• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Exact așa cum a promis, Gerard Pique a plecat să voteze duminică dimineață referendumul Cataloniei pentru independență. Apărătorul catalanilor s-a prezentat la secția de votare de la școala ”Les Escoles” din Sant Just Desvern, un orășel din apropierea Barcelonei, acolo unde fotbalistul locuiește. El nu s-a sfiit să critice guvernul de la Madrid pentru declararea ilegală a referendumului de independență și s-a arătat indignat de imaginile prezentate din întreaga Catalonie, unde s-a putut vedea cum forțele de ordine au împiedicat cetățenii să meargă la vot.

Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc, duminică, pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei. Pe de altă parte, alegătorii au început să ridice baricade în jurul unor școli unde sunt organizate secții de vot. ”Este o rușine, imaginile vorbesc de la sine”, a spus Pique la ieșirea din secția de votare. 

Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din istoria recentă, generată de referendumul pentru independenţa Cataloniei. Scurtinul programat duminică a fost declarat ilegal de guvernului spaniol, dar separatiştii catalanii nu renunţă la vot şi spun că vor merge înainte. Asta deşi autorităţile spaniole au anunţat că vor bloca referendumul prin orice mijloace. Ca urmare, nu a trecut mult și au apărut incidentele. Sunt 38 de răniți, inclusiv un polițist, în incidentele din Catalonia, au anunțat autoritățile acestei regiuni. 

 

Alți fotbaliști și sportivi ai clubului Barcelona s-au manifestat de asemenea pe rețelele de socializare. Unul dintre aceștia a fost Carles Puyol, care a spus că ”ieșirea la vot înseamnă democrație”. De asemenea, Victor Tomas, căpitanul echipei de handbal a catalanilor, a scris: ”Bună dimineața, Catalonia! Vă revine dreptul să predați o lecție de educație civică și de democrație pentru ca toată lumea să-și exprime opinia în mod liber și pașnic“.

Xavi Hernandez, pe de altă parte, s-a folosit de un videoclip pentru a-și exprima opinia. ”Ceea ce se întâmplă astăzi în Catalonia este o rușine. Este inacceptabil ca într-o țară democratică oamenii să nu poată vota“, a spus mijlocașul lui Al-Saad. El i-a sprijinit în același timp pe catalanii care au ieșit la vot. ”Pentru toți cei care se manifestă în mod pașnic și încearcă să-și exercite dreptul lor de vot am tot respectul”, a mai spus Xavi Hernandez.