profimedia-0364049754
Constantin Budescu și aventurile eșuate din finalul carierei! A fost dat afară de 3 dintre ultimele sale 4 cluburi
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (9.03.2024)
FCSB - Rapid, LIVE VIDEO, de la 20:30, Digi Sport 1. Cu o victorie, ”roș-albaștrii” sunt la doar un pas de titlu
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (9.03.2024)
Mihai Stoica a anunțat câți spectatori vor fi la FCSB - Rapid. ”A solicitat și celelalte 1000 de bilete. Vin toți”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Exclusiv Felice Piccolo, protagonist al istoriei lui CFR. Ce îi scria De Zerbi pe șervețele, de ce l-a refuzat pe Becali și surpriza Radu

articol scris de Andru Nenciu
15.12.2020, 08:13

Digisport.ro l-a provocat pe Felice Piccolo (37 de ani), unul dintre cei mai valoroși fundași străini care au evoluat în Liga 1, la un unu la unu pe două terenuri: unul din România, altul din Italia.

Manchester United FC v CFR 1907 Cluj - UEFA Champions League
Felice Piccolo vs Chicharitto Hernandez, în Manchester United - CFR 0-1 / Foto: Getty Images
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Rapid, sâmbătă, 20:30, DGS 1

Nu e o declarație de complezență că iubește România. Nu e ceva de bon-ton. Italianul născut în Napoli chiar s-a atașat de țara în care a câștigat două titluri cu CFR Cluj. Vorbește cursiv limba română, nu-și caută cuvintele și încă știe multe detalii din prezentul fotbalului din Liga 1. Felice Piccolo a îmbrăcat de ceva timp sacoul agentului FIFA. Nu și-a croit drum spre antrenorat, a ales să-și înființeze o firmă de impresariat alături de un prieten, la Milano.

Galerie Foto

Într-un interviu acordat în limba română, fostul stoper de la CFR dezvăluie cum a fost luat de mână de tatăl său și dus la un meci al lui Maradona, dar și momentul în care s-a întâlnit cu El Pibe D'Oro, la retragerea lui Ciro Ferrara.

Salut, Felice! Ce faci în prezent?
Am terminat-o cu fotbalul, dar am rămas tot în fenomen pentru că mi-am deschis o agenție de impresariat cu sediul oficial în Milano. E agenția mea și a partenerului meu, lucrăm cu Lazio, lucrăm cu Roma și cu alte echipe.


Aveți și români?
Nu avem jucători români, dar cine știe ce va urma...

Te-am întrebat asta pentru că mă gândeam că-ți îndrepți atenția și spre CFR. Chiar, cu cine mai ții legătura?
Cu toții am făcut istorie la CFR Cluj, vorbesc prin mesaje cu multe, cu alți băieți, încerc să văd toate meciurile lor când timpul îmi permite. Sunt de părere că CFR are și acum o echipă bună și poate face performanță din nou. Luna trecută când am fost în Cluj, l-am cunoscut și pe patronul echipei, pe Neluțu Varga. Eu rămân îndrăgostit de Cluj și voi reveni mereu.

Fussball: U 20 Laenderspiel 2004, GER-ITA
Piccolo, în naționala Italiei U20, într-un meci contra Germaniei / Foto: Getty Images
  • 86 de partide a jucat Piccolo la CFR
  • 2 goluri a înscris italianul pentru gruparea din Gruia
  • Piccolo a evoluat în toate naționalele Italiei, de la U15 până la U21

Și împotriva unor atacanți mari ai Europei. Cine ți-a făcut viața un calvar?
Am avut lupte grele cu Muller, Gomez, Salah și cu Rooney, cu atacanții de la Galatasaray (n.r. - Umut Bulut, Burak Yilmaz, Elmander).

FC Bayern Muenchen v CFR Cluj - UEFA Champions League
Felice Piccolo și unul dintre cei mai redutabili adversari din Liga Campionior, neamțul Thomas Muller / Foto: Getty Images

Felice Piccolo: "FCSB mi-a făcut ofertă după perioada CFR Cluj. Am vorbit direct cu Gigi Becali, dar i-am spus că nu era corect să semnez cu o rivală a CFR-ului"

Aș vrea să vorbim puțin despre un momentul în care ai ales să pleci din România. În 2014, presa scria că Gigi Becali te voia la FCSB. Cât adevăr zace în acele știri?
FCSB mi-a făcut ofertă după perioada petrecută la CFR Cluj. Am vorbit direct cu Gigi Becali, dar i-am spus că în primul rând nu era corect să schimb formația pentru că aș fi semnat cu o rivală a CFR-ului, iar inima mea rămăsese la Cluj. În al doilea rând, dorința mea era să joc în Italia în pofida faptului că FCSB era un club mare. Timpul a dovedit că am ales corect și am luat decizia bună să mă întorc în Italia.

Ai ales Spezia, Serie B...
Da, am ales corect.

  • 4 trofee a câștigat fostul fundaș italian alături de CFR Cluj: două titluri în Liga 1 (2010, 2012) și o Cupă a României (2010), o supercupa (vs Urziceni)
  • 1,8 milioane de euro valora Piccolo în 2007

Secretul lui De Zerbi, fostul mijlocaș de la CFR, actual antrenor la Sassuolo. Piccolo: "Roberto lua un șervețel de pe masă și începea să deseneze și să vorbească despre tactică"

Te-ai născut în Napoli, ai făcut junioratul lui Juve și ai jucat la ei alături de mari jucători ai lumii, apoi CFR a devenit doar un pod de reîntoarcere spre Serie A. De ce ai ales Cluj?
Când am ajuns în România, toată lumea mă întreba de ce am ales România!? A fost o provocare. După ce au văzut rezultatele pe care le aveam cu CFR Cluj, priveau totul cu alți ochi, aveau deja o altă abordare a problemei și mă întrebau cum pot ajunge și ei în România? Sunt mândru că pot spune că am deschis și eu alături de De Zerbi drumul italienilor către România.

El a devenit unul dintre tehnicienii apreciați din Serie A, la doar 41 de ani. Ce l-a ajutat în carieră?
E unul dintre antrenorii în vogă din Serie A în acest moment, el avea antrenoratul în sânge încă de când juca.

De ce zici asta?
Când stăteam la masă împreună la Cluj, el lua un șervețel de pe masă și începea să deseneze și să vorbrească despre tactică, el avea tactica în sânge din acea perioadă. De Zerbi e un tactician desăvârșit și sper să ajungă din ce în ce mai bun.

  • Roberto De Zerbi are 41 de ani și e antrenorul lui Sassuolo, formație la care joacă Vlad Chiricheș
  • Sassuolo e pe 5 (22 de puncte) în Serie A, campionat transmis de Digi Sport. Milan e lider cu 27 de puncte
  • Născut în Brescia, De Zerbi și-a făcut junioratul la AC Milan. La CFR a jucat între 2010 și 2012, perioadă în care a marcat de opt ori în 22 de partide
  • Între 2006 și 2008, fostul mijlocaș a evoluat pentru Napoli (trei goluri în 33 de partide)

Felice Piccolo: "Radu Ștefan mi-a zis <Felice, așteaptă-mă!> M-a surprins că știa foarte multe despre mine din perioada CFR Cluj"

O să duc discuția către un alt personaj din Serie A. Un român care chiar a reușit să demonstreze ceva în Italia, n-a fost doar un meteorit, Ștefan Radu.
Cu Ștefan Radu sunt amic, am fost de curând la Simone (n.r. - Inzaghi) la un antrenament al lui Lazio și Radu Ștefan mi-a zis "Felice, așteaptă-mă acolo!" M-a surprins că știa foarte multe despre mine din perioada CFR Cluj. El e în continuare foarte apreciat în Italia pentru nivelul înalt la care se exprimă pe teren și în prezent. Am descoperit un tip umil, foarte prietenos.

Are 34 de ani, cât timp crezi că se mai poate menține la acest nivel?
Cred că mai are multe de demonstrat.

"Are mentalitatea pentru a juca la Juventus!" Felice Piccolo, despre Radu Drăgușin

Apropo de fotbalul italian, aș vrea să te mai întreb cu ce atacant ai simțit în Serie A că ai o adevărata provocare?
Au fost mulți, dar pot să-i menționez pe Kaka sau pe Ibrahimovic.

Aici voiam să ajung, la Ibrahimovic. Spune-mi în câteva cuvinte cum îl simțeai atunci și cum îl percepi acum, la 39 de ani?
E la fel ca a acum câțiva ani. E la același nivel. Și fizic, și tehnic. Pot să-ți spun că are toate atuurile de a mai juca încă doi-trei ani la cel mai înalt nivel. El nu lasă nimic la întâmplare, e atent la toate detaliile.

Atent la toate detaliile ar trebui să fie și Radu Drăgușin, nu? Are 18 ani, a debutat în Liga Campionilor pentru Juventus, fosta ta echipă.
Îl știam pe Drăgușin și l-am văzut în meciul din Liga Campionilor. Pentru postul în care joacă are o înălțime foarte bună, care îl va avantaja toată cariera (n.r.: - 1,91 m). E genul fotbalistului foarte serios, care pune mare accent pe pregătire. Are mentalitate pentru a juca la o formație precum Juventus, a arătat că e pregătit oricând să evolueze la prima echipă, iar în timp cred că-și va demonstra calitățile. Eu îi prevăd o carieră bună în Italia. La ce capitol ar trebui să progreseze!? Consider că ar trebui să crească din punct de vedere al tehnicii.

0.FOTBAL:SPORTUL STUDENTESC-CFR CLUJ 0-0,LIGA 1 (21.03.2012)
Felice Piccolo, acrobație în Liga 1 / Foto: Sport Pictures
  • Crescut la Juventus, fostul stoper (1,87 m) a evoluat în două perioade pentru gruparea din Torino: între 2002 și 2004, când "Bătrâna Doamnă" avea în componență nenumărate staruri ale fotbalului mondial, dar și în sezonul 2006-2007, când Juve a jucat în Serie B.
  • Piccolo a evoluat atunci alături de jucători precum Buffon, Del Piero, Nedved, Trezeguet sau Camoranesi, care au ales să rămână pe baricade și în al doilea eșalon din Italia, după retrogradarea torinezilor din cauza scandalului Calciopolli.

"Orașul încă îl plânge". După ce tatăl său l-a dus pe San Paolo când juca Maradona, Piccolo a ajuns să evolueze contra lui El Pibe D'Oro la gala lui Ciro Ferrara

Ai jucat și în Serie B cu Juventus, într-o perioadă în care fotbaliști precum Buffon sau Del Piero n-au vrut să lase la greu echipa. Ce se simțea din atitudinea unor vedete coborâte într-un eșalon inferior?
Atașament, tot dragoste mare pentru Juventus, oriunde și oricând.

Napoli încă e încă în doliu după moartea lui Maradona. Tu ești din Napoli, spune-mi o amintire cu el.
Napoli încă îl plânge pe Maradona. Când cineva mă întreabă de ce există fanatismul acesta și acum în Napoli pentru Maradona, când prietenii mă întreabă de ce a fost atât de iubit... De ce văd oameni în vârstă care-l plâng!? Le explic că acești oameni, poate mulți dintre ei, l-au văzut în carne și oase pe Maradona încă de când erau copii și mergeau la meciurile lui. Drumul pe care l-a parcurs el în carieră și felul în care dat frumusețe fotbalului au făcut din el o adevărată icoană pentru Napoli.

Aveai patru ani când el a semnat cu Napoli.
Am fost cu tatăl meu când eram mic la șase partide jucate de Napoli cu Maradona în teren, apoi l-am cunoscut când a fost retragerea lui Ciro Ferrara. (n.r.: - în 2005, pe San Paolo).

  • Ciro Ferrara, 500 de meciuri în Serie A, se retrăgea într-un meci de gală între Napoli și Juventus, singurele două formații la care a jucat în carieră. Felice Piccolo a evoluat pentru Juventus la retragerea lui Ciro Ferrara).
  • Piccolo a fost coleg cu Ferrara la Juventus, între 2002 și 2004
  • Ferrara a jucat la Napoli (1984-1994) și la Juventus (1994-2005)
1.FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ 1-2,LIGA 1 (25.08.2012)
Piccolo și o poză retro de la CFR / Foto: Sport Pictures

Protagonist în marea victorie a unei echipe românești pe Old Trafford. Piccolo a jucat contra lui Giggs, Rooney și Chicharito în Manchester - United - CFR 0-1

O penultimă întrebare. În sala de trofee a celor de la CFR, pe perete e un tablou cu tine într-un duel aprig cu Chicharito, din victoria de pe Old Trafford cu Manchester. Cine a câștigat duelul?
Haha! Nu mai știu, cred că eu... Dar important e că am câștigat acel meci, aveam o echipă formidabilă.

Liga Campionilor, 5.12.2012.
Manchester United - CFR Cluj 0-1 (Luis Alberto min.26)

Manchester United (4-3-3): De Gea - Jones, Smalling, Wootton, Buttner - Powell, Cleverley, Giggs - Rooney, Chicharito Hernandez, Welbeck. Antrenor: Sir Alex Ferguson
Rezerve: Lindegaard, Rafael, Young, Scholes, D. Fletcher, Vermijl, Macheda

CFR Cluj (4-2-3-1): Felgueiras - Ivo Pinto, Piccolo, Cadu, Rada - Luis Alberto, Mureșan - Bastos, Rui Pedro, Camora - Sougou. Antrenor: Paulo Sergio
Rezerve: Stăncioiu, Sepsi, Maftei, Godemeche, Aguirregaray, Kapetanos, Bjelanovic

Arbitru: Daniele Orsato (Italia)

O ultimă întrebare. Când revii în România?
Sper cât mai curând.

Etichete: italia , serie a , cfr cluj , zlatan ibrahimovic , stefan radu , cluj , gigi becali , ciro ferrara , roberto de zerbi , diego maradona , felice piccolo , fcsb , radu dragusin , interviu piccolo


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele

Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Tennis - ATP/WTA World Tour 2017 Mutua Madrid Open 2017 Day Seven La Caja Magica, Madrid, Spain - 12 May 2017
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,8 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei

Ion Țiriac (84 de ani) a prezentat oficial, în cadrul unui eveniment, maşina Mercedes AMG One, care...

ACORD! Zinedine Zidane a bătut palma cu un club uriaș. Mai lipsește doar semnătura
EXCLUSIVE: Zinédine Zidane With His Wife Veronique Shopping At A Home Furnishings Boutique In Milan - 17 Apr 2024
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
"Bijuteria" de 44 de milioane € de la Cluj-Napoca, transformată în mall. FOTO Noul proiect spectaculos
Screenshot 2024-04-19 091333
Transformarea fizică a Serenei Williams. Cum arată acum și ce spune legendara sportivă despre corpul ei
profimedia-0864108273
Recomandările redacției
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (9.03.2024)
Mihai Stoica a anunțat câți spectatori vor fi la FCSB - Rapid. ”A solicitat și celelalte 1000 de bilete. Vin toți”

Carlo Ancelotti a reacționat, după ce căpitanul lui Real Madrid va pleca la finalul sezonului
Real Madrid CF training session and press conference in Manchester, UK - 16 Apr 2024
Farul Constanța a făcut un anunț categoric despre Louis Munteanu, care mai este dorit de FCSB și Rapid
profimedia-0778890178-scaled
Liverpool face curățenie după plecarea lui Jurgen Klopp! 3 jucători sunt OUT
Football - 2023 / 2024 Premier League - Tottenham Hotspur vs Liverpool - Tottenham Hotspur Stadium - Saturday 30th Septe
Citește și
Exclusiv Anunțul suporterilor Rapidului legat de prezența la meciul cu FCSB, pe Arena Națională
galerie-rapid
Reacție vehementă, după ce Florinel Coman a ales să plece de la FCSB în Qatar: ”Mi se pare strigător la cer!”
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
La 56 de ani, Donna D'Errico încă face furori în ținute provocatoare. Imaginile din jacuzzi au stârnit un val de reacții
La 56 de ani, Donna D'Errico încă face furori în ținute provocatoare. Imaginile din jacuzzi au stârnit un val de reacții
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Dinamoviștii joacă pe o primă extraordinară la meciul cu FCU Craiova
Dinamoviștii joacă pe o primă extraordinară la meciul cu FCU Craiova
Nora miliardară a Victoriei Beckham, criticată după debutul regizoral. Filmul în care joacă și rolul principal, considerat "un proiect făcut din vanitate"
Nora miliardară a Victoriei Beckham, criticată după debutul regizoral. Filmul în care joacă și rolul principal, considerat "un proiect făcut din vanitate"
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
Formula 1: calificări cu surprize în China. Marele campion a terminat pe locul 18
Formula 1: calificări cu surprize &icirc;n China. Marele campion a terminat pe locul 18
Exclusiv Florin Prunea, după ce FCSB, Rapid și Farul și-au manifestat interesul pentru Louis Munteanu: ”Acolo îl văd!”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”