Cristiano Ronaldo a bătut deja noi recorduri de la debutul Euro 2016 şi poate stabili noi performanţe de excepţie chiar în această seară, după finala contra Franţei.

Starul naţionalei Portugaliei şi-a consolidat la competiţia din Franţa primul loc în clasamentul celor mai buni marcatori din toate timpurile la Europene, incluzând aici şi preliminariile.

Lusitanul are 29 de goluri în 47 de meciuri, patru reuşite în plus faţă de Zlatan Ibrahimovic, care şi-a anunţat retragerea de la naţionala Suediei în această vară.

Ronaldo i-a egalat recordul lui Michel Platini, de nouă goluri la turneele finale de Euro, şi e omul care a marcat în cele mai multe partide, şapte. Un gol în finala de astăzi ar fi suficient pentru a deveni golgeterul all-time al Euro.

Atacantul lui Real Madrid e primul fotbalist care a înscris la patru Europene diferite şi jucătorul cu cele mai multe meciuri jucate la turneele finale continentale, 20, şi cele mai multe minute pe gazon, 1768.

Cristiano Ronaldo e pe punctul de a stabili noi recorduri în această seară. Va deveni primul fotbalist care joacă două finale de Europene la distanţă de 12 ani, performanţă pe care o poate atinge, dacă va juca, şi colegul Ricardo Carvalho.

Tot Ronaldo poate deveni al treilea om din istorie inclus în trei ediţii diferite în echipa ideală a Euro, după francezul Laurent Blanc şi italianul Paolo Maldini. Dintre cei şase fotbalişti de la actualul European cu câte două prezenţe în cel mai bun 11 al turneului final, doar Cristiano şi Pepe au şanse de a fi incluşi în formula-tip a Euro 2016.

Jucătorul în vârstă de 31 de ani poate deveni, dacă va marca în finala contra Franţei, cel mai bătrân marcator în finala Euro. Recordul e deţinut de germanul Bernd Holzenbein, care a înscris în finala Europeanului din 1976, contra Cehoslovaciei, la 30 de ani şi 103 zile.

Triplul câştigător al "Balonului de Aur" şi colegul său Pepe speră să se alăture azi şi listei celor zece fotbalişti din istorie care au cucerit în acelaşi an atât Cupa Campionilor, cât şi Campionatul European. Fostul spaniol al Interului, Luis Suarez, în 1964, a fost primul care a reuşit această performanţă, olandezii Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Wim Kieft, Berry van Aerle şi Gerald Vanenburg au triumfat în 1988 şi cu PSV Eindhoven, francezii Nicolas Anelka şi Christian Karembeu au câştigat în 2000 şi Liga Campionilor cu Real Madrid, iar Fernando Torres şi Juan Mata au realizat dubla în 2012, cu Spania şi Chelsea.

Cristiano Ronaldo va şi pierde un record astăzi, al celui mai tânăr fotbalist care a jucat într-o finală de Euro. În 2004, Ronaldo avea 19 ani şi 150 zile la data finalei pierdute cu Grecia. Colegul său din naţională, Renato Sanches, recent transferat de Bayern Munchen, are azi 18 ani şi 327 de zile şi şanse mari să joace în marele meci de pe Stade de France.

Finala Euro 2016, Portugalia - Franţa, se joacă în această seară, de la ora 22.00.