halep bun

Halep, cota cea mai mică să câştige Turneul Campioanelor. Ce anticipează specialiştii

Ţiriac contestă dreptul de proprietate al BNR-ului pentru Arenele din Cotroceni

halep conf

Halep, despre problemele de la Arenele BNR. ”Ar fi păcat să pierdem turneul”

Halep Ţiriac
Momentele grele ale Simonei Halep

Ţiriac contestă dreptul de proprietate al BNR-ului pentru Arenele din Cotroceni

10.10.2017, 11:23
  • Liga 1, bătălia pentru play-off: Astra - Dinamo şi Iaşi - Viitorul sunt sâmbătă, ora 19:45, pe Digi Sport

  • Tenis: Turneul WTA de la Dubai e în direct la Digi Sport 2 în perioada 19-25 februarie

Ion Ţiriac speră ca Arenele BNR să revină cât mai curând în proprietatea statului şi contestă statutul de proprietar al terenurilor de tenis al Băncii Naţionale.

"Noi suntem cei care am fost generația de ieri, dar nu am semnat petiția doar eu și Ilie Năstase. Toată echipa de Fed Cup și toată echipa de Cupa Davis am semnat. A semnat-o și domnul președinte al Federației, în nume propriu. Petiția se va depune imediat ce vom termina, la Secretariatul General al Guvernului, la Ministerul Sportului și la Ministerul Finanțelor. Noi nu solicităm o hotărâre de Guvern, noi vrem o rezolvare, dar aşa e legea, nu pot să mă duc într-o instanţă fără să fi atenţionat. Suntem datori sportului, secretariatul Guvernului şi Finanţele trebuie să dea un răspuns în 30 zile. La Ministerul de Justiție ajungem mult mai târziu, o să vă spun și de ce. Vrem să inițieze de îndată demersurile necesare pentru ca statul român să redobândească folosința asupra acestora, în vederea administrării conform scopului și reintroducerea în circuitul sportiv național și internațional. BNR are cel mult dreptul de administrare, pe care eu nu i-l acord, pentru că a fost acordat fără drepturi de Ministerul Tineretului și Sportului, care în 1990 nu era proprietar", a declarat Ion Ţiriac, într-o conferinţă de presă.

Ţiriac e convins că Guvernul României poate intra fără probleme, gratis, în posesia Arenelor BNR, în schimbul cărora Banca Naţională a României a solicitat 35 de milioane de euro.

"Nimic din ce a fost înainte de comunism nu poate fi revendicat, nu mai prezintă relevanță şi nu mai pot fi invocate în mod valabil. Dacă Guvernul României va decide mâine dimineață să redobândească Arenele BNR, hotărârea nu mai poate fi anulată. Întregul patrimoniu deținut înainte de perioada comunistă a fost preluat de stat prin acte naționale, care nu pot fi contestate de BNR. În 2015, au încercat să înscrie niște acte dinainte de perioada comunistă, dovadă că nu aveau nimic la această înscriere din perioada comunistă sau după. În anul 2001 a solicitat restituirea arenelor de tenis, în baza legii privind imobilele preluate de stat în perioada comunistă, dar cererea le-a fost respinsă. Deci, toate încercările sunt nule. BNR nu ar fi solicitat restituirea dacă era convinsă că le are", a mai spus omul de afaceri.

Ţiriac a dezvăluit şi suma investită de BNR în complexul pentru care cere acum 35 de milioane de euro.

"Conform protocolului din 1991, BNR s-a obligat să achite 51.435,3 lei pentru Arenele BNR. Pe vremea aia, suma asta reprezenta cam 200 şi ceva de mii de dolari. Deci, BNR a cumpărat 17 hectare cu 200.000 de dolari, cu tot cu construcţii şi stadionul de fotbal. Asta când azi pentru o damigeană de ţuică te bagă în puşcărie ca ministru... Nimeni nu se uită la treaba asta? Cum e posibil aşa ceva? Nu am nimic cu guvernatorul Isărescu, nici cu BNR, dar cum e posibil aşa ceva? BNR are pretenţia că a cumpărat un teren în mijlocul Bucureştiului pentru 200.000 de dolari. După care vine acum şi zice că dacă statul vrea să o cumpere înapoi, suma e de 35 de milioane", a mai afirmat Ţiriac.

Ţiriac susţine că nu BNR-ul a investit primii bani după Revoluţie în Arenele din Cotroceni, ci chiar el.

"În 1990, eu personal am fost pe aceste arene, când comisia ITF a venit să vadă dacă se poate juca Cupa Davis în aprilie. Erau niște lăstărișuri mari cât casa, niște șobolănei aproape cât pisicile, dar era un iz de ordine și disciplină. Am trimis comisia acasă și le-am spus să vină în două luni. În 6 săptămâni, trustul de construcții Carpați a făcut această bază bibelou. Când au venit în martie să verifice, credeau că sunt pe altă planetă sau pe altă lume. Am plătit eu, puteam să îmi permit. A costat 300 sau 400.000 de dolari. Nu BNR a început să investească. Dumneaei (n.r. Simona Halep) a câștigat primul turneu acolo. Noi (n.r. Ion Țiriac și Ilie Năstase) am jucat puțin mai devreme, domnul Pavel a jucat puțin mai târziu. Noi cerem să ne dea ce aparține tenisului. Sunt niște trebuiri utopice în socieatea de azi, pe care nu le înțelege nimeni. Le mulțumesc organizațiilor care ne-au auzit, în sfârșit. Cum este Santiago Bernabeu în Spania și cum e Roland Garros la Paris, ăsta a fost leagănul tenisului românesc. Noi am crescut pe acest teren, apoi au venit ei și ele după aia să joace tot acolo. Ce Dumnezeu face cu baza asta, când a închis-o din prima zi în care a luat-o?", a mai spus Ion Ţiriac.

Problemele cu Terenul Central de la Arenele BNR, care nu a mai primit avizul ISU, au dus la mutarea turneului masculin de la Bucureşti la Budapesta, în timp ce meciurile cele mai importante ale turneului feminin au fost mutate pe un "Central" improvizat, cu tribune mobile.

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL CANALELOR DIGI SPORT

Citește și:
Video. Noroc incredibil pentru un copil. A căzut de la etajul 3, dar a fost prins în brațe de un bărbat

Video. Noroc incredibil pentru un copil. A căzut de la etajul 3, dar a fost prins în brațe de un bărbat

Impactul l-a doborât la pământ pe bărbat, dar a scăpat doar cu răni uşoare, iar copilul este...

digi24.ro
Citeşte şi

"Românii sunt marginalizaţi". Declaraţia lui Victor Hănescu despre Halep face valuri în Europa

hanescu si halep

Vremea se schimbă radical. Temperaturi de -20 de grade, în ultimul weekend de iarnă calendaristică

Vremea se schimbă radical. Temperaturi de -20 de grade, în ultimul weekend de iarnă calendaristică

"Halep era terminată"! Ţiriac a dezvăluit momentul critic prin care a trecut Simona

Halep Ţiriac

Detalii de ultimă oră oferite de Ţiriac despre cazul "Halep şi sponsorii tehnici"

simona-halep-avion
Comentarii

Cross

ProFM
Lora a anunţat vestea cea mare în direct la ProFM! Este super încântată

Lora a anunţat vestea cea mare în direct la ProFM! Este super încântată

ProFM
Transformarea acestui tânăr după o discuţie cu frizerul! De la 127 de kg. a ajuns un model de top

Transformarea acestui tânăr după o discuţie cu frizerul! De la 127 de kg. a ajuns un model de top

Digi Film
Il mai stii? Se iubeste cu o blonda sexy! Cum arata cea care l-a cucerit pe Linc din

Il mai stii? Se iubeste cu o blonda sexy! Cum arata cea care l-a cucerit pe Linc din "Prison Break"

Digi Film
Desfiintat pe internet! De ce au ras fanii de chipul lui Daniel Craig dupa aceasta aparitie

Desfiintat pe internet! De ce au ras fanii de chipul lui Daniel Craig dupa aceasta aparitie