profimedia-0769968904
Joan Laporta a primit o ofertă de ”de nerefuzat” pentru următoarele 10 sezoane
Dennis Man, șanse zero să rămână la Parma. Analiză inedită în presa italiană
Barcelona, Espagne. 16th Apr, 2024. Referee Istvan Kovacs of Romania gives a red card during the UEFA Champions League, Quarter-finals, 2nd leg football match between FC Barcelona and Paris Saint-Germain (PSG) on April 16, 2024 at Estadi Olmpic Llus Compa
Oficial Istvan Kovacs va arbitra la EURO 2024! Încă trei români vor fi la Campionatul European
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Sport Special

Exclusiv Romică Buia: "Dacă făceam 300.000 de dolari când m-a vrut Barcelona, azi aș valora 5 milioane de dolari!" Cum a marcat din spatele porții

articol scris de Andru Nenciu
24.09.2020, 08:27

Romică Buia e încântător și la 50 de ani. Fostul playmaker care a stat în probe la FC Barcelona în 1992 vorbește într-un interviu pentru Digi Sport despre ce a simțit prima dată când s-a transferat în străinătate și despre fotbaliștii de azi.

FOTBAL:FCM BACAU-POLI AEK 0-1 DIVIZIA A (25.04.2004)
Buia, în duel cu Florin Lovin, într-un meci Poli Timișoara - FCM Bacău / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: Voluntari - FCU Craiova, marți, 17:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Dinamo, marți, 19:30, DGS 1

Ultima dată director tehnic la Minaur Baia Mare, mijlocașul cu două selecții în naționala României și-a luat în serios rolul de bunic, dar își întreține pasiunea pentru sport jucând fotbal-tenis, în Timișoara, orașul care-l adula în urmă cu peste 15 ani. Mijlocaș cu o tehnică fină și execuții perfecte din loviturile libere, Romică Buia spune că ar putea evolua și azi, în Liga 3. 

Salut, Romică! Ce mai faci? În Baia Mare sau în Timișoara?
Salut! Sunt bunic, am grijă de nepoțica mea, fiica lui Darius, la Timișoara. După ce am ratat promovarea în Liga 2 cu Baia Mare am luat o pauză, voi vedea când mă întorc la antrenorat. Acum joc în Timișoara fotbal-tenis, chiar se miră cei tineri pe care-i bat câți ani am. Am amintiri frumoase de aici, m-am simțit foarte bine, spectatorii câștigau meciurile. Am bătut UTA, am bătut Steaua...

Și ai jucat în primul meci cu nocturnă pe "Dan Păltinișanu"!
Da, ce meci, am bătut Petrolul, e o seară care mi-a rămas vie în minte și acum, un moment istoric pentru fotbalul timișorean. Fotbalul nostru din prezent parcă nu are aceeași vibrație, aceeași frumusețe fără spectatori, fără freamătul tribunelor. Aștept și îmi doresc să se întoarcă spectatorii în tribune.

  • Pe 28 noiembrie 2003, Poli își inaugura instalația de nocturnă în meciul cu Petrolul Ploiești. Elevii lui Basarab Panduru se impuneau cu 2-1, în urma golurilor reușite de Ciprian Prodan și Buia, cu călcâiul. Pentru prahoveni a marcat Negoiță
  • Echipa lui Poli Timișoara în meciul cu Petrolul, scor 2-1: Cătălin Grigore – Dumitru, Șoltuz, Bătrânu, Ionuț Angheluță, Silviu Bălace - Balauru (Silvășan), Șuleap, Romeo Stancu - Buia (Vancea), Ciprian Prodan (Ilie Poenaru).

Romică Buia și secretul golului senzațional marcat din spatele porții

Te-am văzut marcând un gol senzațional din spatele porții, în urmă cu trei luni. Care e secretul tehnicii de lovire? Cât ai exersat?
Maseurul avea telefonul la el și l-am rugat să filmeze. Dintr-o joacă am filmat golul, dar am mai încercat de multe ori. Trebuie să imprimi foarte mult efect balonului, să lovești mingea perfect. Când jucam la Poli Timișoara mai încercam pe la antrenamente, prin pauză. De la Poli am cele mai frumoase amintiri, cu stadionul plin, meciuri cu 50.000 de spectatori în tribună.


Azi mai reușește goluri din poziții imposibile și Constantin Budescu. Ai văzut reușitele lui pe rețelele de socializare?
L-am văzut pe Budescu, are o tehnică de lovire a balonului senzațională. Golul din parcare mi-a plăcut, nu-mi dau seama cine ar câștiga un duel între mine și el al loviturilor din poziții dificile, dar cred că s-ar juca...

  • VEZI AICI golul marcat de Romică Buia din spatele porții, la un antrenament al fostei sale echipe, Minaur Baia Mare, la începutul lunii iunie

Dat în urmărire: golul de CNN înscrie pentru Rocar în poarta lui Răzvan Lucescu: "Nu-l mai găsesc nicăieri. Îl am doar în minte"

Pe ce loc ai include golul din spatele porții într-un top personal?
Într-un top personal?

Da.
Nu știu ce să zic... Am dat un gol minunat când jucam la Rocar, într-o victorie în deplasare, 3-2 cu Rapid. Răzvan Lucescu era în poarta lor, prin 2000. Caut și acum golul pe internet, dar nu-l mai găsesc. Mi-aduc aminte că în următoarea zi postul CNN l-a remarcat și l-a prezentat de mai multe ori la Faza Zilei. Din lateral, de la mare distanță am marcat.

Și nu-l mai găsești pe internet? 
Nicăieri! Îl am doar în minte.

Romică Buia: "Cu muncă și ambiție poate aș fi reușit la Barcelona. Oferea 300.000 de dolari pe mine, un apartament cu două camere în Baia Mare costa la acea vreme 1.000 de dolari"

Azi se tot vehiculează transferuri de fotbaliști tineri către echipe mari ale Europei, dar nu se concretizează vreunul. Când aveai 22 de ani, ai fost în probe la Barcelona. Care e istoria acelui episod?
Barcelona B a vrut să mă ia, am avut o șansă unică, dar n-a fost să fie. Am stat în pregătire o săptămână cu ei, am marcat două goluri într-un meci al Barcelonei B, dar nu s-a mai concretizat transferul. M-am pregătit și cu echipa mare de câteva ori. Am ieșit la masă cu Giovani (n.r. Ioan Becali) și cu Hristo Stoichkov, atunci i-am cunoscut și pe Andoni Zubizareta și Jose Mari Baquero. Marele Johann Cruyff mă urmărea cu atenție, îi plăcea de mine.

Cu muncă și ambiție poate că aș fi reușit, nu voi afla niciodată, pot doar să mai fac scenarii, să interpretez momentul în fel și chip, dar am zis că trebuie să las trecutul în urmă pentru a porni prezentul. Barcelona oferea 300.000 de dolari pe mine, dar conducătorii de la Baia Mare n-au vrut să mă dea. Un apartament cu două camere în Baia Mare era vreo 1.000 de dolari pe-atunci.

  • Barcelona îi avea în componență, printre alții, în perioada despre care vorbește Buia pe Zubizareta, Busquets, Ferer, Koeman, Nadal, Sergi, Alexanko, Bakero, Guardiola, M. Laudrup, Amor, Julio Salinas sau Stoichkov

Romică Buia, la 50 de ani: "Aș juca liniștit azi în Liga a treia". Cât ar valora dacă ar mai avea din nou 22 de ani

Fotbalul actual e marcat și de o luptă surdă între agenții și conducătorii de club care încearcă să ridice cota jucătorilor. Se ajunge la sume exagerate. Tu cât ai valora azi?
La ce sume se vehiculează în fotbalul de azi pentru fotbaliștii români... Cred că dacă aș fi jucat în fotbalul de azi aș fi valorat și eu 5 milioane de dolari.

Mult? Puțin?
Corect.

În urmă cu 10 ani spuneai într-un interviu că ai fi putut să evoluezi mai bine ca orice stelist. Azi în ce ligă ai reuși să mai joci?
În Liga 1... Nu! Dar în Liga a treia, da, cu siguranță! Aș juca liniștit. În Liga a doua nu știu dacă aș mai face față, am 50 de ani totuși.

De ce are o slăbiciune pentru Man, "magicienii" din Liga 1 care l-au încântat în ultimii ani și un pariu pentru viitor: "Sergiu Ciocan de la Gaz Metan Mediaș"

Nu te întreb despre supraevaluații de azi, dar te întreb care sunt preferații tăi dintre tinerii din Liga 1.
Eu îți răspund așa. Dintre copii îmi place cel mai mult Dennis Man, am o slăbiciune pentru el, mai ales că e stângaci. Din Liga 1 mi-a plăcut în ultimii ani de Eric, dar s-a cam îngrășat în ultima perioadă. Și, cel mai mult, un jucător care-mi amintea de mine e Lucian Sânmărtean. A fost încântător.

Interesant răspuns. Dar spune-mi acum un fotbalist mai puțin cunoscut din Liga 1 căruia tu îi prevezi un viitor promițător.
Ciocan de la Gaz Metan Mediaș, un jucător foarte bun, l-am antrenat la Comuna Recea.

  • Născut în Baia Mare, Sergiu Ciocan are 22 de ani, 1,73 m și poate evolua pe orice post din compartimentul median
  • 250.000 de euro e cota fotbalistului care are contract cu Gaz Metan până în iunie 2023
FOTBAL:FC BRASOV-POLI AEK 0-3 DIVIZIA A (1.11.2003)
Buia, în duel cu Laszlo Balint, într-un meci Poli - FCM Brașov / Foto: Sport Pictures

Romică Buia: "Dacă aș mai fi stat doi ani în Belgia, acum aș fi avut pensie". Scifo și Degryse i-au rămas în minte

Aș vrea să te mai întreb și dacă ai rămas cu vreun regret din cariera de fotbalist?
Că nu am putut să plec atunci la Barcelona, dar așa a fost să fie. Toate se întâmplă cu un scop în viață. Apoi, după ce am plecat în Belgia, la Germinal Beerschot, dacă aș mai fi stat doi ani, aș fi avut pensie acum, conform legilor lor, dar nu știam pe atunci care sunt avantajele de care beneficiază un fotbalist legitimat la cluburile lor.

Ce impact a avut asupra ta trecerea din România spre Belgia. Tu, la 23 de ani, un fotbalist tânăr din România.
L-am simțit mult mai dur, dar m-am acomodat repede. Fotbalul din Occident avea un impact puternic asupra unui fotbalist român, deja erai într-o altă lume. În Belgia se juca mult mai agresiv, era bazat mai mult pe forță. Dar am dat de fotbaliști mari și mă mândresc cu asta. De Enzo Scifo, de Marc Degryse, de Luc Nilis și de alții...

"Nea Piți mi-a spus că sunt un fotbalist foarte bun, dar să fiu atent cu viața extrasportivă". Sfatul lui Buia pentru fotbaliștii tineri 

Mai insist puțin pe regrete. Ai fost perceput mereu ca un fotbalist talentat care ar fi putut ajunge mult mai sus... 
Nea Piți (n.r. - Victor Pițurcă) mi-a spus odată că sunt un fotbalist foarte bun, dar să fiu atent cu viața extrasportivă. Asta le spun și eu jucătorilor tineri. Unii înțeleg, alții nu. Le-aș sugera celor tineri să meargă un an afară și apoi să se întoarcă în campionatul României. Vor reveni cu o altă mentalitate. Sunt sigur că și succesul naționalei de tineret de la Europeanul din 2019 s-a atins și datorită faptului că mulți componenți ai naționalei lui Rădoi evoluau în străinătate.

Te responsabilizează chiar și o scurtă experiență în străinătate?
Când am ajuns în Belgia, am văzut că ginerele președintelui era căpitan de echipă și ne ziceam că poartă banderola pentru că e omul lui. Ulterior, am văzut că era primul la alergare și avea mereu cei mai buni timpi. Se pregătea nemaipomenit. Și mai și lucra! Mă întrebai de regrete. Îmi pare rău și că n-am prins mai multe meciuri la națională, mai multe meciuri internaționale. Dar era o generație foarte valoroasă, era greu să prinzi lotul.

  • 2 selecții a strâns în naționala României Romică Buia
  • "Figo din Berceni" a jucat, printre alte echipe, la Universitatea Craiova, Germinal, Sportul Studențesc, Rocar, Poli Timișoara și Gloria Bistrița

Buia și o fotografie de la națională: "Noi purtam mustață, așa era moda, cum poartă azi fotbaliștii barbă"

Apropo de națională, am văzut de curând o fotografie clasică de început de meci al naționalei, cu tine, Tene, Ilie Dumitrescu, Jerry Gane, Gerstenmajer.
Da, o echipă frumoasă, era naționala formată din jucătorii din campionatul intern, dar era foarte puternică. Mai erau în acel prim 11 și Varga, Săndoi, Dorinel Munteanu, Timofte, Cheregi, Mihali.

Aveai un alt look, purtai mustață.
Așa se purta pe-atunci, era o modă, cum poartă acum mulți fotbaliști barbă. Dar sper să aibă și ambiția și determinarea noastră, a celor de-acum 30, 20 de ani. 

CITEȘTE ÎN PARTEA A DOUA A INTERVIULUI CU ROMICĂ BUIA

  • "Eu tot mă uitam după el și nu-l vedeam!" Farsa făcută de un fotbalist român celebru
  • "De ei treceam foarte greu, erau duri". Oamenii-zid din fotbalul românesc
  • Cel mai bun executant de lovituri libere
  • Premiera de la Sportul Studențesc

Etichete: fc barcelona , victor piturca , buia , gol din spatele portii , dennis man , romica buia , interviu buia , buia barcelona , sergiu ciocan


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori

O femeie a fost condamnată la cel puțin 17 ani de închisoare pentru uciderea unei adolescente în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ali-hebaiti11
Mai dur nu se putea! A venit ”nota de plată”, după gestul golănesc fără precedent făcut de un luptător către fata din ring

”Atacantul de 20 de milioane de euro” a semnat cu Rapid, dar a ajuns la FCSB: ”Recunosc. 600.000 de euro”
Screenshot 2024-04-22 at 16.35.01
Imaginile care schimbă totul! Tehnologia spaniolilor arată că golul lui Yamal din El Clasico trebuia validat
gol-barcelona
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Screenshot 2024-04-22 at 18.33.55
Gigi Becali, reacție categorică în cazul lui Mititelu Jr.: ”Am zis: ‘Băi, tată, uite care e treaba, ia ciomagul înapoi”
mititelu-gigi
Recomandările redacției
Barcelona, Espagne. 16th Apr, 2024. Referee Istvan Kovacs of Romania gives a red card during the UEFA Champions League, Quarter-finals, 2nd leg football match between FC Barcelona and Paris Saint-Germain (PSG) on April 16, 2024 at Estadi Olmpic Llus Compa
Oficial Istvan Kovacs va arbitra la EURO 2024! Încă trei români vor fi la Campionatul European

Ce au scris jurnaliștii germani despre un posibil transfer al lui Rrahmani la Werder! ”Bremen are concurență”
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (25.09.2023)
Foto La 40 de ani, e ”un pachet de mușchi”! Fotbalistul român a jucat doar 4 meciuri în 2024
marius-constantin
A decis! Thiago Silva a ales clubul la care va juca după ”era Chelsea”
London, England, 20th April 2024. Thiago Silva of Chelsea during the The FA Cup match at Wembley Stadium, London. Pictur
Citește și
Dennis Man și Valentin Mihăilă, criticați de italieni după Palermo - Parma 0-0: ”Se chinuie”
Dennis Man, Valentin Mihaila and Simon Sohm of Parma Calcio during US Lecce vs Parma Calcio, Italian football Coppa Ital
Exclusiv Marcel Răducanu a rostit șase cuvinte când a fost întrebat despre răbufnirea lui Victor Becali la adresa sa
marcel-raducanu1
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Dennis Man a hotărât! Cu cine semnează internaționalul român
Parma vs Pisa - Serie BKT 2023/2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”