Se poate și fără grevă!

25.11.2013, 21:59
bogdan-socol

Fotbalul francez a ieşit cu bine săptămâna trecută după o perioadă de turbulenţe: echipa naţională s-a calificat la Cupa Mondială din Brazilia, iar cluburile din Hexagon au decis să amâne greva programată în ultimul weekend din noiembrie.

Acea zi albă, anunţată de Uniunea Cluburilor Profesioniste din Franţa (UCPF), părea să fie momentul zero în tentativa de a riposta la proiectul de lege propus de preşedintele Francois Hollande şi votat de deputaţii francezi, privind taxarea cu 75 % a veniturilor de peste un milion de euro. Însă, luni, Senatul a refuzat textul de lege, care va fi analizat de Adunarea Naţională.

115 jucători şi opt antrenori ar fi fost atinşi de acest impozit, care ar costa cluburile nu mai puţin de 44 de milioane de euro anual. 43 de preşedinţi de club din Ligue 1, Ligue 2 şi National (a treia divizie, reprezentată de trei conducători) au votat în unanimitate pentru susţinerea grevei şi au adresat o scrisoare deschisă către Palatul Elysee care începea astfel: "Monsieur President, nu lăsaţi fotbalul francez să moară!"

Şefii de cluburi sperau să-l înduplece pe şeful de stat să renunţe la ideea de a taxa echipele de fotbal precum o întreprindere oarecare. Iniţial, impozitul de 75 % ar fi trebuit plătit de salariaţi, însă acesta ar reveni angajatorului.

Cluburile au mers pe latura sentimentală, invocând faptul că s-ar lovi necruţător un spectacol din care trăiesc 24 de mii de salariaţi şi o mie de jucători în Franţa. Nimeni nu îşi dorea această grevă, jucători, şefi de cluburi, şi spectatori, dar în acelaşi timp, scopul grevei era să sensibilizeze reacţia guvernului condus de Jean-Marc Ayrault. Grupările profesioniste nu mai vor să plătească încă un impozit pe lângă contribuţia fiscală şi socială, care s-a ridicat în sezonul 2011-2012 la 687 de milioane de euro. Cluburile din Hexagon au vărsat anul trecut în conturile fiscului cu aproape 150 de milioane de euro mai mult decât în urmă cu cinci stagiuni.

Acum, preşedinţii echipelor din Ligue 1 şi Ligue 2 sperau să aibă acelaşi succes ca şi la precedenta grevă din fotbalul francez, în 1972. Cu trei ani înainte, aceştia au propus contracte pe durată nedeterminată pentru jucători, dar în 1972, nu mai vroiau această regulă şi doreau să-şi controleze salariaţii. Atunci, greva s-a ţinut pe 2-3 decembrie, iar cluburile au avut câştig de cauză.

La fel par să stea lucrurile şi acum, chiar dacă fotbalul francez a renunţat la acea zi albă, ceea ce înseamnă că şi în weekendul care vine ne putem bucura de Ligue 1 la Digi Sport!

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor

Un tânăr care a fost răpit în urmă cu 27 de ani și a fost găsit acum, în viață, în beciul vecinului...

Descarcă aplicația Digi24

  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal European
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Fotbal Club
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Fotbal Club
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:15 Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • 111111

    MEDIA: Liga Digi Sport, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC ARGES-FC BOTOSANI, SUPERLIGA SUPERBET (29.01.2023)

    SuperLiga, baraj: Botoșani - Mioveni, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0774483276

    Serie A: Fiorentina - Napoli, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • super avancronica

    Media: Super Avancronica, 23:15, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Ianis Hagi, lovit în față de Vinicius Junior! Gestul făcut imediat apoi de starul lui Real Madrid

21

Reacția "Împăratului" Fatih Terim, după ce Răzvan Lucescu l-a bătut a 3-a oară la rând: "Trebuie s-o spun!"

FC Schalke 04 v Galatasaray - UEFA Champions League Group D

Familia lui Schumacher a strâns 4.000.000 €. Bani pentru ”tratamente pe care nicio ființă umană nu le-a primit”

Formula 2 Grand Prix of Hungary

Fanii lui Tottenham s-au supărat că Radu Drăgușin a jucat atât de bine încât au cerut: "Reziliați-i contractul!"

Tottenham Hotspur Team Training, Hotspur Way Training Centre, Enfield, UK - 17 Apr 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media