FINALUL LUI GERRARD

28.01.2015, 20:49
andrei niculescu ok

Un ”Wembley” pentru Steven Gerrard. Asta cereau fanii lui Liverpool la turul semifinalei de Cupa Ligii cu Chelsea, de pe ”Anfield”. Era o solicitare legitimă a unor oameni care cred că încă nu s-au obișnuit cu ideea că din sezonul viitor nu-l vor mai putea vedea pe Gerrard în tricoul roșu al ”cormoranilor”. Și asta pentru că între Steven Gerrard și cei care nu lipsesc de la nici un meci pe ”Anfield”, indiferent de vreme, situație, adversar sau context, există cea mai strânsă legătură posibilă în fotbalul de azi. Poate doar Totti să reprezinte pentru Roma ceea ce reprezintă Steve G pentru Liverpool, deși am ceva rezerve aici, venite din felul de a fi al italienilor și modul în care înțeleg ei, tradițional vorbind, legăturile interumane.

Steven Gerrard e fix omul care vine în peluză. Originile sale sunt aceleași, de aceea oamenii de acolo se simt reprezentați de el și-l văd ca pe un model. Un băiat care a luat-o de jos și care a ajuns sus. Un fotbalist puternic, ”big and fucking hard” spune cântecul ce-i este dedicat, care în primul rând s-a sacrificat pentru grup și abia apoi pentru el. Aș fi tentat să spun că o face și acum, părăsind un colectiv al cărui simbol este pentru a nu-i periclita dezvoltarea, creșterea.

Am zis că aș fi tentat să spun că face asta. Sunt tentat, dar nu sunt convins că despărțirea se face din voința lui. Ceva mă face să cred că mai mult a fost îndemnat s-o facă, a fost împins. Câteodată copacii prea înalți trebuie sacrificați, căci la umbra lor vlăstarele tinere și pline de viață nu se pot dezvolta așa cum trebuie. Ceva de genul ăsta i s-a întâmplat lui Lampard, dar diferența dintre Gerrard și Lampard e că pe Steve G nu cred că-l vom vedea îmbrăcând tricoul unei alte echipe din Premier League, jucând împotriva lui Liverpool și, eventual, marcând împotriva lui Liverpool. Și asta datorită legăturii de care am vorbit mai sus. Am scris ”nu cred”, recunosc că mi-am luat măsuri de precauție, căci în fotbalul de azi s-au văzut atâtea. Mi-ar părea însă rău să se întîmple.

M-am tot întrebat în această perioadă scursă de când Gerrard a anunțat că va pleca de la Liverpool ce s-ar fi întâmplat dacă el nu aluneca la acel meci cu Chelsea, din finalul sezonului trecut. Proabil că s-ar fi terminat 0-0, rezultat suficient pentru Liverpool, căci nu cred că în acea situație și cu starea de spirit data de apropierea unui final așteptat de atâția ani ”cormoranii” s-ar mai fi împiedicat, cum au făcut-o, pe terenul lui Crystal Palace. Probabil că Liverpool ar fi câștigat campionatul și, probabil, multe din cele întâmplate ulterior nu s-ar mai fi petrecut. Probabil că Luis Suarez nu ar mai fi plecat, probabil că și campania de transferuri ar fi fost alta și numele aduse pentru completarea lotului ar fi fost altele. Și, probabil, Steven Gerrard n-ar fi anunțat, la 6 luni după titlu, că pleacă de la echipa vieții sale.

Pe ”probabil” nu se prea pot face analize. Sau pe ”ce-ar fi fost dacă”. Analizele se fac doar pe ce există, pe ce se vede. Contra lui Chelsea, s-a văzut un Liverpool cu un potențial de creștere pe care nu-l prea sesizam acum vreo două luni, atunci când Real Madrid mătura cu echipa lui Brendan Rodgers chiar pe ”Anfield”. Antrenorul, al cărui post începuse să fie pus sub semnul întrebării, a arătat că are curaj și a schimbat un sistem care dădea rateuri. A schimbat inclusiv poziția lui Gerrard, așa cum el însuși a recunoscut la sfîrșitul lui octombrie, în Daily Mail. L-a transformat din clasicul mijlocaș englez într-un număr 10, ceea ce i-a permis lui Gerrard să scape de marcajul fix și feroce pe care mulți adversari îl propuneau ca tactică pentru el. Un marcaj care, după cum cum a mărturisit, îl ”asfixia”. La 35 de ani nu-i simplu să suporți așa ceva și nu-i deloc o coincidență faptul că Gerrard a avut în 2013-2014 un sezon remarcabil, căci atunci echipa n-a participat în cupele europene, iar perioada de refacere era un pic mai mare.

Deși Liverpool n-a putut trece de Chelsea, speranțele pentru un viitor care să semene cu trecutul apropiat există și-s din ce în ce mai mari. Problema pe care mi-o pun eu azi este dacă nu cumva acest nou proiect Liverpool, care pare să se contureze, n-ar fi avut nevoie și de Steven Gerrard. De o legătură între vestiar și tribună, de un câștigător al acelei finale mitice de Champions League, ca un fel de garanție că astfel de miracole se pot întâmpla. Și întreb asta bazându-mă pe ultimele evoluții ale sale, căci nu mi-a dat senzația că ar fi un fotbalist terminat și nici că ar pune ego-ul său înaintea intereselor clubului. Cum face câteodată Totti, că tot am făcut o paralelă între ei.

E doar o întrebare, nu un verdict. Poate că răspunsul e altul, poate că e mai bine cum procedează cei de la Liverpool, poate că în fotbal sentimentele mai trebuie și parcate. Eu totuși cred că o echipă tânără are nevoie de un idol în vestiar, nu în afișe.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul Crângași a încercat să apere două fete
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul Crângași a încercat să apere două fete

Bărbatul de 46 de ani care a fost omorât de doi tineri, de 16 și 20 de ani, lângă Parcul Crângași...

Descarcă aplicația Digi24

  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 LIVE Fotbal European
  • 19:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:30 LIVE Fotbal Club
  • 20:30 LIVE Cupa Romaniei: Corvinul Hunedoara-Otelul Galati
  • 21:15 LIVE Fotbal Club
  • 21:30 LIVE Cupa Romaniei: Corvinul Hunedoara-Otelul Galati
  • 22:30 LIVE Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • Screenshot 2024-04-27 at 21.31.30

    LIGA DE TINERET, Cupa României, finala: U Cluj - Farul, 12:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Arsenal v Chelsea - Premier League - Emirates Stadium

    Premier League: Brighton - Chelsea, 23:59, Premieră, Digi Sport 2

  • FOTBAL: CS CORVINUL 1921 HUNEDOARA - FC VOLUNTARI, CUPA ROMANIEI BETANO - SEMIFINALA (17.04.2024)

    Cupa României, finala: Corvinul - Oțelul, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Sevilla FC v RC Lens, UEFA Champions League match, Group B, Football, Ramon Sanchez Pizjuan Stadium, Sevilla, Spain - 20 Sept 2023

    La Liga: Sevilla - Cadiz, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Premier League: Manchester United - Newcastle, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Antoine Griezmann of Atletico de Madrid celebrating his goal with his teammates during the LaLiga EA Sports match betwee

    La Liga: Getafe - Atletico Madrid, 23:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv Anamaria Prodan, toate detaliile despre nunta cu Gavril. Cine va cânta și unde se va organiza

amp

Exclusiv ”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție arogantă la adresa lui Ilie Dumitrescu

Collage Maker-22-Mar-2023-07-04-PM-3494

Cristi Tănase nu a stat pe gânduri, după ce soția a obținut ordin de restricție împotriva sa pentru 12 luni

tanase-sotie

8.300.000€ vrea Gigi Becali: trei echipe din Franța sunt interesate de fotbalistul adus cu 600.000€ la început de sezon

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media