Logo Steaua București / Foto: Facebook@CSASTEAUA
Proiect de 50 de milioane de euro la CSA Steaua
lacatus
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
runar-sigurjonsson11
Oficial A fost cel mai bine plătit fotbalist din SuperLigă, a rămas șomer 3 luni, iar acum și-a găsit echipă! Ce salariu are
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

VIDEO EXCLUSIV Costel Gâlcă: ”Nu am mai vorbit cu Gigi Becali după ce am plecat de la Steaua”

20.11.2015, 22:21

galca trofee steaua
  • SuperLiga: Voluntari - FCU Craiova, marți, 17:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Dinamo, marți, 19:30, DGS 1

Costel Gâlcă a antrenat un an la Steaua. Dacă prima jumătate poate fi încadrată în logica unui parcurs firesc, a doua jumătate e, însă, din altă lume.

Chiar înainte să înceapă returul, Steaua a făcut implozie, pur și simplu, și a deviat de pe orbita normalității. Cei mai buni trei jucători, Sânmărtean, Keșeru și Szukala, au fost vânduți, iar alți trei, cărora le expira contractul în vară, Arlauskis, Latovlevici și Prepeliță, au fost trimiși la echipa a doua. Brusc, Steaua s-a trezit fără mai bine de jumătate de echipa din tur.
Aflat la manșa unei echipe în derivă, pe parcursul unui retur haotic, cu record de înfrângeri acasă și jucători rechemați de la echipa a doua să salveze situația, Gâlcă a pierdut un avans de 13 puncte față de echipa de pe locul doi, câștigând titlul în ultimele minute ale ultimei etape.
Antrenorului nu i s-a mai prelungit contractul.

Aceasta e versiunea oficială, așa cum a fost văzută de cei care au încercat, cu ochii mijiți în fum, să distingă o traiectorie în liniile frânte și neregulate ale zborului prăbușit al Stelei.

A trebuit să treacă ceva timp pentru ca Gâlcă să poată vorbi deschis despre ce s-a întâmplat atunci. Iar de sub discursul său, scos parcă dintr-o cutie neagră, explicațiile se întrupează din ceață și capătă contur. Așa aflăm cât de singur poți fi la cel mai mare, cel mai iubit și cel mai mediatizat club din România: ”Cum crezi că te simți când vezi că nimeni din club nu ia cuvântul tău în seamă?”. Așa aflăm cum niciun jucător nu a venit la propunerea lui Gâlcă, ”la un moment dat nici nu mai propuneam nimic”, și cum niciun jucător nu a plecat cu acordul lui, ”eu nu am fost implicat cu nimic”. Mai aflăm că el nu a dorit să continue, pentru că înțelegerea se prelungea automat cu un an dacă era câștigat campionatul, ”mi-a fost de ajuns…”. Și că în ultimele luni nu vorbea mai deloc cu patronul, iar de când a plecat nu a mai făcut-o niciodată…

Și atunci cum de s-a putut ca dezastrul din teren să se transforme, pe hârtie, în cel mai bun sezon intern din istoria Stelei, cu trei trofee câștigate?
Andrei Pleșu spunea acum ceva timp, într-un interviu, că s-a convins de existența lui Dumnezeu după ce, cunoscând îndeaproape pe mai toți liderii importanți de pe glob și văzând că lumea pare, totuși, să funcționeze în ciuda ”administrației” lor, meritul nu poate fi decât al Providenței.
Poate că, totuși, Gigi Becali are dreptate…

Digi Sport: Ce face Costel Gâlcă acum?
Costel Gâlcă: Mare lucru nu fac. Mă uit la meciuri din campionatul spaniol, din primele două ligi. Merg în fiecare sfârșit de săptămână în Spania să văd cât mai multe jocuri, pentru că e important pentru mine. În rest, stau cu familia și mai fac sport din când în când.

Multă lume se întreabă cum de nu antrenezi după ce ai câștigat trei trofee în sezonul trecut cu Steaua.
Nu am luat o pauză, doar cred că nu am găsit proiectul adecvat pentru mine. Pentru că, dacă voiam să antrenez, antrenam. Cu siguranță vor mai fi oferte.

Cum ar trebuie să fie proiectul adecvat pentru Gâlcă?
Prioritate pentru mine e să antrenez într-un campionat din Europa. Dacă nu o să fie așa, o să merg și în alte părți, dar să mi se dea voie să iau jucătorii și să fac echipa după cum vreau eu. Bineînțeles, să fiu pus de comun acord cu conducătorii, pentru că, dacă ei iau un antrenor, înseamncă că au aceeași filozofie cu el.


Să înțelegem că cele mai bune oferte au fost din lumea arabă?
Dacă ne gândim la partea economică, da. Dar au fost oferte destul de bune și din Europa, însă numai până la un anumit punct. Pentru că, dacă e să mergi pe jumătate de an sau un an e greu să construiești.

Spuneai că preferi Europa. Aici includem și Liga 1?
De ce nu? E un campionat important, pe care-l cunosc bine.

Ai avut și propuneri din Liga 1?
Nu, doar s-a vorbit în presă. La mine nu a ajuns nimeni concret să mă întrebe: vrei echipa asta? S-a tot speculat prin media, am văzut că s-a zis că Gâlcă e scump...

Și așa e? E scump Gâlcă?
Păi dacă nu se așează nimeni să discute cu mine? Ce pot să spun?

Mircea Sandu spunea că te-a sfătuit să ai continuitate, că altfel te uită lumea.
Da, e important să continui. Dar nu oricum. Următorul pas trebuie făcut bine și să merg la o echipă care, într-adevăr, mă dorește.

Urmează Dinamo-Steaua. Tu ai fost pe banca Stelei în derby-urile de anul trecut. Cum vezi meciul de acum?
Pare mai echilibrat prin prisma clasamentului și a diferenței de puncte dintre cele două echipe. Sper să câștige Steaua, să facă un joc bun și să revină cât mai repede pe primul loc.

Ce-ți aduci aminte în mod special de la meciurile de anul trecut?
Dacă e să comparăm cele două partide, cea din tur a fost mult mai echilibrată, chiar dacă am câștigat cu 3-0. Meciul din retur a fost mult mai ușor, pentru că am controlat tot timpul jocul și am avut mereu siguranța că vom câștiga. Nu pot să spun că am pregătit aceste meciuri într-un mod special, pentru că am avut o filozofie constantă cât am fost la Steaua, să ne impunem jocul, să dominăm echipa adversă, să ne creăm ocazii și să stăm în jumătatea adversarului.

Ți s-a părut că, în timpul jocului, jucătorii Stelei aveau un plus de încredere datorat acestei serii de meciuri fără înfrângere în fața lui Dinamo? Și, în același timp, ai sesizat un complex la adversari?
Normal, când câștigi atâtea partide la rând îți crește și încrederea. Și la fel de normal e ca încrederea să nu fie aceeași când ai în față un rival în fața căruia ai pierdut constant, iar teama devine mai mare. Cred că noi am știut să speculăm aceste lucruri și am reușit victoria în ambele meciuri.

Cum ți se pare Dinamo de acum față de Dinamo de anul trecut?
O echipă așezată. Care are mai multă siguranță și nu mai are atâtea fluctuații de la meci la meci. Dar și așa cred că îi mai trebuie jucători.

De cine-ți place de la Dinamo?
Mi-a plăcut și anul trecut de Matei, e un jucător foarte bun. Pe care, sincer, mi l-aș fi dorit la echipă. E un fotbalist care cred, ca stil de joc, s-ar fi integrat în echipa mea.

Dar Steaua de acum cum ți se pare?
Am văzut-o foarte puțin. Sunt jucători noi, trebuie să ajungă la omogenitate, dar e foarte greu să ai rezultate imediat când schimbi atîția jucători.

Te așteptai, totuși, ca Steaua să nu se califice în grupele europene?
Nu. Mă așteptam să joace cel puțin în Europa League. Dar se mai întâmplă. Pe de altă parte, ei trebuie să se gândească la o reconstrucție. Au fost mulți jucători la care am văzut că s-a renunțat. Înseamnă că undeva s-a greșit.

Cei de la Steaua chiar au recunoscut acum că s-a greșit în vară în campania de transferuri. Dar aceeași greșeală nu a fost făcută și anul trecut?
Ba da. Și la noi au venit jucători foarte târziu, știți că noi când am ajuns la meciul cu Ludogoreț, aveam nevoie acolo de cel puțin 2 jucători, dar 2 jucători cu experiență... Și nu i-am avut. Dar asta e filozofia Stelei... Poate jucătorii sunt mai ieftini spre sfârșitul perioadei de transferuri...

Și acesta e singurul criteriu folosit la transferuri?
Asta nu am înțeles niciodată. Dacă tu vrei să ataci Champions League și vrei să iei jucători cât mai buni, atunci trebuie să-i iei cât mai repede ca să se integreze în grup.

Noii jucători veniți la Steaua cum ți se par?
Pe Tade îl consider un atacant foarte bun, a demonstrat și în campionatul anterior. A schimbat echipa, nu e ușor. Vii și joci în alt context. Cât l-am vazut eu la început, e un jucător foarte bun ca pivot, ține mingea, vine foarte bine în fața mingii. Dar depinde și de cum joacă echipa, de multe aspecte.

Dar crezi că e o greșeală și această limitare doar la piața internă pentru transferuri?
Am văzut că au spus că nu vor să mai ia jucători străini. După aia iar se uită după fotbaliști străini. Nici eu nu înțeleg prea multe. Dar ei sunt cei care decid și știu ce e mai bine pentru club.

Tu ai încercat să-l convingi pe Gigi Becali să aduci jucători de valoare din străinătate?
Ce să vă spun? S-au adus jucătorii care s-au adus... Și nimic mai mult. Eu în această treabă nu am fost implicat. Ce să vă spun mai mult?

Laurențiu Roșu, fostul tău secund de la Steaua, spunea că vă uitați în cantonamente pe DVD-uri, căutați fotbaliști...
Da, așa e. Am văzut o grămadă de jucători...

Și continua spunând că v-ați uitat degeaba, că transferurile s-au făcut fără a fi consultați antrenorii. Și că așa ceva nu e normal pentru un club de talia Stelei.
Păi nu e normal. Dar ce să faci?

Dar cum se desfășurau lucrurile, concret? Tu nu erai ascultat când propuneai jucători?
S-au adus jucătorii pe care i-au dorit cei din conducere, nu pe care i-am dorit eu. Eu nu zic, însă, că sunt jucători răi. Dar au venit prea târziu unii, alții cu probleme și așa mai departe.

Dar propunerile tale cum erau privite?
Ce propuneri? Că la un moment dat nici nu mai propuneam nimic (râde). Nu am la ce să-ți răspund...

Când ai venit la Steaua ați stabilit de la început astfel de lucruri? Adică ți s-a spus: Tu, Costel Gâlcă, vei fi antrenor, dar jucătorii îi aduc eu, patronul? Ți s-a spus așa ceva? Sau te-ai trezit pe parcurs că lucrurile evoluează în direcția asta?
Poți să spui că aduci tu jucătorii, dar să întrebi și antrenorul cât de cât. O părere a lui ar trebui, zic eu... Chiar dacă și în străinătate sunt cluburi care cumpără jucători și apoi numesc antrenorul. Dar antrenorul, v-am spus, îl aleg pe filozofia clubului, nu pe întâmplare. Se vede că la noi a fost mai mult la întâmplare.

Te-a dezamăgit acest aspect?
Normal că te dezamăgește. Cum crezi că te simți când vezi că nimeni din club nu ia cuvântul tău în seamă? Și când vezi lucrurile astea, renunți. Pentru că nu ai cum să schimbi un om.

Ți s-a părut corect modul în care te-ai despărțit de Steaua?
Ce m-a interesat pe mine a fost să câștig aceste titluri. Le-am realizat. Restul... Ce să vă spun? În decembrie chiar am vrut să renunț când am văzut că au plecat cei trei jucători, dar după aceea m-am gândit doar la campionat și la cele două cupe. Dar să știi că, pe contract, puteam să rămân.

Era opțiunea asta în contract?
Da, da. Dacă urma să câștigăm campionatul se prelungea cu un an.

Și atunci ce te-a determinat să renunți?
Chiar dacă mulți se așteptau ca eu să continui, cred că mi-a fost de ajuns atât. Și cred că și celor de la club la fel. Atât a fost să fie. Eu cred că, în viață, nu trebuie să forțezi lucrurile. Eu sunt satisfăcut pentru anul pe care l-am avut în plan sportiv la Steaua.

Iei în calcul o revenire a ta la Steaua în viitor?
Altă întrebare dacă-mi pui, te rog...

Mulți spuneau că faptul că Gigi Becali a fost închis o bună perioadă din timpul mandatului tău te-a ajutat pentru că ai avut mai multă liniște. E adevărată această afirmație?
Oricum, nici după ce a ieșit eu nu am vorbit prea mult cu el. Așa că ce să vă spun? Nu am ce... (râde).

Spunea că te suna și din închisoare, așa era?
Am mai vorbit, da, că am vorbit la telefon de atâtea ori, dar nu exagerat.

A intervenit și asupra deciziilor tale?
Eu nu sunt omul să fie sunat de nimeni așa... Am discutat de multe ori, avea și el propuneri, dar nu au fost discuții foarte lungi.

Dar acum în ce relații ai rămas cu Gigi Becali?
Ca și înainte (râde).

Adică mai vorbiți? Ați mai vorbit după ce ai plecat de la Steaua?
Nu. Nu am mai vorbit nimic.

Cum ți se pare situația lui Rădoi, antrenor fără carnet de antrenor și fără licență?
Ideal ar fi fost să aibă licență, normal. Dar dacă cei de la club au considerat că e ok, atunci nu văd nicio problemă. Că acest lucru îi afectează pe ceilalți antrenori, tot ce se poate... Pe cei care au licență, mă refer.

Dar situația Stelei de acum? Fără stadion și fără bază de pregătire?
E foarte greu. Plimbi echipa de colo colo, sunt kilometri în plus, și au venit și jucători noi. Una e să ai o bază sportivă unde să te pregătești, să știi că ai casa ta zi de zi... E foarte greu, îmi imaginez.

Cum privești acum meciurile Stelei?
Îmi doresc în continuare să câștige campionatul. E un moment greu pentru Steaua, dar sper să-și revină.

Cine crezi că va lua campionatul în acest an?
Viitorul e o echipă foarte bună. De anul trecut se vedea că joacă foarte bine. Pandurii au jucători care joacă de mult timp împreună, se vede prin rezultatele de anul acesta. Astra e o echipă cu jucători cu experiență, care e deocamdată principala candidată la titlu. Eu, așa cum am mai spus, sper ca titlul să-l câștige Steaua, dar va fi foarte greu, foarte greu.

E adevărat că, atunci când ai ales să vii la Steaua, ai avut ofertă și de la Viitorul?
Da, așa este.

Și ai regretat vreun moment alegerea făcută?
Nu. Dar sunt convins că și dacă aș fi mers la Viitorul, nu aș fi regretat nici așa.

Etichete: steaua , galca steaua , costel galca interviuri si reportaje , interviuri si reportaje radu dragut


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori

O femeie a fost condamnată la cel puțin 17 ani de închisoare pentru uciderea unei adolescente în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ali-hebaiti11
Mai dur nu se putea! A venit ”nota de plată”, după gestul golănesc fără precedent făcut de un luptător către fata din ring

Au apărut imaginile! Tehnologia a dat verdictul la cea mai controversată fază din Real Madrid - Barcelona
gol-barca4
”Atacantul de 20 de milioane de euro” a semnat cu Rapid, dar a ajuns la FCSB: ”Recunosc. 600.000 de euro”
Screenshot 2024-04-22 at 16.35.01
Imaginile care schimbă totul! Tehnologia spaniolilor arată că golul lui Yamal din El Clasico trebuia validat
gol-barcelona
Gigi Becali a spus numele jucătorului căruia îi plătește "salariu degeaba" de 3 ani la FCSB
gigi
Recomandările redacției
runar-sigurjonsson11
Oficial A fost cel mai bine plătit fotbalist din SuperLigă, a rămas șomer 3 luni, iar acum și-a găsit echipă! Ce salariu are

După Andriy Lunin, Florentino Perez vrea să-i prelungească contractul încă unui jucător în urma victoriei din El Clasico
ESP: Real Madrid v FC Barcelona, Barca La Liga EA Sports, date 32 Lucas Vazquez of Real Madrid celebrates after scoring
Video ”Made in Romania”, la petrecerea de titlu a lui Inter! ”Iali, iali, iali” a răsunat la Milano
inter-milano
Marius Șumudică, provocare pentru Dan Șucu. ”Cu șapte milioane de euro luam campionatul”
sumudica
Citește și
Exclusiv "O să mergi să dai cu târnăcopul". Cum a fost Marius Lăcătuș la un pas să-și rateze cariera de fotbalist
Marius Lăcătuș
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24
La sfârșitul anilor '80, Lisa Rinna cucerea lumea cu frumusețea ei naturală. Azi este de nerecunoscut din cauza intervențiilor estetice
La sfârșitul anilor '80, Lisa Rinna cucerea lumea cu frumusețea ei naturală. Azi este de nerecunoscut din cauza intervențiilor estetice
”Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență! Cum a păcălit moartea
”Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență! Cum a păcălit moartea
Informații noi despre George Pușcaș! Când va fi operat și ce șanse are să prindă EURO 2024: ”Suntem toți în alertă!”
Informații noi despre George Pușcaș! Când va fi operat și ce șanse are să prindă EURO 2024: ”Suntem toți în alertă!”
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Arnold Schwarzenegger, despre cum l-a păcălit pe rivalul Sylvester Stallone să apară într-un film dezastruos: "Ai putea fi mai machiavelic de atât?"
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Luptă în 4 pentru cupele europene. Cine are cele mai mari șanse să prindă o poziție în Conference League
Luptă în 4 pentru cupele europene. Cine are cele mai mari șanse să prindă o poziție în Conference League
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Maghiarii vor veni în România după benzină și motorină. La cât a ajuns litrul în țara vecină
Petre Ţuţea, românul anapoda: ”Am suferit 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi"
Petre Ţuţea, românul anapoda: ”Am suferit 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi"
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Mondialul de snooker a început cu un scandal! Cine e jucătorul de top care spune că "miroase urât"
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
steaua

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”