a evoluat Carmen Amariei.

Anja Andersen s-a pregătit în SUA cu Michael Jordan și făcea singură aeriană. Carmen Amariei: "Uneori nu puteam aplica în teren schemele cerute de ea"

De ce se spune că Anja Andersen e cea mai valoroasă handbalistă din toate timpurile?
Anja e geniu, se naște la o mie de ani o asemenea jucătoare, ea folosea procedee pe care azi nu le mai găsești în handbal. Anja a fost jucătoare de badminton în copilărie, a câștigat tot ce se putea la nivel de copii și juniori, apoi a zis să caute provocări în alte sporturi și a ales handbalul, unde a cucerit tot ce se putea cuceri. A fost înzestrată de la Dumnezeu cu o îndemânare senzațională, cu o tehnică de mânuire a mingii formidabilă.

Mi-ai spus că a început cu badminton, nu știam, dar cum și de ce a ajuns până la baschet?
Anja a fost deschisă mereu la nou și a vrut să se perfecționeze, să-și îmbogățească bagajul tehnic, așa că o perioadă a luat o pauză în handbal și s-a dus în Statele Unite, unde s-a antrenat în aceeași sală cu Michael Jordan, care era unul dintre sportivii săi preferați. Adora baschetul și a împrumutat câteva procedee din sportul cu mingea la coș pe care le-a valorificat și pe terenul de handbal. Și asta s-a văzut în meciurile ei.

În timpul carierei de jucătoare a luat o pauză și a plecat în America?
Da, da. 

Deci pot spune că ai luat Liga Campionilor cu Slagelse și prin metode desprinse din baschet?
Ha, ha... Puțin, da. Schemele din baschet ni le transmitea și nouă la antrenamente. Uneori nici nu înțelegeam ce scheme de joc vrea să aplicăm pe teren, o luam și îi spuneam să explice pas cu pas ce vrea să facem. Unele erau eficiente, altele nu. Unele combinații nu funcționau, dar încercam...

Dar nicio jucătoare nu mai reușea să facă singură o aeriană...
Nu... Anja reușea să facă singură aeriană în teren și să surprindă orice apărare, tot de la Michael Jordan învățase și acest element. Bătea mingea de parchet cum numai ea știa, o zbughea prin spatele adversarei și reușea să ajungă în zona semicercului. Era un perfect-timing care făcea deliciul publicului. Sportul înseamnă și spectacol, iar ea era o artistă care provoca aplauze nesfârșite chiar și în rândul fanilor echipei adverse. Am și acasă un CD cu un montaj nemaipomenit cu cele mai variate lovituri ale ei.

Carmen Amariei: "Mingea plutea așa cum plutea balonul la golul înscris de Hagi cu Columbia"

Și aruncarea printre picioare.
Aia era ceva simplu pentru ea, la ordinea zilei.

Avea și un stil de a pasa mingea extraordinar. 
Prin biciuirea mingii din poigne, mingea mergea pe curent de aer și nu se învârtea. Adversara nu-și dădea seama de direcția mingii. Mingea plutea... Așa cum plutea balonul la golul înscris de Hagi împotriva Columbiei, din 1994!

Agenda de pe noptieră 

Interesant. De ce se spune că trăia 24 de ore din 24 doar pentru handbal?
Când am fost la ea acasă avea rafturi pline numai cu casete video cu meciurile de la toate edițiile Campionatelor Mondiale și de la Jocurile Olimpice. Avea înregistrări cu toate meciurile, chiar și cu partidele formațiilor mai slab cotate. Și din handbalul feminin, dar și din cel masculin. Ne povestea la antrenamente că întotdeauna dormea cu o agendă pe noptiera de la pat. Când visa o schema nouă, se trezea în toiul nopții și și-o nota în agendă.

Pacemaker-ul care-i fixează ritmul cardiac. "Simțea o durere ca atunci când un boxer recepționează o lovitură"

Handbalul i-a pricinuit și probleme la inimă. Știu că are un pacemaker care-i reglează ritmul inimii, dar pe bancă, din ce vedeam la televizor, era la fel de vulcanică. Nu încerca să se tempereze, medicul echipei nu-i spunea să se liniștească? 
Din cauza problemelor la inimă s-a lăsat, la doar 30 de ani. I se făcuse rău în timpul unui meci și i s-a pus repede un pacemaker. Îmi amintesc că la finalul meciurilor pline de suspans, când avea emoții și i se ridica pulsul din cauza tensiunii partidei, în vestiar ne mărturisea, când atmosfera se detensiona, că fiecare moment psihologic al partidei îi provoca dureri. 

Ce fel de dureri?
Ne arăta că simțea o durere ca și cum un boxer ar recepționa o lovitură puternică. 

O ultimă întrebare. Ai mai ținut legătura cu Anja Andersen?
Cu ea nu am mai vorbit de ceva timp, dar am vorbit de curând cu Bojana Popovic, mi-a zis că e OK. 

Dorită la naționala României în 2008, Anja Andersen ajungea pe banca Oltchimului trei ani mai târziu. A rezistat doar 32 de zile 

Anja Andersen a fost dorită pe banca naționalei României în urmă cu 12 ani, în luna septembrie a anului 2008. Daneza se afla în acea perioadă pe banca grupării FCK Handbold, iar șefii trupei nordice i-ar fi permis să semneze pentru a conduce formația tricoloră dacă România nu s-ar fi aflat în aceeași grupă de calificare cu Danemarca în preliminariile pentru Euro. 

Andersen a ajuns în România trei ani mai târziu, pe banca Oltchimului, însă nu a rezistat decât 32 de zile. Șefii trupei vâlcene, Constantin Roibu și Ioan Gavrilescu, au demis-o din cauza rezultatelor mediocre din Liga Campionilor. Când a ajuns în România, Anja le-a cerut fetelor de la Oltchim să aibă fiecare câte o agendă, un biblioraft și două mingi. 

Ce spunea Andersen după ce a fost demisă de Vâlcea: "Cei de la Oltchim nu sunt obișnuiți să gândească pe termen lung. Probabil din cauza asta n-au câștigat Liga Campionilor"

Oficialii de la Oltchim au indus ideea că celebra daneză avea ca obiectiv câștigarea Ligii Campionilor, însă Andersen a negat în presa din țara sa. Într-o discuție cu jurnaliștii de la ekstrablandet.dk, fosta handbalistă a avut o versiune diferită față de cea răspândită de oficialii vâlceni. 

"M-a surprins decizia, însă nu sunt foarte afectată. Cei de la Oltchim nu sunt obișnuiți să gândească pe termen lung. Probabil de aceea nu au câștigat niciodată Liga Campionilor.

I-am întrebat dacă vor să câștig Liga Campionilor în acest an sau vor să fac o echipă competitivă. Mi-au spus doar că vor să fac din Oltchim o formație puternică, deci m-au păcălit". 

7 lucruri despre Anja Andersen

1. La Jocurile Olimpice din 1996, selecționerul Ulrik Wilbek a exclus-o temporar din lot din cauza stilului ei de joc și comportamentului din timpul meciurilor.

2. Filmele preferate ale danezei sunt "Titanic", "Lion King" și "When a Man Loves a Woman"

3. Danezii o consideră una dintre cele opt personalități din țara lor care au schimbat lumea, alături de scriitorul Hans Christian Andersen, regizorul Bile August, toboșarul de la Metallica, Lars Ulrich, câștigătorul premiului Nobel pentru fizică Niels Bohr, exploratorul Vitus Bering, scriitoarea Karen Blixen și creatoarea de modă Verner Panton.

4. Anja Andersen este una dintre cele mai cunoscute lesbiene din sportul mondial. Și-a recunoscut homosexualitatea încă de la începutul anilor '90.

5. Daneza în vârstă de 51 de ani e fan Walt Disney, iar personajul său preferat e Donald Duck

6. În meciul câștigat de Oltchim cu Buducnost, 21-20 în Liga Campionilor, Andersen a inovat și i-a uimit pe fanii handbalului la acea vreme, în 2011. Obișnuită pe-atunci pe inter stânga, Cristina Neagu a fost trecută centru. Și schimbările de posturi au continuat, iar strategia danezei a dat randament în acea încleștare. Turcoaica Yeliz Ozel a fost transformată inter din centru, iar Valentina Elisei Ardean a trecut din extremă stânga în inter stânga. Și Valeria Beșe nu și-a mai jucat doar rolul precis din blocul defensiv. Andersen a mizat pe Beșe și pe pivot.

  • "E normal ca jucătoarele să evolueze pe mai multe posturi. Acesta e handbalul viitorului", spunea Andersen după acea partidă.

7. După ce a plecat de la Oltchim, Anja a fost implicată într-un proiect de handbal cu copii infectați cu virusul HIV.

Etichete: bojana popovic , michael jordan , carmen amariei , slagelse , anja andersen

Digi24
VIDEO: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti
VIDEO: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

VIDEO: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
sergiu si morosanu
"Ingineria" prin care Sergiu a înstrăinat casa primită de la Cătălin Moroşanu. Ce a putut să facă tânărul: "Urât! Foarte urât!"

Sergiu Ciobotariu a impresionat o lume întreagă anul trecut, după ce a călărit 40 de kilometri până...

Cât de mult a putut înşela Lance Armstrong. A avut motor montat pe bicicletă! Cum îl declanşa
Lance is a 2020 documentary directed by Marina Zenovich about the life of Lance Armstrong.This photograph is for editorial use only and is the copyright of the film company and/or the photographer assigned by the film or production company and can only
Cum a reacționat Moroșanu când a aflat că Sergiu le-a dat unor interlopi casa obținută din donații
cătălin moroșanu
Cum arată clasamentul după înjumătățirea punctelor și programul complet al play-off-ului. FCSB pleacă din pole-position
FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, LIGA 1 CASA PARIURILOR (19.03.2021)
"Boom"! PSG îl pierde pe Kylian Mbappe, dar cumpără doi dintre cei mai buni fotbalişti din lume
profimedia-0604057734
Recomandările redacției
camera tv
Etapa 1, play-off şi play-out. FCSB-Botoşani se va juca duminică, de la ora 21:00. Programul transmisiunilor

Valentin Mihăilă continuă să aibă probleme medicale! Românul nu se antrenează cu echipa. Meciul cu Cagliari, în pericol
Valentin Mihăilă, mijlocașul român al Parmei / Foto: Profimedia
Ce i-a cerut Sergiu lui Cătălin Moroșanu înainte să le dea interlopilor casa primită din donații: "A fost refuzat"
moro
Marius Niculae face voluntariat la Dinamo! Ce poziție a acceptat fostul coechipier al lui Cristiano Ronaldo
manic

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko, ținută incendiară în care gătește în bucătărie: “Când o să am o soție, o pun să gătească în ținute ca ale tale”
Anna Lesko, ținută incendiară în care gătește în bucătărie: “Când o să am o soție, o pun să gătească în ținute ca ale tale”
Digi World
A apărut o nouă înșelătorie. Cum sunt păcăliți oamenii să renunțe la datele personale
A apărut o nouă înșelătorie. Cum sunt păcăliți oamenii să renunțe la datele personale
Digi Animal World
Doi copii se jucau în grădină atunci când lângă ei a apărut un șarpe. Ce a făcut motanul familiei a impresionat lumea: ”E un erou!”
Doi copii se jucau în grădină atunci când lângă ei a apărut un șarpe. Ce a făcut motanul familiei a impresionat lumea: ”E un erou!”
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate