Cesc Fabregas și eroarea Barcelonei

11.09.2014, 21:00
de sters-andrei niculescu 1

Această paranteză destul de larga acordată echipelor naționale în plin demaraj al sezonului în curs a oferit timp de dezbatere pentru unele teme rămase nediscutate în perioada de vară, în special înainte și în timpul Campionatului Mondial. Cu turneul final din Brazilia în plină desfășurare sau bătând la ușă, un subiect precum transferul lui Cesc Fabregas de la Barcelona la Chelsea n-a fost atât de intens analizat. Și vorbim totuși de o mutare de impact, a unui jucător important între două cluburi importante.

La ediția de Euro Fotbal care a îmbrăcat debutul Spaniei în aceste preliminarii, am dezbătut puțin această temă. Eu am mers pe ideea, văzând și jocul lui Fabregas cu ”La Roja”, că Barcelona a făcut o mare greșeală lăsându-l pe Fabregas să plece. E părerea mea, nu înseamnă că alții trebuie să fie de acord cu ea, accept evident și păreri contrarii, iar Ilie Dumitrescu mi-a sugerat să explic pe blog acest lucru. Încerc s-o fac acum.

Mă întorc puțin în timp. Copil fiind, Francesc Fabregas nu cutreiera păduri ci se antrena în vechiul sediu al ”La Masia”, de lângă ”Camp Nou”, în aceeași grupă cu Messi și Pique avându-l ca idol pe Pep Guardiola. Voia să fie ca el și să joace ca el, mai ales că postul său la acel moment era cel de mijlocaș defensiv. Puțin timp după aceea, Fabregas, devenit între timp Cesc, lua drumul Angliei, nefiind foarte sigur pe posibilitatea de a-și găsi un loc în primul ”11” al Barcelonei. Rețineți acest motiv!

La Arsenal, Cesc s-a transformat în Fabregas, iar sub comanda lui Arsene Wenger a devenit unul dintre cei mai buni mijlocași creativi din lume. Tranziția pe care o oferea el, unghiurile de pasare pe care le descoperea, ultima pasă pe care o avea și o folosea în mod strălucitor uneori, dar și capacitatea de a fi prezent la finalizare  l-au transformat pe Fabregas într-o țintă pentru marile cluburi. Cu Arsenal într-o altă dimensiune financiară față de cea de azi, Fabregas a acceptat oferta Barcelonei de a reveni acasă. Lăsând de la el și ceva bani, o poveste destul de încurcată, căci mai apoi Barcelona nu i-a mai plătit acea diferență așa cum conveniseră. Poate fi și acesta un motiv de divorț, până la urmă. Însă, eu vă invit să revenim la motivul de mai sus, pe care v-am rugat să-l rețineți! Fabregas, redevenit Cesc, s-a întors la Barcelona FĂRĂ SĂ FIE SIGUR CĂ-ȘI VA GĂSI UN LOC ÎN PRIMUL ”11”.

A părut mai degrabă un transfer forțat. Ne aflăm în vara lui 2011, Barcelona tocmai câștigase UEFA Champions League, provocându-i lui Sir Alex Ferguson cea mai vizibilă criză de nervi din pricina neputinței din lunga-i carieră. Cesc venea la Barcelona pentru a concura în linia de mijloc cu Xavi și Iniesta, de neatins la acel moment. Mulți au spus atunci, apropo de transferul forțat, că Barcelona l-a luat pentru a nu ajunge la Real Madrid, acolo unde Mourinho și-l dorea foarte tare. Sau la Manchester United, acolo unde Sir Alex și-l dorea. Sau la Milan, care era campioană a Italiei și care dorea să le aducă lui Ibrahimovici și Thago Silva un superjucător în linia de mijloc, acolo de unde tocmai plecase Pirlo.

E posibil ca aceste oferte, dar mai ales posibilitatea ca fotbalistul să ajungă la Real Madrid-ul inamicului Mourinho, să fi fost decisive în opțiunea Barcelonei de a-l readuce pe Cesc, înainte de opțiunea sportivă. E limpede că în 2011, Barcelona n-avea nevoie de Fabregas.

Așa cum, cred, ar fi avut nevoie acum. Timp de 3 sezoane, cu 3 antrenori diferiți, Cesc Fabregas n-a izbutit să-și găsească acel loc în echipă pe care-l viza încă din perioada La Masia. A jucat în multe poziții, pe unde era nevoie de el, a jucat vârf de atac, acel ”9 fals” despre care se tot discută. Ba uneori îl vedeam și-n bandă. Conexiunea pe care o avea cu Messi era marele său atu. Nimeni n-a observat, sau poate că n-a vrut să observe, că în mod natural linia de mijloc Xavi-Busquets-Iniesta trebuia să se transforme în Cesc-Busquets-Iniesta. Mai ales după plecarea lui Thiago Alcantara, văzut de mulți drept urmașul natural al lui Xavi.

Cifrele lui Fabregas la Barcelona, în condițiile în care, repet, n-a avut un loc stabil în echipă, au fost remarcabile. Numai în ultimul sezon, Fabregas a dat 13 goluri, dar și 22 de pase decisive, în vreme ce Iniesta a dat 13 pase, iar Xavi 6.

Pesemne că în momentul în care a aflat de negocierile Barcelonei cu Rakitic și Kroos (să nu credeți că în interior lucrurile astea nu se știu), Cesc a decis să plece și să redevină Fabregas. Mă așteptam să ajungă la Bayern, căci și acolo se știa că Tony Kroos va pleca, iar între cei doi există destule asemănări ca stil de joc. A ajuns la Chelsea, la Mourinho așadar, care l-a mai vrut în 2011 și care mereu a văzut în el piesa perfectă în tactica sa de joc. Când l-a dat pe Mata, Mourinho a dat de înțeles că actualul jucător al lui United n-avea acele calități prin care să ajute la o tranziție rapidă între apărare și atac. Mata era destul de lent, căuta mereu timp de gîndire, iar la Mourinho, știm bine, rapiditatea contraatacului e esențială. Fabregas nu e Mata. El stăpânește bine timpii, știe să joace și pe contră, dar și pe joc de posesie. Începutul de sezon confirmă rolul extrem de important pe care Fabregas îl va avea, dar și faptul că el e capabil să interpreteze acest rol.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Un bărbat a făcut o afacere profitabilă filmându-se în timp ce își castra victimele
Un bărbat a făcut o afacere profitabilă filmându-se în timp ce își castra victimele

Creierul din spatele unui grup care se ocupa cu modificări corporale extreme și care distribuia pe...

Descarcă aplicația Digi24

  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Fotbal Club
  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Digi Gol
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • Porsche Tennis Grand Prix 2024 in Stuttgart, 16.04.2024 Sorana Cirstea (ROU) Porsche Tennis Grand Prix 2024 *** Porsche

    Tenis: Sorana Cirstea - Madison Keys, 12:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Alexandru Lucian Olah se bucurÄ� dupa un cos reuČ™it in meciul de baschet masculin dintre CSO Voluntari si Enea Stelmet

    Baschet: CSO Voluntari - Argeș Pitești, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • profimedia-0781057182

    Tenis: Irina Begu - Danielle Collins, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-FARUL CONSTANTA, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (12.04.2024)

    SuperLiga: Farul - Univ. Craiova, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Liverpool v Tottenham Hotspur, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 05 May 2024

    Premier League: Aston Villa - Liverpool, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Real Madrid CF v FC Barcelona - LaLiga EA Sports, Spain - 21 Apr 2024

    La Liga: Barcelona - Real Sociedad, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Englezii l-au descoperit pe ”românul care e atât de bogat încât a uitat că are una dintre cele mai tari mașini din istorie”

Gigi Becali, nervos când a văzut ce s-a întâmplat la Arena Națională: ”La revedere! Au făcut ce au vrut”

gigii

FCSB a primit o lovitură chiar în seara în care a sărbătorit titlul! Ce se întâmplă în UEFA Champions League

FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (11.05.2024)

Florinel Coman a rupt tăcerea, după ce qatarezii n-au mai vrut să-i achite clauza de 5.000.000€

coman

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media