• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

Cristi Chivu cunoaşte foarte bine fotbalul italian, unde a evoluat timp de 11 ani, la AS Roma şi Inter Milano, iar înaintea amicalului din această seară dintre squadra azzurra şi naţionala României a prefaţat întâlnirea de la Bologna, într-un interviu acordat celor de la Gazzetta dello Sport.

Fostul căpitan al "tricolorilor" l-a comparat pe selecţionerul Anghel Iordănescu cu unul dintre cei mai de succes antrenori din istoria Italiei, Giovanni Trapattoni, şi i-a lăudat pe cei doi români din Serie A TIM care se vor afla pe teren diseară, Ciprian Tătăruşanu şi Vlad Chiricheş.

De asemenea, câştigătorul Ligii Campionilor cu Inter în 2010 susţine că prezenţa României la Campionatul European de anul viitor nu este întâmplătoare.

"România este o echipă încă în construcţie, dar cu o idee clară. Joacă 4-2-3-1 ca sistem de bază. Este cea mai bună alegere, ţinând cont de jucătorii pe care îi avem la dispoziţie. E o echipă solidă, organizată, care nu marchează mult, dar nici nu primeşte multe goluri. Calificarea la Euro nu a fost o întâmplare, în ciuda norocului de a nimeri într-o grupă nu foarte dificilă.

Selecţionerul nostru este precum Trapattoni al vostru. Este foarte respectat, are o mare experienţă, nu încearcă să inventeze ceva. Eu aş fi chemat mai mulţi tineri la un astfel de amical, ar fi fost un test bun pentru ei. Dar îl înţeleg. Are puţină calitate la dispoziţie şi trebuie să facă faţă unei presiuni mari", a spus Chivu.

În opinia celui care a evoluat de 200 de ori în campionatul Italiei pentru Roma şi Inter, atacul este principala problemă a naţionalei României.

"Marica a avut probleme cu accidentările şi acum nu are echipă. Keşeru nu e un atacant care să dea profunzime, iar Stancu marchează foarte puţin", a explicat Chivu.

Ciprian Tătăruşanu are un sezon foarte bun în Serie A TIM, unde este lider cu Fiorentina, iar Cristi Chivu consideră că fostul portar al Stelei a crescut mult în Italia. Cuvintre frumoase are şi despre Vlad Chiricheş, care a fost folosit mai mult în meciurile pe care Napoli le-a disputat în Europa.

"Serie A i-a dat foarte multe lui Tătăruşanu. Cu el, România joacă mult mai liniştită. Are o stăpânire de sine incredibilă. Mă uit la el de multe ori şi mă întreb: "Are vreodată emoţii?".

Chiricheş a avut de suferit din cauza anului dificil de la Tottenham, încă îşi caută cea mai bună formă. Dar în naţională a făcut cele mai bune meciuri. Are încredere mai mare, e mai concentrat. Acest amical îi prinde bine", a afirmat Chivu.

Jucător al Interului timp de şapte sezoane, perioadă în care a cunoscut cele mai mari satisfacţii din carieră, Chivu speră ca echipa lui Roberto Mancini să cucerească primul titlu după o pauză de şase ani. După 12 etape, gruparea nerazzurra este pe locul 2 în Italia, la egalitate de puncte cu liderul Fiorentina.

"Sper ca Inter să câştige Scudetto, dar depinde cum va fi situaţia în martie. Faptul că nu pierde energie în Europa s-ar putea simţi la acel moment. În orice caz, printre favorite sunt Roma, Napoli, Fiorentina, dar şi Juventus, care are automatisme de echipă mare", a precizat Cristi Chivu.