Ion Țiriac: ”Pentru mine, e mort”
articol scris de Digi Sport13.03.2025, 09:48
Lumea tenisului a răbufnit după ce liderul ATP Jannik Sinner a fost suspendat 3 luni, în urma depistării pozitive la clostebol în martie 2024, iar Ion Țiriac (85 de ani) a intervenit la rândul său.

Preliminarii CM 2026: Israel - Norvegia, marți, 21:45, DGS 1
Elite League U20: România - Turcia, marți, 17:30, DGS 1
Țiriac a trimis o scrisoare către renumitul cotidian francez L’Equipe, în care a anunțat că ”e gata să acționeze financiar și în instanță” pentru a obține mai multă transparență în sistemul antidoping.
Galerie Foto
Ion Țiriac: ”După Sidney, pentru mine, TAS-ul e mort”
După ce a acuzat WADA (Agenția Mondială Antidoping) de incoerență și a contestat vehement ”AUT-urile”, scutirile medicale care-i permit unui sportiv să folosească o substanță interzisă din motive terapeutice, omul de afaceri a avut un discurs dur și la adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde se ia decizia finală în multe dintre cazurile de dopaj descoperite în sport.
”TAS-ul, pentru mine, e mort”, a spus Țiriac. În 2000, când Andreea Răducan a rămas fără medalia de aur de la individual compus la JO de la Sidney, pentru că a fost depistată pozitiv la pseudoefedrină, în urma administrării unei pastile de Nurofen, omul de afaceri era președintele Comitetului Olimpic Român și a fost lăsat cu un gust amar de modul în care judecătorii de la Lausanne au tratat cazul gimnastei din România.

”Mi s-a întâmplat ce s-a întâmplat la Sidney (n.r.- Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur la JO 2000). După, TAS... Îl știți foarte bine. După Sidney, pentru mine, e mort. Și în ziua de azi am hârtia. S-au dus (n.r.- la Tribunaul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne) 65 de mililitri la laborator și s-au întors 100 de mililitri în proba Andreei Răducan.
Știa toată lumea, am făcut public. Aveam 3 avocați, Nurofenul nu era pe lista neagră a Federației Internaționale. Mai mult decât atât, pseudoefedrina dintr-o pastilă nu-ți schimbă forma sportivă. Cel mai important lucru e că un sportiv care e găsit pozitiv, e pozitiv. Pentru orice rațiune! Dar dacă îl țin 5 inși cu gura deschisă și-i bagă pastile?
Nu, domn`e, e pozitiv. Dar înainte de a mai scoate vreo vorbă, vă uitați și vedeți de ce e pozitiv. Nu cumva a fost obligat? Nu cumva produsul, chit că e în listă, dar într-o măsură mică, nu cumva nu face nicio diferență? Și nu dați drumul că un sportiv e pozitiv!”, a declarat Ion Țiriac, la ”Prietenii lui Ovidiu”.
Ion Țiriac: "Se pare că Serenuța a luat 20 de ani excepții de pe lista neagră!"
Galerie Foto
Fostul tenismen vrea ca sportul să-și recâștige credibilitatea și a dat-o drept exemplu pe Serena Williams, despre care spune că s-a folosit intensiv de excepții terapeutice, pentru a putea folosi substanțe interzise.
"Există un medicament, dacă îmi dai voie, și aici îți spun și numele, că feciorul meu s-a informat foarte mult în momentul când Serena i-a spus lui Halep... 'Se pare că și titlul ăla e al meu'. Se pare că Serenuța a luat 20 de ani excepții de pe lista neagră. Se pare! E, nu pot să acuz, nu vreau să acuz! Nici nu trebuia să spun... medicul de familie.
'Vasilică, ia scrie, mă, aici! Scrie aici că eu am nevoie de Ritalin!' În general, există oameni care se nasc în lumea asta și au nevoie de acest Ritalin. Este un produs că dacă te naști și ești un pic mai încet... (n.r. e folosit în cazul tuburărilor de atenție).
Acest Ritalin a fost făcut pentru piloții de vânătoare. În momentul când îi dai unui pilot de vânătoare acest Ritalin, despre care știe toată lumea, de la ruși, la chinezi și americani...
Toată lumea îi folosește pentru că îți dă până la 50% o viziune mai adâncă și laterală. Îți dă până la 50% o execuție a nervilor, a mâinilor. Deci ce mai vrei mai mult decât un doping ca ăsta pentru un sportiv? Ce vrei mai mult?
În jurul populației globului se nasc 1,2%, 1,3% cu diferite boli. Dar în sport, 40% sunt bolnavi, nu 1%! Începând cu neamțul nostru cel iubit - sau rus, ce este - Alexander Zverev, care își face injecția de insulină pe teren.
De aceea spun, ia puneți-mi mie pe masă pe toți ăia care iau... Toate zecile de mii de sportivi, și aia din categoria C, și aia din categoria A, și din categoria B, și nu știu, care sunt?
Toți or să spună: 'Domnule, fac lucrurile terapeutic!'. Hai să facem atunci un Campionat Mondial pentru 'terapeutici'. Cum facem pentru handicapați, facem și pentru 'terapeutici'!
Dacă nu, scoateți tot ce este terapeutic din lista neagră și toată lumea poate să ia! Sau dacă nu, desființați lista neagră cu totul și ne-ntoarcem unde am fost acum 40 de ani, 30 de ani și fiecare e liber, trăiască libertatea!
Eu acum vorbesc ca fost președinte de Comitet Olimpic, vorbesc ca fost sportiv olimpic, vorbesc ca fost tenismen de 25 de ani, dar vorbesc și ca spectator. O lojă la Roland Garros de 4 locuri costă 125.000 de euro. Pe durata turneului. Și eu stau în lojă aia și joacă doi.
Și eu nu știu care a luat și care n-a luat. Dar cine câștigă? Eu de ce să fiu înșelat și să nu știu? Spune, domnule, public. Nu ai voie, pentru că fiecare are dreptul la secretele lui", a mai declarat Ion Țiriac.
Etichete: ion tiriac , tas , dopaj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News

Redactorul-şef al revistei The Atlantic, Jeffrey Goldberg, a fost inclus într-un „grup de...