• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Comitetul Olimpic Rus a anunţat, miercuri, crearea unui comitet ad-hoc însărcinat cu "curăţarea" Federaţiei Ruse de Atletism, acuzată de instanţele internaţionale de "dopaj organizat", pentru a le permite la timp atleţilor ruşi să se reintegreze în competiţii.

"Am decis crearea unui comitet ad-hoc, care va coordona această muncă. În primul rând, el va coordona schimbările care trebuie să fie făcute de federaţia noastră de atletism", a declarat Aleksandr Jukov, preşedintele Comitetului olimpic rus, după o reuniune cu colegii săi.

Acest nou comitet, din care vor face parte reprezentanţi ai diverselor federaţii sportive ruse, jurişti şi reprezentanţi ai Ministerului Sporturilor, va avea ca obiectiv să sugereze federaţiei măsuri împotriva dopajului, în acord cu recomandările instanţelor internaţionale, potrivit lui Jukov.

"Responsabilii federaţiei sunt în întregime de acord cu noi. Comitetul va putea deci începe lucrul. Obiectivul nostru principal nu este doar să remediem criticile Agenţiei mondiale antidoping, ci şi să curăţăm cu adevărat sportul nostru de dopaj", a mai precizat acesta.

Prima reuniune a acestui comitet ad-hoc se va ţine săptămâna viitoare.

Federaţia rusă de atletism anunţase duminică elaborarea unui plan anticriză, care să ajute la ridicarea, în următoarele trei luni, suspendării sportivilor ruşi decisă vineri de Federaţia internaţională de atletism (IAAF), cu nouă luni înainte de Jocurile Olimpice de la Rio.

"Toţi cei care sunt legaţi de dopaj, atleţi, antrenori sau specialişti, trebuie să fie pedepsiţi şi descalificaţi. Însă toţi atleţii 'curaţi', cei care nu au nimic de-a face cu dopajul, nu trebuie să fie privaţi de dreptul de a participa la competiţiile internaţionale", a subliniat Jukov.

"Trebuie să muncim din greu, dar simţim o reală susţinere din partea Comitetului Internaţional Olimpic, cu care suntem în contacte permanente, şi o înţelegere reciprocă", a asigurat el.

Noul preşedinte al federaţiei urmează să fie numit în cadrul unei reuniuni extraordinare pe 16 ianuarie, pentru un mandat care va merge până după încheierea Jocurilor Olimpice din 2016.

Agerpres