whiteeeeeeeee
Selecționerul a rupt tăcerea, după ce jucătorul a refuzat convocarea pentru a merge cu soția în vacanță în Dubai
Captură de ecran 2024-03-28 141131
Andrei Borza a venit cu replica, după ce a fost ”pus la zid” de Edi Iordănescu
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur
Digi Sport 1 Live
Acum

SPECIAL digisport.ro Ce au în comun marii fotbalişti ai lumii şi o explicaţie a succesului Stelei şi Viitorului

16.02.2013, 07:02

Ce au în comun Cristiano Ronaldo, Xavi, Falcao, Neymar, Cavani, Buffon, Robben, David Silva sau Hagi, Eusebio, Batistuta şi Roberto Baggio? Toţi sunt foşti sau actuali mari fotbalişti şi toţi sunt născuţi în primele două luni ale anului: ianuarie sau februarie. În Liga 1, nu mai puţin de 101 din 470 de fotbalişti au venit pe lume în aceste două luni. Să fie doar o coincidenţă? Se pare că nu...

ronaldo gol
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Totul începe în copilărie

Celebrul jurnalist şi scriitor canadiano-britanic Malcolm Gladwell scria în cartea sa "Outliers" (Excepţionalii-2008) că data naşterii este un bun factor predictiv al succesului unui viitor sportiv. Motivul este următorul: ligile inferioare se configurează în funcţie de grupele de vârstă şi aceste grupe de vârstă sunt împărţite în funcţie de anii calendaristici, la fel ca la clasele şcolare. 

Rezultatul este că micuţii de cinci ani născuţi în decembrie sunt în aceeaşi echipă cu alţi copii aproape cu un an mai în vârstă, născuţi în ianuarie sau februarie. La adulţi, diferenţa de un an aproape nu contează, dar la şase ani diferenţa de viteză, forţă, mărime şi agilitate dintre copii cu un an diferenţă este enormă.

Teoria lui Gladwell este că această diferenţă de început sfârşeşte prin a fi hotărâtoare pentru cei mici. Cei mai buni din fiecare generaţie (născuţi în lunile ianuarie sau februarie) din echipele de copii sunt selecţionaţi în cele mai bune echipe şi primesc antrenamente şi condiţii de pregătire mai bune decât cei mai "puţin dotaţi" (născuţi mai târziu în an). Graţie îmbunătăţirii acestor condiţii de la începutul "carierei" sportive, cei selecţionaţi intră într-un cerc al "privilegiaţilor" care vor face ca diferenţa dintre ei şi colegii lor mai mici cu câteva luni să se adâncească.


Teoria a fost confirmată de cercetători din Anglia şi Australia

Răspunsul la această teorie ar trebui să se găsească în ligile superioare, unde ajung cei mai buni din fiecare sport. Gladwell a realizat un tabel cu datele de naştere ale jucătorilor din liga de hochei canadian (sportul naţional în Canada) şi în cea de baseball din S.U.A. şi a confirmat prevalenţa celor născuţi în luna ianuarie.

La un an şi câteva luni distanţă de la lansarea cărţii lui Gladwell, teoria acestuia avea să fie verificată de un studiu al unor cercetători australieni de la Queensland University of Technology's Institute of Health and Biomedical Innovation. Cercetătorii Dr. Adrian Barnett şi Anette Dobson au analizat datele de naştere ale fotbaliştilor din Australian Football League (AFL), demonstrând că cei născuţi în primele două luni ale anului sunt în număr disproporţionat de mare faţă de cei născuţi în celelalte luni, mai ales cele de final de an. Rezultatele cercetării au fost publicate, în februarie 2010, pe site-ul ScienceDaily.com.

"Copii mai înalţi au un avantaj evident în faţa celor mai plăpânzi când joacă fotbal în mod organizat. Când eşti născut în ianuarie, ai aproape 12 luni avans faţă de cei născuţi în decembrie, iar acest lucru poate avea un efect uriaşi în viaţa ta", a explicat Dr. Barnett, care a observat că sunt cu 33% mai mulţi fotbalişti născuţi în luna ianuarie decât media şi cu 25% mai puţini în decembrie. Deloc surprinzător, teoria se confirmă şi în campionatul României.

Rezultatele nu au făcut decât să confirme ideea lui Gladwell, dar şi studii similare realizate în Marea Britanie. "Cercetările din Marea Britanie arată că cei născuţi la început de an se descurcă mai bine pe plan academic şi tind să aibă mai multă încredere. Iar pentru că activităţile fizice sunt foarte importante, înseamnă că cei mai mici de statură şi de vârstă se descurajează şi fac mai puţin sport", a mai explicat Barnett.

Campioana lumii avea peste 1/3 din lot născut în ian./feb.

În toamna aceluiaşi an, o altă analiză, a site-ului spaniol Cookingideas.es, verifică teoriile anterioare în campionatul spaniol de fotbal, Primera Division, dar şi în lotul naţionalei Spaniei, care cucerea Campionatul Mondial din Africa de Sud.

Astfel, 159 din cei 506 jucători din prima ligă spaniolă analizaţi (31%) sunt născuţi în primul trimestru al anului. În trimestrele doi şi trei au fost născuţi câte 25% din total, iar în ultimele trei luni din an doar 16%. Lunile ianuarie şi februarie au fost lunile cu cei mai mulţi fotbalişti din La Liga: 61 în ianuarie şi 57 în februarie.

Mai mult, din lotul de 23 de jucători care cucerea World Cup 2010, 9 erau născuţi în ianuarie şi februarie şi doar trei în ultimul trimestru (octombrie, noiembrie, decembrie).

Cum stau lucrurile în Liga 1? Deloc surprinzător, ţinând cont de precedentele prezentate, teoria se confirmă şi în campionatul României. Digisport.ro a analizat datele de naştere ale 470 de jucători din loturile celor 18 echipe din Liga 1 şi concluzia se poate vedea în tabelul alăturat. Cei mai mulţi fotbalişti din Liga 1 sunt născuţi în ianuarie (53). Urmează luna februarie, cu 48 de fotbalişti. Lunile cu cei mai puţini fotbalişti născuţi sunt chiar ultimele trei din an: octombrie (32), noiembrie (26) şi decembrie (31).

Clasamentul la zi al Ligii 1 şi numărul de jucători din lot născuţi în primele două luni ale anului:

1. Steaua - 9 (5 ianuarie, 4 februarie)
2. Astra - 6 (2 ianuarie, 4 februarie)
3. Vaslui - 3 (1 ianuarie, 2 februarie)
4. Pandurii - 6 (2 ianuarie, 4 februarie)
5. CFR Cluj - 7 (4 ianuarie, 3 februarie)
6. Petrolul - 6 (2 ianuarie, 4 februarie)
7. Dinamo - 5 (2 ianuarie, 3 februarie)
8. FC Braşov - 3 (0 ianuarie, 3 februarie)
9. Rapid - 2 (2 ianuarie, 0 februarie)
10. Concordia - 3 (1 ianuarie, 2 februarie)
11. Viitorul - 12 (8 ianuarie, 4 februarie)
12. Gaz Metan - 8 (4 ianuarie, 4 februarie)
13. Oţelul - 1 (0 ianuarie, 1 februarie)
14. Ceahlăul - 9 (6 ianuarie, 3 februarie)
15. CSMS Iaşi - 9 (6 ianuarie, 3 februarie)
16. U Cluj - 7 (3 ianuarie, 4 februarie)
17. Turnu Severin - 3 (2 ianuarie, 1 februarie)
18. Gloria Bistriţa - 3 (1 ianuarie, 2 februarie)

Hagi ţine cont de acest detaliu!

Viitorul Constanţa are cel mai tânăr lot din Liga 1, cu o medie de vârstă de 21,9 ani. Dintre cei 26 de jucători aflaţi la pregătirile lui Anghel, nu mai puţin de 12 (aproape jumătate) sunt născuţi în primele două luni ale anului, semn că Viitorul promovează în general cei mai mari şi mai bine pregătiţi jucători de la grupele de copii. Cap de listă este Denis Alibec, fost la Inter Milano, atacantul de 22 de ani căruia Steaua îi face cu ochiul insistent. Doar 9 jucători din formaţia lui Gică Hagi s-au născut mai târziu de luna martie, a treia a anului.

Mai mult, însuşi Gică Hagi este unul din cei născuţi în prima parte a anului, pe 5 februarie. Iar una din vedetele actuale din fotbalul mare, Arda Turan (Atletico Madrid), jucător descoperit şi lansat în fotbalul mare de "Rege", la Galatasaray, este născut pe 30 ianuarie.

Fără jucători din ianuarie-februarie te afunzi în clasament

Situaţia Stelei (9) şi a Viitorului (12) este una specială, dovadă că restul loturilor din Liga 1 prezintă un oarecare echilibru din acest punct de vedere în ceea ce priveşte lotul. Acest lucru nu este însă valabil pentru formaţiile îngropate în zona retrogradării. Gloria Bistriţa şi CS Severin, cele mai slabe echipe din campionat, au împreună doar şase fotbalişti născuţi într-una din primele două luni ale anului. Rapid, cu doar doi reprezentanţi ai acestui interval ianuarie-februarie, este doar pe locul 9, având poate cel mai slab sezon din ultimii 15 ani.

"El Clasico" e egal. Câte 5 fiecare

Cel mai mediatizat derby din lume, cel dintre Barcelona şi Real Madrid, oferă 10 jucători născuţi fie în ianuarie, fie în februarie. Unul dintre cei mai buni pasatori din lume, Xavi, este acompaniat pe lista Barcelonei de Valdes, Pique, Bartra şi Sergi Roberto. Marea rivală Real Madrid răspunde cu Arbeloa, Pepe, Callejon, Di Maria şi Cristiano Ronaldo! La ora actuală, în lume există doi marcatori extraordinari, cum istoria rar a consemnat. Iar faptul că unul dintre ei este născut pe 5 ianuarie 1985 nu este întâmplător, după cum am văzut.

Şi în alte sporturi, cei mai buni sunt din ianuarie şi februarie

Nu doar în fotbal se aplică regula celor născuţi în lunile ianuarie şi februarie. Iată alte câteva nume de sportivi celebri născuţi în cele două luni de început ale anului: Michael Jordan, Muhammad Ali, George Foreman, Wayne Gretzky, Babe Ruth, Oscar de la Hoya, Mark Spitz, John McEnroe, Joe Frazier.

Etichete: steaua , liga 1 , hagi , anglia , romania , spania , calendar , australia , viitorul , copii , pregatire , copii si juniori , ianuarie , nastere , februarie , nascuti , teorie , malcolm gladwell , vedete , sportivi , influente , educatie , rpegatire


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur

Ce surpriză! Schimbarea majoră pe care UEFA o ia în calcul pentru EURO 2024
”Nu mai pot. E inadmisibil!”. S-a săturat și vrea să plece din România!
ciprian marica
Exclusiv ”Ați avut ofertă de 8 milioane de euro?”. Șeful lui Dinamo a răspuns imediat și a lămurit situația
fcd
Citește și
Exclusiv ”Merită Ianis Hagi să fie la EURO?” Ce răspuns a oferit Anghel Iordănescu
iordanescu
Ianis Hagi, cerut titular la echipa națională: ”E singurul care poate face diferența”
Screenshot 2024-03-27 at 00.20.40
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Exclusiv ”Cazul Ianis” continuă: cum ar fi reacționat Edi Iordănescu, după ce a fost ”înțepat” de Gică Hagi

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale