Lebron James pays a whopping $36.8 million for Katharine Hepburn’s former Beverly Hills compound
Investiția de aproape 37 de milioane de dolari a lui LeBron James, starul lui Los Angeles Lakers
joao-maleck
Fotbalist găsit vinovat pentru uciderea a două persoane! A produs un accident sub influența băuturilor alcoolice
Borja Valle
Reacțiile lui Borja Valle și Isma Lopez după ce Contra a spus că Dinamo este ”o rușine de echipă” și i-a criticat pe străini
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Latura întunecată a fotbalului românesc: terenuri distruse și vestiare fără apă caldă. "Așa putem revitaliza sportul"

articol scris de Octavian Vasilescu
01.10.2020, 22:08

Fotbalul românesc are două laturi. Există fotbalul din Liga 1, unde toată lumea vrea să implementeze metode de la marile cluburi și unde jucătorii valorează milioane de euro. Apoi există fotbalul mic, unde jucătorii evoluează pe terenuri distruse și nu au apă caldă la vestiare.

FOTBAL:CS BALOTESTI-ACADEMICA CLINCENI, LIGA 2 (25.11.2015)
O minge de fotbal / Foto: Sport Pictures
  • Liga a 2-a: Mioveni - Universitatea Cluj, luni, 18:00, Digi Sport 1

  • Liga 1: FCSB - Hermannstadt, luni, 21:00, Digi Sport 1

Fotbalul a devenit un mod de viață în familia Kraus. Fostul mare jucător și antrenor al Rapidului, Viorel Kraus, i-a predat ștafeta fiului său, Viorel Kraus Jr, care astăzi încearcă să facă o schimbare în România.

După ce a trăit 20 de ani în SUA, Viorel Kraus Jr s-a întors în România și a pus bazele unei echipe de fotbal, VK Soccer. Micul club din București încearcă să instruiască fotbaliști tineri pentru viitor. În acest context, Digi Sport a stat de vorbă cu Viorel Kraus Jr despre situația actuală a fotbalului juvenil din România.

Latura întunecată a fotbalului românesc: terenuri distruse și vestiare fără apă caldă

Digi Sport: Dumneavoastră luați contact în fiecare zi cu fotbalul juvenil din România, cum ați descrie condițiile pe care le au în prezent tinerii jucători din țara noastră?
Viorel Kraus Jr: Fotbalul juvenil este cel mai important și fragil element din dezvoltarea unei activități fotbalistice. Copiii sunt cea mai prețioasă și importantă resursă pe care o avem – atunci când vorbim de un posibil viitor în fotbal – și ideală ar fi situația în care condițiile de antrenament din România ar fi la nivelul entuziasmului cu care copiii vin la antrenamente și meciuri.

Din păcate, la noi cluburile trebuie să se mulțumească doar cu faptul că există încă terenuri de antrenament și de meci, așa cum sunt ele; strict raportat la terenurile existente, însă, condițiile sunt limitate (vestiare necorespunzătare – acolo unde încă există, fără apă caldă, terenuri cu suprafață de calitate discutabilă – naturală sau sintetică, împrejmuire nu întotdeauna corespunzătoare a terenurilor, tribune lipsă sau ruginite, etc).

Digi Sport: Ați antrenat o perioadă în SUA. Este posibil să faceți o comparație între condițiile de acolo și cele din țara noastră?
Viorel Kraus Jr: În SUA totul începe cu factorul uman implicat direct în orice activitate, în speță cu copiii. Se fac toate eforturile pentru ca aceștia să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune de antrenament și competiție, de curățenie și siguranță. Antrenori și instructori de calitate sunt implicați în pregătirea copiilor, cu pregătire în dezvoltarea micilor jucători la nivel fizic, psihic și intelectual.

Se pune mare accent pe dezvoltarea spiritului de echipă și pe integrarea socială în grup a fiecărui membru al echipei. Întotdeauna se pornește de la premiza că acești copii trebuie nu numai să aibe asigurate toate condițiile necesare de a-și desfășura activitatea pentru care sunt pasionați, ci și pentru a putea avea tot sprijinul – material și uman – de a putea ajunge la nivel de performanță.

Galerie Foto

Digi Sport: De unde credeți că apare această discrepanță între condițiile juniorilor din România și cele ale juniorilor din străinătate?
Viorel Kraus Jr: Americanii, spre exemplu, au un mod foarte competitiv de a vedea lucrurile: totul se bazează pe atitudine. O atitudine care poate fi foarte bine reprezentată de un motto favorit pe care copii americani îl aud și îl învață de la o vârstă foarte fragedă: „Aim high!” („Țintește cât mai sus posibil!”); practic, ei sunt încurajați încă de mici să învețe cât este de important să îți propui să ajungi foarte departe în activitatea pe care o desfășori, să atingi culmile succesului.

Antrenorii și instructorii implicați în pregătirea copiilor le călăuzesc pașii și le oferă „pârghiile” necesare pentru a-i face să înțeleagă – prin sport – că acest lucru nu se poate reuși decât de cei care sunt dispuși să depună orice efort necesar pentru a atinge succesul. Proprietarii bazelor sportive investesc orice sume necesare pentru a crea copiilor condițiile propice pentru a ajunge la performanță. Părinții acelor copii au, de asemenea, o mare importanță în modul în care cei mici sunt dispuși să absoarbă informațiile prezentate la antrenamente.

În SUA, de-a lungul anilor, am antrenat copii și tineri jucători, cu vârste între 5 și 25 de ani. Un mare numitor comun este modul în care veneau la antrenamente; nu numai că erau întotdeauna la timp, dar, odată antrenamentul început, erau 100% pregătiți să învețe – niciodată nu le era teamă să întrebe dacă nu înțelegeau vreun exercițiu sau o instrucțiune de joc, pentru a se asigura că o pot executa la cel mai corect nivel.

Digi Sport: Gheorghe Hagi a demonstrat că în România se poate câștiga titlul cu jucători tineri. De ce credeți că restul echipelor nu au urmat acest model?
Viorel Kraus Jr: Gheorghe Hagi va fi întotdeauna foarte apreciat pentru modul în care a reușit să arate că se poate face performanță în fotbalul românesc, pornind direct de la juniori. Câștigarea titlului de campioni ai Ligii 1 a fost o confirmare a dedicării și a calitații activității sale. Există, însă, trei motive principale ale faptului că modelul său nu a fost urmat. Acestea sunt:

  • Majorității oamenilor implicați în fotbalul românesc le lipsește un element absolut necesar atunci când este vorba de a crea și a duce până la capăt un proiect pe termen lung: RĂBDAREA.
  • A devenit mult mai ușor pentru cluburi să identifice posturile care trebuiesc acoperite și să își cumpere direct jucătorii necesari de pe piața de transferuri, decât să facă un plan care să poată ajuta clubul să crească și să aibă jucători la dispoziție din propria pepinieră.
  • Niciun alt fost jucător care a evoluat la nivelul lui Gheorghe Hagi nu a avut atitudinea, dorința, inițiativa, planificarea, nu a riscat fondurile și nu a avut și răbdarea necesară pentru a urma acest model.

Galerie Foto

Viorel Kraus Jr: "Trebuie să existe o implicare serioasă a autorităților"

Digi Sport: Cum ar putea autoritățile să revitalizeze fotbalul românesc? Ce măsuri concrete credeți că ar trebui luate?
Viorel Kraus Jr: Pentru a revitaliza fotbalul – și, în general, sportul – românesc, trebuie în mod clar să existe o implicare serioasă și pe termen lung a autorităților. Trebuie doar să se vrea, să se facă timp, să se aloce fondurile necesare și să fie atrași oamenii care au cunoștințele necesare și dorința deschisă de a revitaliza situația la nivel de sport.

Trebuie să se construiască baze sportive echipate după cele mai recente standarde, să existe condiții de pregătire și refacere, iar stafful folosit să fie la zi cu cele mai noi metode de antrenament și recuperare/refacere. În plus, nici măcar nu este ceva ce ar trebui planificat de la zero; spre exemplu, poate fi urmărit, adoptat și – eventual – adaptat modelul folosit de Canada la începutul secolului, când au hotărât că se vor dedica cu orice resurse necesare, materiale și umane, dezvoltării unor sportivi de performanță. Această determinare a făcut ca în prezent să putem vorbi de succesele la nivel internațional obținute de sportivi precum, Bianca Andreescu, Felix Auger-Aliassime, sau Alphonso Davies.

Galerie Foto

Digi Sport: De ce credeți că nu vedem companii importante care să investească în fotbalul nostru? Așa cum se întâmplă în străinătate.
Viorel Kraus Jr: Sponsorii nu sunt interesați în fotbal și cu atât mai putin în fotbalul de performanță la nivel juvenil, deoarece, prin intermediul sponsorizării oferite, sponsorii caută în principal să își îmbunătățească imaginea și brandul în mod rapid și concret și să își poate vinde cu succes produsele firmei. Având în vedere că investiția necesară pentru creșterea și educarea copiilor este într-un un proces lent si anevoios, orice sponsor devine astfel dezinteresat – atât de fotbal, cât și de alte sporturi.

Cred că nu vedem companii importante care să se implice în fotbalul românesc deoarece nu li se acordă o motivare îndeajuns de solidă pentru a face acest lucru. Spre exemplu: cu câțiva ani în urmă, apăruse o decizie conform căreia primăriile puteau pune la dispoziția cluburilor sportive un procentaj din buget. Din păcate, dacă acest lucru s-a întâmplat, a fost în mod total netransparent, doar în anumite locuri și a fost valabil numai pentru un număr foarte limitat de organizații (în cele mai multe situații de una singură!). Era mai normal ca primăriile să anunțe bugetul pentru sponsorizare disponibil, să stabilească criterii clare în favoarea dezvoltării și îmbunătățirii activității de formare și educare a copiilor și tinerilor în scopul practicării sportului de performanță și să aloce sume în funcție de aceste criterii doar cluburilor sportive care dețin certificat de identitate sportivă și sunt afiliate la o federație sportivă.

Digi Sport: Acum câțiva ani ați lăsat viața din SUA și ați venit în România, unde a luat naștere proiectul VK Soccer. Cum ați descrie parcursul de până acum?
Viorel Kraus Jr: Da. Am plecat în SUA în 1991, În 1997 am început să antrenez copii între 7 și 9 ani; aveam doar 27 de ani pe atunci. Am avut bucuria de a-i vedea pe acei copii crescând și am participat cu ei în diverse campionate, de la cele de copii și până la cele de seniori.

În 2011 am revenit în țară pentru o vizită și am decis să rămân. Ideea era să continui cu un proiect care să vină atât în continuarea activității pe care deja o începusem în SUA, cât și în sprijinul copiilor din România care doreau să învețe și să se dezvolte în fotbal. Nu știam toate „datele problemei” la început și am pornit foarte entuziasmat, gata să înfrunt orice obstacol pentru a reuși să îi văd pe copiii din România bucurându-se de fotbal. Am fost foarte încrezător în posibilitățile existente și în promisiunile făcute de diverse persoane interesate să ajute. Cum spunea marele Toma Caragiu: „Dacă-aș fi știut!... Dacă-aș fi știut!...”.

Cu bune și rele, după zâmbete de bucurie și lacrimi de dezamăgire, am ajuns la punctul la care pot spune că sunt mulțumit. Echipa de seniori a existat, cu suișuri și coborâșuri, încă din 2012, când ne-am înscris în primul campionat, iar acum acum sper să poată ajunge și mai departe decât campionatul bucureștean.

În ceea ce privește fotbalul juvenil, în 2017 am renunțat complet la juniori și am inceput un proiect complex și complet nou de dezvoltare – VKS Junior – dar numai cu grupe de copii, născuți în 2009, 2010 și 2011. Am vrut să pregătesc direct copii care fac primii pași în fotbal, să pot să modelez de la zero percepția lor despre fotbal și să le imprim atitudinea necesară pe care ei trebuie să o aibe pentru a reuși, Acest proiect care funcționează foarte bine și mi-a adus foarte multe satisfacții, Avem jucători care acum știu cu ce atitudine trebuie să intre pe teren, cum să abordeze un antrenament, un meci amical, sau un meci oficial, iar ritmul la care evoluează este foarte bun. Zâmbetele și încrederea de pe fețele acestor copii, antrenament după antrenament, este garanția mea că tot ce s-a întâmplat până acum – bun sau rău – a meritat pe deplin.

Galerie Foto

Digi Sport: Cât de greu este pentru un club ca VK Soccer să-și desfășoare activitatea în pandemie?
Viorel Kraus: Este o perioadă extrem de dificilă pentru cei care practică sportul și în special pentru cei care practică sporturile de echipă. Regulile în vigoare sunt făcute să protejeze și să combată creșterea numărului de infectări, iar ele trebuiesc respectate cu strictețe. Este destul de greu să ne desfășurăm activitatea dar nu imposibil. Am găsit soluții pentru a ne desfășura activitatea conform regulilor în vigoare, dar asta înseamnă pentru noi alocarea de resurse suplimentare – materiale și umane – astfel încât copiii și antrenorii să fie în siguranță.

Din păcate, indiferent din ce grupa de vârstă face parte și pentru a învăța în mod corect cum să devină și să rămână un membru de bază al echipei sale, un copil trebuie să poată face un lucru elementar și foarte important: să se antreneze cu toți colegii săi. Majoritatea copiilor care practică fotbal sunt legitimați la cluburile cu care se pregătesc și au participat în competiții oficiale organizate la nivel local, deci ca atare fac parte din categoria de sportivi de performanță. Va trebui doar să avem extra răbdare, noi toți cei implicați în procesul de pregătire a micilor jucători, pentru a putea să ne antrenăm raportat la condițiile și regulile actuale, pentru a putea să fim în același timp atât feriți de orice pericol de infectare, cât și să păstrăm aprinsă dorința copiilor de a face sport.

Urmărind reacțiile copilor înscriși la clubul V. K. Soccer, bucuria lor de a putea juca fotbal – chiar și cu restricțiile existente – am încredere că vom trece cu bine și prin aceste încercări. Da, este greu, dar nu imposibil!

Cine este Viorel Kraus Jr

Viorel Kraus Jr este fiul lui Viorel Kraus (80 de ani), una dintre gloriile Rapidului. În 1991, Kraus Jr a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a început să antreneze juniori. Kraus Jr avea 27 de ani la momentul respectiv.

În 1997, băiatul lui Viorel Kraus a pus bazele unei școli de fotbal, "World Soccer School" în Arizona. Ulterior, Viorel Kraus Jr a reușit chiar să înființeze un club de fotbal în Arizona, Inter FC. Echipa a reușit să câștige câteva trofee în statul Arizona, însă visul american a ajuns la final în 2011.

În urmă cu 9 ani, Viorel Kraus Jr a venit în România pentru o scurtă vizită, dar a ales să rămână aici. Așa s-a născut echipa VK Soccer, formație aflată în Liga 4 pe București. Prin acest proiect, Viorel Kraus Jr încearcă să le ofere cât mai multe șanse jucătorilor tineri din zona Bucureștiului.

Seniorul Viorel Kraus a evoluat pentru Rapid între 1961 și 1967. Ca antrenor, acesta a condus Rapidul în trei rânduri: 1981/1921, 1985 și 1987. Fiul său, Viorel Kraus Jr, a evoluat în echipa de tineret a Rapidului.

Etichete: copii si juniori , rapid kraus , viorel kraus

Digi24
Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. Cele românești sunt fantastice!
Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. Cele românești sunt fantastice!

Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, spune un europarlamentar austriac.

Descarcă aplicația Digi24
Sondajul zilei
Top articole
frimpong-ferencvaros
Fault oribil în derby-ul Ungariei. Faza care a făcut înconjurul lumii: până și coechipierii lui s-au luat cu mâinile de cap

Ferencvaros, venită după înfrângerea cu 1-5 în fața Barcelonei, și Ujpest s-au întâlnit în marele...

Faza care a declanșat scandalul în Spania, după El Clasico: reacția lui Koeman și intervenția unui alt club din La Liga
penalty
”Inima lui Rangers!” Ce scrie presa din Scoția după ultima prestație a lui Ianis Hagi și ce notă i-a dat BBC românului
Rangers v Livingston - Ladbrokes Scottish Premiership
Imaginile care au făcut înconjurul planetei. Gestul lui Khabib Nurmagomedov după ultima luptă în UFC
UFC 254: Khabib v Gaethje
Execuția de poveste care le-a ”stins lumina” celor de la Dinamo: Cosmin Contra, înmărmurit la marginea terenului
achahbar gol
Recomandările redacției
Borja Valle
Reacțiile lui Borja Valle și Isma Lopez după ce Contra a spus că Dinamo este ”o rușine de echipă” și i-a criticat pe străini

Dinamo traversează din nou o perioadă nefastă, aproape ca în startul sezonului trecut: echipa din Ștefan cel Mare a ajuns la patru înfrângeri la rând în Liga 1 și este pe locul 14 în clasament.

"L-am auzit pe Dan Petrescu din tribună". CFR a câștigat cu Voluntari fără antrenor, care a fost suspendat
dan petrescu
Adi Popa l-a imitat pe Ciprian Deac: ”Nu asta e valoarea mea, sunt total nemulțumit!” Ce le-a spus lui ”Pufi” și ”Lato”
FOTBAL:FC VOLUNTARI-FC VIITORUL CONSTANTA, LIGA 1 CASA PARIURILOR (19.10.2020)
Mirel Rădoi se poate baza acum pe el. Nedelcearu, titular în victoria lui AEK Atena din campionat
FC Lokomotiv Moscow vs FC Ufa - Russian Premier League

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, în ipostaze nemaivăzute până acum: cum s-a filmat actrița
Mădălina Ghenea, în ipostaze nemaivăzute până acum: cum s-a filmat actrița
Digi World
A apărut o nouă formă de coronavirus. Ce este ”long covid” și cum se manifestă: ”Nu ignora aceste simptome!”
A apărut o nouă formă de coronavirus. Ce este ”long covid” și cum se manifestă: ”Nu ignora aceste simptome!”
Digi Animal World
Momentul bizar în care o pisică e dată jos dintr-un tren. Imaginile au făcut furori pe internet: ”E așa adorabilă!”
Momentul bizar în care o pisică e dată jos dintr-un tren. Imaginile au făcut furori pe internet: ”E așa adorabilă!”
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate