Ilie Dumitrescu, intervievat de Octavian Vintilă la finalul jocului România - Belgia 2-1, din preliminariile lui World Cup '94, 13 octombrie 1993
Octavian Vintilă a murit! A rămas în istorie drept vocea de la Radio care a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice
Ce surpriză! Despărțiți de mai bine de 16 ani, cei doi au apărut din nou împreună: "Am primit multe telefoane!"
FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (20.04.2024)
Live Video&Text FCU Craiova - Dinamo 0-1, ACUM, Digi Sport 1. Milanov a deschis scorul în Bănie!
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 5 Superliga: FCU 1948 Craiova-Dinamo
Play-out

Exclusiv Soția i-a cerut lui Jean Vlădoiu să vină acasă cu tricoul lui Lothar Matthaus. Ce a urmat: "Am zis că pică cerul pe mine"

articol scris de Andru Nenciu
07.06.2021, 09:37

Jean Vlădoiu, președintele echipei FC Argeș, vorbește într-un interviu pentru digisport.ro despre momentul în care a descoperit calitatea umană a unui mare fotbalist, campion mondial în 1990, Lothar Matthaus. 

vladoiu
Jean Vlădoiu și Lothar Matthaus / Foto Getty Images
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Rapid, sâmbătă, 20:30, DGS 1

Momentele frumoase ale carierei trec uneori ca un abur fragil. Sunt istorisite cu patos, iar fiecare întâmplare are farmecul ei. Din inflexiunile vocii, Jean Vlădoiu (52 de ani) își dezvăluie respectul pe care-l poartă unor foști colegi de la FC Koln sau vechilor adversari.

Acompaniază povestirile din Bundesliga cu gesturi largi, iar perioada petrecută în vestiarul "Țapilor" îi rămâne lipită de suflet. Regretă că a decis să o părăsească pe FC Koln după doi ani, dar revede și acum cu ochii minții câteva secvențe. Din evantaiul cu amintiri, fostul atacant evidențiază și momentul în care soția sa i-a cerut să se întoarcă acasă cu tricoul lui... Lothar Matthaus.

Misiune grea pentru Jean! Mai ales că "task-ul" trebuia îndeplinit după un eșec al bavarezilor. 

FUSSBALL: 1.BUNDESLIGA Moenchengladbach
Jean Vlădoiu a jucat două sezoane la FC Koln, între 1996 și 1998 / Foto: Getty Images
  • Cum a plecat Bodo Illgner de la FC Koln la Real Madrid
  • Fotbalistul de la FC Koln care își "târa" piciorul: "Era tehnic ca Dan Petrescu"
  • Iranianul care le-a strivit speranțele lui Matthaus & Co

Ai jucat în Budesliga, în prezent mai mulți antrenori germani impresionează în fotbalul european. Care ar fi secretul lor?
În primul rând seriozitatea, apoi capacitatea lor de a scoate cea mai bună versiune din fotbaliștii de care dispun. Ai văzut și la Tuchel, a transformat o echipă și a făcut-o cea mai bună din Europa. Au o școală nemaipomenită, lucrează mult cu fiecare jucător în parte. 


Nu mai avem niciun român în Bundesliga. Când crezi că va reuși să ajungă acolo un tricolor?
Eu sper ca în cel mai scurt timp.

Ai jucat alături de mai mulți fotbaliști de top la Koln. Cu Toni Polster ai mai ținut legătura?
Din păcate nu am mai ținut legătura cu Polster. A fost cel mai bun prieten al nostru, al românilor (n.r.: - Dorinel Munteanu juca în aceeași perioadă). Eu jucam în spatele lui, stânga-dreapta, aveam libertate, el era vârf împins.

Uneori ne așezam în faza defensivă, veneam amândoi în apărare, eu coboram mai mult, iar el rămânea mai în față, ne schimbam în permanență. Un om fabulos! Pe lângă că era un mare fotbalist, era și un caracter mare, cum n-am mai întâlnit. El evolua cu 9 pe tricou eu cu 11, Munteanu cu 8.

FUSSBALL: KOELN
Jean Vlădoiu, în tricoul lui FC Koln / Foto: Getty Images

"Cei de la Koln îi puseseră lui Bodo Illgner o clauză de 2 milioane de mărci. Când a venit Real Madrid, au zis că e o glumă"

Aș vrea să te întreb altceva. Ce avea special Bodo Illgner?
Illgner a stat o jumătate de an, soția lui îi era impresar. Cei de la Koln i-au pus o clauză de reziliere de 2 milioane de mărci, și-au spus că niciodată nu va mai pleca Bodo la acea vârstă (n.r: - 30 de ani), cine să mai dea atât!?

A venit Real Madrid, au zis că e doar glumă și ni l-au luat direct! Chiar în toamna lui 1996. El a fost o pierdere mare, pentru noi a fost lovitură sub centură. Dacă scăpau adversarii de două-trei ori cu el, el ne scotea, avea o putere senzațională de a anticipa unde șutează adversarul.

"Henrik Andersen își târa piciorul... Era la fel de tehnic ca Dan Petrescu"

Cine te-a mai impresionat din acea echipă?
El, Sunday Oliseh, Henrik Andersen, căruia i-a rupt Van Basten piciorul, era fabulos danezul! Ce fotbalist! (n.r.: la Euro 92, la un clinci cu Marco van Basten, Andersen a suferit o ruptură a rotulei genunchiului stâng). Henrik târa piciorul după el, dar eu n-am văzut un fundaș lateral mai tehnic, era un fel de Dan Petrescu, la fel de tehnic.

Era fabulos, dar se vedea că a trecut printr-o accidentare gravă! Toni Polster, Henrik Andersen și Sunday Oliseh erau străinii de echipă națională, fotbaliști senzaționali.

Spune-mi un meci din Bundesliga pe care îl poți povesti și noaptea, trezit din somn! 
Când i-am bătut pe Bayern Munchen în deplasare, cu 2-0. Koln nu-i mai învinsese de 17 ani! (n.r.: februarie 1998, "dublă" Azizi). De la acel meci am tricoul lui Matthaus.  Mi-aduc aminte că ne-am dus fără Toni Polster, luase două galbene și n-a putut să joace și au adus un al treilea atacant, pe iranianul Azizi. A marcat în meciul acela două goluri.

Partea interesantă e că soția mea m-a rugat să schimb tricoul cu Lothar Matthaus, era feblețea ei. Eu, în sinea mea, mi-am zis: "Cum să mă duc după 2-0 să-i cer tricoul marelui Matthaus după ce i-am bătut cu 2-0!?" E fabuloasă asta!

Khodadad Azizi (50 de ani) a jucat la FC Koln între 1997 și 2000. La naționala Iranului, atacantul de 1,69 m a marcat 11 goluri în 47 de partide. S-a retras din fotbal în 2007, de la Vetra Vilnius. 600.000 de euro valora Azizi în 2004.

  • 28 februarie 1998, Bayern - FC Koln 0-2 (Azizi '49 penalty și '63)
  • Bayern Munchen: Kahn - Babbel, Helmer, Tarnat - Basler, Hamann, Matthaus, Nerlinger, Scholl - Elber, Jancker. Antrenor: Giovanni Trapattoni
  • FC Koln: Menger - Baumann, Schmidt, Dirk Schuster, Munch - Hauptmann, Tretshock, Thiam, Munteanu - Azizi, Vlădoiu. Antrenor: Lorenz-Gunther Kostner
FC Bayern Muenchen v Hannover 96 - Bundesliga
Lothar Matthaus, legenda lui Bayern Munchen / Foto: Getty Images

"Ion, nu-i problemă. Merg la cabine și-ți aduc un tricou curat". Vlădoiu: "Am crezut că-mi dă cu flit"

Și cum i te-ai adresat?
Mi-am tot zis... "Cum să mă duc eu după o înfrângere pentru ei!?" Mi-era rușine să-i cer tricoul lui Matthaus. Ce să-i zic!? "Faci schimb cu mine?" Până la urmă m-am dus când s-a terminat meciul, știam puțin limba germană, iar el mi-a zis: "Ion, nu-i problemă. Merg la cabine, iau un tricou curat și ți-l aduc!" Eu am zis: gata mi-a dat cu flit direct!

Dar tot mai sperai.
Noi aveam tot timpul două rânduri de echipament. Dacă era ploaie, ne schimbam la pauză. M-am dezbrăcat, mi-am aruncat tricoul pe jos -  cum aruncăm noi, fotbaliștii, după efort -, dar aveam unul curat în cuier. Dar șocul mare a fost când am intrat la duș. Colegii au început să mă strige: "Ion, Ion, e la ușa vestiarului Lotthar Matthaus!". Am zis că pică cerul pe mine!

Jean Vlădoiu: "Matthaus a vrut tricoul transpirat, rămăsesem șocat"

De ce?
Matthaus venise cu un tricou curat. Eu nu puteam să-l dau pe cel cu care evoluasem, așa că m-am dus să-l iau pe cel curat să i-l ofer. L-a luat, dar l-a pus la loc, în cuier și mi-a zis că-l vrea pe cel cu care jucasem, cel transpirat. L-am luat de pe jos... Rămăsesem șocat! Ce fotbalist, ce caracter! M-am dus la duș, curgea apa pe mine de dinainte. De emoții.

  • Campion mondial în 1990, Lothar Matthaus a jucat la Bayern în două perioade (1984-1989 și 1992-2000)
  • 150 de meciuri la echipa națională a strâns Matthaus, între 1980 și 2000
  • Matthaus a jucat la cinci ediții ale CM (1982, 1986, 1990, 1994, 1998)
FUSSBALL: 1. FC KOELN - STUTTGART 1:5 am 11.3.97
Jean Vlădoiu, într-un meci din Bundesliga / Foto: Profimedia

Mai ai tricoul lui Matthaus?
E și asta o poveste interesantă. Eu am avut obiceiul să dau tricourile prietenilor, tuturor celor care-mi cereau, nu puteam să rezist, nu-i puteam refuza, voiam să-i văd că sunt fericiți. Și, la un moment dat, după vreo 10 ani de la episodul din Munchen, mai aveam doar vreo trei tricouri: Lupescu, Răducioiu și Matthaus. Am zis să nu dau un tricou purtat de-ai mei, de români.

Și?
Și am pus mâna pe tricoul lui Lothar. Când am luat tricoul în mână, soția mea mi-a zis: "Ce faci? Cum să dai acel tricou!?"

Te-a convins din două întrebări?
Acum e deja pus într-o ramă și tricoul lui Matthaus. Gata, nu mă mai ating de el! A fost foarte încântată, am avut o colecție de vreo 30 tricouri, dar tot le-am dat prietenilor. Ce am mai păstrat am pus în ramă.

Bănuiesc că mai ai de la FC Argeș, de când ai debutat. 
Nu, nu. Și acum, băieții de la FC Argeș voiau să pună în muzeu un tricou purtat de mine la FC Argeș! De la FC Argeș!? Le-am zis că nu mai am nici de la Dinamo, Steaua sau Rapid, le dădeam pe toate. Aveau cu Mutu, voiau cu mine... Dacă am plecat din '90... De unde să mai am eu!? Aveam două tricouri, dacă plecam cu unul mă certa magazinerul că nu mai avem în ce să mai jucăm!

Etichete: lothar matthaus , jean vladoiu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele

Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Tennis - ATP/WTA World Tour 2017 Mutua Madrid Open 2017 Day Seven La Caja Magica, Madrid, Spain - 12 May 2017
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,8 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei

Ion Țiriac (84 de ani) a prezentat oficial, în cadrul unui eveniment, maşina Mercedes AMG One, care...

Zinedine Zidane a bătut palma cu un club uriaș. Încă lipsește semnătura
EXCLUSIVE: Zinédine Zidane With His Wife Veronique Shopping At A Home Furnishings Boutique In Milan - 17 Apr 2024
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
"Bijuteria" de 44 de milioane € de la Cluj-Napoca, transformată în mall. FOTO Noul proiect spectaculos
Screenshot 2024-04-19 091333
Transformarea fizică a Serenei Williams. Cum arată acum și ce spune legendara sportivă despre corpul ei
profimedia-0864108273
Recomandările redacției
FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (20.04.2024)
Live Video&Text FCU Craiova - Dinamo 0-1, ACUM, Digi Sport 1. Milanov a deschis scorul în Bănie!

Exclusiv A jucat la CFR Cluj și spune de ce Dan Petrescu nu revine acum în Gruia
FOTBAL:CHINDIA TARGOVISTE-CFR CLUJ, SUPERLIGA (07.08.2022)
Surpriză! A câștigat Roland Garros și Wimbledon, a fost numărul 1 mondial, iar acum și-a anunțat retragerea: ”Rămas-bun”
garbine-muguruza
PSG îi pregătește "lovitura de grație" Barcelonei, după umilința de pe Camp Nou
UEFA Champions League: FC Barcelona v Paris Saint Germain
Citește și
Thomas Tuchel nu mai e dorit la Bayern: ”Dezamăgiri și declarații ciudate! Nu se mai poate!”
Lothar Matthaus, cuvinte de laudă despre jocul echipei lui Xabi Alonso: ”Îmi amintește de Barcelona lui Messi”
FC Bayern Muenchen v Hannover 96 - Bundesliga
La 56 de ani, Donna D'Errico încă face furori în ținute provocatoare. Imaginile din jacuzzi au stârnit un val de reacții
La 56 de ani, Donna D'Errico încă face furori în ținute provocatoare. Imaginile din jacuzzi au stârnit un val de reacții
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Dinamoviștii joacă pe o primă extraordinară la meciul cu FCU Craiova
Dinamoviștii joacă pe o primă extraordinară la meciul cu FCU Craiova
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină relații intime cu partenerul de film, pentru o mai bună chimie pe ecrane
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină relații intime cu partenerul de film, pentru o mai bună chimie pe ecrane
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist | Video
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist | Video
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
Formula 1: calificări cu surprize în China. Marele campion a terminat pe locul 18
Formula 1: calificări cu surprize în China. Marele campion a terminat pe locul 18
Foto Ce face un milionar român la Dubai, ”când nu are chef să ia mașina”
arpad

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”