• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Dani Pedrosa i-a stricat bucuria lui Valentino Rossi și a obținut primul trofeu de Grand Prix în 2016 chiar pe circuitul Misano Marco Simoncelli. Rossi, care se pregătise alături de zecile de mii de suporteri pentru o victorie acasă, a condus mai bine de jumătate de cursă pe teritoriul natal, însă Pedrosa a făcut o alegere diferită de pneuri și a avut un parcurs final incredibil, în care i-a depășit în drumul triumfător spre finish pe Marc Marquez, Jorge Lorenzo și Valentino Rossi.

Este victoria cu numărul 29 din cariera MotoGP și prima după Malaezia 2015. Dani Pedrosa devine astfel în San Marino al 8-lea câștigător diferit în 8 Mari Premii consecutive, stabilind astfel un record absolut în istoria motomondialului. Este deopotrivă și al 23-lea câștigător diferit pe toate cele 3 clase în primele 13 etape, de asemenea o performanță statistică istorică.

Podiumul clasei regină pe circuitul de pe malul Adriaticii a fost completat de Valentino Rossi, care reduce avansul la general al lui Marc Marquez la 43 de puncte, și Jorge Lorenzo, care a făcut sâmbătă pole-position-ul cu numărul 64 din carieră, depășindu-l astfel la acest capitol pe Doctor.

Un alt câștigător în premieră a terminat cursa clasei Moto2, Lorenzo Baldassarri. Cu doar 2 podiumuri în palmares, ultimul acum cateva etape tot in Italia, Baldassarri l-a vânat o cursă întreagă pe Alex Rins pentru a da atacul decisiv în penultimul tur de circuit. Victoria tânărului de 19 ani l-a făcut pe Rins să rămână pe locul 2 la general, la doar 3 puncte în urma liderului Johann Zarco - care termină în afara podiumului pentru a doua cursă consecutiv.

Moto3-ul a fost o luptă în doi, dusă până în ultimul tur. Brad Binder, plecat din pole, și-a completat parcursul din San Marino cu victorie, după depășirea cu 5 viraje înainte de final a câștigătorului de anul trecu, Enea Bastianini. Podiumul a fost completat de Joan Mir, care a făcut o cursă de recuperare similară cu cea a lui Dani Pedrosa, la clasa mare. Binder conduce acum la general cu un avans de 106 puncte și poate deveni campion mondial peste două săptămâni, în Aragon.


UPDATE (15:50): Dani Pedrosa a realizat surpriza în Marele Premiu din San Marino și s-a impus la clasa MotoGP. Este al optulea câștigător diferit în ultimele 8 curse de la clasa MotoGP, lucru nemaiîntâlnit până acum.Podiumul a fost completat de italianul Valentino Rossi și de Jorge Lorenzo

Clasamentul de la MotoGP:


Lorenzo Baldassarri a câştigat MP din San Marino la Moto2. Este prima victorie la această clasă pentru pilotul italian de 19 ani, iar succesul este cu atât mai frumos cu cât a fost obţinut în faţa propriilor fani. Spaniolul Alex Rins şi japonezul Takaaki Nakagami au completat podiumul. 

Clasamentul de la Moto2:


Brad Binder obține o nouă victorie la clasa Moto3. Liderul clasamentului general a bifat astfel prima victorie la Misano, aceasta venind după o luptă extrem de strânsă cu Enea Bastianini. Podiumul a fost completat de Joan Mir.

Clasamentul de la Moto3:


 

Pe teritoriul lui Valentino Rossi, lânga țărmul Adriaticii, Jorge Lorenzo și-a regăsit forma de luptător și a reușit primul pole-position după 8 etape de Grand Prix și 4 luni de așteptare.

Performanța în sine constituie un prilej de bucurie pentru Lorenzo, însă ea vine într-un pachet combinat de reușite istorice:

- Jorge Lorenzo strânge, astfel, 64 de pole-uri în cariera din motomondial, cu unul plus față de Valentino Rossi sau Marc Marquez.

- El Guerrero a devenit primul rider din istoria recentă a circuitului Misano Marco Simoncelli care coboară sub un minut 32 secunde pe tur.

- este al 3-lea pole consecutiv pe o pistă pe care strâns în trecut 3 victorii la rând, spaniolul de la Yamaha fiind singurul care deține acest record.

Jorge Lorenzo a înfipt mândru stindardul "Lorenzo's Land" pe pista de pe Riviera di Rimini, cu un avans uriaș. Singurul care a reușit să se apropie la mai puțin de jumătate de secundă de timpul său de pole a fost veteranul Valentino Rossi, care are și el 3 victorii pe pista de casă, ultima în 2014.

Linia întâi la startul etapei cu numărul 13 în sezon nu îl conține pe câștigătorul de anul trecut și liderul clasamentului general, Marc Marquez, trimis în linia a doua de Maverick Vinales. Este pentru prima oara în sezon când în linia întâi la startul unei etape Moto GP nu regăsim fie o motocicletă Honda, fie una Ducati. Ambele prototipuri ale scuderiei din Borgo Panigale vor fi la start alături de Marquez în linia a doua la plecarea din San Marino, Andrea Dovizioso fiind bătut în calificări și de Michele Pirro, înlocuitorul lui Andrea Iannone, accidentat.

La Moto2, liderul general Johann Zarco a obținut al 4-lea pole din sezon, în 2 dintre cele 3 ocazii anterioare francezul reușind să transforme plecarea în grilă în victorie - și asta pe lângă faptul că este și câștigătorul de anul trecut din San Marino. Zarco a reușit să îi sufle pole-ul japonezului Taka Nakagami, cel mai rapid în întreg weekendul de antrenamente, în timp ce rivalul său în lupta pentru titlul din 2016, Alex Rins, va lua startul doar al 8-lea.

Calificările Moto3 au curs oarecum identic cu cele ale clasei intermediare, liderul general Brad Binder reușind pole-ul în condițiile în care weekendul a fost dominat de Enea Bastianini. Binder nu a câștigat însă niciodată la Misano, în timp ce Bastianini este poleman-ul și învingătorul de anul trecut.

Marele Premiu al Statutului San Marino, etapa a 13-a din motomondial, va fi în direct și în exclusivitate duminică, pe Digi Sport 2, de la ora 09:45. După warm și startul în curse, de la ora 16:00, analiza celor întâmplate pe circuitul Marco Simoncelli va continua în studioul "Grila de Start".