Logo Steaua București / Foto: Facebook@CSASTEAUA
Proiect de 50 de milioane de euro la CSA Steaua
Liverpool v Chelsea, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 31 Jan 2024
Primul club care nu ia în calcul varianta Jurgen Klopp. Motivul invocat de conducerea echipei
Berlin, Germany. 05th Oct, 2021. Trophy, cup, trophy, object recording, overview interior, illuminated, illuminated, stadium interior. Stadium overview, UEFA EURO 2024 Logo and Brand Launch at Olympiastadion on October 05, 2021 in Berlin, Germany. Pool ph
Nu s-a mai întâmplat niciodată în fotbalul european! Premieră la EURO 2024, chiar în grupa României
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

Exclusiv În vestiar cu Jurgen Klopp. Roland Nagy: "Crezi că dă cu pumnul în masă? Nimic nu e artificial la el". Atuul neamțului

articol scris de Andru Nenciu
27.10.2020, 09:09

De patru ori campion cu Steaua, Roland Nagy impresiona prin clarviziune, centrări teleghidate și șut devastator cu piciorul stâng. A jucat 17 partide în Champions League și a fost coleg la Mainz cu celebrul Jurgen Klopp, unul dintre antrenorii de top ai lumii, actualul tehnician al lui Liverpool.

Colaj Roland Nagy - Jurgen Klopp
Roland Nagy, în tricoul lui Mainz, pe vremea în care era coleg cu Jurgen Klopp / Fotografii: Getty Images
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Galerie Foto

În vârstă de 49 de ani, arădeanul acum director tehnic la Gloria Lunca Teuz Cermei, în Liga a treia, a făcut parte dintr-o generație de excepție a Stelei, când stadionul Ghencea era aproape plin meci de meci. Transferat de Țiți Dumitriu de la FC Brașov, formație la care evolua și fundaș stânga și mijlocaș stânga, Roland Nagy a fost mereu omul potrivit la timpul potrivit pentru trupa roș-albastră. 

Într-un interviu pentru Digi Sport, fostul antrenor de la UTA spune de ce a ales să plece de la Steaua în Germania, reliefează modul în care antrenorii se zbat în România și dezvăluie felul în care Jurgen Klopp se impunea în vestiarul lui Mainz. 

Bună ziua, domnule Nagy. Știu că sunteți director tehnic în Liga a treia, la Gloria Lunca Teuz Cermei. Tot lângă casă?
Îmi face plăcere să fiu lângă echipă. Am decis să rămân cu familia la Arad, să nu mai plecăm pe nicăieri. E greu ca antrenor să răzbești pe undeva, oamenii nu te ajută. 


Și când vă vom mai vedea din nou antrenor principal la o echipă, în Liga a doua sau chiar în primul eșalon?
Nu cred că voi mai antrena, m-am consolat cu ideea. Doar dacă se face o chestie sănătoasă la un proiect de copii și juniori, poate aș fi de acord. Un proiect cu o strategie coerentă pentru creșterea micilor fotbaliști... 

  • După șapte etape disputate, Gloria Lunca Teuz Cermei, formația la care Nagy e director tehnic, se află pe locul 8 din 10 echipe în Seria a 8-a, Liga 3
  • În perioada 2014-2016, Roland Nagy a fost antrenorul echipei UTA alături de care a reușit două promovări consecutive. Barajul de accedere în Liga 1 l-a pierdut în confruntarea cu FC Voluntari.
  • 17 meciuri a jucat Roland Nagy cu Steaua, în UEFA Champions League 

Fotbalul din Germania, unde ați petrecut cinci ani, v-a oferit probabil o imagine de ansamblu despre cum se clădesc echipe în sport și cum i se dă credit unui antrenor. Ați ales Germania într-un moment în care Steaua juca an de an în Champions League. 
Vârful carierei mele a fost la Steaua, nea Țiți Dumitriu a strâns jucători buni de la echipe din provincie după ce mulți fotbaliști din România au plecat afară după Revoluție. Așa ni s-a ivit și nouă o șansă și am profitat de ea. Eu am ajuns la Steaua de la Brașov, Marian Ivan a ajuns la Dinamo, am profitat de șansă și am făcut parte dintr-o echipă fantastică. 

Roland Nagy: "La Șagu am învățat până în clasa a cincea în limba germană. Am avut variante să plec de la Steaua în Rusia sau Israel"

Bănuiesc că după meciurile din Champions League care erau urmărite de mulți reprezentanți ai echipelor de afară ați avut de unde alege. 
Eu am ales Germania pentru că sunt neamț pe linie maternă, în Arad erau cu mult timp înainte foarte mulți șvabi. Până în clasa a cincea am învățat la Șagu (n.r. - comună la 14 km de municipiul Arad) în limba germană, apoi am făcut pasul spre secția în limba română, astfel că limba germană nu era o problemă pentru mine când m-am transferat în Germania. Avusesem variante să plec în Rusia sau în Israel unde aș fi câștigat mai bine, dar am ales Germania și pentru că ai mei erau deja acolo. 

Rămâneți totuși cu un regret?
Pot să spun că a fost mulțumitor, una peste alta. Chiar dacă n-a mers totul cum trebuie, m-am accidentat, rămân cu regretul că n-am făcut pasul spre Bundesliga, deși am fost aproape la un moment dat, am avut o ofertă.

Roland Nagy: "Am avut ofertă de la Hamburg". Bucuria dată de fiul său, Norbert Noah, mijlocaș ofensiv de 1,94 m, la doar 15 ani 

Cine v-a dorit? 
Am avut ofertă de la Hamburg. Jucasem cu ei în Cupa Germaniei, le-a plăcut de mine, am fost luat în vizor de scouterii lor, dar până la urmă nu s-a mai concretizat transferul. Cine știe... Poate îmi voi împlini visul prin băiatul meu. 

L-ați îndrumat tot spre fotbal?
Norbert Noah cochetează și cu echipa națională U 15, joacă la juniorii UTA-ei, e mijlocaș central ofensiv, e un băiat foarte muncitor. Are și o statură impresionantă, la 15 ani are deja 1,94 m! Și când te gândești că eu am doar 1,86 m. Sper să ajungă în fotbalul mare, o să-l ajut cu tot ce pot și îmi doresc să ajungă cât mai sus. Îi place mult faza ofensivă, dar îi spun deja și din experiențele mele pe fază defensivă. 

A practicat și alt sport care l-a ajutat să se dezvolte?
A făcut puțin înot în copilărie. 

  • Roland Nagy a debutat în Liga 1 pe 16 august 1993, în remiza, 0-0, obținută de echipa sa, FC Brașov, în deplasarea de la U Cluj. Ultimul meci în eșalonul de elită al fotbalului românesc l-a jucat pentru UTA, pe 26 aprilie 2003, la Arad, 0-0 cu Dinamo.
  • 14 goluri în 144 de partide a marcat Roland Nagy în Liga 1
  • Roland Nagy s-a transferat în 1998 la Mainz, în 2.Bundesliga, la formația pentru care juca Jurgen Klopp, Un sezon a fost împrumutat la FSV Frankfurt, iar între 2000 și 2002 a evoluat pentru Darmstadt 98

Roland Nagy: "L-am sunat pe Klopp după ce a luat titlul cu Dortmund. M-am dus la un antrenament, era la fel de deschis. Pe oamenii de calitate nu-i schimbă faima sau banii"

Aș vrea să vorbim puțin și despre experiența la Mainz. Puțină lume știe că ați fost coleg cu unul dintre cei mai valoroși actuali antrenori ai lumii, Jurgen Klopp. Ați mai ținut legătura cu el?
Ultima dată m-am întâlnit cu el la Dortmund după ce luase primul titlu cu Borussia, l-am sunat și m-am dus la un antrenament al echipei. A acceptat imediat. Rămăsese neschimbat ca și cum nu ne-am mai fi întâlnit de câteva zile, dar trecuseră ceva ani. Am reîntâlnit atunci același om pe care îl cunoscusem în vestiarul lui Mainz, la fel de deschis, la fel de tonic și plin de viață. 

V-ați gândit să mergeți la un antrenament al lui Liverpool?
Acum nu mai am numărul lui de telefon, un antrenor de valoarea lui probabil că-și schimbă des numerele de telefon, dar cred că dacă l-aș suna și mâine, aș descoperi același tip pe care l-am cunoscut în Germania. Sunt sigur că a rămas același, chiar mi-aș dori să văd un antrenament al lui Liverpool. Când voi avea șansa să fac rost de numărul lui telefon prin niște amici comuni, îl voi suna. Pe oamenii de calitate nu-i schimbă averea, faima acumulată în urma unor succese sau banii câștigați, iar Jurgen face parte din categoria de care-ți spun. 

"Știa să-și câștige respectul în vestiar prin eleganță și rafinament. La el nu e nimic artificial"

Ce-l făcea special în vestiarul lui Mainz?
Un profesionist înverșunat, un lider în vestiar și pe teren, nici nu simțea nevoia să arate că el este liderul, pentru că știa să-și câștige respectul prin rafinament și prin eleganța sa din teren și din afara terenului. Lumea știe mai puțin despre fotbalistul Klopp... Ce pot să-ți spun? În perioada în care eu am jucat acolo el evolua în apărare, în centrul liniei defensive sau fundaș dreapta, dar se vedea că fusese atacant, încă mai avea instinct de marcator. Se implica de-atunci și în plan tactic. 

"Dacă eram deștept, plecam! Din păcate, nu sunt", e declarația prin care Klopp a uimit din nou, săptămâna trecută, referindu-se la actualul parcurs al lui Liverpool.
La el nu e nimic artificial, ce vezi la televizor nu e o reprezentație artistică. Declarațiile pe care le acordă nu sunt lucrate în prealabil. Așa e el construit! Dezinvoltura e principala lui calitate. Și spontaneitatea! Totul vine de la sine pentru Klopp, așa era și ca jucător, așa îl văd și acum, ca antrenor. Și simțul umorului foarte dezvoltat arată că e un tip inteligent. 

  • Liverpool se află pe locul 2 în Premier League, cu 13 puncte după șase etape. Lider e Everton, cu același număr de puncte dar cu un golaveraj superior
  • 1o milioane de euro pe an e salariul lui Klopp la Liverpool. E devansat de Guardiola (20 milioane euro) și Jose Mourinho (15 milioane euro)

Roland Nagy: "Klopp e un pedagog desăvârșit"

E plin de calități, dar care credeți că e principala lui calitate ca antrenor din ce ați observat în perioada în care ați interacționat cu el și din ce l-ați urmărit ulterior?
E neamț, dar nu e un antrenor care dă cu pumnul în masă. Klopp e în primul rând un pedagog desăvârșit. Chiar dacă a mers bine cu Liverpool crezi că îi este ușor să lase pe bancă sau să schimbe un jucător cu salariu colosal în a doua repriză? Sau să relaționeze cu unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai lumii, Mo Salah? E inteligent și știe cum să țină în frâu un vestiar. Pentru Mainz e un personaj fabulos, un tip care din nimic a făcut o echipă de Bundesliga. 

Ce vă spune atitudinea lui de pe bancă în meciurile jucate de Liverpool?
Transmite forță și încredere. Îi urmăresc meciurile și acum, îmi face plăcere, mă bucur pentru rezultatele lui cu Liverpool.

Cât mai rezistă Low pe banca Germaniei?
Sunt sigur că va ajunge și Jurgen Klopp cât mai curând pe banca naționalei Germaniei.

Citește în partea a doua a interviului cu Roland Nagy 

  • Accidentul de pe un mare stadion al Europei 
  • Ce atitudine avea un președinte de club în vestiar, în anii '90
  • Pe cine visa noaptea când juca la Steaua 

Etichete: steaua , fc brașov , arad , jurgen klopp , mainz , roland nagy , interviu roland nagy , nagy despre klopp.


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

România a pierdut amicalul contra Columbiei, disputat pe Civitas Metropolitano, din Madrid, scor...

Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului
profimedia-0859843479
România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano
profimedia-0859819437
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
România își știe acum toți adversarii de la EURO 2024! Programul complet al grupei: când și unde se joacă meciurile
profimedia-0826186694
Recomandările redacției
Berlin, Germany. 05th Oct, 2021. Trophy, cup, trophy, object recording, overview interior, illuminated, illuminated, stadium interior. Stadium overview, UEFA EURO 2024 Logo and Brand Launch at Olympiastadion on October 05, 2021 in Berlin, Germany. Pool ph
Nu s-a mai întâmplat niciodată în fotbalul european! Premieră la EURO 2024, chiar în grupa României

Giovanni Becali a dezvăluit totul: echipele din străinătate nu mai trimit scouteri pentru Dennis Man!
March 22, 2024, Bucuresti, Romania,2024 International Friendly, Länderspiel, Nationalmannschaft Romania vs Northern Irel
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
Barcelona, 50.000.000€ pentru următorul transfer! Lovitura pregătită de catalani
FC Barcelona, Barca v SSC Napoli - UEFA Champions League A flag bearing logo of FC Barcelona is sene prior to the UEFA C
Citește și
Surpriză! Antrenorul favorit să o preia pe Liverpool, după ce Xabi Alonso ar fi ales-o pe Bayern Munchen
LFC fans give the team coach a fantastic reception as they arrive for the Premier League match against Manchester City at at Anfield stadium in Liverpool
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24
Olivia Culpo, imaginea perfecțiunii într-un costum de baie îndrăzneț. Cum arată fosta Miss Univers la 12 ani de când a câștigat titlul
Olivia Culpo, imaginea perfecțiunii într-un costum de baie îndrăzneț. Cum arată fosta Miss Univers la 12 ani de când a câștigat titlul
Marele inamic al CSA Steaua, contactat de urgență de Gigi Becali: ”Nu are el atâția bani să mă cumpere pe mine!"
Marele inamic al CSA Steaua, contactat de urgență de Gigi Becali: ”Nu are el atâția bani să mă cumpere pe mine!"
Șefii de la UTA aruncă vina pe ultrașii Stelei pentru sancțiunea primită de la FRF
Șefii de la UTA aruncă vina pe ultrașii Stelei pentru sancțiunea primită de la FRF
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Taylor Swift, în costum de baie în Bahamas, în vacanță romantică alături de iubit. O noapte de cazare, 15.000 de dolari
Taylor Swift, în costum de baie în Bahamas, în vacanță romantică alături de iubit. O noapte de cazare, 15.000 de dolari
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
steaua

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Taylor Swift, în costum de baie în Bahamas, în vacanță romantică alături de iubit. O noapte de cazare, 15.000 de dolari
Taylor Swift, în costum de baie în Bahamas, în vacanță romantică alături de iubit. O noapte de cazare, 15.000 de dolari
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate opri”
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate opri”