• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Jonah Lomu, unul dintre cele mai mari staruri din istoria rugby-ului, era practic ruinat la momentul decesului din luna noiembrie, conform unei fundaţii înfiinţate pentru ajutorarea copiilor săi. Decesul, neaşteptat, la vârsta de 40 de ani, al fostului rugbyst neozeelandez, care se lupta de mai mulţi ani cu probleme renale, a şocat lumea sportului cu balonul oval.

Însă, după moartea sa, a ieşit la iveală că Jonah Lomu nu avea la momentul decesului său decât foarte puţini bani. De aici şi decizia luată de mai mulţi foști coechipieri, oameni de afaceri şi prieteni de a crea o Fundaţie Jonah Lomu pentru a veni în ajutorul celor doi copii ai săi, Brayley (5 ani) şi Dhyreille (6 ani), a explicat, marţi, Rob Nichol, responsabil al Asociaţiei jucătorilor neozeelandezi.

“Inventarul patrimoniului său nu s-a încheiat, dar avem suficiente date pentru a şti că familia sa nu va putea conta pe o moştenire.”, a adăugat Nichol pentru postul de radio Newstalk ZB.

Patrimoniul Lomu nu are nimic de a face cu ce ne-am putea noi imagina pentru un jucător de acest nivel, a mai spus acesta, starul neozeelandez fiind, probabil, victima propriei sale generozităţi. ”El avea un simţ al onoarei care dădea impresia că poate să ajute pe toată lumea, familia sa, vecinii, pe toţi cei care îi băteau la uşă. El s-a implicat financiar pentru a-i ajuta pe alţii, lucru care s-a dovedit clar în detrimentul familiei sale.”, a conchis Nichol.

Josh Kronfeld, fost coechipier al lui Lomu, consideră la rândul său că publicul îşi făcuse o imagine falsă în legătură cu câştigurile pe care le obţinea un rugbyst la acea vreme. ”Oamenii se uită la cât câştigă Richie McCaw şi Dan Carter jucând pentru naţionala All Black şi gândesc că Jonah a câştigat la fel, dar nu este adevărat.”, a explicat el pentru New Zealand Herald, adăugând că tratamentele medicale l-au costat scump pe Lomu.

În plus, presa scrie că în urmă cu 7 ani, Lomu i-a cumpăat socrului său un apartament cu 710.000 de lire sterline, după ce acesta pierduse casa în favoarea unei bănci care-l declarase falimentar. Inițial, socrul lui Lomu achiziționase apartamentul pentru mai puțin de 350.000 de lire. Acesta, spun ziarele neo-zeelandeze, e doar unul dintre exemplele în care apropiații săi au profitat de generozitatea lui Lomu.