• România, Liga 1, Etapa 22: FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Italia nu este o țară în care să predomine tinerii iar Chievo (foto) este echipa continentului cu cea mai mare medie de vârstă, consecință logică a faptului că Serie A TIM este al doilea campionat din Europa, după Turcia, din punct de vedere al vârstei (27,1 ani).

Concluzia provine dintr-o sursă de încredere, după cum citează ”Gazzetta dello Sport”. Este vorba despre un studiu realizat de CIES, un centru de cercetare elvețian, înființat în urmă cu 20 de ani, printr-un acord între FIFA și Universitatea din Neuchatel. Obiectivul principal al celor de la CIES este schimbul de informații între diferite ligi europene cu privire la datele socio-economice ale cluburilor, dar și chestiuni legate de copii și juniori.

Varianta în fotbal a InStat este extrem de uzitată în Italia, țară care a ajuns să aibă vârsta medie de 44,4 ani. Totul din cauza unui colaps incredibil de nașteri în ultima vreme. Spre exemplu, în 2014 s-au înregistrat cu 12.000 de nașteri mai puține față de 2013. Italienii vorbesc despre un mare pas înapoi, bazându-se și pe faptul că anul trecut au fost înregistrate aproximativ 100.000 de decese, perioadă ce este comparată cu cea din 1917-1918, din Primul Război Mondial.

Pe baza acestor premise nu este de mirare că și fotbalul a avut de suferit din acest punct de vedere. Potrivit studiului, care a examinat 31 de campionate, primele cinci din lume, dar și altele mai mici, Italia se află peste Anglia (26,9), Spania (26,6) și Germania (26,1). În schimb, Suedia (24,5), Olanda (24,4) și Croația (23,9) reprezintă țările cu cei mai tineri fotbaliști.

În acest inedit top, România ocupă locul 8 cu o medie de vârstă de 26,5 ani.

Așadar, în Seria A, Chievo Verona ocupă prima poziție în clasament, cu o medie de vârstă de 30,6 ani. Concitadina Hellas este pe 2 (28,3 ani), urmată de Atalanta, care are cel mai bătrân antrenor, Edoardo Reja (70 de ani) și de Sassuolo. Inter Milano este situat la mijlocul topului, cu o medie de vârstă de 26,7 ani, în timp ce Fiorentina are una dintre cele mai tinere echipe (26,5). Cel mai bine stau cei de la Carpi și Palermo (25 de ani), urmați de Empoli (25,2).

Chievo rămâne lider și în afara granițelor Italiei. Veronezii au cea mai ridicată medie de vârstă, peste Rayo Vallecano (Spania),  turcii de la Akhisar și două echipe cipriote.

Alte date interesante furnizate de CIES

Ucrainenii au lansat cei mai mulți debutanți (2,29) iar cei mai puțini vin din Grecia (0,13)

Cel mai mare număr de jucători străini s-a înregistrat în Cipru (66,4%), în timp ce la polul opus se află Serbia (15,7%).