lacatus
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
adrian-ilie
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
Screenshot 2024-03-27 at 20.36.16
Foto Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Liga Digi Sport

VIDEO EXCLUSIV ”Colegii îi spuneau Zizou lui Rareș Enceanu”

20.02.2015, 16:44

enceanu steaua
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Rareș Enceanu este singurul transfer pe bani al Stelei din această iarnă. 200.000 de euro au plătit roș-albaștrii Brașovului. Trecerea de la o echipă ce are coșmaruri cu retrogradarea la una ce visează la Champions League a fost abruptă pentru mijlocașul de 20 de ani.

S-a vorbit chiar de o revenire la Brașov, sub formă de împrumut. Până la urmă, Rareș a prins și al doilea cantonament al Stelei, din Antalya, și a jucat în fiecare meci. Concurența se anunță însă extrem de dură pentru internaționalul de tineret.

”Eu cred, totuși, că se poate impune în prima echipă a Stelei. Nu știu dacă imediat, dar în jumătate de an cred că poate deveni unul dintre jucătorii de bază ai echipei”, spune omul care l-a descoperit, Nicu Văduva.

A fost antrenat de tatăl lui, fost fotbalist la FC Brașov

Actualul antrenor la juniori la ACS Tâmpa Brașov developează pentru suporterii Stelei povestea cel mai puțin cunoscut dintre transferurile echipei lui Gâlcă din această iarnă. ”În primii ani, la Zărnești, a fost antrenat de tatăl său, Adrian, fost jucător la FC Brașov. Apoi, a vrut să-l ducă la Pitești, la Mihai Ianovschi, și a mers cu el la un trial acolo. Lui Mihai i-a plăcut de el, dar pentru că era micuț a avut o strângere de inimă. După aceea, pe parcursul anului, a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Rareș și regreta că nu l-a ținut. Iar eu, atunci, pur și simplu am intrat pe fir și l-am convins pe taică-său să-l aducă pe Rareș la FC Brașov. L-am deturnat, să zicem așa...”, își aduce aminte Văduva de începuturile în fotbal ale lui Rareș.

A fost premiant până în clasa a opta

”Mi-am dat seama imediat că e un jucător de echipă și un lider. La trei luni după ce l-am adus la Brașov, l-am pus și căpitan de echipă. Îi plăcea de Zidane și colegii îi spuneau Zizou. Era de departe cel mai bun. Și cu școala se descurca bine, a fost premiant până în clasa a opta. Era un băiat cuminte, la locul lui, care a știut să respecte pe toată lumea și a știut să se facă respectat de toată lumea. Are calitatea aceasta de a știi să se facă plăcut. De a nu deranja pe nimeni”, mai spune fostul său antrenor.

”E prea timid, trebuie să lase deoparte bunul simț exagerat dacă vrea să se impună la Steaua”

Calitate care se poate transforma într-un defect. ”E cam timid. Dar sper să-și învingă acum această timiditate. Are un bun simț mult prea mare din punctul meu de vedere. Și dacă vrea să se impună la Steaua, va trebui să înțeleagă că trebuie să lase timiditatea și să aibă mai multă incredere în el. Faptul că are acest bun simț și nu vrea să deranjeze pe nimeni îi creează de multe ori neplăceri. Cum spunea Sânmărtean că, dacă ar fi avut mai multă răutate în sens pozitiv, poate altfel ar fi stat lucrurile cu cariera lui, lucrul acesta trebuie să-l înțeleagă și Rareș”, îl sfătuiește Văduva.

”Postul lui favorit e de mijlocaș ofensiv în spatele vârfului”


Sânmărtean a plecat de la Steaua în această iarnă, iar de acest lucru ar putea profita Enceanu, singurul dintre transferurile Stelei care poate juca pe poziția ocupată în ultimul an de actualul fotbalist de la Al Itihad. ”Postul lui e de mijlocaș în spatele vârfului. Are cele două calități necesare, de finalizator și de ultimă pasă. Dar după ce am făcut un test de creștere când era juniori, care mi-a spus că Rareș nu va depăși înălțimea de 1.70 – 1.72 m, am început să joc cu el și în benzi. Eu, totuși, sper să joace în spatele vârfului. Și el s-ar simți cel mai bine acolo. Iar din punctul meu de vedere nu văd la Steaua un număr 10 în momentul de față”, e de părere primul lui antrenor.

Șumudică l-a debutat în Liga 1 la 17 ani, cu Rapid

Enceanu a debutat în Liga 1 la doar 17 ani, când antrenor la FC Brașov era Marius Șumudică. ”Îmi aduc aminte că a venit antrenorul echipei de juniori, Nicu Văduva, și mi-a spus că e un copil bun la el la echipă. M-am dus să-l urmăresc la niște meciuri și am văzut că era peste nivelul lui de vârstă și îi trebuia o provocare, ceva peste nivelul respectiv. L-am luat la echipa mare și, când am văzut că nu e diferență între el și ceilalți, m-am hotărât să-l debutez”, își aduce aminte Șumi. ”Și am riscat la un meci acasă, cu Rapidul. Aveau echipă tare, era și Răzvan Lucescu antrenor. Dar Rareș a jucat foarte bine și am câștigat atunci”.

Astra l-a vrut prima, dar Steaua l-a suflat în ultima clipă

După trei sezoane la FC Brașov, care au inclus și un exil de jumătate de an la Tărlungeni, Enceanu, propulsat de evoluțiile în tricoul ”stegarilor”, dar și de cele de la naționalele de juniori și tineret, a ajuns la Steaua. ”Din ce știu eu, prima opțiune era Astra. Și el avea pe masă, marți seara, Astra. Numai că miercuri a ajuns la Steaua. El e stelist de mic și își dorea să ajungă la Steaua. Și iată că visul i s-a îndeplinit”, dezvăluie Nicu Văduva.

”Un lucru care m-a impresionat mult la Enceanu, nu mă așteptam. Imediat cum a semnat cu Steaua m-a sunat să-mi mulțumească pentru că l-am ajutat în carieră. Pe mine chiar m-a frapat, am rămas uimit de caracterul lui”, spune și Șumudică.

”E la fel de tehnic ca Tănase, dar mult mai inteligent”

Care sunt calitățile lui Enceanu? ”E foarte, foarte tehnic. Are clarviziune în joc, centrul de greutate jos, greu îl dărâmau ceilalți, chiar dacă avea doar 17 ani și la acea vârstă, orice an, orice lună se simte”, îl caracterizează Șumudică. ”Da, tehnica e principala lui calitate”, îl completează Nicu Văduva. ”L-aș asemăna cu Cristi Tănase din punctul acesta de vedere. Tot așa, îi place să vină în interior cu piciorul drept și să șuteze la poartă sau să rupă ritmul în duelurile unu la unu. Dar cred că are în plus față de Tănase inteligența. Mult mai multă”, e de părere antrenorul care l-a descoperit.

”Sunt sigur că va deveni un antrenor foarte bun”

”Nu știu ca jucător la ce nivel va ajunge, dar ca antrenor va fi unul foarte bun. Pentru că de mic a fost de mare ajutor pentru mine, că era antrenorul din teren. Știa să-și încurajeze, să-și coordoneze colegii, le spunea exact ce trebuia să le spună în momentele respective”, crede Nicu Văduva, care are încredere în fostul său elev: ”El este un om cu stea norocoasă. La juniori, primul lui meci a fost contra lui Dinamo. În Liga 1 a debutat împotriva Rapidului. Iar acum a ajuns la Steaua. Și cred că steaua asta îi călăuzește drumul”.



Etichete: steaua , digisport , rares enceanu , enceanu steaua , enceanu declaratii steaua , nici vaduva rares enceanu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda5
Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Dan Șucu intervine ”în negocierile” dintre Rapid și Marius Șumudică. Mesaj pentru Daniel Niculae și Victor Angelescu?
Recomandările redacției
Screenshot 2024-03-27 at 20.36.16
Foto Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă

Barcelona l-a convins pe Xavi și acum dă o nouă lovitură! Salariu de 12 milioane, clauză de un miliard de euro
La Liga EA Sports - Real Madrid 3-2 FC Barcelona
Foto Planul anunțat, după ce construcția de 167.000.000€ din România a fost aprobată de Guvern: ”Garantez”
timi5
FCSB, convinsă: urgentează negocierile pentru atacantul de 1.500.000€
gigi becali
Citește și
Exclusiv "O să mergi să dai cu târnăcopul". Cum a fost Marius Lăcătuș la un pas să-și rateze cariera de fotbalist
Marius Lăcătuș
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Steliano Filip, gata de o revenire de pomină în fotbalul românesc
Steliano Filip, gata de o revenire de pomină în fotbalul românesc
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
steaua

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”