• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Golgheterul Ligii 1, cu 16 goluri, Azdren Llullaku a oferit în exclusivitate pentru Digi Sport primul său interviu ca jucător al celor de la Astana. Fotbalistul de 28 de ani a dezvăluit motivele pentru care nu a rămas în România, deşi granzii din Bucureşti, dar şi multe echipe din Turcia s-au interesat de serviciile sale.

Fotbalistul originar din Kosovo nu l-a uitat nici pe antrenorul Cristi Pustai, cel care i-a schimbat în totalitate cariera de jucător.

Salut, Azdren. De ce ai ales Astana?

M-am consultat în privinţa acestei oferte cu familia mea. Clar a contat foarte mult faptul că echipa a jucat în ultimii ani în grupele Champions League şi Europa League. Cred că dorinţa oricărui fotbalist este să joace în cupele europene şi la naţională. Prima mi s-a îndeplinit, acum trebuie să pun umărul la calificarea echipei în grupele Europa League sau Champions League.

De la Astana poţi fi în atenţia echipei naţionale?

De ce nu? Este o echipă care luptă an de an pentru titlu în Kazahstan, care joacă în Europa. Eu înainte să iau această decizie am discutat şi cu antrenorii de la naţională. Totul depinde însă de mine dacă voi avea evoluţii bune.

Cum sunt condiţiile de acolo?

Am discutat deja cu Ibraimi, un coleg de echipă. Mi-a vorbit foarte frumos despre oraş şi despre condiţiile de pregătire. Mi-a spus că sunt corecţi din toate punctele de vedere. E puţin frig în ianuarie, în jur de -20 de grade (râde), dar vom merge în cantonament în Dubai şi Antalya.

Te gândeai că vei prinde un asemenea transfer, după sezonul de la Iaşi?

Eu mă gândesc mereu cum să mă pregătesc mai bine, cum să-mi ajut echipa, nu-mi fac alte gânduri. Am vrut să dau totul pentru Gaz Metan meci de meci şi cred că am făcut cel mai bun sezon al meu de când sunt în România. Îi voi mulţumi toată viaţa domnului Pustai, care m-a descoperit când am dat probe de joc la Gaz şi care a ştiut mereu cum să scoată tot ce a fost mai bun din mine.

Ai spus că în România vei juca doar la Gaz Metan, nu şi la Dinamo sau Steaua...

A fost o întrebare care mi-a fost adresată după meciul cu Astra. Ofertele de afară nu erau concrete. Şi am zis că în România aş rămâne doar la Gaz, în cazul în care nu se va concretiza niciuna de afară. Eu în ultimii ani am avut contracte mici, trebuia să mă gândesc şi la partea financiară pentru că din cariera de fotbalist poţi trăi până la 35-36 de ani, nu mai mult.

Te-ai mai întoarce în Liga 1?

Normal că da, m-am simţit foarte bine în aceşti 5 ani. România mi-a dat totul, acolo am devenit cunoscut. În viaţă însă nu se ştie niciodată ce îţi rezervă viitorul.

Mereu ai spus că îţi doreşti să joci în Italia. Crezi că poţi ajunge din Kazahstan în Italia?

Am 28 de ani, nu sunt chiar aşa bătrăn. Dacă munceşti, nimic nu e imposibil, dar întâi trebuie să-mi fac treaba la echipa unde sunt. Normal că se poate realiza orice vis.

1.000.000 de euro va câştiga Azdren Llullaku în doi ani la Astana

4.000 de euro era salariul lunar al albanezului la Gaz Metan