AS Roma v FC Sheriff - UEFA Europa League
Fotbalul nu ar mai fi niciodată la fel! Jose Mourinho se gândește la o schimbare uriașă: ”Va fi considerat un geniu”
1600x960_Vizual Comunicat Campanie de Paște_22.04.2024
DIGI aduce motive de sărbătoare cu noua campanie de Paște: 50% discount la portarea în rețeaua mobilă
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (6.04.2024)
S-a accidentat și ratează meciul Universitatea Craiova - CFR Cluj! Clubul l-a trimis pe jucător la “vraciul” Marijana
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

Exclusiv Carmen Amariei, poveste genială cu Anja Andersen

articol scris de Andru Nenciu
10.11.2020, 08:34

Carmen Amariei (42 de ani) a acceptat provocarea Digi Sport de a vorbi despre celebra Anja Andersen (51 de ani), considerată de mulți cea mai valoroasă handbalistă din toate timpurile. 

collage
Colaj Digi Sport / Fotografii: Sport Pictures, Gety Images, Profimedia
  • SuperLiga: Voluntari - FCU Craiova, marți, 17:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Dinamo, marți, 19:30, DGS 1

Galerie Foto

Despărțită recent de Rapid, Carmen Amariei, unul dintre cei mai buni interi din istoria handbalului românesc, a câștigat cu Slagelse, sub comanda Anjei Andersen, de două ori Liga Campionilor, în 2005 și 2007, și de trei ori consecutiv titlul în Danemarca (2005, 2006 și 2007).

A fost desemnată cel mai bun inter dreapta din campionatul danez în 2007, la finele unui sezon în care gruparea condusă de Andersen nu a pierdut vreun meci în campionat sau în Cupă, și a început cariera de antrenoare și după ce a văzut mai multe ședințe de pregătire la academia jucătoarei care a revoluționat handbalul în anii '90 prin creativitatea sa și nonșalanța cu care depășea orice apărare. 

Campioană mondială de tineret în 1995 (Brazilia), Carmen a devenit golghetera Mondialului de seniori, patru ani mai târziu, cu 67 de goluri, alături de Grit Jurack, la competiția la care România a terminat pe locul 4.  Într-un interviu pentru Digi Sport, Amariei face o incursiune în timp și reliefează câteva momente trăite la Slagelse, alături de Anja Andersen, antrenoarea care-și nota pe o agendă schemele de joc pe care le visa noaptea. 


Te-ai despărțit de Rapid, ce faci acum?
Sunt bine, o să mă liniștesc puțin până la anul și apoi voi vedea ce voi face. 

Carmen Amariei: "Aveam cea mai puternică aruncare din campionatul danez: 130 km/h"

Întotdeauna mi s-a părut că mingea aruncată de tine atinge o viteză foarte mare. Ți s-a măsurat vreodată viteza aruncării?
Da, când jucam la Slagelse. S-a descoperit că aveam cea mai puternică aruncare din campionatul danez, 130 km/h. 

Cum s-a măsurat viteza aruncării?
Aveam un aparat, ca un fel de radar. Îți luai un mic elan și apoi aruncai în direcția lui, nici eu nu știam că pot să arunc atât de tare, dar mi-a dat o încredere și mai mare acel rezultat. 

FRAUEN HANDBALL WM 1997
Anja Andersen, în 1997 / Foto: Getty Images

Filosofia Anjei Andersen la academia pe care o conducea. Carmen Amariei: "Se baza pe ideea că mintea copiilor e plină de idei"

De Danemarca se leagă și începutul tău în antrenorat, știu că ai fost de mai multe ori la academia fostei tale antrenoare, Anja Andersen. Spune-mi ce te-a impresionat acolo?
Ea se baza pe faptul că mintea copiilor e plină de idei și își construise filosofia de antrenament pe această chestiune. Avea grupe de copii și juniori la academia sa în toată Danemarca, de la 4-5 ani până la 13-14 ani. Până la vârsta de 10 ani, copiii aveau voie orice, nu le corecta pasarea, nu le corecta aruncarea, aveau voie să facă dublu dribling pentru a-și pune creativitatea în valoare și pentru a le detecta calitățile. Erau liberi să creeze pe terenul de handbal, dar de pe la 11 ani începeau să țină cont de regulamentul din handbal. Baza piramidei o construia pe ideea potrivit căreia copiii sunt plini de idei, Anja nu era adepta școlii sovietice de handbal. 

  • Din postura de jucătoare în națională, Anja Andersen, supranumită Iron Lady, e campioană olimpică la Atlanta 1996, medaliată cu aur la CM 1997 din Germania și cu argint la CM 1993 din Norvegia. La CM 1993 a cucerit cu Danemarca medalia de bronz. Andersen, fan Freddie Mercury, e dublă campioană europeană (1994 și 1996)
  • 726 de goluri în 133 de partide pentru naționala daneză a marcat Anja Andersen (51 de ani)
  • S-a retras la doar 30 de ani din cauza unor probleme cardiace, iar medicii din Copenhaga i-au pus un pacemaker, pentru a comanda și de a menține ritmul bătăilor inimii. Pacemaker-ul este un dipozitiv electronic minuscul. Elton John sau norvegianul Stale Solbakken sunt alte personalități care au implantate au pacemaker

Spune-mi trei lucruri pe care le-ai învățat de la Anja Andersen.
Primul ar fi spiritul de învingător, campionul în accepțiunea ei nu trebuia să cedeze vreodată, indiferent de starea fizică în care se afla, indiferent de desfășurarea scorului sau cursului unei partide. Apoi un principiu pe care se baza ea în handbal și mi l-a transmis și mie: "The Winner Never Say But..." Sportivii au în general tendința de a-i spune antrenorului: "Da, știți, dar nu cred... Dar nu cred că pot, că se poate". Și, atunci, ea reteza din fașă această negație de care se lovea, elimina deficitul de încredere al jucătorului.

Carmen Amariei: "Stăteam în fund în fața unui perete și aruncam în direcția lui cu mingi de tenis. Anja a învățat-o pe Bojana Popovic acest stil de aruncare, apoi ele m-au învățat pe mine"

Și al treilea lucru învățat?
Un procedeu de aruncare din inter dreapta, o aruncare întoarsă foarte greu de executat. Anja a învățat-o pe Bojana Popovic mai întâi, apoi ele două m-au învățat pe mine și sunt mândră că am reușit să valorific și să încriu multe goluri prin acel procedeu. Dar cât am repetat! Și cum! Câte ore! 

La ce te referi?
Totul ținea de biomecanica "umăr - cot - poigne". Trebuia să stau în fund, în fața unui perete, și aruncam în direcția peretelui aflat în fața mea cu mingi de tenis. Făceam repetări ore în șir, așa am ajuns să am o aruncare eficientă și înșelătoare din inter dreapta, eu dreptace fiind. 

  • 855 de goluri în 182 de partide pentru România a înscris Carmen Amariei 
  • SCM Craiova, U Cluj, Dacia Mioveni, naționala României de junioare și Rapid sunt formațiile antrenate de Amariei 
  • Oltchim, ESBF Handball, Randers, Slagelse, U Jolidon, Rulmentul Braşov, FCK Handbold, Hypo, Viborg, Terom Iaşi şi SCM Craiova sunt echipele la care a evoluat Carmen Amariei.

Anja Andersen s-a pregătit în SUA cu Michael Jordan și făcea singură aeriană. Carmen Amariei: "Uneori nu puteam aplica în teren schemele cerute de ea"

De ce se spune că Anja Andersen e cea mai valoroasă handbalistă din toate timpurile?
Anja e geniu, se naște la o mie de ani o asemenea jucătoare, ea folosea procedee pe care azi nu le mai găsești în handbal. Anja a fost jucătoare de badminton în copilărie, a câștigat tot ce se putea la nivel de copii și juniori, apoi a zis să caute provocări în alte sporturi și a ales handbalul, unde a cucerit tot ce se putea cuceri. A fost înzestrată de la Dumnezeu cu o îndemânare senzațională, cu o tehnică de mânuire a mingii formidabilă.

Mi-ai spus că a început cu badminton, nu știam, dar cum și de ce a ajuns până la baschet?
Anja a fost deschisă mereu la nou și a vrut să se perfecționeze, să-și îmbogățească bagajul tehnic, așa că o perioadă a luat o pauză în handbal și s-a dus în Statele Unite, unde s-a antrenat în aceeași sală cu Michael Jordan, care era unul dintre sportivii săi preferați. Adora baschetul și a împrumutat câteva procedee din sportul cu mingea la coș pe care le-a valorificat și pe terenul de handbal. Și asta s-a văzut în meciurile ei.

În timpul carierei de jucătoare a luat o pauză și a plecat în America?
Da, da. 

Deci pot spune că ai luat Liga Campionilor cu Slagelse și prin metode desprinse din baschet?
Ha, ha... Puțin, da. Schemele din baschet ni le transmitea și nouă la antrenamente. Uneori nici nu înțelegeam ce scheme de joc vrea să aplicăm pe teren, o luam și îi spuneam să explice pas cu pas ce vrea să facem. Unele erau eficiente, altele nu. Unele combinații nu funcționau, dar încercam...

Dar nicio jucătoare nu mai reușea să facă singură o aeriană...
Nu... Anja reușea să facă singură aeriană în teren și să surprindă orice apărare, tot de la Michael Jordan învățase și acest element. Bătea mingea de parchet cum numai ea știa, o zbughea prin spatele adversarei și reușea să ajungă în zona semicercului. Era un perfect-timing care făcea deliciul publicului. Sportul înseamnă și spectacol, iar ea era o artistă care provoca aplauze nesfârșite chiar și în rândul fanilor echipei adverse. Am și acasă un CD cu un montaj nemaipomenit cu cele mai variate lovituri ale ei.

Carmen Amariei: "Mingea plutea așa cum plutea balonul la golul înscris de Hagi cu Columbia"

Și aruncarea printre picioare.
Aia era ceva simplu pentru ea, la ordinea zilei.

Avea și un stil de a pasa mingea extraordinar. 
Prin biciuirea mingii din poigne, mingea mergea pe curent de aer și nu se învârtea. Adversara nu-și dădea seama de direcția mingii. Mingea plutea... Așa cum plutea balonul la golul înscris de Hagi împotriva Columbiei, din 1994!

Agenda de pe noptieră 

Interesant. De ce se spune că trăia 24 de ore din 24 doar pentru handbal?
Când am fost la ea acasă avea rafturi pline numai cu casete video cu meciurile de la toate edițiile Campionatelor Mondiale și de la Jocurile Olimpice. Avea înregistrări cu toate meciurile, chiar și cu partidele formațiilor mai slab cotate. Și din handbalul feminin, dar și din cel masculin. Ne povestea la antrenamente că întotdeauna dormea cu o agendă pe noptiera de la pat. Când visa o schema nouă, se trezea în toiul nopții și și-o nota în agendă.

Pacemaker-ul care-i fixează ritmul cardiac. "Simțea o durere ca atunci când un boxer recepționează o lovitură"

Handbalul i-a pricinuit și probleme la inimă. Știu că are un pacemaker care-i reglează ritmul inimii, dar pe bancă, din ce vedeam la televizor, era la fel de vulcanică. Nu încerca să se tempereze, medicul echipei nu-i spunea să se liniștească? 
Din cauza problemelor la inimă s-a lăsat, la doar 30 de ani. I se făcuse rău în timpul unui meci și i s-a pus repede un pacemaker. Îmi amintesc că la finalul meciurilor pline de suspans, când avea emoții și i se ridica pulsul din cauza tensiunii partidei, în vestiar ne mărturisea, când atmosfera se detensiona, că fiecare moment psihologic al partidei îi provoca dureri. 

Ce fel de dureri?
Ne arăta că simțea o durere ca și cum un boxer ar recepționa o lovitură puternică. 

O ultimă întrebare. Ai mai ținut legătura cu Anja Andersen?
Cu ea nu am mai vorbit de ceva timp, dar am vorbit de curând cu Bojana Popovic, mi-a zis că e OK. 

Dorită la naționala României în 2008, Anja Andersen ajungea pe banca Oltchimului trei ani mai târziu. A rezistat doar 32 de zile 

Anja Andersen a fost dorită pe banca naționalei României în urmă cu 12 ani, în luna septembrie a anului 2008. Daneza se afla în acea perioadă pe banca grupării FCK Handbold, iar șefii trupei nordice i-ar fi permis să semneze pentru a conduce formația tricoloră dacă România nu s-ar fi aflat în aceeași grupă de calificare cu Danemarca în preliminariile pentru Euro. 

Andersen a ajuns în România trei ani mai târziu, pe banca Oltchimului, însă nu a rezistat decât 32 de zile. Șefii trupei vâlcene, Constantin Roibu și Ioan Gavrilescu, au demis-o din cauza rezultatelor mediocre din Liga Campionilor. Când a ajuns în România, Anja le-a cerut fetelor de la Oltchim să aibă fiecare câte o agendă, un biblioraft și două mingi. 

Ce spunea Andersen după ce a fost demisă de Vâlcea: "Cei de la Oltchim nu sunt obișnuiți să gândească pe termen lung. Probabil din cauza asta n-au câștigat Liga Campionilor"

Oficialii de la Oltchim au indus ideea că celebra daneză avea ca obiectiv câștigarea Ligii Campionilor, însă Andersen a negat în presa din țara sa. Într-o discuție cu jurnaliștii de la ekstrablandet.dk, fosta handbalistă a avut o versiune diferită față de cea răspândită de oficialii vâlceni. 

"M-a surprins decizia, însă nu sunt foarte afectată. Cei de la Oltchim nu sunt obișnuiți să gândească pe termen lung. Probabil de aceea nu au câștigat niciodată Liga Campionilor.

I-am întrebat dacă vor să câștig Liga Campionilor în acest an sau vor să fac o echipă competitivă. Mi-au spus doar că vor să fac din Oltchim o formație puternică, deci m-au păcălit". 

7 lucruri despre Anja Andersen

1. La Jocurile Olimpice din 1996, selecționerul Ulrik Wilbek a exclus-o temporar din lot din cauza stilului ei de joc și comportamentului din timpul meciurilor.

2. Filmele preferate ale danezei sunt "Titanic", "Lion King" și "When a Man Loves a Woman"

3. Danezii o consideră una dintre cele opt personalități din țara lor care au schimbat lumea, alături de scriitorul Hans Christian Andersen, regizorul Bile August, toboșarul de la Metallica, Lars Ulrich, câștigătorul premiului Nobel pentru fizică Niels Bohr, exploratorul Vitus Bering, scriitoarea Karen Blixen și creatoarea de modă Verner Panton.

4. Anja Andersen este una dintre cele mai cunoscute lesbiene din sportul mondial. Și-a recunoscut homosexualitatea încă de la începutul anilor '90.

5. Daneza în vârstă de 51 de ani e fan Walt Disney, iar personajul său preferat e Donald Duck

6. În meciul câștigat de Oltchim cu Buducnost, 21-20 în Liga Campionilor, Andersen a inovat și i-a uimit pe fanii handbalului la acea vreme, în 2011. Obișnuită pe-atunci pe inter stânga, Cristina Neagu a fost trecută centru. Și schimbările de posturi au continuat, iar strategia danezei a dat randament în acea încleștare. Turcoaica Yeliz Ozel a fost transformată inter din centru, iar Valentina Elisei Ardean a trecut din extremă stânga în inter stânga. Și Valeria Beșe nu și-a mai jucat doar rolul precis din blocul defensiv. Andersen a mizat pe Beșe și pe pivot.

  • "E normal ca jucătoarele să evolueze pe mai multe posturi. Acesta e handbalul viitorului", spunea Andersen după acea partidă.

7. După ce a plecat de la Oltchim, Anja a fost implicată într-un proiect de handbal cu copii infectați cu virusul HIV.

Etichete: bojana popovic , michael jordan , carmen amariei , slagelse , anja andersen


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori

O femeie a fost condamnată la cel puțin 17 ani de închisoare pentru uciderea unei adolescente în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ali-hebaiti11
Mai dur nu se putea! A venit ”nota de plată”, după gestul golănesc fără precedent făcut de un luptător către fata din ring

”Atacantul de 20 de milioane de euro” a semnat cu Rapid, dar a ajuns la FCSB: ”Recunosc. 600.000 de euro”
Screenshot 2024-04-22 at 16.35.01
Imaginile care schimbă totul! Tehnologia spaniolilor arată că golul lui Yamal din El Clasico trebuia validat
gol-barcelona
Gigi Becali a spus numele jucătorului căruia îi plătește "salariu degeaba" de 3 ani la FCSB
gigi
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Screenshot 2024-04-22 at 18.33.55
Recomandările redacției
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (6.04.2024)
S-a accidentat și ratează meciul Universitatea Craiova - CFR Cluj! Clubul l-a trimis pe jucător la “vraciul” Marijana

Nu s-a ținut de cuvânt? Gigi Becali, ”demascat” de Răzvan Burleanu: ”FRF nu a primit nicio înștiințare”
”Dacă pariezi, mizează pe tine!” A făcut-o și a câștigat nu mai puțin de 10.000.000 $. Sportivul are o viață ”de film”
ryan-garcia
Antrenorul care nu ar exclude o revenire la Rapid: ”Un telefon de la domnul Șucu e mereu binevenit”
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-RAPID 3-4,DIVIZIA A (26.10.2003)
Citește și
Foto Știm câștigătorii de la ”Oscarurile” pentru sport! Cine a fost ales sportivul anului
profimedia-0850969681
Gabi Tamaș, din nou sub tricolor. Ce propunere a primit fostul fundaș
gabi-tamas
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
ali-hebaiti13

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”