• România, Liga 1, Etapa 22: Craiova - CFR Cluj (sâmbătă, ora 20:30, Digi Sport 1) şi FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Arbitrajul video a fost introdus în Serie A TIM începând cu acest sezon, dar sistemul este deja criticat după doar două etape. Iar cel care a luat poziţie împotriva VAR (Video Assistant Referee) este unul dintre cei mai importanţi jucători italieni, Gianluigi Buffon.

După ce în primele două runde au fost acordate două lovituri de la 11 metri împotriva lui Juventus, ambele după folosirea arbitrajului video, portarul de 39 de ani a ieşit la atac.

"Nu-mi place, VAR este folosit disproporţionat şi greşit. Ni s-a spus că va fi utilizat în faze în care sunt greşeli clare, dar acum se urmăresc reluări şi pentru un deget băgat în ureche. Ăsta nu mai e fotbal, devine polo", a declarat Buffon, la sfârşitul meciului pe care campioana Italiei l-a câştigat cu 4-2 în faţa celor de la Genoa, în deplasare.

În prima etapă, Cagliari a primit un penalty la Torino datorită arbitrajului video, însă sarzii au ratat lovitura de pedeapsă, iar Juve s-a impus cu 3-0.

Pe Marassi, istoria s-a repetat. Genoa s-a desprins la 2-0 printr-un gol marcat dintr-o lovitură de la 11 metri acordată tot în urma folosirii VAR. La rândul lor, bianconerii au beneficiat de această tehnologie, iar în finalul primei reprize au primit la rândul lor un penalty, prin care au egalat.

VIDEO: Rezumat Genoa - Juventus 2-4

Buffon insistă, însă, că noul sistem face fotbalul mai puţin spectaculos.

"Durează prea mult. Nici măcar nu am sărbătorit când am primit penalty, pentru că trecuseră 6 minute. Vorbesc ca un reprezentant al unei echipe care atacă mult timp şi se află de multe ori în careul advers. Anul trecut, am avut trei penalty-uri în favoarea noastră, dar în acest ritm, în acest sezon vom avea 50.

Dar ăsta nu e fotbal, e un sport de laborator. În plus, nu vom mai şti valoarea efectivă a unui arbitru. Dacă sunt de părere că VAR e un instrument inutil? Cred că, dacă e folosit cumpătat, poate oferi rezultate bune şi ar putea face bine fotbalului. Dar aşa nu-mi place", a precizat Buffon.