adrian ilie
Steaua, gata să vândă în Liga 1? "Calitate extraordinară, e un jucător complet"
Lincar
Video Exclusiv Cum a ratat Erik Lincar transferul la Real Madrd. Spaniolii au venit la București
FC Barcelona v FC Internazionale - UEFA Champions League Group B
Live Video&Score UCL, etapa a 5-a | Șahtior - Real 0-0 și Lokomotiv - Salzburg 0-0, ACUM. Atletico - Bayern, duelul serii! Situația grupelor
Digi Sport 1 Live
Acum
Live UCL: Sahtior Donetk - Real Madrid
UEFA Champions League

Exclusiv Roland Nagy: "Îl studiam o săptămână pe Speedy Gonzalez. Mă hărțuia non-stop". Copcile cu PSG și golul SF al lui Del Piero

articol scris de Andru Nenciu
29.10.2020, 09:41

Roland Nagy (49 de ani) vorbește în partea a doua a interviului pentru Digi Sport despre impactul pe care l-a avut Steaua asupra sa la sosirea în Ghencea, dar și despre momentele speciale din Liga Campionilor. 

FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-JIUL PETROSANI,DIVIZIA A (24.04.1997)
Roland Nagy / Foto: Sport Pictures
 • UEFA Champions League: Șahtior - Real Madrid, marți, 19:45, Digi Sport 1

 • UEFA Champions League: Atletico Madrid - Bayern Munchen, marți, 22:00, Digi Sport 1

De la meciurile cu zeii din atacul lui Juventus la lovitura care l-a băgat direct în mini-spitalul de pe Parc des Princes, arădeanul director tehnic în prezent la Gloria Lunca Teuz Cermei, în Liga 3, face o incursiune prin vestiarul Stelei și revede cu ochii minții zilele în care încerca să găsească soluții pentru un fost mijlocaș al naționalei.

FOTBAL:FC BRASOV-STEAUA BUCURESTI,DIVIZIA A (1.09.1993)
Roland Nagy, în duel cu Ilie Dumitrescu. într-un meci Brașov - Steaua din 1993 / Foto: Sport Pictures

În prima parte a discuției îmi spuneați că regretați că nu ați putut face pasul de la Mainz în prima ligă, la Hamburg. Mai aveți, totuși, vreun regret?
Înainte de Mondialul din America, jucam la Brașov, și jucam pentru naționala formată din jucători din campionatul intern. A fost un turneu în Argentina și trebuia să fac parte din acel lot, dar m-am accidentat și n-am mai ajuns. Poate aș fi avut și eu șanse să prind lotul pentru Statele Unite. 

Ce impact a avut trecerea de la Brașov la Steaua?
Ca să-ți faci o idee despre ce însemna prestanța și eleganța unui conducător îți zic că Ion Alecsandrescu vorbea la fel și cu Lăcătuș, care era o legendă a clubului, dar și cu mine, care abia venisem în Ghencea. O echipă cu fotbaliști mari precum Lăcătuș, Prodan, Gâlcă, Militaru, Adrian Ilie. Venisem de la FC Brașov, o echipă cu oameni deosebiți precum Romică Pașcu, Paul Enache, Nicolae Pescaru, Mihai Ivănecescu, cărora le port un mare respect. 

Romică Pașcu - Break-dance.
Break-dance, un om care trăia pentru fotbal. Dar cea mai mare recunoștință i-o port lui Marius Demian, profesorul meu de la juniori, antrenor la Școala Sportivă Gloria Arad. L-a antrenat și pe fratele meu, Ștefan Nagy, care locuiește în Germania, a mai jucat prin ligile inferioare, a cochetat cu Old Boys. Am jucat împreună cu fratele meu la FC Brașov (n.r.: Ștefan Piști Nagy, jucător dorit de Victoria București înainte de 1989).

Roland Nagy: "La Steaua am descoperit că aveam totul pe tavă. Eu aveam reflexul să-mi fac singur ghetele"

Ce v-ați luat din primii bani mai serioși de la Steaua?
Un apartament în Arad. 

Nu o mașină, cum e moda și în ziua de azi? 
Mașină aveam. Aveam un Audi 80 second-hand adus din Germania și țin minte că mi s-a părut o nebunie traficul în București când am venit de la Brașov. Am și avut emoții. La Steaua am descoperit că era totul pe tavă, că ni se pregăteau ghetele, că ni se uda gazonul, că ni se aranja echipamentul. Eu aveam reflexul să-mi fac singur ghetele, nu mi se părea ceva umilitor, dar am văzut cum arăta un club profesionist, de mare calitate, cu condiții, și asta a și ajutat echipa să ajungă de trei ori în grupele Ligii Campionilor.

Roland Nagy Steaua
Roland Nagy, (al patrulea, de la dreapta, rândul din mijloc), într-o echipă valoroasă a Stelei / Foto: arhivă personală

Apropo de încălțări, cu ce ghete ați jucat contra lui Juventus, 0-0, pe zăpadă, în Ghencea, în decembrie 1995?
Am jucat cu multicrampon, cum se joacă acum pe sintetic, alții au preferat să joace cu cuie, dar m-am ținut bine pe picioare, am scos un egal bun pentru noi și istoria Stelei. Și împotriva unor jucători uriași! 

Roland Nagy: "Lui Del Piero i se lipea mingea de picior, Vialli avea gambele cât butucii. Nici cu prelungitoare nu ar fi reușit Stelea, care era un portar senzațional, să apere șutul la vinclu"

Pe Delle Alpi, înainte cu trei trei luni, n-ați rezistat. 3-0 și un gol de poveste al lui Del Piero. Ce-a spus Stelea după acel golazo, ar fi putut să pareze vreodată șutul în vinclu, din colțul careului, al lui Del Piero?
Lui Del Piero i se lipea mingea de picior, era  fantastic. Nici Stelea care era un portar senzațional, cu talie, n-a reușit să ajungă la acea minge catapultată în vinclu. Nici dacă avea prelungitoare nu reușea, dar așa era Del Piero. Cum să blochezi acea echipă? Vialli era nemaipomenit, avea gambele cât butucii, Ravanelli era uriaș. Mi-aduc aminte că am făcut schimb de tricou cu Padovano la acel meci. Mai am tricoul lui Michael Zorc și al lui Aguilera. 

 • Juventus - Steaua 3-0, septembrie 1995, în Grupa C a Ligii Campionilor. Au marcat: Di Livio 34, Del Piero 39, Ravanelli 54
 • ECHIPE. Juventus: Peruzzi - Di Livio, Toricelli, Ferrara, Pessotto - Tachinardi, P. Sousa, Deschamps, Del Piero - Vialli, Ravanelli. Au mai jucat: Vierchowood, Conte, Padovano. Antrenor: Marcello Lippi
 • Steaua: Stelea - Csik, Doboș, Prodan, Pîrvu - Filipescu, Răducan, Gâlcă, Ad. Ilie - Lăcătuș, Vlădoiu. Au mai jucat: Nagy, Panait, Roșu. Antrenori: Dumitru Dumitriu și Mihai Stoichiță.

La ce vă gândiți când spun Steaua - SC Bacău?
Aia fost o înfrângere neagră, pe măsura unei umilințe pe care o trăiesc Barcelona sau Real Madrid. O umilință, mai ales că partida s-a disputat între meciurile cu FC Brugges. 

Roland Nagy: "Speedy Gonzalez - Florentin Petre avea foarte multe contacte cu mingea. Eu eram mai lent și trebuia să-l anihilez"

Ați jucat pentru UTA, FC Brașov, Steaua. Și mijlocaș central, dar mai ales în flancul stâng. Cine v-a pus cele mai mari probleme?
Florentin Petre avea o viteză ca Speedy Gonzalez, stăteam și îl analizam câteva zile, chiar și o săptămână. Era genul de jucător care te hărțuia non-stop, iar eu eram mai lent și trebuia să scot tot armamentul necesar pentru a contracara jocul lui. Făceam studiu câteva zile pe jocul lui, era și în anticamera echipei naționale în acea vreme și făcea un cuplu excelent cu Contra, la Dinamo. 

Speedy Gonzalez era chiar așa greu de blocat?
Atacurile lui Dinamo se construiau mult pe flancul lor drept și astfel Florentin Petre ajungea să aibă foarte multe contacte cu mingea, iar eu trebuia să-l anihilez. Când te prindea în relația unu la unu era foarte greu să-l deposedezi, așa că trebuia să mă pun în gardă. Timpul a arătat că a fost și un fotbalist care a jucat mult timp și în echipa națională a României. 

Cât de mult resimțeați fizic, să spun, un meci cu Dinamo și cum vă recuperați după o partidă de Liga Campionilor?
Meciurile de Champions League cu echipe mari precum Juventus, Borussia Dortmund sau Atletico Madrid ne storceau ca pe un burete. Încărcătura fizică și emoțională își spuneau cuvântul când întâlneai mari echipe ale Europei. Am dat de jucători valoroși pe partea mea, de Reuter de la Dortmund, Toricelli de la Juventus, Aguilera de la Atletico. 

FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-PSG 3-2,LIGA CAMPIONILOR (13.08.1997)
Roland Nagy vs Guerin, în turul dublei Steaua - PSG. Rai în plan depărtat / Foto: Sport Pictures

Chinul cu PSG. "M-au dus în cabinetul medical al stadionului, mi-au pus trei copci. Rai a avut capul mai tare. Dacă voiau, ne dădeau și șapte la Paris"

Două meciuri cu PSG v-au trecut prin toate stările posibile. 
Și pe la un mini-spital.

De ce?
Cu PSG am dat cap în cap cu Rai (n.r. - campion mondial cu Brazilia în 1994), aproape de tușa terenului. El a avut capul mai tare. Cred că era deja 2-0 scorul pe Parc des Princes. M-au dus în cabinetul medical al stadionului și mi-au pus vreo trei copci, totul era steril, totul era profsionist. Atunci am văzut pentru prima dată cum ce înseamnă să ți se acorde un astfel de ajutor medical chiar în arenă. În România, îmi spărsese capul la un meci cu Farul și m-au luat cu ambulanța și m-au dus la spital. 

S-a scris la un moment dat că a fost ceva îndoielnic la acel meci.
Am mai auzit, am văzut ce s-a scris, dar nu avea ce să fie în neregulă, aveau jucători de calitate. Dacă-și puneau mintea, ne dădeau și șapte, nu cinci! Au fost cu mult peste noi. Nu te iartă o astfel de echipă. S-au mobilizat, a ieșit totul. 

Nu v-ați mai reîntors în Franța, la Bastia.
Am scăpat, eram deja pe drum spre Germania, la Mainz. A fost un adevărat război acolo, cu durități demne de Divizia C, dar mi-aș fi dorit și eu să-i ajut pe băieți în acea bătălie. 

 • PSG - Steaua 5-0 (4-0), în manșa a doua a turului secund din preliminariile Ligii Campionilor (Paris, 27 august 1997). Au marcat: 2,21, 55, Simone 30, Maurice 40. În tur: Steaua - PSG 3-0 la masa verde, după 3-2 la finalul jocului din Ghencea. 
 • ECHIPE. PSG: Revault - Algerino, Roche, N'Gotty, Domi - Gava, Rai, Le Guen, Leonardo - Simone, Maurice. A mai jucat: Leroy. Antrenor: Ricardo Gomes 
 • Steaua: Ritli - Reghecampf, Csik, Răchită, Baciu, Miu - Militaru, D. Șerban, Rotariu, Nagy - Roșu. Au mai jucat: Ciocoiu, Hrib, C.Munteanu. Antrenor: Mihai Stoichiță
Roland Nagy Noah
Roland, alături de fiul său. Noah (15 ani), mijlocaș ofensiv la juniorii echipei UTA / Foto: arhivă personală
 • După șapte etape disputate, Gloria Lunca Teuz Cermei, formația la care Nagy e director tehnic, se află pe locul 8 din 10 echipe în Seria a 8-a, Liga 3
 • În perioada 2014-2016, Roland Nagy a fost antrenorul echipei UTA alături de care a reușit două promovări consecutive. Barajul de accedere în Liga 1 l-a pierdut în confruntarea cu FC Voluntari.
 • 17 meciuri a jucat Roland Nagy cu Steaua, în UEFA Champions League 

Citește în ultima parte a interviului cu Roland Nagy 

 • Cel mai talentat fotbalist pe care l-a antrenat. "Era la fel de talentat ca Dobrin, Balaci sau Hagi"
 • Ce le lipsește cel mai mult copiilor care vor să devină fotbaliști. Baza piramidei fotbalului românesc
 • Fotbalistul care ar putea impresiona la naționala României
Roland Nagy familie
Roland Nagy, alături de soția sa, Manuela Cristina, și fiul lor, Noah / Foto: arhivă personală
Etichete: steaua , ghencea , lacatus , florentin petre , steaua juventus , steaua-psg , roland nagy , interviu roland nagy

Digi24
Moartea misterioasă a unei vedete pe Instagram. Cadavrul ei a fost găsit complet dezbrăcat, la marginea unui drum
Moartea misterioasă a unei vedete pe Instagram. Cadavrul ei a fost găsit complet dezbrăcat, la marginea unui drum

Moartea misterioasă a unei vedete pe Instagram. Cadavrul ei a fost găsit complet dezbrăcat, la...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
mma
"Dezgustător". Luptă în cuşcă între o femeie de 63 de kilograme şi un bărbat de 240 de kilograme. Final total neaşteptat

Ce a păţit a doua zi fotbalista care a sfidat momentul de reculegere în memoria lui Diego Maradona
dapena
Cupa României, "16-imi" | UTA, ultima echipă calificată în optimile competiției! Toate rezultatele rundei
cupa romaniei
E gata! Dan Petrescu, OUT de la CFR: "E o decizie definitivă!" Neluţu Varga i-a găsit rapid înlocuitor: "Pe el îl vreau"
FOTBAL:CFR CLUJ-FC BOTOSANI, LIGA1 CASA PARIURILOR (17.10.2020)
Cine este şi ce spune fotbalista care a sfidat momentul de reculegere în memoria lui Diego Maradona
moment reculegere
Recomandările redacției
FC Barcelona v FC Internazionale - UEFA Champions League Group B
Live Video&Score UCL, etapa a 5-a | Șahtior - Real 0-0 și Lokomotiv - Salzburg 0-0, ACUM. Atletico - Bayern, duelul serii! Situația grupelor

Dennis Man, gata de duelurile ”de foc”, cu CFR Cluj și Craiova! Prima reacție a golgheterului de la FCSB după recuperare
Dennis Man, după un gol marcat pentru FCSB în meciul cu FC Botoșani / Foto: Sport Pictures
”S-a pierdut după retragere și nu l-a ajutat nimeni”. Mircea Lucescu, discurs tulburător despre Diego Maradona
Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev / Foto: Profimedia
Live Score&Video Fuchse Berlin - Dinamo, LIVE la Digi Sport 4. "Dulăii", conduși de liderul din European Handball League
HANDBAL MASCULIN:DINAMO BUCURESTI-USAM NIMES GARD, LIGA EUROPEANA EHF (24.11.2020)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Loredana, în cea mai sexy ținută de anul ăsta. Cum arată într-o pereche de pantaloni de piele minusculi
Loredana, în cea mai sexy ținută de anul ăsta. Cum arată într-o pereche de pantaloni de piele minusculi
Digi World
De ce nu trebuie să speli carnea de pui înainte de a o găti. Obiceiul banal îți poate afecta sănătatea
De ce nu trebuie să speli carnea de pui înainte de a o găti. Obiceiul banal îți poate afecta sănătatea
Digi Animal World
Cum a încercat o pisică să-și potolească foamea. Imaginile ei fac furori pe internet: ”Determinarea ei e remarcabilă!”
Cum a încercat o pisică să-și potolească foamea. Imaginile ei fac furori pe internet: ”Determinarea ei e remarcabilă!”
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate