Vizual 2_DIGI_Skyshowtime
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu DIGI România
profimedia-0862772308
Caz de viol în Premier League: doi jucători au fost arestați!
FOTBAL: FC CFR 1907 CLUJ SA - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET (16.03.2024)
Live Video&Text Univ. Craiova - CFR Cluj 0-0, ACUM pe DGS 1. Meci decisiv pentru ardeleni: un eșec = OUT din lupta pentru locul 2
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 6 Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj
Play-off

Cum a ajuns ”Micul Hagi” mâna dreaptă a ”stăpânului” Gigi Becali: ”E loial”/”L-au stricat fetele din București”

articol scris de Digi Sport
17.12.2021, 16:08

Ionuț Luțu (46 de ani) s-a născut la timpul potrivit și a fost înzestrat cu talentul necesar pentru a devenit urmașul lui Gică Hagi, însă a căzut pradă ispitelor și a dat cu piciorul unei șanse enorme.

ionut-lutu15
Ionuț Luțu și Gigi Becali / Foto: colaj Digi Sport
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

”Micul Hagi” sau ”Hagi-Luțu”, așa cum a fost supranumit fostul fotbalist, a fost unul dintre marile talente ale fotbalului românesc, spun foștii săi colegi, antrenori sau oameni care l-au văzut jucând. Băiatul cuminte din județul Olt putea deveni un jucător de clasă mondială, dar s-a mulțumit cu puțin și, la 46 de ani, după o carieră ratată, a ajuns ”aghiotantul” lui Gigi Becali, patronul FCSB-ului.

  • 27 de selecții și 8 goluri a adunat Luțu la naționala U21 a României.

Galerie Foto

Ionuț Luțu a debutat în Liga 1 la FC Național, iar Universitatea Craiova l-a transferat pentru 500.000 de dolari

Luțu a început fotbalul la Slatina, sub aripa lui Ion Pârvulescu, omul care i-a dat fotbalului românesc, printre alții, pe Claudiu Niculescu, Ionel Dănciulescu, Romeo Stancu sau Mihai Răduț. Acesta i-a fost lui Luțu antrenor, părinte și profesor.

Micuțul mijlocaș și-a dat seama repede că fotbalul este singura sa șansă de a izbuti în viață și a lăsat școala pe plan secund. Astfel, a învățat târziu să citească, însă profesorul Pârvulescu a încercat să se ocupe și de acest aspect și fiecare antrenament începea cu 10 minute întârziere, timp în care Ionuț Luțu citea un pasaj dintr-o carte de povești.


Coleg de generație cu Ionel Dănciulescu și Claudiu Niculescu, Luțu a fost primul dintre cei trei care a debutat în Liga 1. După ce Universitatea Craiova l-a refuzat, FC Național l-a achiziționat la 18 ani, pentru suma de 5 milioane de lei vechi. Jumătate de an mai târziu, gruparea din Bănie și-a dat seama de greșeala făcută și l-a transferat pentru 500.000 de dolari.

Într-o vară l-am dus la Craiova, dar Marian Bondrea a spus că nu are ce să facă cu așchimodia de Luțu. Așa că l-am dat la Național pe cinci milioane. După o jumătate de an, Craiova l-a cumpărat cu 500.000 de dolari”, a declarat în urmă cu câțiva ani Ion Pârvulescu, pentru realitateadeolt.net.

Luțu a fost cel mai talentat, nu ca mine sau Danciu! A fost cel mai talentat din toată generația noastră. Eu am stat cu Ionuț și în cameră, am fost și colegi de clasă în liceu. Rar mi-a fost să văd un așa mare talent. Dacă avea mintea de acum, cu siguranță era al doilea Hagi!

Un om extraordinar, pur și simplu. Are o carismă și indiferent ce făcea nu puteai să te superi pe el. Iar ca fotbal, la juniori era spectacol! Spectacol, spectacol, ce putea să facă cu adversarii. Era incredibil”, spunea și Claudiu Niculescu, în emisiunea ”Prietenii lui Ovidiu”.

Cariera ratată a lui Ionuț Luțu: a fugit mereu după bani, dar i-a risipit ușor de fiecare dată

După un an și jumătate de senzație la Universitatea Craiova, perioadă în care a devenit și căpitanul naționalei de tineret a României, a fost cedat sub formă de împrumut la Galatasaray, însă nu a prins decât trei apariții, iar în vara anului 1998 a revenit în Bănie.

Apoi a urmat transferul la Steaua, iar în vara lui `99 a mers în Coreea de Sud, la Suwon Bluewings, unde a fost coechipier cu Cosmin Olăroiu. În 2002, cu conturile pline, a revenit la Universitatea Craiova, a jucat și la Rapid, însă banii s-au evaporat rapid și a căutat o nouă aventură în străinătate.

A ajuns în Cipru, la Apollon Limassol, după care s-a mai întors o dată la Craiova, pentru ca în 2005 să ia calea Kazahstanului. A semnat cu Kairat Almaty până în 2007 și, după o nouă oprire în Bănie, a patra, a mai jucat la Zhetysu. În 2009 s-a întors definitiv în țară, și după scurte experiențe la Pandurii Târgu Jiu și Jiul Petroșani, în vara lui 2010 s-a retras din activitate de la ALRO Slatina.

La 35 de ani, a semnat pe doi ani cu Al-Jazeera Amman, în Iordania, în speranța de a-și mai rotunji conturile, însă după o lună și niciun meci jucat, și-a reziliat contractul, clubul având probleme financiare și neputând să-i onoreze salariul.

  • 142 de meciuri și 41 de goluri sunt cifrele fostului mijlocaș în total la Universitatea Craiova.
  • 36 de partide și 3 reușite a strâns Luțu la Steaua.

”Ionuț Luțu a fost peste Hagi ca valoare. L-au stricat fetele din București” / ”Îi plăcea să stea la mese, caterinca obosită”

Chiar dacă toți cei care l-au cunoscut îl caracterizează drept un om cuminte, loial, poveștile cu Ionuț Luțu plecând din cantonamente pentru a sta la mese cu lăutari și fete frumoase sunt celebre. Se pare că acest aspect i-a dăunat cel mai mult carierei ”Micului Hagi”, iar declarațiile lui Claudiu Niculescu, Victor Pițurcă sau Ion Pârvulescu stau drept mărturie.

A fost foarte talentat, peste Hagi ca valoare. L-au stricat fetele profesioniste din Bucureşti. El nu era nici prea frumos, dar când l-au văzut alea au zis, a venit un ţăran, pe el! El, de la Valea Mare, cu ţambalul, cu lăutarii… Păcat, nu a fost cineva care să-l ţină în mână.

Pentru el, să antreneze Steaua, ar fi o căciulă prea mare. Nu are autoritatea pe care o impune un antrenor. A avut şi ghinion acolo, la Valea Mare, nu prea au făcut carte, comparativ cu Augustin Chiriţă, Dănciulescu, Niculescu, care erau copii de 7, 8, 9”, a mai spus profesorul Pârvulescu.

El n-a băut niciodată, îi plăcea să fie înconjurat de prieteni, îi plăcea șueta. La antrenament, indiferent de cât de obosit venea, era incredibil. Îl priveam ca pe un idol!”, a adăugat și Claudiu Niculescu.

"Eu mai stau și mă gândesc cum n-a reușit să ajungă... Luțu era un jucător fantastic! Avea niște calități formidabile. Luțu era foarte rapid și dribla în adâncime.

Atenție, lui Luțu i-a plăcut viața, dar să nu credeți că bea. Îi plăcea să stea la mese, caterincă obosită, și din cauza asta nu a ajuns unde a avut ocazia. El a fost transferat la Galatasaray și uite că n-a reușit", a spus Victor Pițurcă, la Fotbal Club.

  • O singură apariție a bifat Ionuț Luțu pentru prima reprezentativă a României.

VIDEO Victor Pițurcă, despre Ionuț Luțu

”Luțu are un stăpân care-l iubește!”. Cum a ajuns ”Micul Hagi” mâna dreaptă a lui Gigi Becali

În ultimii ani, Ionuț Luțu a devenit mâna dreaptă a lui Gigi Becali. Patronul FCSB-ului a dezvăluit că și-a dorit dintotdeauna să aibă un angajat loial, precum a văzut în filmele turcești, iar ”Dumnezeu i l-a dat pe Luțu”.

Eu nu am întâlnit un om ca Luțu până acum. Mă minunez și eu. Mă refer la loialitatea lui față de stăpân. El are un stăpân care îl iubește, un frate.

Vedeam un film Valea Lupilor, cu turci, vedeam miniștri care aveau o persoană loială lângă ei. Dacă nu convine termenul de stăpân, nu îl mai folosesc. Am zis ce aș da să am și eu un asemenea om și Dumnezeu mi l-a dat”, a spus Becali, la Digi Sport, în cadrul emisiunii Fotbal Club, în urmă cu trei ani.

Între timp, Ionuț Luțu a făcut școala de antrenori, a obținut Licența A, însă a picat examenul pentru Licența PRO, dându-i peste cap planurile lui Gigi Becali de a-l instala în funcția de principal la FCSB.

"Și acum vă spun: cât de curând o să-l vedeți, peste un an, pe Luțu antrenor. O să vedeți. Care Luțu nu o să mai plângă. Antrenor la FCSB. (...) Când ia licența, da, că fac așa cum vreau eu. Păi nu e acolo și staff-ul de antrenament? Îi spun lui Ilie să-mi dea el preparatori", declara Becali, la Fotbal Club.

Mitică Dragomir crede că fiecare patron are nevoie de un om loial precum Ionuț Luțu, despre care a avut numai cuvinte de laudă.

"Lui Luțu îi spune: 'Ia de acolo, dă acolo'. Are o încredere în Luțu cum nu am întâlnit, iar om mai loial decât Luțu nici nu am cunoscut în decursul vieții mele. Luțu este exemplul angajatului loial al patronului. Am și eu așa ceva! Am patru la mine la societăți la fel ca Luțu, adică pui în mâinile lor viața. Am și eu așa ceva!

Păi, dacă pe Luțu l-a făcut fericit cu casă și pentru el, și pentru fată, cum să nu îi fie loial? A, am văzut caractere murdare, dar ăștia ți-i alegi tu. Prietenii ți-i alegi tu, familia ți-o dă Dumnezeu", a spus Dumitru Dragomir, la ProSport.

Etichete: ionut lutu , cariera ionut lutu , ionut lutu gigi becali , talent ionut lutu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
FOTBAL: FC CFR 1907 CLUJ SA - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET (16.03.2024)
Live Video&Text Univ. Craiova - CFR Cluj 0-0, ACUM pe DGS 1. Meci decisiv pentru ardeleni: un eșec = OUT din lupta pentru locul 2

Antrenorul dorit de Liverpool în locul lui Jurgen Klopp a făcut anunțul în direct
Netherlands: Go Ahead Eagles vs Feyenoord
Video ”Mircea’s on fire”. Rednic nu s-a mai abținut și a ”îngenuncheat” în fața jucătorilor de la UTA
Manchester City ”sparge” banca pentru starul lui AC Milan! Câți bani sunt dispuși să ofere ”Cetățenii”
(SP)ITALY VERONA FOOTBALL SERIE A HELLAS VERONA VS AC MILAN
Citește și
Foto Cine este modelul care i-a ”furat” inima lui Jude Bellingham: este cu 5 ani mai mare decât starul de la Real Madrid
titlu
Foto "Arată dezgustător". S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: "N-aș face la fel"
ozil
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
ryan-garcia

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”