muguruza
S-a retras după 25 de ani de tenis, iar spaniolii au dezvăluit câți bani are
TENIS:TRAGERE SORTI TURNEU TIRIAC OPEN ATP 250 (13.04.2024)
Ion Țiriac nu glumește: ”Dacă Mircea Lucescu vrea, fac și teren de fotbal”. Investiția pusă la cale
rednic
Exclusiv Rapid, replică pentru Mircea Rednic!
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Ilie Năstase împlinește azi 70 de ani: "Nu mă simt îmbătrânit. Mă simt ca la 69 plus unu"

19.07.2016, 09:53

Ilie Năstase împlineşte azi, 19 iulie 2016, 70 de ani. Primul lider ATP din istorie a rămas un personaj aparte în tenisul mondial, cu o carieră de succes și multe momente memorabile pe teren, atât prin calitatea și originalitatea jocului său, cât și prin gesturile care au provocat reacţii pline de entuziasm în rândul spectatorilor.

nastase bun
  • SuperLiga: Voluntari - FCU Craiova, marți, 17:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Dinamo, marți, 19:30, DGS 1

Pe teren, Ilie Năstase a fost şi este în continuare un one-man show care și-a căpătat mai multe nume. Supranumit "Bufonul din Bucureşti" sau "Prinţul clovn", fostul lider ATP a reușit să combine cu succes performanța și bucuria de a juca tenis, făcând jocul mult mai atractiv, atât pentru adversarii din circuit, cât mai ales pentru fanii care veneau în număr mare să-l vadă la lucru și încă o mai fac, căci "Nasty" n-a renunțat la tenis nici la 70 de ani. Participă la toate turneele destinate fostelor glorii și ridică în picioare asistența cu talentul și originalitatea sa.

"Nu ştiu, abia acum aflu cum mă simt la 70 de ani. Mă simt ca la 69 plus unu. Nu ştiu dacă sunt bătrân, nici nu mi-am dat seama. Nu-mi dau seama de la un an la altul dacă am îmbătrânit sau nu. Ca ani, da, am o vârstă, dar nu mă simt îmbătrânit. Ce să-mi doresc, să trăiesc în continuare, nu am ce să-mi doresc altceva. Nu am nimic special. Şi nici nu sărbătoresc într-un mod deosebit, doar cu câţiva prieteni. Eu de multe ori îmi petreceam ziua de naştere prin avioane, nu eram acasă. Nu prea îmi place să fac petreceri, ce să sărbătorim, că îmbătrânim? Ăsta e motiv de petrecere? Nu e o zi după care să mă omor în mod special, deşi românii sărbătoresc. Nici acum nu voi face o petrecere că împlinesc 70 de ani, nu e o zi diferită faţă de altele", a declarat Năstase într-un interviu pentru news.ro.

"Nasty" a fost primul lider al clasamentului jucătorilor profesionişti de tenis, iniţiat în august 1973. Cel mai bun român din istoria tenisului are în palmares un titlu la Roland Garros şi unul la US Open, precum şi alte 56 de trofee, la simplu. A mai disputat încă 38 de finale, printre care și două la Wimbledon. La dublu, Năstase a triumfat în 45 de turnee și a mai ajuns în 36 de finale, câștigând Roland Garros, Wimbledon şi US Open. Site-ul oficial al ATP îi face o caracterizare care spune multe despre talentul cu care Năstase a fost binecuvântat.

"Niciun jucător în istorie nu a fost mai înzestrat şi mai fascinant ca "Bufonul din Bucureşti" Ilie Năstase, cunoscut atât pentru magia pe care o făcea cu racheta, cât şi pentru comportamentul său bizar, chiar criticabil. A fost un comediant inegalabil, amuzând spectatorii cu poznele şi cu mimica lui, dar şi înfuriindu-i cu stângăciile şi cu ieşirile sale. În ciuda unui sistem nervos fragil şi a unui temperament dezordonat, Năstase putea face orice, iar când era concentrat, devenea un artist care crea cu mare originalitate şi stil", este caracterizarea pe care Năstase o are pe site-ul oficial al ATP.


Nu puţine au fost momentele ce au făcut din Năstase un "bad boy" al tenisului, în opinia adversarilor şi oficialilor, dar un "showman" în ochii publicului. În 1975, la Washington, Năstase şi-a scos pantoful şi l-a aruncat către un arbitru care strigase "greşeală de picior" când servea. Mimând că nu poate dezlega şireturile pentru a reîncălţa pantoful sport, adversarul său, Cliff Richey, s-a retras de pe teren. A revenit numai după ce l-a convins pe arbitru să-i acorde doar zece secunde lui Năstase pentru serviciu. Românul a refuzat şi a fost descalificat.

În 1974, în optimi, la Wimbledon, Ilie Năstase evolua împotriva americanului Dick Stockton. El a luat umbrela unui spectator şi s-a poziţionat la primire, cu umbrela într-o mână şi cu racheta în cealaltă.

"Nu am vrut să-i distrag atenţia lui Dick, cum au crezut unii. Am vrut să alung tensiunea. Credeam că va fi amuzant să joc câteva puncte cu umbrela în mână. A fost ceva spontan şi un clasic exemplu de ok, am pierdut meciul, dar le-am oferit spectatorilor puţină distracţie", a explicat peste ani Năstase gestul său.

La ediţia din 1981 a turneului de la Roland Garros, Năstase a jucat în optimi cu americanul Terry Moor. La un moment dat, deranjat de ploaia care începuse să cadă pe arena centrală, Năstase a luat şapca unui arbitru de linie şi a vrut să servească având capul acoperit. A renunţat şi i-a aruncat şapca înapoi arbitrului, dar aceasta a căzut pe zgură şi s-a murdărit. Năstase a alergat a ridicat-o, a scuturat-o de zgură şi apoi i-a returnat-o arbitrului, iar meciul a continuat.

Poate cel mai controversat episod al carierei lui este meciul cu John McEnroe din turul al doilea al US Open, ediţia din 1979. "Frank Hammond era arbitru de scaun", îşi aminteşte McEnroe, în autobiografia sa, despre acea partidă.

"Frank era cunoscut ca un arbitru capabil să controleze publicul şi pe jucători într-un meci dificil, dar în acea seară nu a avut nicio şansă. Nasty avea comportamentul lui cel mai urât. Trăgea de timp, se certa, îi înjura pe arbitri şi încerca să mă provoace. În mod remarcabil şi neobişnuit, m-am abţinut. În al treilea set, Frank şi-a pierdut calmul şi i-a dat lui Năstase un punct de penalizare. Publicul a decis atunci şi acolo că Frank nu mai putea face nimic bine. În al patrulea set, Nasty a contestat o altă decizie a unui arbitru de linie. S-a aşezat într-un scaun al unui arbitru de linie şi a refuzat să mai joace. Frank s-a rugat literalmente de el să continue, dar Nasty nu s-a ridicat. Era clar că o să piardă, dar a vrut să prelungească agonia tuturor. "Ghem de penalizare, Năstase. McEnroe conduce cu 3-1", a spus Frank. Năstase a ţâşnit de pe scaun şi, cu mâinile în şold, a început să strige obscenităţi către Frank. Publicul a înnebunit şi a început să arunce cu pahare de carton şi cutii de bere pe teren", a povestit fostul tenismen american.

"Mike Blanchard, arbitrul principal al turneului, a venit pe teren şi a vorbit cu mine şi cu Nasty. Imaginându-mi că o să câştig oricum şi dorind să evit o dezordine în tribune, am acceptat să continui. Blanchard i-a ameninţat pe spectatori că, dacă nu fac linişte, meciul va fi oprit. Când Frank a vrut să reia meciul, publicul a început să strige: "2-1, 2-1", scorul dinaintea întreruperii partidei. Din ce în ce mai tare. Nu mai văzusem şi nu am mai văzut niciodată un asemenea tărăboi, nici măcar în cele mai sălbatice întâlniri de Cupa Davis de pe continentul sud-american. În cele din urmă, Bill Talbert, directorul turneului, l-a dat afară de pe teren pe Frank şi l-a pus pe Blanchard în scaun. M-am simţit îngrozitor pentru Frank, atunci când l-am văzut coborând şi părăsind terenul, în timp ce lumea arunca în el cu gunoaie. Îşi pierduse credibilitatea. Aveam să aflu ulterior că acest meci i-a distrus în mare parte cariera",a continuat McEnroe.

Americanul l-a învins apoi destul de uşor pe Năstase, scor 6-4, 4-6, 6-3, 6-2. "Partida s-a încheiat pe la 00.30 dimineaţa. După meci, am fost într-un fel uimit, când Nasty a venit la mine şi mi-a spus: "Hei, hai să mergem să cinăm!". Asta a fost o altă lecţie: afacerile şi distracţia trebuie separate întotdeauna. "Sigur, hai să mergem!" am răspuns", a încheiat John McEnroe, care, atunci, la 19 ani, avea să câştige primul lui Grand Slam din carieră.

Năstase a continuat să-i facă să râdă pe spectatori şi după ce s-a retras, în 1985, în meciurile de veterani sau în cele demonstrative, la care a fost invitat cu regularitate. Pentru rezultatele sale şi pentru jocul său plin de talent, "Nasty" face parte din galeria celor mai mari tenismeni din toate timpurile. Dar el a devenit o legendă pentru că a făcut mai mult decât a trimite o minge peste fileu.

Întrebat dacă ar fi participat la Jocurile Olimpice dacă ar mai fi fost în activitate, Năstase a spus că nu consideră tenisul un sport olimpic şi că înţelege decizia Simonei Halep de a nu concura la Rio.

"Eu nu aş fi mers la Jocurile Olimpice niciodată, pentru că nu văd tenisul un sport olimpic. Şi nu văd multe sporturi, nici fotbalul, baschetul, voleiul, sau ce mai e pe acolo. Astea nu sunt sporturi olimpice. Eu văd atletismul, că doar cu maratonul s-a început. Dacă nu au fost înainte, de ce le-au băgat acum? Chiar nu am înţeles asta. Tenisul nu a fost sport olimpic. E decizia Simonei, e viaţa ei, ea ştie mai bine de ce nu merge la Olimpiadă. Nu pot să comentez în niciun fel, dacă ea spune că nu vrea să meargă de teama Zika, altă opinie nu mai e", a mai spus fostul mare tenismen.

Ilie Năstase, cifre şi elemente biografice:

- S-a născut la 19 iulie 1946, la Bucureşti;

- A început tenisul la CCA Bucureşti (actualul CSA Steaua);

- A câştigat 58 de titluri la simplu, printre care US Open (1972) şi Roland Garros (1973). A mai jucat încă 38 de finale, din care două la Wimbledon, 1972, pierdută în cinci seturi faţa lui Stan Smith şi 1976, pierdută în faţa lui Bjorn Borg.

- A câştigat 45 de titluri la dublu, printre care Roland Garros (1970, cu Ion Ţiriac), Wimbledon (1973, cu Jimmy Connors) şi US Open (tot cu Jimmy Connors). A mai disputat încă 36 de finale.

- A câştigat două titluri de Grand Slam la dublu mixt, la Wimbledon, în 1970 şi în 1972, în echipă cu Rosemary Casalas.

- A disputat trei finale cu echipa României în Cupa Davis, în 1969, 1971 şi 1972, toate pierdute în faţa SUA.

- A câştigat de patru ori Turneul Campionilor, în 1971, 1972, 1973 şi 1975. Doar Roger Federer (6 ori), Pete Sampras, Ivan Lendl şi Novak Djokovici (5 ori) au mai multe succese.

- La 23 august 1973, a fost primul lider al clasamentului ATP, poziţie pe care a deţinut-o 40 de săptămâni.

- A câştigat 780 de meciuri şi a pierdut 305, la simplu.

- A câştigat 2,076 milioane de dolari din tenis.

- În 1991, a intrat în International Tennis Hall of Fame.

- În 1996 a candidat fără succes la funcţia de primar al Capitalei.

- A fost preşedintele Federaţiei Române de Tenis (1999-2008).

- În 2009 a fost devenit de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Franţei.

- Este senator din 2012.

- A fost căsătorit cu Dominique Grazia, un fotomodel belgian, cu care are o fată, Nathalie, cu actriţa americană Alexandra King şi cu Amalia Teodorescu, având două fete, Alessia şi Emma Alexandra, cu aceasta din urmă. Acum este căsătorit cu Brigitte Sfăt.

Sursa: news.ro

Etichete: nastase , interviu ilie nastase , nastase 70 de ani


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul șocant al Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Ce făcuse în ultimele ore de viață
Cazul șocant al Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Ce făcuse în ultimele ore de viață

O femeie din Texas a fost găsită omorâtă în bătaie, în dulapul din dormitor, după ce ar fi căzut...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ali-hebaiti11
Mai dur nu se putea! A venit ”nota de plată”, după gestul golănesc fără precedent făcut de un luptător către fata din ring

”Atacantul de 20 de milioane de euro” a semnat cu Rapid, dar a ajuns la FCSB: ”Recunosc. 600.000 de euro”
Screenshot 2024-04-22 at 16.35.01
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
ali-hebaiti13
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Screenshot 2024-04-22 at 18.33.55
Imaginile care schimbă totul! Tehnologia spaniolilor arată că golul lui Yamal din El Clasico trebuia validat
gol-barcelona
Recomandările redacției
rednic
Exclusiv Rapid, replică pentru Mircea Rednic!

Gigi Becali îl vrea la FCSB, iar fotbalistul a reacționat: ”Mă motivează”
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FARUL CONSTANTA, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (15.03.2024)
Șansa lui Radu Drăgușin! Poate profita de accidentarea colegului său: anunțul venit din Anglia
Tottenham Hotspur v Manchester City, Emirates FA Cup, Fourth Round, Football, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 26 Jan 2024
Ibrahimovic trece la fapte după ce AC Milan a pierdut titlul în fața rivalilor de la Inter! Ce decizie a luat suedezul
ibra17
Citește și
Live Video&Score Ana Bogdan - Xiyu Wang, turul I la Madrid, LIVE VIDEO&SCORE, DGS 2. Irina Begu, victorie spectaculoasă
Tennis 2024: Billie Jean Cup - Romania v Ukraine
A fost în fruntea ierarhiei mondiale, iar acum se gândește la retragere. ”Aceasta este singura opțiune”
badosa
Fiica lui Ion Țiriac și-a arătat silueta perfectă într-o rochie extrem de decupată, dar și în costum de baie. "Zile magice" și relaxare
Fiica lui Ion Țiriac și-a arătat silueta perfectă într-o rochie extrem de decupată, dar și în costum de baie. "Zile magice" și relaxare
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Cine este prietenul care i-a salvat viața lui Adiță Mititelu! „Am uitat să încui ușa de la apartament…”
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Avem primele imagini cu Adrian Mititelu jr., după ce a fost în comă 10 ore! Cum arată acum fiul lui Adrian Mititelu senior
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Ucraina are nevoie de 6 sisteme de rachete Patriot. Grecia și Spania au dat unul. Ce face România?
Ucraina are nevoie de 6 sisteme de rachete Patriot. Grecia și Spania au dat unul. Ce face România?
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot
EXCLUSIV. Când aflăm dacă Simona Halep va face parte din echipa României la JO de la Paris. Anunțul directorului general al Federației Române de Tenis
EXCLUSIV. Când aflăm dacă Simona Halep va face parte din echipa României la JO de la Paris. Anunțul directorului general al Federației Române de Tenis
Simona Halep a coborât patru poziții în clasamentul WTA. Iga Swiatek, lider detașat în ierarhia mondială
SIMONA HALEP - DIGISPORT-157

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Digi World
El e pensionarul care susține că are vârsta biologică a unui bărbat de 38 de ani. Ce face zilnic pentru
El e pensionarul care susține că are vârsta biologică a unui bărbat de 38 de ani. Ce face zilnic pentru "a întineri" și care e scopul lui suprem
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”