• Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Dinamo - CFR Cluj (azi, 21:45, Digi Sport 1)
  • Handbal, Liga Campionilor: CSM Bucureşti - Vistal Gdynia (azi, 16:00, Digi Sport 1)

Valencia s-a calificat entuziasmant în optimile de finală ale Europa League, "liliecii" trecând cu scorul general de 10-0 de austriecii de la Rapid Viena. Dubla victorie a echipei antrenate de Gary Neville este o veste bună şi pentru fotbalul românesc. Rezultatul de joi seară ajută România să nu piardă cel de-al doilea loc în preliminariile Ligii Campionilor în sezonul 2017/18.

Concret, Rapid Viena avea nevoie de cel puțin o victorie în cele două meciuri contra Valenciei, pentru ca Austria să depășească România în clasamentul coeficienților UEFA. Vienezii rămăseseră ultimii reprezentanţi ai Austriei în competiţiile continentale, iar Austria era singura țară care ne putea depăși în clasamentul coeficienților.

Astfel, cel puţin în următoarele două sezoane, Liga 1 va avea cinci echipe în cupele europene - două în preliminariile Champions League și trei în preliminariile Europa League.

Şase sezoane consecutive cu două echipe în UCL

Pentru România nu este o premieră să trimită mai mult de o echipă în Liga Campionilor. În preliminarii, cel puţin. Între 2007 şi 2012, Liga 1 a avut de fiecare dată câte două reprezentate în cea mai importantă competiţie continentală. O singură dată s-a întâmplat, însă, ca ambele formaţii să joace în faza grupelor.

În sezonul 2008/09, campioana CFR Cluj a mers direct în grupe, unde a înfruntat AS Roma, Chelsea şi Bordeaux, în timp ce Steaua a avut nevoie de o dublă cu Galatasaray pentru a ajunge în grupe, unde a obţinut un singur punct în duelurile cu Bayern Munchen, Fiorentina şi Olympique Lyon.

Cu un an înainte, cele mai titrate echipe din Liga 1, Steaua şi Dinamo, au reprezentat România în Champions League, însă doar roş-albaştrii au evoluat în grupe. Actuala campioană a trecut în preliminarii de Zaglebie Lubin şi BATE Borisov, în timp ce alb-roşiii au pierdut controversat dubla cu Lazio.

În ceilalţi ani, România a mai fost prezentă în grupe cu CFR Cluj, de două ori, Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi, în timp ce FC Vaslui, de două ori, Unirea Urziceni şi Poli Timişoara s-au oprit în preliminarii sau în play-off.

Reprezentantele Ligii 1 nu au profitat, însă, de contextul favorabil, iar rezultatele slabe înregistrate de în acei ani nu doar în UCL, dar şi în Europa League au dus la scăderea dramatică a coeficientului României.

Excepţiile Unirea Urziceni şi CFR Cluj, care au fost aproape de ieşirea din grupe în Liga Campionilor, sau Steaua, care a ajuns până în optimile de finală ale Europa League, nu au fost suficiente, astfel că, din sezonul 2013/14, ţara noastră a rămas cu o singură echipă în prima competiţie continentală.

Cu ajutorul Valenciei, fotbalul românesc a primit şansa de a trimite din nou două echipe în Liga Campionilor mai mult de un sezon. Acum depinde de reprezentantele Ligii 1 cum vor gestiona un nou moment favorabil

ECHIPELE DIN LIGA 1 ÎN CUPELE EUROPENE, SEZOANELE 2007/08 - 2012/13

Sezonul 2007/08

Liga Campionilor - Steaua (locul 4 în grupa H); Dinamo (eliminată în turul 3 preliminar)
Cupa UEFA - CFR Cluj (eliminată în turul 2 preliminar); Oţelul Galaţi (eliminată în turul 2 preliminar); Rapid (eliminată în turul 1); Dinamo (eliminată în turul 1)
UEFA Intertoto - Oţelul Galaţi (calificată în Cupa UEFA); Gloria Bistriţa (eliminată în turul 3)

Sezonul 2008/09

Liga Campionilor - CFR Cluj (locul 4 în grupa A); Steaua (locul 4 în grupa F)
Cupa UEFA - Rapid (eliminată în turul 1); Dinamo (eliminată în turul 1); Unirea urziceni (eliminată în turul 1); Poli Timişoara (eliminată în turul 1); FC Vaslui (eliminată în turul 1)
UEFA Intertoto - FC Vaslui (calificată în Cupa UEFA)

Sezonul 2009/10

Liga Campionilor - Unirea Urziceni (locul 3 în grupa G); Poli Timişoara (eliminată în play-off)
Europa League - Poli Timişoara (locul 4 în grupa A); Dinamo (locul 3 în grupa F); Steaua (locul 4 în grupa H); CFR Cluj (locul 4 în grupa K); Unirea Urziceni (eliminată în 16-imile de finală)

Sezonul 2010/11

Liga Campionilor - CFR Cluj (locul 4 în grupa E); Unirea urziceni (eliminată în turul 3 preliminar)
Europa League - Steaua (locul 3 în grupa K); FC Timişoara (eliminată în play-off); FC Vaslui (eliminată în play-off); Unirea Urziceni (eliminată în play-off); Dinamo (eliminată în turul 3 preliminar)

Sezonul 2011/12

Liga Campionilor - Oţelul Galaţi (locul 4 în grupa C); FC Vaslui (eliminată în turul 3 preliminar)
Europa League - Steaua (eliminată în 16-imile de finală); Rapid (locul 4 în grupa C); FC Vaslui (loul 3 în grupa D); Gaz Metan mediaş (eliminată în play-off); Dinamo (eliminată în play-off)

Sezonul 2012/13

Liga Campionilor - CFR Cluj (locul 3 în grupa H); FC Vaslui (eliminată în turul 3 preliminar)
Europa League - Steaua (eliminată în optimile de finală); CFR Cluj (eliminată în 16-imile de finală); Dinamo (eliminată în play-off); FC Vaslui (eliminată în play-off); Rapid (eliminată în turul 3 preliminar)