• Fotbal, Liga 2, etapa a 18-a: Mioveni - Hermannstadt (azi, 18:00, Digi Sport 1)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Voluntari - Viitorul (azi, 20:45, Digi Sport 1)

Contracandidatul lui Gino Iorgulescu la şefia Ligii Profesioniste de Fotbal, Sorin Drăgoi, a anunţat în programul său pentru alegeri că va implementa sistemul VAR (Video Assistent Referee) în Liga 1. Acelaşi lucru l-a discutat ulterior şi actualul conducător al Ligii, iar Gigi Becali s-a băgat în stilul său caracteristic în subiect şi s-a declarat susţinătorul lui Iorgulescu. "Eu plătesc pentru acest sistem. Aşa, nu-i mai dă penalty lui Dan Petrescu".

Sunt şanse aproape de 0 ca restul cluburilor din Liga 1 să accepte implementarea unui astfel de sistem, pe care să-l achite doar Becali. Digi Sport a încercat să facă un calcul legat de investiţia care presupune un astfel de sistem. Cum este nevoie de un an de testare, el ar putea fi pus în practică, în cel mai bun caz, la începutul sezonului 2019-2020.

Rămâne de văzut însă de unde ar veni banii. De la cluburi e greu de crezut pentru că atunci când au votat renunţarea la arbitrii adiţionali au invocat lipsa banilor.

"Cea mai mare problemă a fotbalului românesc este arbitrajul. Arbitrajul video ar rezolva această mare problemă. De ce? Pentru că nu vorbim aici de un ofsaid, de un fault la mijlocul terenului, vorbim de penalty acordat sau neacordat. Nu mai poate după aia niciunul să-i dea lui Dan Petrescu penalty, penalty, penalty. Nu mai pot ei să mai facă aşa. Plătesc eu singur toţi banii, numai eu, Steaua, ca să se implementeze asta, să terminăm odată, să nu mai primească Dan Petrescu penalty, penalty, penalty", a declarat Becali, la Pro X.

Conform unor surse din cadrul CCA, costurile legate de arbitrii care ar intra în brigăzile de la meciuri ar ajunge undeva la 600.000 de euro. În plus, sistemele de comunicaţie necesare ar valora încă aproximativ 100.000 de euro:

600 € x 3 asistenţi video x 7 meciurix26 etape regular=327.600 €
600 € x 3 asistenţi video x 3 meciurix10 etape play-off=54.000 €
600 € x 3 asistenti video x 4 meciurix14 etape play-out=100.800 €
20 sisteme audio x 5.000 €=100.000 €
Total: 582.400 euro

Nu am calculat cât ar costa cluburile amenajările tehnice pentru VAR, o cameră specială cu monitoarele necesare.

Aşa cum spuneam, pînă la implementare ar fi nevoie de un întreg sezon în care să fie folosit acest sistem. Pentru că nu s-ar trimite la toate meciurile, treinning-ul şi un număr mai mic de arbitri video decât normal, adică doi în loc de trei, ar costa cam 150.000 de euro. Şi dacă testarea ar începe mâine nu există vreo posibilitatea ca la începutul sezonului următor să fie apt de implementare.

Cheltuielile de mai sus ar ajunge aproape de 750.000 de euro. Mult, dacă ne gândim la situaţia financiară a celor mai multe dintre cluburile de la noi. Puţin dacă am fi siguri că numărul greşelilor important de arbitraj s-ar micşora drastic.  

S-ar micșora greșelile de arbitraj dacă în Liga 1 s-ar implementa VAR?

  • Da
  • Nu