profimedia-0335981547
Ion Țiriac a văzut-o pe Simona Halep din nou pe teren și a dat verdictul
Ion Țiriac s-a 'dezlănțuit', după ce a fost contestat: ”Jucătorii români nu au valoare pentru nimic”
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Digi Sport 1 Live
Acum

Cea mai mare tranzacţie din sportul românesc? Banca naţională a stabilit preţul Arenelor BNR

04.10.2017, 18:12

Experţii Băncii Naţionale a României au stabilit la 35 milioane euro valoarea fostei baze sportive Progresul, pentru cazul în care Primăria Capitalei sau MTS ar dori să preia acest obiectiv şi să-l redea sportului, a declarat ministrul Tineretului şi sportului, Marius Dunca, cu prilejul audierii sale de miercuri în faţa Comisiei economice de industrii şi servicii a Senatului României.

pret arene bnr
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

În cazul în care această sumă ar fi plătită, am asista la cea mai mare tranzacţie legată de o arenă sportivă din istoria sportului românesc.

Comisia senatorială, prezidată de Daniel Zamfir (PNL), i-a audiat miercuri la Palatul Parlamentului pe ministrul Marius Dunca, George Cosac, preşedinte al FR de Tenis, şi Ion Ţiriac, cu scopul de a clarifica situaţia Arenelor BNR, ce nu mai pot găzdui meciuri de Cupa Davis, Fed Cup sau turneul ATP Open România, dar şi pentru găsirea unor soluţii de a trece acest complex sportiv din proprietatea BNR în proprietatea Primăriei Generale sau a MTS.

"Subiectul discuţiei noastre de astăzi este generat de o discuţie care a fost în spaţiul public, în legătură cu faptul că nu se desfăşoară activităţi sportive într-un loc care mulţi ani de zile a fost un loc dedicat sportului, în care cel puţin în tenis toţi am trăit poate cel mai emoţionant moment din istoria tenisului şi îl avem aici protagonist chiar pe domnul Ţiriac.

Dincolo de preţul ăsta există nişte obligaţii pe care BNR şi le-a asumat când a preluat proprietatea. Acolo erau două obligaţii fundamentale, una prin care banca se obliga să întreţină secţii şi activitate de performanţă şi a doua, care iarăşi nu s-a respectat, era că BNR trebuia să pună la dispoziţia MTS sălile şi terenurile respective pentru desfăşurarea de activităţi de competiţii interne şi internaţionale.


Noi am stabilit ca săptămâna viitoare, înainte de a-i audia pe cei de la BNR şi pe cei de la ISU, care nu dau aviz pentru arena BNR, să facem o vizită la complexul Progresul, să vedem dacă se desfăşoară activităţi. Şi dacă nu se desfăşoară, de ce nu se desfăşoară, pentru că eu cred cu tărie că această bază trebuie redată sportului. Că MTS o va putea prelua, bine, dacă nu Primăria Capitalei, pentru că tot are un club municipal şi este foarte important ca acolo să se desfăşoare activitate sportivă de performanţă şi nimic altceva", a spus senatorul Daniel Zamfir.

Ministrul Marius Dunca susţine că o iniţiativă legislativă sau o ordonanţă de urgenţă nu ar putea rezolva problema cu Arenele BNR şi trebuie ajuns la o evaluare corectă înainte de a prelua complexul sportiv.

"În primul rând, proprietar este BNR. A cumpărat clădirile în 1991, când le-a vândut MTS. Noi, toţi factorii decizionali şi instituţiile, trebuie să găsim o bază, o comunicare şi o colaborare cu BNR-ul să preluăm aceste arene. Acolo se desfăşoară activitate sportivă, dar nu activitate sportivă de performanţă.

Baza este de o frumuseţe rară, dar legal nu putem face nimic. Suma de 35 milioane euro este valoarea făcută de experţi, nu pot în calitate de ministru să decid dacă e adevărat sau nu, doar experţii. Trebuie să analizăm foarte bine dacă în viitor preia Primăria Capitalei şi vrea să investească. Dacă merită acest lucru, dacă poate deveni de interes naţional, dar să facă memorandum un guvern prin care să ia un bun care aparţine altuia, nu cred că am temei legal.

În 1991 a trecut de la MTS la BNR cu contravaloarea sumei de 233.000 dolari la valoarea de azi. Trebuie stabilită o comisie, să vedem dacă valoarea stabilită la 35 milioane euro este reală", a precizat Dunca.

Şeful MTS a adăugat că fostul premier Victor Ponta ar fi purtat discuţii cu BNR, care ar fi dispusă să renunţe la complexul sportiv dacă ar primi la schimb o serie de imobile din patrimoniul statului din jurul Arenelor BNR, care s-au aflat până în 1945 în proprietatea băncii.

"Din câte am auzit, nu am nimic scris, ştiu că au existat nişte discuţii în 2014-2015, când premier era Victor Ponta. Dar nu cunosc detalii", a explicat Dunca.

"Baza asta a fost şi este casa tenisului românesc, acolo am făcut tot ce se putea face, noi, de 60 ani. Ea trebuie să se întoarcă acolo unde a fost. Am auzit şi eu, dar probabil că dumnealui nu a cerut suma asta, a făcut un calcul, o evaluare. După ştiinţa mea, că şi eu cumpăr şi vând lucruri, companii, este o singură evaluare pe care poţi să o faci: valoarea de întrebuinţare. Valoarea de întrebuinţare a acestei baze este ceea ce poate demonstra proprietarul că a câştigat această bază în ultimii zece ani. Şi o înmulţeşti cu un factor, dar după câte ştiu eu baza asta nu a câştigat nimic, ba am pierdut noi toţi. Dacă iei însă preţul pe metru pătrat şi vrei să faci un cimitir sau blocuri de 25 etaje, care prin legea de azi nu ai voie, pentru că e o bază sportivă, asta nu se poate şi nu ştiu de unde vine acea valoare.

Eu am avut discuţii cu domnul guvernator acum 10 ani, acum 15 ani, şi i-am spus s-o băgăm într-o fundaţie şi acolo rămâne. Am menţionat un milion de dolari, s-o dea înapoi tenisului. Dar e prima dată când cineva ne cheamă, că noi mereu ne ducem cu căciula în mână, nu pentru noi, pentru tineret, pentru sport. Până acum nu am prea avut succes, dar să sperăm că de acum încolo avem", a completat Ion Ţiriac.

Totodată, omul de afaceri a menţionat că vrea să dea în judecată BNR în privinţa fostei baze sportive Progresul: "Noi am ajuns la concluzia să-i dăm în judecată după ce am calculat luni de zile, cum s-a vândut această bază, cum a ajuns la dumnealor această bază, ce-au făcut cu baza asta şi vreau să văd dacă cineva poate să se judece normal. După părerea multor legişti, această bază nu s-a vândut corect, nu s-a vândut la un preţ real. Această bază a fost luată sportului douăzeci şi ceva de ani gratis".

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, prezent la dezbateri, a opinat că se poate face un memorandum şi, până la sfârşitul anului, baza poate să ajungă la MTS sau la primărie: "Puteţi da o hotărâre de guvern, dacă există voinţă politică, până la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie baza poate să intre în patrimoniul Primăriei Capitalei sau al MTS. Poate să facă Mugur Isărescu de la BNR tot ce doreşte, dar dacă există voinţă politică, pentru că din punctul meu de vedere este o chestiune de interes naţional, atunci există posibilitatea".

Conform unui document de la MTS, fostul complex sportiv Progresul include pe lângă arenele de tenis, un stadion de fotbal, săli de sport şi multe spaţii. MTS a trecut toată baza sportivă în patrimoniul BNR conform unui protocol încheiat în 1991, semnat din partea MTS de ministrul Bogdan Niculescu Duvăz şi de Mugur Isărescu din partea BNR. 51.435 lei a fost suma virată către MTS de BNR pentru a intra în posesia terenului şi construcţiilor aferente din cele 17 hectare din centrul Bucureştiului. Conform protocolului, printre obligaţiile BNR figurează printre altele finalizarea tuturor lucrărilor de investiţii începute în 1990, obligaţia de a menţine cu prioritate destinaţia spaţiilor preluate, terenuri şi săli, pentru activitatea sportivă de performanţă a secţiilor nominalizate de MTS, colaborarea cu MTS pentru dezvoltarea sportului de performanţă, colaborarea cu MTS în vederea utilizării spaţiilor preluate pentru activităţi sportive pe baza calendarului competiţional intern şi internaţional.

Etichete: ion tiriac , mts , arenele bnr , marius dunca , bnr , baza progresul , pret arene bnr


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
profimedia-0783976186
S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”

Luka Modric a decis! Unde vrea să își încheie cariera: ”Vreau! Pentru că o merit!”
Real Madrid v Rayo Vallencano, La Liga 2018-19, Football, Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 15 Dec 2018
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
ali-hebaiti18
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri
FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)
Recomandările redacției
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”

Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Exclusiv "Care a fost diferența dintre acest sezon și celelalte 8?" Gigi Becali a răspuns fără nicio ezitare
gigi
Gică Hagi și Gigi Becali, în cursă pentru același jucător! "Regele" a făcut anunțul în direct
hagibecali
Citește și
Ion Țiriac nu glumește: ”Dacă Mircea Lucescu vrea, fac și teren de fotbal”. Investiția pusă la cale
TENIS:TRAGERE SORTI TURNEU TIRIAC OPEN ATP 250 (13.04.2024)
Știm cine va juca finala de la Țiriac Open! Ce premiu va primi câștigătorul de la București
Terenul principal fotografiat cu ocazia tragerii la sorti din cadrul turneului de tenis Tiriac Open ATP, Tennis Herren 2
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Ion Țiriac nu s-a mai ferit de cuvinte: ”Nu Ceauşescu, ci alt 'escu'” / ”Bagă-i în puşcărie!”
BUCURESTI - PREZENTARE GRADINITA - BEST PRESCHOOL - ION TIRIAC - 30 IUN 2021

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool