• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

UPDATE: Javier Mascherano susține că a ajuns la un acord cu autoritățile spaniole, după ce a fost condamnat la un an de închisoare pentru fraudă fiscală și a făcut o serie de precizări, pentru a limpezi lucrurile în ceea ce-l privește.

În aceeași zi în care i-a comunicat pedeapsa inițială - un an de închisoare, plus 815.000 de euro amendă - instanța a acceptat și cererea avocatului fotbalistului de a înlocui detenția cu o nouă amendă în valoare de 21.600 de euro.

"De azi, am ajuns la un acord cu autoritățile fiscale spaniole. Aș vrea să dau o scurtă explicație, după ce am rezolvat partea legală și am încredere că mi-am clarificat situația financiară.

După ce am ajuns la o înțelegere cu privire la transferul la Barcelona, am angajat o prestigioasă firmă spaniolă specializată pe taxe, cu specialiști renumiți și cu o excelentă reputație. În conformitate cu situația mea, ei mi-au recomandat anumite structuri, cu tot cadrul legal, anunțându-mă întotdeauna că procedurile au fost obișnuite, transparente și în acord cu legile.

Am fost sfătuit de acești profesioniști din 2010 până în 2014, când am decis să schimb firmele înainte ca procesul să se deschidă împotriva mea, cu dovezi că problema mea nu mai e doar o posibilitate, ci o realitate.

Noii mei sfătuitori mi-au recomandat să îmi plătesc taxele cerute de Trezorerie, prezentând ceea ce ei au numit 'corecții'.

Sunt un sportiv, nu am cunoștințe legate de taxe sau lucruri legale. De aceea, depind de oamenii care operează aceste chestiuni tehnice și care pentru mine sunt temeni complicați.

De-a lungul carierei mele am fost onest și o persoană responsabilă, mi-am respectat colegii și cluburile pentru care am jucat, precum și țările în care am ales să trăiesc.

Această situație mi-a oferit o experiență majoră, din care ies mai puternic și relaxat că lucrurile au revenit la normal", a scris Javier Mascherano joi, într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Barcelonei.


Javier Mascherano a primit un an de închisoare și o amendă în valoare de 815.000 de euro, pentru fraudă fiscală.

Mijlocașul de la FC Barcelona și-a recunoscut vina pe finalul anului trecut, dar nu a scăpat de pedeapsă, pentru două fraude care însumează prejudicii de 1,5 milioane de euro.

În Spania, pedepsele cu închisoarea mai mici de doi ani nu sunt aplicabile, cu excepţia cazului în care persoana respectivă are cazier judiciar.

Avocatul fotbalistului, David Aineto, a cerut suspendarea automată a pedepsei cu închisoarea și a solicitat, de asemenea, înlocuirea ei cu o amendă în valoare de 21.600 de euro. În câteva zile este așteptat și un nou verdict, după ce acuzarea a acceptat cererile acestuia.

Pe 26 octombrie 2015, internaţionalul argentinian a compărut în faţa tribunalului din Gava, în apropiere de Barcelona, însoţit de avocaţii săi, după ce Parchetul din capitala Cataloniei a declanşat urmărirea judiciară împotriva sa, acuzându-l că a ascuns de fisc o parte din veniturile obţinute din exploatarea imaginii sale, în 2011 şi 2012, prin crearea a două societăţi cu sediile la Madeira şi în Statele Unite.

Pe 9 septembrie 2015, Mascherano a plătit Trezoreriei suma de 1,75 milioane euro, reprezentând valoarea fraudei şi dobânda aferentă, conform parchetului, recunoscându-și vina. În plus, a plătit încă 200.000 de euro, ca amendă.

La finalul lunii mai din 2016 va începe și procesul lui Lionel Messi, care este acuzat, alături de tatăl său, că ar fi deturnat 4,16 milioane de euro, sumă reprezentând taxe pentru drepturile de imagine ale fotbalistului, prin crearea de societăţi fictive, în Belize şi Uruguay.