• La Liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Francezul Florent Manaudou a decis, la 25 de ani, să renunțe la ritmul draconic al antrenamentelor de natație, la o lună după ce a câștigat două medalii olimpice la Rio (argint la 50 m liber și 4x100 m liber) și să urmeze programul complet de pregătire al unui club de handbal din Franța, anunță L'Équipe. Campionul olimpic de la Londra s-a alăturat echipei Aix-en-Provence, club de primă divizie în Franța, care însă are și o echipă secundă, în eșalonul doi.

Manaudou a vorbit încă din luna mai a acestui an despre posibilitatea de a se testa într-un alt sport. Fratele mai mic al lui Laure Manadou a explicat că nu “este vorba despre o retragere, la jumătatea drumului”, ci este o încercare de a-și gestiona inteligent cariera.

Sistemul în care evoluez este supus unei imense presiuni mediatice și vreau să mi ofer cea mai bună șansă ca, pe viitor, să aduc o nouă medalie olimpică Franței. Vreau să îmi regenerez resursele. Vin după două cicluri olimpice, cu medalii la două ediții ale Jocurilor și acum vreau pur și simplu să regăsesc plăcerea care a fost motorul meu principal de-a lungul acestor opt ani. Am decis astfel să fac o paranteză în ceea ce privește tripleta de antrenamente zilnice (două ședințe în bazin și o repriză de pregătire fizică). Vreau să evit situația în care aș merge înainte în virtutea inerției, fără vreun strop de bucurie, din motivele greșite”, a transmis Manaudou prin intermediul unui comunicat remis agenției France Press, preluat de întreaga media franceză. Handbalul reprezintă astfel, pentru înotătorul francez, un refugiu, în condițiile în care acesta își propune ca, și pe parchet, “să dea tot ce are mai bun și să găsească o sursă diferită de plăcere”.

Decizia lui Florent Manaudou a fost inspirată chiar de cel mai de succes olimpian din toate timpurile, Michael Phelps. “Am reținut lecția de viață oferită de Anthony Ervin și revenirea lui câștigătoare, dar și felul în care Michael Phelps și-a gestionat cariera: a luat o pauză prelungită, înainte de a reveni cu succes la natație”, a punctat Manaudou, care dă asigurări că va fi totuși prezent la Campionatele Naționale de natație ale Franței, programate în perioada 7-10 octombrie.

Aix-en-Provence este un club de handbal de tradiție în Franța, echipa masculină fiind antrenată în prezent de Jerome Fernandez, cel mai bun marcator din istoria echipei naționale a Franței (1456 goluri) și dublu campion olimpic (2008 și 2012).

Florent Manaudou este triplu medaliat olimpic, cvadruplu campion mondial în bazin lung, triplu campion mondial în bazin scurt și de 11 ori campion european (în bazin de 25 și 50 m).