FOTBAL:CONCORDIA CHIAJNA-CFR CLUJ, LIGA 1 BETANO (17.09.2017)
Anunț-surpriză: Dan Petrescu poate fi deturnat de la CFR! Echipa apărută pe ultima sută de metri
mihai-rotaru6
Exclusiv Mihai Rotaru a spus cine sunt antrenorii ceruți insistent de fani la Universitatea Craiova
dorinel-munteanu
Dorinel Munteanu a făcut anunțul! Unde va antrena din sezonul următor: ”Sper să ne atingem obiectivele”
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

VIDEO EXCLUSIV  Primul antrenor al lui Rădoi: ”Mirel își altoia colegii care nu veneau la antrenamente!”

06.06.2015, 10:01

radoi steaua antrenor
  • SuperLiga: Farul - Rapid, miercuri, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - FCSB, miercuri, 21:45, DGS 1

Pe Mirel Rădoi, fotbalistul de la Steaua sau de la echipa națională, îl cunoaștem foarte bine. Pe antrenorul Mirel Rădoi așteptăm să-l descoperim. Până atunci, încercăm să-i extragem deciziile viitoare din personalitate. Și cine ne-ar putea ajuta mai bine în acest proces decât cei care au fost cei mai aproape de Rădoi în momentele în care i s-a format caracterul fotbalistic.

La Turnu Severin, acolo unde Mirel Rădoi a început fotbalul, Marian Brihac, antrenorul care l-a descoperit și l-a pregătit pe toată durata junioratului, se ocupă și acum de copiii de la centrul sportiv școlar. Deci, cum era Mirel Rădoi?

”Cum era Mati, vrei să zici. Că așa îi spuneau toți. Pe el îl cheamă Mirel Matei Rădoi, de aici vine. Și eu îi spun Mati și acum”, face introducerea Brihac. ”Mati era la fel de energic ca acum. A avut nerv de mic. Era un învingător, pur și simplu nu accepta să fie învins. Și atunci își certa colegii și chiar le mai dădea și câte una, așa. Îi altoia dacă nu veneau la antrenamente, se ducea după ei și îi aducea la teren. Le spunea că dacă vor să ajungă fotbaliști, atunci trebuie să respecte programul de antrenament. Le zicea: <Băi, voi ce vreți să faceți? Vreți să veniți doar la meciuri?> Și le mai trăgea câte una. Și-mi zicea și mie să nu-i bag în meci, să joace doar cei care s-au pregătit... Avea o personalitate ieșită din comun. Îl enerva și când colegii nu se concentrau în timpul meciului, trebuia să dai tot din tine. Îi trimitea acasă, le spunea că el nu joacă lângă asemenea jucători. Ca antrenor, creștea inima în mine când vedeam că am un asemenea fotbalist în echipă”, povestește primul antrenor al lui Rădoi.

”Plângea în hohote când ne furau arbitrii”

”Țin minte că o singură dată l-am pedepsit din cauza asta, când l-a bătut pe portar, un vecin de-al lui, că era prea relaxat, lua goluri de la distanțe mari. Dar, în rest, el era antrenorul din teren. Știa să mobilizeze jucătorii, își impulsiona mereu colegii îi făcea să joace momentul. Dădea totul din el ca să câștige. Indiferent ce juca, fotbal, handbal, tenis cu piciorul, ștafete sau biliard. La biliard chiar era chiar foarte bun, era tartorul lor. Dar nici aici nu suporta să piardă. Și ce-l mai enerva extrem de mult era când ne furau arbitrii. Atunci plângea în hohote după meci, era cel mai frustrat. Iar când eram conduși, îmi cerea permisiunea să urce la mijloc ca să forțăm egalarea și dădea și gol, și pasă de gol”, mai spune cel care conduce și acum Clubul Sportiv Școlar din Drobeta Turnu Severin.

”Alerga cu picioarele pline de sânge”


De episoade asemănătoare cu Rădoi își aduce aminte și Sorin Cîrțu, cel care l-a debutat pe Mirel în Liga 1 în 2000, la Extensiv.

”Făceam într-un cantonament la Sf. Gheorghe alergări cu greutăți la picioare. Și, la un moment dat, lui Rădoi i s-au rupt greutățile respective. Îi curgea sânge la picioare și el tot alerga. De atunci l-am văzut cât e de tenace. L-am oprit eu din alergare și i le-am dat jos, că el ar fi continuat așa...”, spune ”Sorinaccio”.
Iar Marian Brihac completează: ”A avut la un moment dat piciorul în ghips și chiar și așa venea la antrenamente. Nu se menaja niciodată. Tot timpul avea pulpa numai răni de la atâtea alunecări pe terenurile astea fără iarbă. Și mai târziu, când era la Steaua, îmi spunea de multe ori că juca cu infiltrații. Și-l dau mereu exemplu copiiilor de aici, de la Severin, că Rădoi intra în teren cu dureri teribile ca să-și ajute echipa și ei se vaită pentru o zgârietură. Nu avea teamă niciodată, frica nu exista în abecedarul lui. Ce mai, am fost un antrenor norocos... E greu să găsești așa caractere cum e Mirel Rădoi”.

”M-am decis să-l iau la Extensiv, chiar dacă era dezordonat. Dar se vedea că e altceva...”

Interesante sunt și primele întâlniri dintre actualul tehnician al Craiovei și Rădoi. ”Florin Cioroianu și Marian Brihac îmi spuseseră de el, că e un junior bun la Severin. Și, într-o duminică, m-am dus să-l văd. Era un meci între Bere Craiova și CSȘ Severin. Îți dai seama ce partidă de mare atracție (râde). Am ajuns și mai târziu, prin minutul 10, el dăduse deja un gol. Dar nu mi-a sărit cu ceva deosebit în ochi, chiar dacă se detașa de ceilalți, se vedea că e altceva. Era dezordonat în mișcări, dar m-am decis să-l iau. Am zis că la mine nu are cum să facă așa ceva. Și l-am adus la discuții cu Mihăileștii (n.r. – frații Mihăilescu, patronii de atunci de la Extensiv Craiova). Îmi aduc aminte, i-au pus niște condiții cam înrobitoare, tot felul de clauze aproape imposibil de îndeplinit. Să zicem că i-au oferit un salariu de 1.000 de dolari de bază, apoi nu știu cât dacă joacă unele meciuri, dacă e convocat la naționala de juniori, la tineret, dacă face nu știu ce... Dar el le-a acceptat imediat și cert e că, după câteva luni, ajunsese să câștige vreo 8.000 (râde). Le îndeplinise pe toate!”, își aduce aminte Cîrțu.

”Ca lider, seamăna cu Gică Popescu. Ca stil de jucător, cu Cannavaro”

”Se vedea că e fotbalist. După primele pregătiri a ieșit deja titular. Era incredibil, domne! Toate mingile se loveau de el, atât de bine se poziționa în teren. În jumătate de an a ajuns la Steaua. I l-am recomandat cu toată încrederea lui Piți, am zis atunci că Rădoi, în orice vestiar se va duce, indiferent de vestiar, că va fi Steaua, Real Madrid sau Barcelona, el va fi liderul acelui vestiar. Și avea 19 ani... Eu l-am asemuit cu Gică Popescu din acest punct de vedere. De la Gică Popescu nu mai văzusem un jucător din ăsta de tip lider...”, spune Cîrțu, care rememorează și primul meci al lui Rădoi la Steaua.

”Era un amical, într-o cupă de vară, împotriva lui Dinamo. Și i-a bătut Dinamo cu vreo 7-0! (râde). Dar el tot a lăsat o impresie bună, din moment ce Piți l-a oprit, că nu știu câți or fi rămas din echipa aia... A avut inspirație mare Piți. Iar într-un meci oficial la Steaua a debutat cu autogol și după aia a egalat imediat. Ca să vezi cât e de al dracu și tenace e și ce inimă mare are. De aici vezi calitatea unui jucător, nu a căzut după autogol și s-a ambiționat să-și repare greșeala”, mai povestește antrenorul care l-a debutat în Liga 1.

Putea Rădoi să joace la un nivel și mai înalt? ”Da, mi-a displăcut că nu a plecat într-un fotbal mare. Bine, a și fost blocat de Gigi cu ideile lui... Plus că Gigi i-a creat la Steaua un confort destul de bun. A fost și modul în care Gigi s-a apropiat de el, l-a nășit... Dar într-un fel i-a făcut rău lui ca ascensiune în fotbalul mare. Eu l-am văzut un tip de Cannavaro ca stil de joc. Putea ușor să ajungă la nivelul ăsta...”, e ferm convins Cîrțu.

”Ar fi super pentru Steaua dacă va fi și jucător”

Ajungem și la momentul actual. Rădoi e noul antrenor al Stelei. ”Pe mine m-a surprins, așa, că știi cum e... Antrenorul de dinainte ți-a luat trei trofee... Și mă așteptam să mai joace cel puțin un an. Dar ar putea să o facă și la Steaua. Eu am sfătuit mulți fotbaliști ca, în momentul în care decid să se apuce de meseria de antrenor, să-și păstreze și posibilitatea asta de a juca. Eu am început ca jucător-antrenor și m-a ajutat fantastic. Și cred că mai poate face față lejer în campionatul nostru. Are cine să stea pe bancă, Pedrazzini, iar el ar fi antrenorul din teren. Ar fi super. Dar l-aș vedea mai bine la mijloc, acolo o greșeală nu se vede atât de mult ca una făcută ca fundaș, de unde e mai greu să-i cerți pe ceilalți când greșești tu (râde)”, e de părere tehnicianul Craiovei, care nu e deranjat de faptul că Rădoi nu are studii de antrenor.

”De ce să mă deranjeze? Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie lăsat să se înscrie direct la licența Pro. De ce nu? Un fotbalist de tipul lui... Sunt alții care au jucat mai puțin, care nu au spus nimic în fotbal și au licența Pro. Sigur, nu poate să stea acum pe bancă în această calitate, dar îi dai o derogare, face școala... Să se găsească o soluție. Pentru că eu îi văd un viitor în această meserie”.

”Rădoi riscă pentru că Gigi e imprevizibil”

În final, întrebarea pesimistă pentru Cîrțu: nu riscă Rădoi să înceapă ca antrenor direct de la Steaua? ”Nu știu, s-ar putea să riște. Pe plan internațional ar putea să aibă ceva dificultăți, pentru că pe plan intern nu cred că Steaua va avea probleme să ia din nou campionatul. Iar Gigi ar trebui să-i fie alături, să fie mult mai permisiv și să nu aibă fluctuațiile alea pe care el le are de multe ori în comportament. Știm foarte bine, a avut un comportament din ăsta care nu se merită și cu Hagi, de care era tot așa de apropiat. Nu știm cum va fi acum, cum va fi Gigi. Dacă e cineva care poate prevedea sau spune clar cum se va comporta Gigi, eu mă dau la o parte (râde). Ce e clar e că nu va avea probleme în vestiar. Nu e nimeni care să-i treacă prin față sau să conteste ce spune. Nu are cine să sufle în fața lui. Eu cred că Mirel Rădoi va reuși la Steaua”


Etichete: steaua , digisport , program digisport , mirel radoi , radoi steaua , radoi steaua video exclusiv , reportaj antrenori radoi , radoi steaua jucator


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Ciolacu îi cere lui Piedone să se retragă din cursa pentru Capitală: „Fac un apel la un prieten de-al meu”
Ciolacu îi cere lui Piedone să se retragă din cursa pentru Capitală: „Fac un apel la un prieten de-al meu”

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a făcut, marți, un apel către Cristian Popescu Piedone...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ali-hebaiti13
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut

S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”
profimedia-0783976186
FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri
FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
ali-hebaiti18
Mititelu jr. a explicat cum a ajuns în comă. ”Dacă mai întârziau câteva minute nu mai aveau ce face”
mititelu
Recomandările redacției
dorinel-munteanu
Dorinel Munteanu a făcut anunțul! Unde va antrena din sezonul următor: ”Sper să ne atingem obiectivele”

Surpriză de proporții! Antrenorul aflat în pole-position să-i ia locul lui Jurgen Klopp la Liverpool
Liverpool v Manchester City, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 10 Mar 2024
Foto E OUT! ”Tricolorul” care s-a accidentat înainte de EURO 2024 va fi operat
MKE Ankaragucu v Besiktas - Ziraat Turkish Cup
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Fugitive FETO member Hakan Sukur in San Francisco
Citește și
Lovitură în Bănie: Mirel Rădoi a spus "nu"! Cine e noul antrenor favorit să preia Universitatea Craiova
radoi
Mihai Rotaru nu mai așteaptă! Când urmează să fie prezentat Mirel Rădoi
Val de comentarii acide după ce o mireasă a dezvăluit ce le-a cerut invitaților la nunta ei: „Acest trend trebuie să înceteze!”
Val de comentarii acide după ce o mireasă a dezvăluit ce le-a cerut invitaților la nunta ei: „Acest trend trebuie să înceteze!”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Lucian Sănmărtean garantează pentru transferul care o va schimba total pe FCSB: „Va fi o încântare pentru fani”
Lucian Sănmărtean garantează pentru transferul care o va schimba total pe FCSB: „Va fi o încântare pentru fani”
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Care este cel mai scump telefon din lume? Valorează cât echipele de fotbal FCSB și Farul la un loc
Care este cel mai scump telefon din lume? Valorează cât echipele de fotbal FCSB și Farul la un loc
Este lege pentru cei care care nu stau la adresa din buletin. Decizia este deja obligatorie
Este lege pentru cei care care nu stau la adresa din buletin. Decizia este deja obligatorie
EXCLUSIV. Când aflăm dacă Simona Halep va face parte din echipa României la JO de la Paris. Anunțul directorului general al Federației Române de Tenis
EXCLUSIV. C&acirc;nd aflăm dacă Simona Halep va face parte din echipa Rom&acirc;niei la JO de la Paris. Anunțul directorului general al Federației Rom&acirc;ne de Tenis
Alesul lui Mihai Rotaru: și-a dat acordul și este așteptat la Universitatea Craiova
rotaru

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Raluka, trup de zeiță într-o ținută făcută doar din ațe. Fanii au complimentat-o imediat: „Cea mai frumoasă!”
Digi World
El e pensionarul care susține că are vârsta biologică a unui bărbat de 38 de ani. Ce face zilnic pentru
El e pensionarul care susține că are vârsta biologică a unui bărbat de 38 de ani. Ce face zilnic pentru "a întineri" și care e scopul lui suprem
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool