• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Adrian Iencsi (42 de ani), antrenorul celor de la Unirea Jucu (Liga 3), a povestit cum a ajuns fotbalist la Rapid, deși în acea perioadă a anilor ’90 a fost curtat și de Steaua.

Fostul căpitan al vișiniilor, care a făcut primii pași în fotbal în tricoul celor de la Ceahlăul Piatra Neamț, se bucură că destinul i-a îndrumat pașii spre Giulești.

”Este o poveste mai lungă. În acea perioadă, 1997, am fost convocat la naţionala de tineret condusă de Victor Piţurcă. Pentru acele vremuri, un jucător chemat la naţională tocmai de la Piatra Neamţ era clar că va atrage atenția. Nu trebuie uitat că în mod normal erau selecţionaţi doar jucători de la Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova şi, uneori, FC Argeş.

Atât Steaua, cât şi Rapid s-au fost interesat de mine. La început, nu am avut o opţiune clară. Deși pare mai ieșit din comun, în perioada aceea îmi doream mai mult să stau lângă mama, eu fiind un om atașat locului. Cred că Dumnezeu a vrut să ajung la Rapid şi mi-a ales un drum foarte bun. Rapid reprezintă și în acest moment ceva special în sufletul meu. Sunt mândru că am ajuns să joc la această echipă şi să fiu respectat de toţi iubitorii Rapidului și mă bucur că am ajuns să fac parte din familia Rapidului!”, a spus Iencsi pentru ”Rapid Old Boys”.

Florin Marin, Victor Pițurcă și Mircea Lucescu, antrenorii care i-au marcat cariera

Fostul fundaș central are amintiri plăcute legate de perioada pe care a trăit-o în Grant.

”Cu Rapid am cucerit două campionate din cele trei din întreaga istorie rapidistă. Dar pe lângă cele două titluri, am mai adăugat în palmares două Cupe și trei Supercupe ale României, ceea ce nu e puțin lucru! Mă simt un jucător împlinit pentru că e o mândrie să am în vitrină două campionate câștigate cu Rapid, dintre care unul din postura de căpitan de echipă”, a mai spus actualul tehnician.

Dintre toți antrenorii, alături de care a lucrat, Iencsi a făcut un top 3, ordinea fiind aleatorie.

”Toţi antrenorii cu care am lucrat au avut o influență asupra dezvoltării mele. Dar sunt doar trei tehnicieni care mi-au influenţat decisiv cariera. Primul este Florin Marin, pentru că m-a promovat la Ceahlăul.
Urmează Victor Piţurcă, cel care m-a convocat la naţionala de tineret.
Nu în ultimul rând, Mircea Lucescu, de la care am învățat foarte multe.

Practic, dânșii sunt cei care m-au propulsat în fotbal. Însă şi alți antrenori au avut un aport în ascensiunea mea. Nu-i uit pe Viorel Hizo, Mircea Rednic și Puiu Iordănescu, la naţionala mare, dar și în scurta lui perioadă la Rapid. Pentru Mircea Lucescu păstrez însă un respect deosebit. Dânsul m-a format şi ca fotbalist, dar şi ca om”, a mai spus Iencsi.

În acest moment, Rapid nu mai există ca echipă. Clubul a intrat în procedură de faliment și urmează ca într-un viitor apropiat sau îndepărtat să fie scoase la licitație marca și palmaresul.

Două echipe, AFC Rapid și Mișcarea CFR, se luptă pentru a continua tradiția grupării înființate în 1923.