mihai rotaru 5
Mihai Rotaru, propunere suprinză pentru Edi Iordănescu! Pe cine cere la EURO
27.11.2022 BELGIA - MAROKO FIFA WORLD CUP QATAR 2022
Veste bună pentru tricolori! România a scăpat de unul dintre cei mai puternici adversari la EURO 2024
Rangers v St Johnstone - Scottish Premiership - Ibrox Stadium
Rangers i-a decis soarta lui Ianis Hagi! Informația venită din Scoția: ”Legăturile sunt arse”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Un șir de coincidențe stranii, care durează de zeci de ani, ne face să sperăm la CM

11.09.2013, 23:41

Radamel Falcao, Freddy Guarin, James Rodriguez, Jackson Martinez, Cristian Zapata... Enumerarea super-jucătorilor din naționala Columbiei poate dura până la epuizarea lotului antrenat de argentinianul Jose Pekerman.

columbia calificare coincidente
  • SuperLiga: Farul - Sepsi, vineri, 20:00, DGS 1

  • Liga 2, play-off: Șelimbăr - Gloria Buzău, vineri, 17:00, DGS 1

Columbienii știu că au o superechipă, poreclită, în ultimii ani drept „Belgia Americii de Sud” pentru că, la fel ca naționala lui Hazard, Kompany și Courtois, Columbia este văzută ca o mare putere fotbalistică „emergentă”, capabilă să „spargă” dominația forțelor tradiționale din sportul rege.

Cu toate acestea, din patru în patru ani, conaționalii lui Gabriel Garcia Marquez privesc cu emoție spre Europa, acolo unde o stranie coincidență face ca, o selecționată în aceleași culori să împărtășească, la fiecare Campionat Mondial, aceeași soartă cu echipa lor.

România și Columbia se califică numai împreună la Mondiale

Jurnaliștii columbieni au observat, de ceva vreme, că, de peste 40 de ani, Columbia și România merg braț la braț, despărțite de peste 10.000 de kilometri, în campaniile de calificare pentru Campionatul Mondial. Mai exact, de câte ori se califică România, se califică și Columbia. Sau invers. Și de câte ori una dintre ele ratează calificarea, ca într-un ciudat joc al sorții, și cealaltă pierde calificarea.


Superstițiile cetățenilor din țara miticului și fictivului Macondo s-au amplificat în ultima săptămână. Aflată într-o formă de zile mari, Columbia a învins-o pe vecina și rivala sa, Ecuador, cu 1-0, pe propriul teren, vineri, 6 septembrie, în aceeași zi în care România trecea de Ungaria cu 3-0. Patru zile mai târziu, marți, 10 septembrie, România pierdea cu Turcia, cu 2-0, la București.

După câteva ore, Columbia pierdea cu Uruguay, cu același scor, deși în deplasare. Și Turcia, și Uruguay, sunt echipe care au început prost actualele preliminarii, au fost o vreme scoase din calculele calificării, pentru a reveni în ultimele partide și a-și redepune candidatura la calificarea la Campionatul Mondial din Brazilia.

Ultimul turneu final mondial la care a participat România a fost în 1998, același an în care a ajuns și Columbia ultima oară la un Campionat Mondial. Dacă „tricolorii” au fost eliminați în optimi de Croația, Columbia nu a reușit să treacă de prima fază, cele două naționale fiind în aceeași grupă.

Ambele s-au calificat la trei ediții consecutive în 1990, 1994 și 1998

La fel cum s-a întâmplat în 1994, precedentul CM la care am participat împreună. Atunci, cu Generația de Aur a lui Hagi pe teren, România a ajuns până în sferturi, în timp ce Columbia a plecat din nou acasă după faza grupelor. Și atunci am fost colegi de grupă.

În 1990, România a fost eliminată în optimi, după penalty-uri, de Irlanda. Columbia a pierdut, tot în optimi, 1-2, în fața Camerunului, echipă calificată din grupa României.

Mergând înapoi în timp, atât România, cât și Columbia, au ratat calificarea la Mondialele din 1986, 1982, 1978 și 1974.

În 1986, Columbia a ratat calificarea fiindcă s-a clasat a treia în grupă, în preliminarii, ajungând la baraj, unde a fost învinsă de Paraguay. În 1986, România a ratat calificarea fiindcă s-a clasat a treia în grupă, după Anglia și Irlanda de Nord.

În 1982, Columbia a ratat calificarea fiindcă s-a clasat a treia în grupă în preliminarii, după Peru și Uruguay, în timp ce România a încheiat tot pe locul trei grupa preliminariilor, după Ungaria și Anglia.

În 1978, Columbia a ratat calificarea, clasându-se pe locul trei în grupă, în preliminarii, după Brazilia și Paraguay, iar România a ratat calificarea, clasându-se pe locul 2 în grupa 8, după Spania. Atunci, grupele preliminare aveau doar câte trei echipe, calificându-se doar prima din fiecare grupă.

În 1974, Columbia a ratat calificarea, clasându-se a doua în grupă, după Uruguay. România a ratat calificarea, clasându-se a doua în grupa preliminară, după Republica Democrată Germană.

Între 1950 și 1990, ambele au câte o singură participare

Dacă ținem cont că, în perioada postbelică, ambele naționale au câte o singură participare, România în 1970, în Mexic, iar Columbia în 1962, în Chile, straniile coincidențe merg mai departe.

În preliminariile pentru 1966, istoria se repetă: Columbia termină pe trei grupa preliminară, după Chile și Ecuador, ratând calificarea. România termină pe trei, după Portugalia și Cehoslovacia, ratând calificarea.

În 1958, România ratează calificarea după ce încheie grupa preliminară pe locul 2, după Iugoslavia, în timp ce Columbia termină pe trei, după Paraguay și Uruguay.

În 1954, România termină pe locul 2 grupa preliminară, după Cehoslovacia, în timp ce Columbia este sancționată de FIFA pentru încălcarea normelor transferurilor internaționale.

În 1950, nici România, nici Columbia nu au luat parte la startul preliminariilor pentru Campionatul Mondial.

Ambele echipe au încă șanse de calificare la CM 2014

Așadar, dacă ținem cont și de faptul că fotbalul profesionist columbian nu exista încă în anii 30, iar România a participat la aceste ediții ale Cupei Mondiale fie invitată (1930), fie pentru că adversara cu care trebuia să-și dispute calificarea s-a retras (Egiptul, în 1938), doar în 1934 fiind nevoie de un meci preliminar, cu Iugoslavia (2-1 pentru România), putem conchide că România și Columbia au o istorie fotbalistică bizar de asemănătoare, cel puțin în privința Campionatelor Mondiale.

În actualele preliminarii, Columbia este încă ”în cărți”, cu 26 de puncte, fiind pe locul 2 în grupa sudamericană a preliminariilor, în timp ce România are, la rândul său, șanse, totul depinzând de rezultatele contracandidatelor noastre, Turcia și Ungaria. Iar cât timp Falcao&Co. mai au șanse de a ajunge în Brazilia, putem, măcar de dragul coincidențelor care durează de zeci de ani, să ne păstrăm speranța.

Legendă: Între 1930 și 1954, Columbia nu a participat la startul preliminariilor pentru Campionatul Mondial. România nu a participat în 1950 în preliminarii.

NU - nu s-a calificat.

DA - s-a calificat la turneul final.

Etichete: falcao , romania , columbia , cm 2014 , preliminarii , campionatul mondial , guarin , james , jackson , coincidente , 1994 , stranii , 1990 , 1998 , sanse de calificare , 1962 , 1970 , jese pekerman


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată

O femeie care a câștigat 1 milion de dolari la loterie s-a decis după câteva săptămâni să își mai...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
sabalenka
La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

A cerut-o în căsătorie, apoi, în decurs de doar o săptămână, a fost surprins cu alte trei femei: ”Viața e frumoasă”
ryan-garcia
Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”
Irina Shayk / Foto: Instagram@irinashayk
Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”
*EXCLUSIVE* Former Swedish footballing Maverick Zlatan Ibrahimovic wearing a Ferrari cap spotted with his wife Helena Seger as they enjoyed a spot of lunch at Palazzo Parigi Hotel in Milan.
Nemaiîntâlnit în SuperLigă: 1.000.000 € dacă merge cu FCSB în Champions League! Anunțul lui Gigi Becali
tricou-chiriches
Recomandările redacției
Rangers v St Johnstone - Scottish Premiership - Ibrox Stadium
Rangers i-a decis soarta lui Ianis Hagi! Informația venită din Scoția: ”Legăturile sunt arse”

OUT pentru restul sezonului! Lovitura primită de Dinamo cu două etape înainte de finalul campionatului
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FC HERMANNSTADT, SUPERLIGA SUPERBET (27.02.2024)
După ce a promovat cu Parma în Serie A, Dennis Man a spus care este obiectivul lui
dennis-man
Simona Halep și-a dat acordul și a reacționat: mesajul româncei
profimedia-0858128390
Citește și
România a învins-o pe Coreea de Sud cu 3-2 și a bifat a doua victorie la Campionatul Mondial de hochei pe gheață
Marius Șumudică a spus totul! Greșeală comisă de Ianis Hagi înainte de EURO: ”Hai să fim corecți!”
Screenshot 2024-03-27 at 00.20.40
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Gigi Becali, donații de zeci de milioane de euro la Muntele Athos: „O să fie un sfânt!"
Gigi Becali, donații de zeci de milioane de euro la Muntele Athos: „O să fie un sfânt!"
Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere
Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze Foto & video
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze Foto & video
Care a fost ultima replică a lui Dem Rădulescu? „Apoi a căzut și a murit". De ce i se spunea Bibanu?
Care a fost ultima replică a lui Dem Rădulescu? „Apoi a căzut și a murit". De ce i se spunea Bibanu?
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Mihai Mărgineanu a rămas șocat de ce a văzut în Vama Veche: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?"
Mihai Mărgineanu a rămas șocat de ce a văzut în Vama Veche: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?"
Cu mai puțin de două luni înainte de EURO 2024, englezii au dat verdictul în privința României
Fotbalistii romani Ianis Hagi, Denis Dragus, Denis Alibec si Andrei Burca saluta publicul dupa meciul de fotbal dintre R

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”