Astra-i Steaua... 

28.08.2014, 23:10
dan filoti captura

Meciuri ca acela de la Sofia se trăiesc o dată la multe generaţii. Pentru Steaua intră în categoria din care face parte şi coşmarul de la Midlesbrough, pentru fotbalul românesc în ansamblu e din seria în care portarul Palop elimina cu Sevilla, în ultimul minut, Şahtiorul compatriotului Lucescu.

Ce imaginaţie să ai pentru a scrie asemenea scenarii?! Un alt veritabil thrriler horror, cu steliştii în roluri principale. Cu ratarea monumentală a lui Keşeru, cu bara lui Szukala, cu execuţia aceea letală din ultimul minut a brazilianului Wanderson, cu eliminarea lui Stoyanov, cu Moţi în poartă şi cu Stanciu asumându-şi responsabilitatea unei lovituri libere (cu atât mai bizar că nu a executat la loviturile de departajare), cu nebunia de la penalty-uri şi cu un român, injectat de atacurile compatrioţiilor, capabil să oprească de unul singur cea mai iubită formaţie de la noi. 

Cum s-a ajuns aici?! Va trebui să treacă mult timp, pentru ca noaptea de 27 august să fie percepută şi tratată „la rece”. De la cauze obiective (capii Stelei la închisoare), trecând prin realitatea unei politici de austeritate când vine vorba de achiziţii şi până la motive subiective şi discuţii legate de doza de vină pe care o are Gâlcă, un antrenor al cărui CV ne spune că nu are experienţă.

Mă situez de partea celor care pun noaptea de la Sofia aproape exclusiv pe lipsa de reacţie pe piaţa transferurilor, pe inconştienţa şubrezirii echipei fără a pune ceva în loc sau măcar în lot! Fotbalul te pedepseşte. Sportul ăsta nu este despre a lua fără a da ceva înapoi. Nu e în niciun caz un joc piramidal!

La Cluj s-a înţeles mai repede decât la Bucureşti ori Poarta Albă că Liga Campionilor nu e Caritas. Da, din partea mea, Gâlcă merită cecuri în alb. Fără număr. Pentru implicare, pentru sinceritate, pentru seriozitate, pentru că nu se minte şi nu ne minte. Îndrăznesc să afirm şi o voi repeta la nesfârşit că miza ca el să se impună pe termen lung la Steaua echivalează cu o civilizare, cu o primenire a întregului fotbal românesc.

În fine. Nu e corect să vorbim atât de Steaua. Nu în noaptea în care Astra a pierdut superb. Am fost la un pas şi miercuri noaptea să sărbătorim o înfrângere. Dar, atunci nu ar fi fost nicio diferenţă între a ţipa de fericire că ai pierdut cu bulgarii de la Razgrad şi că te-au bătut dar stau acasă francezii de la Lyon.

Ori, în acel micuţ oraş de frontieră se poate simţi cel mai bine discrepanţa asta. Măcar din punct de vedere geografic. Da, Dinu Gheorghe (când ne întorceam joi din Bulgaria şi am văzut indicatorul cu „Vama” glumeam cu colegii: „Cum  s-o simţi Dinu când îşi vede renumele de câte ori vine la serviciu?!”), Daniel Isăilă şi toţi ceilalţi au pus Giurgiu pe harta Europa League! O performanţă pe care, la fel, vom avea nevoie de timp pentru a o conştientiza. Astra şi Steaua în grupe. Asta e ordinea firească!

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
De ce a fost descalificat reprezentantul Olandei înaintea finalei Eurovision 2024
De ce a fost descalificat reprezentantul Olandei înaintea finalei Eurovision 2024

Olanda a dezvăluit noi informații despre incidentul care a dus la descalificarea lui Joost Klein de...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • SIMONA HALEP - DIGISPORT-168

    TENIS: Simona Halep - Mccartney Kessle, 16:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal european

    MEDIA: Fotbal European, ora 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Premier League: Tottenham - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Deportivo Alaves v Real Madrid CF - LaLiga EA Sports

    La Liga: Real Madrid - Alaves, 22:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

FCSB a primit o lovitură chiar în seara în care a sărbătorit titlul! Ce se întâmplă în UEFA Champions League

FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (11.05.2024)

Foto ”Mândră de tine”. A venit din Cipru pentru Elias Charalambous și a întors toate privirile în Capitală

charalambous

Se știu meciurile de baraj! Când se vor disputa partidele de menținere/promovare

liga 2

Video Dinamo a prins ”barajul”! Voluntari și FCU Craiova au retrogradat în Liga 2. Botoșani va merge și ea la meciurile de menținere/retrogradare

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media