• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

România a câştigat la limită primul amical din 2016, 1-0 cu Lituania, la Giurgiu, unicul gol al partidei fiind marcat în repriza a doua de debutantul Nicuşor Stanciu.

Meciul a avut parte de un început confuz. Organizatorii au comis o gafă uriaşă, încurcând imnurile celor două ţări.

Cu o formulă de echipă experimentală, în care s-au regăsit Măţel, Steliano Filip sau Florin Tănase, "tricolorii" au avut o prestaţie neconvingătoare în primele 45 de minute.

Torje a fost primul care a încercat să ameninţe poarta oaspeţilor, cu un şut fără preluare, dar mingea a trecut pe lângă poartă. Apoi, Bogdan Stancu a marcat după o acţiune frumoasă a elevilor lui Anghel Iordănescu, dar reuşita sa a fost anulată pentru offside.

Lituanienii au replicat pe finalul primei părţi, când Spalvis a executat înşelător o lovitură liberă de la marginea careului, Pantilimon a fost atent şi a respins. Chiar înainte de pauză, şutul deviat al lui Torje a trecut puţin pe lângă, iar Măţel a trimis tare peste poartă.

După reluare, lovitura de cap trimisă de Moţi, după un corner executat excelent de nou-intratul Nicuşor Stanciu, a ocolit poarta. Abia intrat pe teren, Andrei Ivan a avut la rândul său şansa de a deschide scorul, dar a fost blocat de portarul lituanian Zubas, care a avut un reflex foarte bun.

În minutul 65, Nicuşor Stanciu şi-a încununat debutul cu un gol superb - şut imparabil de la aproximatic 25 de metri - şi a confirmat că este într-o formă extraordinară.

Reuşita stelistului avea să rămână singura a partidei. Până la final, un alt jucător al campioanei, Alin Toşca, şi-a făcut debutul în naţională, care acum aşteaptă duelul de la Cluj cu Spania, actuala campioană europeană.


 

LIVE TEXT

Min. 90+3 - FINAL DE MECI la Giurgiu! România a câştigat primul amical din 2016, 1-0 cu Lituania, datorită golului marcat în repriza a doua de debutantul Nicuşor Stanciu. 

Min. 86 - O altă schimbare în echipa României. Steliano Filip i-a lăsat locul unui alt debutant, Alin Toşca. 

Min. 83 - Antrenorul oaspeţilor face încă două schimbări. Au ieşit Cernych şi Petravicius şi au intrat Panka şi Veliulis.

Min. 80 - Primul cartonaş galben al meciului l-a primit Girdvainis.

Min. 76 - Încă o schimbare efectuată de Iordănescu. Golgheterul Ligii 1, Ioan Hora, l-a înlocuit pe Bogdan Stancu. 

Min. 68 - Încă două modificări la oaspeţi. Kuklys şi Matulevicius, atacantul celor de la FC Botoşani, au intrat pe teren, înlocuindu-i pe Slivka şi Spalvis. 

Min. 65 - GOOOOOOOOOOOL, 1-0 România! Aflat la debutul în echipa naţională, Nicuşor Stanciu a deschis scorul cu un şut frumos de la aproximativ 25 de metri. Stelistul confirmă astfel momentul excelent pe care îl traversează. 

Min. 60 - Abia intrat pe teren, Andrei Ivan a ratat cea mai mare ocazie a echipei noastre. Jucătorul lui CSU Craiova a trimis la colţul scurt după un corner, dar Zubas a avut un reflex excelent şi a respins. Pe urmărire, acelaşi Ivan a încercat o foarfecă, dar mingea nu a prins spaţiul porţii. 

Min. 58 - Alte modificări în echipa României. Au ieşit Torje şi Sânmărtean şi au intrat Andrei Ivan şi Ovidiu Hoban. La oaspeţi, Mikoliunas i-a luat locul lui Luksa. 

Min. 51 - Din cornerul acordat la faza precedentă, executat de acelaşi Stanciu, Moţi a trimis periculos cu capul, dar pe lângă poarta lui Zubas. 

Min. 50 - O primă acţiune importantă a lui Nicuşor Stanciu, care a accelerat şi a încercat un şut de la distanţă, deviat, însă, în corner de un adversar.

Min. 49Slivka nu a reuşit să profite de o eroare a lui Chiricheş, şutul său de la marginea careului fiind unul slab, fără probleme pentru Pantilimon. 

Min. 46 - Două schimbări în 11-le României. Nicuşor Stanciu şi Claudiu Keşeru i-au înlocuit pe Florin Tănase şi Raul Rusescu. Pentru Stanciu, este debutul în echipa naţională. 

Min. 46 - A început repriza a doua. 

Min. 45+1 - PAUZĂ la Giurgiu! România şi Lituania sunt la egalitate, scor 0-0, după o primă repriză slabă. 

Min. 45+1 - Prima repriză se încheie cu şutul de la distanţă al lui Măţel, care a trecut peste poarta lui Zubas.

Min. 45 - Torje a pătruns pe partea dreaptă şi a şutat din interiorul careului cu piciorul stâng. Mingea a fost deviată de un jucător lituanian şi a trecut puţin pe lângă poartă.  

Min. 43 - Lituania a avut cea mai mare şansă a primei reprize. Spalvis a executat bine o lovitură liberă de la marginea careului, dar Pantilimon a fost atent şi a reuşit să respingă şutul înşelător al atacantului oaspeţilor. 

Min. 38 - Încă un şut pe poartă al echipei României, trimis de Torje, dar din nou fără emoţii pentru Zubas, care a prins uşor. 

Min. 33 - Stancu, cel mai activ jucător al României până acum, a tras de la marginea careului, dar mingea a trecut peste poarta lui Zubas. 

Min. 30 - Joc de slabă calitate al ambelor echipe, iar ocaziile mari lipsesc. România domină din punct de vedere ale posesiei, dar prestaţia elevilor lui Anghel Iordănescu este una neconvingătoare. 

Min. 18 - Prima minge pe poartă a meciului. Bogdan Stancu a trimis cu capul de la 6 metri, dar prea slab pentru a-l putea învinge pe portarul lituanian. 

Min. 13 - Bogdan Stancu a trimis mingea în poartă, după o fază frumoasă a "tricolorilor", dar reuşita atacantului român nu a fost acordată, din cauza unei poziţii de offside. 

Min. 11 - Torje a încercat un şut fără preluare de la apreoximativ 20 de metri, dar nu a lovit foarte bine mingea, care s-a dus la mare distanţă de poartă. 

Min. 5 - Emoţii pentru Steliano Filip, care a rămas întins pe gazon timp de câteva secunde. Dinamovistul şi-a revenit, însă, şi va continua meciul. 

Min. 1 - A început meciul. "Tricolorii" au avut lovitura de start. 

UPDATE 20:00 - Înaintea meciului a fost ţinut un moment de reculegere, în memoria victimelor atacurilor teroriste de la Bruxelles. 

UPDATE 19:55 - Meciul a început cu o mare eroare a organizatorilor. De la staţia de amplificare a arenei din Giurgiu s-a auzit mai întâi imnul României, nu cel al oaspeţilor, aşa cum ar fi fost normal. 

UPDATE 15:35: Avem primul 11 al lui Anghel Iordănescu:

România (4-2-3-1): Pantilimon - Măţel, Moţi, Chiricheș, Filip - Pintilii, Sânmărtean - Torje, Fl. Tănase, Stancu - Rusescu
Antrenor: Anghel Iordănescu

Lituania (4-2-3-1): Zubas - Vaitkunas, Georgas, Girdvainis, Andriuskevicius - Slivka, Zulpa - Petravicius, Cernych, Luksa - Spalvis

Antrenor: Edgaras Jankauskas