• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Gimnastică a decis ca noul antrenor al lotului olimpic feminin să fie Nicolae Forminte, care va coordona, la Deva, gimnastele junioare şi senioare, în timp ce Larisa Iordache, Anamaria Ocolişan şi Cătălina Ponor se vor pregăti la Bucureşti.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Gimnastică a analizat, în sedinţa de joi, pe baza rapoartelor Comitetelor Tehnice şi ale antrenorilor federali, situaţia gimnasticii feminine în perspectiva noului ciclu olimpic.
Antrenorii desemnaţi sunt Nicolae Forminte – coordonator, Liliana Cosma, Florin Cotuţiu, Daniela Nicolai, Remus Nicolai, Adela Popa. Forminte a mai fost coordonator al lotului între 2005 şi 2010, iar în 2008 a condus România la JO de la Beijing, competiţie la care Sandra Izbaşa a cucerit medalia de aur la sol, iar echipa a obţinut bronzul.

"Gândul cu care revin la lotul de senioare este de a lăsa discuțiile, analizele, aprecierile și să ne întoarcem acolo de unde au pornit rezultatele cu care gimnastica a obișnuit opinia publică, și anume la munca. Cuvântul de ordine este munca, defapt munca și eficiența.

Nu mai avem voie să greșim un milimetru. Drumul spre locul pe care l-am pierdut este foarte greu, de acolo cazi rapid. Speram că vom găsi inspirația de a urca la fel de repede", a declarat noul antrenor.

Potrivit deciziei Comitetului Executiv, lotul de junioare şi senioare va include următoarele gimnaste în perspectiva JO 2020: Olivia Cîmpean, Alesia Botnaru, Carmen Ghiciuc, Ioana Crişan, Carmen Glăvan, Denisa Florea, Alexandra Mihai, Andra Anghelescu, Beatrice Butunoi, Denisa Golgotă, Laura Iacob, Nica Ivănuş, Ariadna Stanciu, Laura Jurca, Dora Vulcan, Maria Holbură, Denisa Stanciu, Camelia Anghel, Alexia Borăscu, Ioana Stănciulescu, Antonia Duţă.

”Obiectivul prioritar este acela de a te califica la JO și de a obține medalii. Întreaga pregătire, împreună cu FRG și staff-urile tehnice, o voi gândi cu aceasta finalitate. Logic, și celelalte competiții, etape de verificare ale nivelului de pregătire, vor fi competiții cu obiectiv.

Din păcate, avem de surmontat o situație foarte grea la paralele inegale. Acolo va trebui să muncim foarte mult, pentru că dacă nu vom reuși să devenim decenți, nici nu îndrăznesc să spun valoroși, pentru că e un drum foarte lung, ne compromitem șansele și la celelalte aparate", a încheiat Forminte.

De asemenea, la Centrul naţional olimpic de pregătire junioare au fost selecţionate gimnastele Iulia Berar, Maria Pană, Diana Mandrea, Ana Maria Puiu, Ioana Oprea, Teodora Manolache, Coleen Tătaru, Silvia Sfiringu, Daniela Trică, Luiza Popa şi antrenorii Raluca Bugner - antrenor principal, Ioana Grava, Florin Uzum, Ramona Micu, Marius Vintilă.

La Jocurile Olimpice din Brazilia, România nu a participat în concursul pe echipe pentru prima dată în ultimii 48 de ani, iar la nivel individual a obţinut doar un loc 7, prin Cătălina Ponor la bârnă.