steaua
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
Logo Steaua București / Foto: Facebook@CSASTEAUA
Proiect de 50 de milioane de euro la CSA Steaua
profimedia-0364049754
Constantin Budescu și aventurile eșuate din finalul carierei! A fost dat afară de 3 dintre ultimele sale 4 cluburi
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Digi Sport Matinal

Exclusiv Roland Nagy: "Îl studiam o săptămână pe Speedy Gonzalez. Mă hărțuia non-stop". Copcile cu PSG și golul SF al lui Del Piero

articol scris de Andru Nenciu
29.10.2020, 09:41

Roland Nagy (49 de ani) vorbește în partea a doua a interviului pentru Digi Sport despre impactul pe care l-a avut Steaua asupra sa la sosirea în Ghencea, dar și despre momentele speciale din Liga Campionilor. 

FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-JIUL PETROSANI,DIVIZIA A (24.04.1997)
Roland Nagy. pe vechiul stadion Steaua / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Rapid, sâmbătă, 20:30, DGS 1

De la meciurile cu zeii din atacul lui Juventus la lovitura care l-a băgat direct în mini-spitalul de pe Parc des Princes, arădeanul director tehnic în prezent la Gloria Lunca Teuz Cermei, în Liga 3, face o incursiune prin vestiarul Stelei și revede cu ochii minții zilele în care încerca să găsească soluții pentru un fost mijlocaș al naționalei.

FOTBAL:FC BRASOV-STEAUA BUCURESTI,DIVIZIA A (1.09.1993)
Roland Nagy, în duel cu Ilie Dumitrescu. într-un meci Brașov - Steaua din 1993 / Foto: Sport Pictures

În prima parte a discuției îmi spuneați că regretați că nu ați putut face pasul de la Mainz în prima ligă, la Hamburg. Mai aveți, totuși, vreun regret?
Înainte de Mondialul din America, jucam la Brașov, și jucam pentru naționala formată din jucători din campionatul intern. A fost un turneu în Argentina și trebuia să fac parte din acel lot, dar m-am accidentat și n-am mai ajuns. Poate aș fi avut și eu șanse să prind lotul pentru Statele Unite. 

Ce impact a avut trecerea de la Brașov la Steaua?
Ca să-ți faci o idee despre ce însemna prestanța și eleganța unui conducător îți zic că Ion Alecsandrescu vorbea la fel și cu Lăcătuș, care era o legendă a clubului, dar și cu mine, care abia venisem în Ghencea. O echipă cu fotbaliști mari precum Lăcătuș, Prodan, Gâlcă, Militaru, Adrian Ilie. Venisem de la FC Brașov, o echipă cu oameni deosebiți precum Romică Pașcu, Paul Enache, Nicolae Pescaru, Mihai Ivănecescu, cărora le port un mare respect. 

Romică Pașcu - Break-dance.
Break-dance, un om care trăia pentru fotbal. Dar cea mai mare recunoștință i-o port lui Marius Demian, profesorul meu de la juniori, antrenor la Școala Sportivă Gloria Arad. L-a antrenat și pe fratele meu, Ștefan Nagy, care locuiește în Germania, a mai jucat prin ligile inferioare, a cochetat cu Old Boys. Am jucat împreună cu fratele meu la FC Brașov (n.r.: Ștefan Piști Nagy, jucător dorit de Victoria București înainte de 1989).

Roland Nagy: "La Steaua am descoperit că aveam totul pe tavă. Eu aveam reflexul să-mi fac singur ghetele"


Ce v-ați luat din primii bani mai serioși de la Steaua?
Un apartament în Arad. 

Nu o mașină, cum e moda și în ziua de azi? 
Mașină aveam. Aveam un Audi 80 second-hand adus din Germania și țin minte că mi s-a părut o nebunie traficul în București când am venit de la Brașov. Am și avut emoții. La Steaua am descoperit că era totul pe tavă, că ni se pregăteau ghetele, că ni se uda gazonul, că ni se aranja echipamentul. Eu aveam reflexul să-mi fac singur ghetele, nu mi se părea ceva umilitor, dar am văzut cum arăta un club profesionist, de mare calitate, cu condiții, și asta a și ajutat echipa să ajungă de trei ori în grupele Ligii Campionilor.

Roland Nagy Steaua
Roland Nagy, (al patrulea, de la dreapta, rândul din mijloc), într-o echipă valoroasă a Stelei / Foto: arhivă personală

Apropo de încălțări, cu ce ghete ați jucat contra lui Juventus, 0-0, pe zăpadă, în Ghencea, în decembrie 1995?
Am jucat cu multicrampon, cum se joacă acum pe sintetic, alții au preferat să joace cu cuie, dar m-am ținut bine pe picioare, am scos un egal bun pentru noi și istoria Stelei. Și împotriva unor jucători uriași! 

Roland Nagy: "Lui Del Piero i se lipea mingea de picior, Vialli avea gambele cât butucii. Nici cu prelungitoare nu ar fi reușit Stelea, care era un portar senzațional, să apere șutul la vinclu"

Pe Delle Alpi, înainte cu trei trei luni, n-ați rezistat. 3-0 și un gol de poveste al lui Del Piero. Ce-a spus Stelea după acel golazo, ar fi putut să pareze vreodată șutul în vinclu, din colțul careului, al lui Del Piero?
Lui Del Piero i se lipea mingea de picior, era  fantastic. Nici Stelea care era un portar senzațional, cu talie, n-a reușit să ajungă la acea minge catapultată în vinclu. Nici dacă avea prelungitoare nu reușea, dar așa era Del Piero. Cum să blochezi acea echipă? Vialli era nemaipomenit, avea gambele cât butucii, Ravanelli era uriaș. Mi-aduc aminte că am făcut schimb de tricou cu Padovano la acel meci. Mai am tricoul lui Michael Zorc și al lui Aguilera. 

  • Juventus - Steaua 3-0, septembrie 1995, în Grupa C a Ligii Campionilor. Au marcat: Di Livio 34, Del Piero 39, Ravanelli 54
  • ECHIPE. Juventus: Peruzzi - Di Livio, Toricelli, Ferrara, Pessotto - Tachinardi, P. Sousa, Deschamps, Del Piero - Vialli, Ravanelli. Au mai jucat: Vierchowood, Conte, Padovano. Antrenor: Marcello Lippi
  • Steaua: Stelea - Csik, Doboș, Prodan, Pîrvu - Filipescu, Răducan, Gâlcă, Ad. Ilie - Lăcătuș, Vlădoiu. Au mai jucat: Nagy, Panait, Roșu. Antrenori: Dumitru Dumitriu și Mihai Stoichiță.

La ce vă gândiți când spun Steaua - SC Bacău?
Aia fost o înfrângere neagră, pe măsura unei umilințe pe care o trăiesc Barcelona sau Real Madrid. O umilință, mai ales că partida s-a disputat între meciurile cu FC Brugges. 

Roland Nagy: "Speedy Gonzalez - Florentin Petre avea foarte multe contacte cu mingea. Eu eram mai lent și trebuia să-l anihilez"

Ați jucat pentru UTA, FC Brașov, Steaua. Și mijlocaș central, dar mai ales în flancul stâng. Cine v-a pus cele mai mari probleme?
Florentin Petre avea o viteză ca Speedy Gonzalez, stăteam și îl analizam câteva zile, chiar și o săptămână. Era genul de jucător care te hărțuia non-stop, iar eu eram mai lent și trebuia să scot tot armamentul necesar pentru a contracara jocul lui. Făceam studiu câteva zile pe jocul lui, era și în anticamera echipei naționale în acea vreme și făcea un cuplu excelent cu Contra, la Dinamo. 

Speedy Gonzalez era chiar așa greu de blocat?
Atacurile lui Dinamo se construiau mult pe flancul lor drept și astfel Florentin Petre ajungea să aibă foarte multe contacte cu mingea, iar eu trebuia să-l anihilez. Când te prindea în relația unu la unu era foarte greu să-l deposedezi, așa că trebuia să mă pun în gardă. Timpul a arătat că a fost și un fotbalist care a jucat mult timp și în echipa națională a României. 

Cât de mult resimțeați fizic, să spun, un meci cu Dinamo și cum vă recuperați după o partidă de Liga Campionilor?
Meciurile de Champions League cu echipe mari precum Juventus, Borussia Dortmund sau Atletico Madrid ne storceau ca pe un burete. Încărcătura fizică și emoțională își spuneau cuvântul când întâlneai mari echipe ale Europei. Am dat de jucători valoroși pe partea mea, de Reuter de la Dortmund, Toricelli de la Juventus, Aguilera de la Atletico. 

FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-PSG 3-2,LIGA CAMPIONILOR (13.08.1997)
Roland Nagy vs Guerin, în turul dublei Steaua - PSG. Rai în plan depărtat / Foto: Sport Pictures

Chinul cu PSG. "M-au dus în cabinetul medical al stadionului, mi-au pus trei copci. Rai a avut capul mai tare. Dacă voiau, ne dădeau și șapte la Paris"

Două meciuri cu PSG v-au trecut prin toate stările posibile. 
Și pe la un mini-spital.

De ce?
Cu PSG am dat cap în cap cu Rai (n.r. - campion mondial cu Brazilia în 1994), aproape de tușa terenului. El a avut capul mai tare. Cred că era deja 2-0 scorul pe Parc des Princes. M-au dus în cabinetul medical al stadionului și mi-au pus vreo trei copci, totul era steril, totul era profsionist. Atunci am văzut pentru prima dată cum ce înseamnă să ți se acorde un astfel de ajutor medical chiar în arenă. În România, îmi spărsese capul la un meci cu Farul și m-au luat cu ambulanța și m-au dus la spital. 

S-a scris la un moment dat că a fost ceva îndoielnic la acel meci.
Am mai auzit, am văzut ce s-a scris, dar nu avea ce să fie în neregulă, aveau jucători de calitate. Dacă-și puneau mintea, ne dădeau și șapte, nu cinci! Au fost cu mult peste noi. Nu te iartă o astfel de echipă. S-au mobilizat, a ieșit totul. 

Nu v-ați mai reîntors în Franța, la Bastia.
Am scăpat, eram deja pe drum spre Germania, la Mainz. A fost un adevărat război acolo, cu durități demne de Divizia C, dar mi-aș fi dorit și eu să-i ajut pe băieți în acea bătălie. 

  • PSG - Steaua 5-0 (4-0), în manșa a doua a turului secund din preliminariile Ligii Campionilor (Paris, 27 august 1997). Au marcat: 2,21, 55, Simone 30, Maurice 40. În tur: Steaua - PSG 3-0 la masa verde, după 3-2 la finalul jocului din Ghencea. 
  • ECHIPE. PSG: Revault - Algerino, Roche, N'Gotty, Domi - Gava, Rai, Le Guen, Leonardo - Simone, Maurice. A mai jucat: Leroy. Antrenor: Ricardo Gomes 
  • Steaua: Ritli - Reghecampf, Csik, Răchită, Baciu, Miu - Militaru, D. Șerban, Rotariu, Nagy - Roșu. Au mai jucat: Ciocoiu, Hrib, C.Munteanu. Antrenor: Mihai Stoichiță
Roland Nagy Noah
Roland, alături de fiul său. Noah (15 ani), mijlocaș ofensiv la juniorii echipei UTA / Foto: arhivă personală
  • După șapte etape disputate, Gloria Lunca Teuz Cermei, formația la care Nagy e director tehnic, se află pe locul 8 din 10 echipe în Seria a 8-a, Liga 3
  • În perioada 2014-2016, Roland Nagy a fost antrenorul echipei UTA alături de care a reușit două promovări consecutive. Barajul de accedere în Liga 1 l-a pierdut în confruntarea cu FC Voluntari.
  • 17 meciuri a jucat Roland Nagy cu Steaua, în UEFA Champions League 

Citește în ultima parte a interviului cu Roland Nagy 

  • Cel mai talentat fotbalist pe care l-a antrenat. "Era la fel de talentat ca Dobrin, Balaci sau Hagi"
  • Ce le lipsește cel mai mult copiilor care vor să devină fotbaliști. Baza piramidei fotbalului românesc
  • Fotbalistul care ar putea impresiona la naționala României
Roland Nagy familie
Roland Nagy, alături de soția sa, Manuela Cristina, și fiul lor, Noah / Foto: arhivă personală

Etichete: steaua , ghencea , lacatus , florentin petre , steaua juventus , steaua-psg , roland nagy , interviu roland nagy


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Tennis - ATP/WTA World Tour 2017 Mutua Madrid Open 2017 Day Seven La Caja Magica, Madrid, Spain - 12 May 2017
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,8 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei

Ion Țiriac (84 de ani) a prezentat oficial, în cadrul unui eveniment, maşina Mercedes AMG One, care...

ACORD! Zinedine Zidane a bătut palma cu un club uriaș. Mai lipsește doar semnătura
EXCLUSIVE: Zinédine Zidane With His Wife Veronique Shopping At A Home Furnishings Boutique In Milan - 17 Apr 2024
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
Florin Prunea a văzut imaginile cu Ștefan Târnovanu și a reacționat: ”Să vezi ce-i rup eu urechile”
"Bijuteria" de 44 de milioane € de la Cluj-Napoca, transformată în mall. FOTO Noul proiect spectaculos
Screenshot 2024-04-19 091333
Recomandările redacției
profimedia-0364049754
Constantin Budescu și aventurile eșuate din finalul carierei! A fost dat afară de 3 dintre ultimele sale 4 cluburi

Video Manea a spus totul despre haosul de la CFR Cluj: ”E nevoie de un antrenor ca lumea. Să fie seriozitate”
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (19.04.2024)
Bayern Munchen, ofertă de 70.000.000 pentru un titular de la Barcelona
Ronald Araujo of FC Barcelona, Robert Lewandowski of FC Barcelonam Frenkie de Jong of FC Barcelona and Memphis Depay of FC Barcelona during the Liga match between FC Barcelona and Elche CF at Spotify Camp Nou in Barcelona, Spain.
Jucătorul lui Dinamo e încrezător înainte de FCU Craiova - Dinamo: ”Stăm bine fizic! Mergem să câștigăm!”
FOTBAL: POLI IASI - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (01.03.2024)
Citește și
Ce lovitură! FCSB vrea iar în Ghencea pentru a sărbători titlul
FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (6.08.2023)
Exclusiv "O să mergi să dai cu târnăcopul". Cum a fost Marius Lăcătuș la un pas să-și rateze cariera de fotbalist
Marius Lăcătuș
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Nora miliardară a Victoriei Beckham, criticată după debutul regizoral. Filmul în care joacă și rolul principal, considerat "un proiect făcut din vanitate"
Nora miliardară a Victoriei Beckham, criticată după debutul regizoral. Filmul în care joacă și rolul principal, considerat "un proiect făcut din vanitate"
Bebe Rexha, nemachiată și desculță, în colanți mulați și bustieră, la ora de sport. E mai sigură pe ea ca oricând
Bebe Rexha, nemachiată și desculță, în colanți mulați și bustieră, la ora de sport. E mai sigură pe ea ca oricând
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Bebe Rexha, nemachiată și desculță, în colanți mulați și bustieră, la ora de sport. E mai sigură pe ea ca oricând
Bebe Rexha, nemachiată și desculță, în colanți mulați și bustieră, la ora de sport. E mai sigură pe ea ca oricând
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”